Hovězí guláš v tlakáči - jiný už nejíme

Potřebné ingredience
Máme raději libový guláš, kde se maso pomalu rozpadá, bohužel klasická kližka mi doma neprojde... A ve vychladlém musí stát naběračka...
Postup přípravy
Na cca 3l guláše používám:
1 kg hovězího masa (nejlépe přední, zadní, plec apod.). Vystačí nám tak pro 6 osob.
5 velkých cibulí
5 stroužků česneku
2 lžíce sladké papriky
1 lžička pálivé papriky (vozím si pálivé koření z Tuniska a to je špice)
1 lžička drceného kmínu
1 lžička majoránky (nemusí být, ale příjemně ovoní)
1 kostka hovězího bujonu
na zahuštění starší plátky chleba nebo tmavá jíška - bobky, lze použít i nastrouhaný syrový brambor
olej nebo sádlo
pepř
sůl
Nakrájíme si maso na kostky o velikosti, jak nám vyhovují, já dělám menší, ačkoliv správný guláš by měl být na větší kostky.
V hrnci si rozehřejeme sádlo nebo olej, necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidáme mletou papriku a max. půl minuty mícháme a rychle přidáme nakrájené maso. Opékáme a mícháme několik minut, dokud se maso nezavře a nepustí šťávu, úplně se rozvoní. Osolíme, opepříme, přidáme mletý kmín a podlijeme vodou tak, aby bylo maso ponořené, ale aby bylo vidět - spíš aby se dusilo, ne vařilo. Promícháme, zavřeme hrnec a cca 30 min. necháme dusit. Já občas nechávám o 10min. déle, máme raději, když se maso už rozpadá. Přidáme vroucí vodu s rozpuštěnou kostkou bujonu a provaříme. Do vroucího guláše přidáme na zahuštění nastrouhaný starší chléb (tak 3 plátky), nebo ještě přisypeme hotovou jíšku - bobky, anebo když se mi chce, oloupu si brambor a syrový nastrouhám na malých dírkách struhadla. Provaříme a přidáme prolisovaný česnek, majoránku, ev. ještě dochutíme solí a pepřem.
Pro obměnu chuti někdy přidávám podušené houby (většinou mám v mrazáku po celý rok v malých kelímcích).
Nechávám vychladnout a proležet do druhého dne, je tak hustý, že v něm pak stojí naběračka.
Dobrou chuť!

Budeme potřebovat na dochucení

směs koření kari a chilli paprik, originál z Tuniska - není samozřejmě podmínkou

Na zesklovatělé cibuli mícháme kostky až do uzavření, pustí šťávu.

Podlijeme vodou.

Zavřeme hrnec a na půl hodinky dáme dusit.

Po půl hodině otevřeme a začínáme dochucovat a zahušťovat.

Přilijeme vroucí vodu s rozpouštěnou kostkou bujonu.

Zahušťuji nejraději nastrouhaným starším chlebem.

Někdy přidávám podušené houby.

Přidáme prolisovaný česnek, majoránku a provaříme. Pokud je nutné, ještě zahustíme.

Používám bobky - hotovou tmavou jíšku (nebo nastrouhaný syrový brambor).

Hotový necháme uležet do druhého dne.

Ve správném guláši musí stát lžíce (i naběračka), tvrdí manžel...

Na talíři zdobíme cibulí.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

















































































































