Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 96 návštěvníků)

Rychlosvíčková (nejen) v papiňáku - tentokrát s králíkem

0.0
Rychlosvíčková (nejen) v papiňáku - tentokrát s králíkem

Potřebné ingredience

Tento recept jsem si pro sebe poupravila podle Veroniky Gajerové, která ho kdysi vařila v Prima vařečce. Jinou svíčkovou už nedělám.

Postup přípravy

Na tuto rychlosvíčkovou potřebujeme:

maso - porcovaný králík, event. klasické hovězí na svíčkovou, jak jsme zvyklí (0,5 - 1kg)
4-6 cibulí (záleží na velikosti)
koření "Divočina"
1 kostka bujonu (používám extra silný)
1-2 zakysané smetany
smetana na vaření (na rozředění, ale někdy ani není potřeba)
2-3 pytlíky mražené zeleniny pod svíčkovou (nebo klasicky směs čerstvé mrkve, celeru, petržele - dohromady cca 1kg). Čím víc zeleniny, tím je omáčka hustší.

Nahrubo nakrájenou cibuli osmažíme na troše oleje, vložíme osolené a opepřené maso, posypeme zeleninou, podlijeme do půlky vodou, přidat rozpuštěný bujon. Zavřeme papiňák a vaříme cca 30-40 min. V normálním hrnci tak dlouho, dokud se maso neuvaří a nezměkne. Po uvaření vyjmeme maso, zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem a začínáme ochucovat. Přisypeme koření Divočina, podle množství omáčky klidně půl pytlíku. Pokud je třeba, tak přisolíme, opepříme, kápneme trochu citronové šťávy. Přidáme zakysanou smetanu a znovu rozmixujeme. Jestli je omáčka hodně hustá, rozředíme smetanou na vaření, pokud ne, není již třeba.

Nejlepší je nechat ji rozležet do druhého dne, to je fakt chuťově ještě lepší!

Dokonce ani moje babička nepoznala, že je to rychlosvíčková :o)

Dobrou chuť!

suroviny

2-3 pytlíky (podle množství, které ve výsledku chceme)

porcované maso

Na troše oleje osmahneme cibuli.

Vložíme osolené, opepřené maso, posypeme zeleninou, podlijeme vodou s bujonem.

Zavřeme papiňák a vaříme cca 30min.

Po otevření hrnce.

Maso vyjmeme stranou.

Zeleninu rozmixujeme, přidáme zakysanou smetanu, ochutíme kořením, event. osolíme, opepříme, přidáme trochu citronové šťávy. Pokud je nutné, rozředíme smetanou na vaření. Vše znovu rozmixujeme a ještě necháme projít varem.

Vložíme do omáčky maso zpět a pokud možno, necháme rozležet do druhého dne.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

kafisek 17. 1. 2016, 19:56
Už včera jsem omajdu uvařila, aby byla na dnešní oběd ulehlá ( ona je pak ještě lepší :-) ) . Náš malej, když ji ucítil, tak si dával hned včera k večeři a dnes si u oběda všechni pomlaskávali. Je opravdu vynikající (Y) . Jen jsem nedávala bujon,ale místo něj jsem nakrájela na kostičky špek. Nemá chybu. Jinou už dělat nebudu . Moc děkuju (clamp) (clamp) (clamp) (Y)
Vanusak 21. 1. 2016, 19:33
@kafisek Jano, paráda! (Y) Díky za hodnocení, to je moc bezva, že jste si tak pochutnali. Jsem ráda, že u vás svíčková také měla úspěch. (F)
Kykča2 28. 3. 2015, 19:51
Je vynikající vážne nemá chybu !!!doporučuju a i ostatní recepty stojí za shlednuti a hlavně za vyzkoušení [A] |:o) (clamp) (Y) (F)
Vanusak 31. 3. 2015, 22:26
@Kykča2 Nikolo, moc díky za chválu, jsem ráda, že vám recepty chutnají! Dobrou chuť. (F) :-)
Dana D16 22. 5. 2013, 11:44
Právě dovařeno :-$je luxusní jen jsem zeleninu použila sterilovanou (Y)
Vanusak 22. 5. 2013, 12:48
@Dana D16 Dano, super. :-) Přeju dobrou chuť. (F)
lidare 28. 11. 2012, 21:33
(Y)jj taky jsem to dělávala když jsme měli králíky a moc dobré (clamp)
Vanusak 28. 11. 2012, 23:24
@lidare Ludmilo, jde to i s jiným masem, nelépe kuře, krůta, kachna... :-)
Zezulci 28. 11. 2012, 21:14
vařím stejně,akorát dávám čerstvou zeleninu, ne zmraženou.Jen naše děti "nejedí"králíka,takže máme "z krůty" a to snědí ,-) ,-) ,-)
Vanusak 28. 11. 2012, 23:23
@Zezulci Naďo, i já někdy použiju čerstvou zeleninu. Ale rychlosvíčková je to víc, když - vezmu z mrazáku a vysypu... ,-) ,-) ,-)
enkka 28. 11. 2012, 9:24
(Y)to znám z dětství, ještě když jsme chovali králíky, tak to mamka vařila každý týden. (L) (L) (L)
Vanusak 28. 11. 2012, 20:52
@enkka Lenko, my králíků taky měli plno,takže se nám dost přejedli. ,-) Teď je u nás králík vzácnější a už ne tak často, ale o to víc s chutí si ho dáme a nejraději takto. (Y)
Malkah 28. 11. 2012, 8:41
Ivo tak jsem včera ukuchtila variantu pro malýho prďouse, tak uvidím jak mu bude dneska šmakovat.... úplně jsem zapomněla na zakysanku, ale ta sladká stačila, příště na to musím myslet. když jsem to plnila do skleniček, tak my tekly sliny a úplně jsem na ní viděla tu šlehačku s brusinkama :-P parádní recept (Y)
Vanusak 28. 11. 2012, 20:50
@Malkah Lucko, tak to mě moc těší, že vám voněla. ,-) Ať chutná všem. (Y)
Vera N 3. 6. 2012, 15:02
Dělala jsem již po několikáté. Místo zakysané smetany ale dávám sladkou. Je to opravdu výborné. (Y)
Vanusak 3. 6. 2012, 22:52
@Vera N Vero, jsem ráda, že chutná. (Y) To doladění chutí - jestli zakysanou nebo sladkou smetanu, to je na každém, jak si to dochutí. :-)
virginie 24. 1. 2012, 11:47
Dobrý den Ivo.Tak dneska jsem dělala .Je to opravdu Mňamka a rychlá.Jenže jsem tam dala víc vody,aby bylo maso víc ponořené a bylo víc omáčky vše jsem udělala podle vás ,ale pak jsem to ještě zapnula po dochucení do smetany dala mouku a zahustila ani se to nezurcilo, jak moje mamka říká .Fakt bezvadné moc děkuji . |:o) ^o)
Vanusak 25. 1. 2012, 10:30
@virginie Lenko, tak bezva, že se zadařilo a že chutnalo. Já se snažím už pak zahušťování moukou vyhnout, tak raděj víc tý zeleniny. Ale každý ať si to upraví, jak mu chutná! (Y) Mějte se a díky za vyzkoušení. (hello)
kikiriki 25. 8. 2011, 14:48
Dobrý den Ivo, taky jsem vyzkoušela Váš recept, protože se mi líbila jednoduhá příprava v jednou hrnci a musím říct, že je vynikající (Y) všem moc chutnala, jinou už dělat nebudu :-) děkuji za výborný recept (hello)
Vanusak 25. 8. 2011, 20:29
@kikiriki Kristýno, tak super, že zachutnala i u vás doma! |:o) Těší mě, že jste vyzkoušeli a že se osvědčila! (L)
Lucie 26. 6. 2011, 17:14
Dnes jsem ji vařila a je perfektní! Už nikdy jinak :-) Díky Ivo za super recept. (clamp) (L)
Vanusak 26. 6. 2011, 21:00
@Lucie Lucko, tak to jste mě moc potěšila! (Y) Díky, jsem ráda, že měla úspěch i u vás! :-)
Bakulča (upraveno) 1. 2. 2011, 19:47
(Y) Ivuš,rychlá,skvělá,mňamozní....delikátní,výborně vychucená!!! A ten králíček se nádherně rozpadal a nebyl vysušený-tak skvělého jsem jej ještě snad nejedla. Synátoři si chodili na přídavek i s masem a nejmladší dceři(16měsíců) jsem nestíhala dávat-i to maso snědla všechno. Fakt božanská.Jinou už nebudu dělat. (clamp) A troufnu si ji servírovat nejen svým rodičům,ale i návštěvám a tchánovi s manželkou. Díky Vám!!!
Vanusak 2. 2. 2011, 16:53
@Bakulča Hani, tak super! (L) U nás se králík moc nemusí, ale takhle jsou ochotní mi ho pozřít! ,-) No přece ho nevyhodím, že jo... :-)
PAKAMAKU 30. 1. 2011, 8:53
Zdravím Ivo, "rychlosvíčková" vypadá skutečně jako opravdická "pomalosvíčková" :-) , ale zeptám se, chuťově je tedy stejná? Když zelenina ani maso není osmahnuté nebo pečené, nemá omáčka spíš chuť jako zeleninová polévka? Patrně ne, když píšete, že je k nerozeznání. Jen se ptám, než to zkusím. Dělám podobnou omáčku také, ale zeleninu a maso nejprve celkem dlouho obdělávám na pánvi, takhle je to rychlejší a jednodušší, tak bych klidně zkusila. Jinak máte bezvadé recepty, díky moc.
Vanusak 30. 1. 2011, 15:40
@PAKAMAKU Katko, opravdu je chuťově jako klasika. |:o) Vyzkoušejte a přijďte říct. :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie