(recept
si oblíbilo 21 návštěvníků)
Belgicky gulas - CARBONNADE FLAMANDE
Potřebné ingredience
1kg hoveziho masa (nakrajet na cca 4cm kousky nebo klidne i vetsi) *** 400ml silneho tmaveho piva (napr. Primator 16, Nachod 18) *** 3 strouzky cesneku *** 2 bobkove listy *** 3 lzice hl. mouky (dochutit soli a peprem) *** olej ***2-3 mrkve (nakrajet) *** 2-3 cibule (nakrajet) *** 1 porek (nakrajet) *** 1 lzice rajcatoveho pyre *** 350ml hoveziho vyvaru (muze byt i voda) *** "svazek" bylinek (tymian, petrzel, bobkovy list, kulicky pepre) - dat do platynka *** hrst nakrajene petrzelky *** kastrol s vikem, ktery muzeme dat do trouby
Postup přípravy
Tento silny husty gulas nam varil bratranec v Belgii a nas tak nadchnul, ze jsme ho zaradili i do naseho jidelnicku...:)
1) Maso nechame marinovat pres noc v pive smichanem s cesnekem a bobkovyma listama. Je ale mozne nechat marinovat i kratsi cas, popr. marinovani preskocit.
Po vyndani osusime maso papirovyma uterkama a obalime v ochucene mouce (mouku dobre oklepeme).
Marinadu si nechame na pozdeji.
2) Rozehrejeme cca 2 lzice oleje v kastrolu a v cca 4davkach orestujeme maso tak, aby bylo pekne zlatave hnede. Mezi davkama bude potreba dolit olej a nechat ho zase zahrat. Maso davame bokem. Pripadne prichycene kousky seskrabavame a nechame u masa - dodaji jidlu dobrou chut.
3) Rozehrejeme troubu na 140st.
Nakrajene mrkve, cibule a porek dame smazit do kastrolu, dokud nezacnou hnednout (cca 10min). Pak primichame lzici rajc. pyre a povarime cca 2minutky.
4) Do kastrolu vratime maso, prilijeme marinadu a privedeme k varu. Pripalene kousky ze dna se snazime oddelat, aby se pekne provarily v omacce. Pridame vyvar (nebo vodu) a bylinky. Dosolime, dopeprime a privedeme k varu.
5) Prikryjeme poklickou a dame do trouby na 2-3 hodiny - prubezne po cca pulhodince promichame.
Kdyz je maso hotove, dochutime soli a peprem, je-li potreba, posypeme nakrajenou petrzelkou a servirujeme primo z kastrolu.
Oproti ceskym zvyklostem se tento gulas serviruje s bramborama - nejlepe stouchanyma a na masle osmazenou zeleninou (napr. hrasek, fazolky, mrkev, kapusticky).
DOBROU CHUT!!!:)
P.S.: obrazek i recept jsem prevzala z BBC Good Food
1) Maso nechame marinovat pres noc v pive smichanem s cesnekem a bobkovyma listama. Je ale mozne nechat marinovat i kratsi cas, popr. marinovani preskocit.
Po vyndani osusime maso papirovyma uterkama a obalime v ochucene mouce (mouku dobre oklepeme).
Marinadu si nechame na pozdeji.
2) Rozehrejeme cca 2 lzice oleje v kastrolu a v cca 4davkach orestujeme maso tak, aby bylo pekne zlatave hnede. Mezi davkama bude potreba dolit olej a nechat ho zase zahrat. Maso davame bokem. Pripadne prichycene kousky seskrabavame a nechame u masa - dodaji jidlu dobrou chut.
3) Rozehrejeme troubu na 140st.
Nakrajene mrkve, cibule a porek dame smazit do kastrolu, dokud nezacnou hnednout (cca 10min). Pak primichame lzici rajc. pyre a povarime cca 2minutky.
4) Do kastrolu vratime maso, prilijeme marinadu a privedeme k varu. Pripalene kousky ze dna se snazime oddelat, aby se pekne provarily v omacce. Pridame vyvar (nebo vodu) a bylinky. Dosolime, dopeprime a privedeme k varu.
5) Prikryjeme poklickou a dame do trouby na 2-3 hodiny - prubezne po cca pulhodince promichame.
Kdyz je maso hotove, dochutime soli a peprem, je-li potreba, posypeme nakrajenou petrzelkou a servirujeme primo z kastrolu.
Oproti ceskym zvyklostem se tento gulas serviruje s bramborama - nejlepe stouchanyma a na masle osmazenou zeleninou (napr. hrasek, fazolky, mrkev, kapusticky).
DOBROU CHUT!!!:)
P.S.: obrazek i recept jsem prevzala z BBC Good Food
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Papirus
(upraveno)
2. 10. 2011, 17:45
Dnes jsem dělala tento belgický guláš a moc nám teda nikomu nechutnal. To maso bylo tím černým pivem jakoby nasládlé.:/ Už ho dělat nebudu, zlatý klasický český guláš.
L_B
(upraveno)
10. 10. 2011, 17:43
@Papirus
tak to me mrzi, ze nechutnal - ja se na nej brzo chystam - uz zacina byt tak akorat pocasi... ale jak se rika - 100lidi, 100chuti - je fakt, ze srovnavat s klasickym ceskym gulasem asi nejde - jde o rozdilna jidla... ...ale verim, ze svuj okruh "fanousku" si najde...
Karkulka13
(upraveno)
17. 9. 2011, 21:45
Dnes jsem ho delala pro navstevu, a byl vazne bajecny, a opravdu i deti talir malem vylizaly, dekujem!
L_B
(upraveno)
18. 9. 2011, 10:23
@Karkulka13
Katko, jsem rada, ze vam chutnalo... ...uz se na nej taky tesim - ted na podzim je na nej snad nejidealnejsi doba... - mame slibenou nejakou zverinu, takze myslim, ze bude mnamozni...
RosMar
(upraveno)
22. 5. 2011, 19:44
Magdi,včera manžel naložil maso a dnes jsme ho připravovali dle Vašeho receptu a k tomu štouch.brambory a duš.zeleninku a musím říct,že jsme si fakt pošmákli ...Moc děkuji za recept Martina
L_B
(upraveno)
25. 5. 2011, 22:06
@RosMar
Marti, tak to jsem rada, ze chutnalo...! ...u nas bude asi az na podzim, v tomto horku jsem lina ho varit...
Andup
(upraveno)
17. 1. 2011, 13:54
Tak to vypadá úžasně už vidím jak se Ti moji chlapi olizují,vyzkouším tuto neděli,děkuji za recept
L_B
(upraveno)
17. 1. 2011, 14:20
@Andup
Peti, urcite vyzkousejte a dejte vedet. U nas to proslo dokonce i u tchana, ktery je mirne receno narocny...! ) ...a nase mala frfna, ktera uz pres pul roku neji maso si dokonce zazadala o pridavek...