(recept
si oblíbilo 27 návštěvníků)
medovník z Apetitu
Potřebné ingredience
3 vejce 300 g krupicového cukru 1 heru 3 lžíce tmavého medu 1 lžičku jedlé sody 400 g hladké mouky 00 extra na krém:1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka 300 g másla
Postup přípravy
je to recept z apetitu-je super,měl obrovský úspěch a je celkem jednoduchý
Připravte vodní lázeň. Do kastrolu nalijte vodu a postavte na něj větší ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přiveďte k varu. Do misky vložte heru a nechte ji pomalu rozpustit. Potom do ní rozklepněte vejce a postupně přidejte med, cukr, mouku i jedlou sodu. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů.
2. Směs v misce míchejte vařečkou přibližně deset minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Pro netrénované paže je to poměrně náročná činnost, proto klidně použijte ponorného elektrického pomocníka. Doporučujeme sáhnout po hnětacích metlách ve tvaru spirály, na šlehací metly se totiž těsto lepí. Vzniklé těsto rozdělte na šest stejně velkých dílů.
3. Na plech natáhněte pečicí papír a obkreslete na něj talíř či dortovou formu (podle toho, čím budete upečené pláty vykrajovat). Do kruhu pak gumovou stěrkou rozetřete v co nejtenčí vrstvě těsto; mělo by kružnici asi o centimetr přesahovat. Placku pečte dozlatova (sedm až deset minut) a totéž proveďte i s ostatními. V horkovzdušné troubě můžete péct pláty najednou.
4. Upečené placky okrájejte. Na každou můžete položit talíř a nožem oříznout přesahující okraj. My jsme použili nastavitelnou dortovou formu; pomoci si můžete i běžnou formou na dorty, která má odnímatelné dno. Okraje nevyhazujte, budete je potřebovat na závěrečné zdobení.
5. Vyrobte krém a posypku. Máslo a mléko vyšlehejte pomocí ruční nebo elektrické metly dohladka; trvá to zhruba deset minut. Nakonec připravte posypku z okrájených kousků těsta – kraje vložte do mísy a prsty je najemno rozdrobte.
6. Sestavte dort. Pomocí kulatého nože rozetřete krém na první plát. Přiklopte další plackou, kterou opět namažte máslovým krémem. Opakujte tak dlouho, dokud vám nedojdou medovníkové pláty. Na závěr potřete celý dort včetně boků krémem a poprašte připravenou posypkou.
Tipy, jak upéct ,klasický‘ medovník z cukrárny
■ Lehce pozměňte krémy. Zavřenou plechovku se slazeným kondenzovaným mlékem ponořte do hrnce s vodou a dvě hodiny ji vařte. Můžete použít i tlakový hrnec, dobu varu pak zkraťte na polovinu. Po vychladnutí plechovku otevřete a vzniklý mléčný karamel smíchejte s třetinou másla.
■ Zbytek másla prošlehejte s 300 g moučkového cukru a dvěma sáčky vanilinového cukru. Přidejte hrst sekaných vlašských ořechů. Upečené pláty pak potírejte střídavě oběma krémy.
--------------------------------------------------------------------------------
Připravte vodní lázeň. Do kastrolu nalijte vodu a postavte na něj větší ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přiveďte k varu. Do misky vložte heru a nechte ji pomalu rozpustit. Potom do ní rozklepněte vejce a postupně přidejte med, cukr, mouku i jedlou sodu. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů.
2. Směs v misce míchejte vařečkou přibližně deset minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Pro netrénované paže je to poměrně náročná činnost, proto klidně použijte ponorného elektrického pomocníka. Doporučujeme sáhnout po hnětacích metlách ve tvaru spirály, na šlehací metly se totiž těsto lepí. Vzniklé těsto rozdělte na šest stejně velkých dílů.
3. Na plech natáhněte pečicí papír a obkreslete na něj talíř či dortovou formu (podle toho, čím budete upečené pláty vykrajovat). Do kruhu pak gumovou stěrkou rozetřete v co nejtenčí vrstvě těsto; mělo by kružnici asi o centimetr přesahovat. Placku pečte dozlatova (sedm až deset minut) a totéž proveďte i s ostatními. V horkovzdušné troubě můžete péct pláty najednou.
4. Upečené placky okrájejte. Na každou můžete položit talíř a nožem oříznout přesahující okraj. My jsme použili nastavitelnou dortovou formu; pomoci si můžete i běžnou formou na dorty, která má odnímatelné dno. Okraje nevyhazujte, budete je potřebovat na závěrečné zdobení.
5. Vyrobte krém a posypku. Máslo a mléko vyšlehejte pomocí ruční nebo elektrické metly dohladka; trvá to zhruba deset minut. Nakonec připravte posypku z okrájených kousků těsta – kraje vložte do mísy a prsty je najemno rozdrobte.
6. Sestavte dort. Pomocí kulatého nože rozetřete krém na první plát. Přiklopte další plackou, kterou opět namažte máslovým krémem. Opakujte tak dlouho, dokud vám nedojdou medovníkové pláty. Na závěr potřete celý dort včetně boků krémem a poprašte připravenou posypkou.
Tipy, jak upéct ,klasický‘ medovník z cukrárny
■ Lehce pozměňte krémy. Zavřenou plechovku se slazeným kondenzovaným mlékem ponořte do hrnce s vodou a dvě hodiny ji vařte. Můžete použít i tlakový hrnec, dobu varu pak zkraťte na polovinu. Po vychladnutí plechovku otevřete a vzniklý mléčný karamel smíchejte s třetinou másla.
■ Zbytek másla prošlehejte s 300 g moučkového cukru a dvěma sáčky vanilinového cukru. Přidejte hrst sekaných vlašských ořechů. Upečené pláty pak potírejte střídavě oběma krémy.
--------------------------------------------------------------------------------
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
KatkaW
(upraveno)
21. 12. 2007, 13:30
Taky ho peču, co Apetit vyšel. Teď na vánoce jako pláty přes celý plech. Ty pak promažu,spojím a pokrájím na kostičky. A je další cukroví. Myslím,že je to jeden z nejpovedenějších receptů.
Leona123
(upraveno)
21. 12. 2007, 13:12
Peta.au
(upraveno)
6. 12. 2007, 20:52
Dnes jsem ho dokončila a musím říct, že na tu mou malou kuchyň to byl opravdu záhul... málo místa je někdy fakt nevyhovující, ikdyž útulné . Zítra ho nechám ještě uležet a pak se uvidí. Myslím, že po ochutnávce všech ingrediencí bude famósní . Bojím se však o mou linii. Máte tam také nějaké receptíky pro povánoční schazování? Myslím, že vedle cukrátek, to bude dost aktuální téma . Myslím, že se stejně dalším sladkostem nevyhnu. Má rodinka je sice tak akorát v objemu, ale pečení tak dvakrát do týdne je u mne normál, hlavně teď na MD. Tak holky hurá do pečení a tenhle dortík jen doporučuji.
FišerkaZ
(upraveno)
1. 12. 2007, 19:40
Tak jsem medovník dneska pekla, opravdu to není těžké . Všechno super . Bohužel je , ale strašně sladký a sytý, takže sme snědli jeden kousek a bohatě stačilo
gaavrunka
(upraveno)
1. 12. 2007, 12:30
Karin prosím vás, chci zkusit medovník, ale není mi jedna věc jasná............ v bodě 5 je zmíněné máslo, ale v ingrediencích je jen hera , která se dává do těsta. Kolik másla mám smíchat s mlékem? Děkuji Pavla
dadina76
(upraveno)
27. 11. 2007, 22:26
Jo jo,ten je nejlepší z Apetitu,doporučuji
dadina76
(upraveno)
27. 11. 2007, 22:25
Jo jo,ten je nejlepší z Apetitu,doporučuji
Kačák
(upraveno)
27. 11. 2007, 21:57
Jj. Dělám ho už od té doby, co Apetit vyšel. Už jsem jich udělala možná 30 a vypadá, že budu dělat i nadále. Je fakt V Ý B O R N Ý Doporučuji mít salko uvařené... Neodolatelná dobrůtka!!!!!!! Je ale docela dost sladký, takže k dietce rozhodně nepatří
Zrušený účet
(upraveno)
27. 11. 2007, 22:13
@Kačák
Taky ho peču stejně dlouho. Dělám ho většinou z dvojité dávky a placky třeba schovám na později Podle mě je nejpodobnější originálu