(recept
si oblíbilo 14 návštěvníků)
Rakouský čokoládový dort
Potřebné ingredience
250g čokolády na vaření nalámané na kousky, 175g másla, 6 vajec rozdělených na bílky a žloutky, 200g cukru krupice, 30g polohrubé mouky
Postup přípravy
Předehřejte troubu na 170°C, dortovou formu o průměru cca 23cm vymažte máslem a vysypejte moukou.
V teflonovém kastrolu se silným dnem na mírném ohni zahřívejte za častého míchání čokoládu s máslem, až se hladce rozpustí. Odstavte kastrol z vařiče.
Ušlehejte elektrickým šlehačem na plnou rychlost z bílků sníh a po pak po částech přidávejte 60g krupicového cukru. Šlehejte dál, až se cukr rozpustí a sníh je lesklý a tuhý.
Ve větší míse třete žloutky a zbylý cukr, až je směs hustá a zesvětlá. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a třete dál, až se přísady dokonale smísí. Poté přidejte do těsta mouku a opět dobře promíchejte.
Gumovou stěrkou nebo drátěnou metlou lehce vmíchejte do čokoládového testa po třetinách sníh. Těsto vlijte do formy a stejnoměrně rozetřete.
Pečte asi 40 minut, dort po upečení nabyde a na povrchu popraská. Dort je upečený, když těsto vyhlíží pevně a špejle zapíchnutá do jeho středu zůstane po vytažení trochu zvlhlá. Střed ale musí držet pohromadě. Nechte dort úplně vychladnout ve formě na drátěném roštu. Těsto se trochu propadne a povrch při chladnutí rozpraská. Po vychladnutí dort špachtlí uvolněte od krajů formy a přendejte na podnos.
Můžete ho lehce pocukrovat moučkovým cukrem, ozdobit čokoládovými hoblinami a servírovat ideálně s neslazenou šlehačkou. Dort je po rozkrojení uvnitř mírně mazlavý, ale velmi lehký.
V teflonovém kastrolu se silným dnem na mírném ohni zahřívejte za častého míchání čokoládu s máslem, až se hladce rozpustí. Odstavte kastrol z vařiče.
Ušlehejte elektrickým šlehačem na plnou rychlost z bílků sníh a po pak po částech přidávejte 60g krupicového cukru. Šlehejte dál, až se cukr rozpustí a sníh je lesklý a tuhý.
Ve větší míse třete žloutky a zbylý cukr, až je směs hustá a zesvětlá. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a třete dál, až se přísady dokonale smísí. Poté přidejte do těsta mouku a opět dobře promíchejte.
Gumovou stěrkou nebo drátěnou metlou lehce vmíchejte do čokoládového testa po třetinách sníh. Těsto vlijte do formy a stejnoměrně rozetřete.
Pečte asi 40 minut, dort po upečení nabyde a na povrchu popraská. Dort je upečený, když těsto vyhlíží pevně a špejle zapíchnutá do jeho středu zůstane po vytažení trochu zvlhlá. Střed ale musí držet pohromadě. Nechte dort úplně vychladnout ve formě na drátěném roštu. Těsto se trochu propadne a povrch při chladnutí rozpraská. Po vychladnutí dort špachtlí uvolněte od krajů formy a přendejte na podnos.
Můžete ho lehce pocukrovat moučkovým cukrem, ozdobit čokoládovými hoblinami a servírovat ideálně s neslazenou šlehačkou. Dort je po rozkrojení uvnitř mírně mazlavý, ale velmi lehký.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
AlenkaL
(upraveno)
26. 3. 2014, 17:48
Pecka, dikes, Kristy. Vydrzel nam presne 2 hodiny pd upeceni, ani vystydnoutnporadne nestihl! (Vim, ze ten prispevek je stary, ale treba pro budouci - ano, bez prdopece a ano, jen tak malo mouky, nebojte se toho )
MarketaLit
(upraveno)
15. 4. 2012, 12:52
Dobrý den, té mouky skutečně jen 30 g ? A žádný prášek do pečiva? Moc díky za odpověď, Markéta
darinka30
(upraveno)
28. 1. 2011, 22:46