(recept
si oblíbilo 8 návštěvníků)
Křehký ovocný koláč - upravený recept Jamieho Olivera
Potřebné ingredience
Ingredience: 3 lžíce vanilkového cukru-dle chuti ovoce 400ml smetany ke šlehání šťáva z 1 pomeranče 600g mix sezóního ovoce želatina na dokončení / nebo agar Na těsto: 250g hladké mouky 50g cukr moučky 125g másla nakrájeného na malé kousky 1 vejce trochu mléka olivový olej na vymazání formy
Postup přípravy
Těsto můžete udělat ručně nebo v robotu. Pokud děláte těsto ručne, do mísy přesypte
mouku, cukr, zapracujte máslo a poté přidejte vejce a trochu mléka, pomalu
zpracovávejte do tvaru koule. Posypte si pracovní desku moukou a vyválejte z těsta
tenký plát, posypte trochou mouky, překryjte potravinářskou folií a nechte odpočinout v
lednici po dobu 30 minut. Vytřete koláčovou formu o průměru 25cm olivovým olejem. Po
odpočinutí těsta jej přendejte do koláčové formy, hezky ho do formy přitiskněte a
propíchejte vidličkou. Opět přikrejte potravinářskou fólií a dejte do mrazáku. Předehřejte
troubu na 180°C. Po pár minutách vyndejte těsto z mrazáku přikrijte pečícím papírem,
na který nasypte rýži a pečte naslepo 10 minut v předehřáté troubě. Po 10 minutách
odstraňte opatrně papír i s rýží a pečte samotné těsto dalších 10 -15 minut. Poté nechte zcela
vychladit.
Do čisté mísy dejte smetanu, 2 lžíce vanilkového cukru, šťávu z pomeranče a
vyšlehejte do tuhé konzistence. Polovinu ovoce dejte do čisté mísy a smíchejte s lžící
vanilkového cukru. Takto zamíchané ovoce smíchejte s vyšlehanou smetanou a přidejte
na kousky nadrolené sněhové pusinky. Směs rozprostřete na koláčové těsto, poté
posypte (ozdobte) zbývajícím ovocem.
Nakonec potřete želatinou připravenou dle návodu - já použila agar ochucený pomerančovou šťávou...příště kvůli barvě agar spíš jen osladím aby byl čirý na koláči by to určitě vypadalo lépe.
mouku, cukr, zapracujte máslo a poté přidejte vejce a trochu mléka, pomalu
zpracovávejte do tvaru koule. Posypte si pracovní desku moukou a vyválejte z těsta
tenký plát, posypte trochou mouky, překryjte potravinářskou folií a nechte odpočinout v
lednici po dobu 30 minut. Vytřete koláčovou formu o průměru 25cm olivovým olejem. Po
odpočinutí těsta jej přendejte do koláčové formy, hezky ho do formy přitiskněte a
propíchejte vidličkou. Opět přikrejte potravinářskou fólií a dejte do mrazáku. Předehřejte
troubu na 180°C. Po pár minutách vyndejte těsto z mrazáku přikrijte pečícím papírem,
na který nasypte rýži a pečte naslepo 10 minut v předehřáté troubě. Po 10 minutách
odstraňte opatrně papír i s rýží a pečte samotné těsto dalších 10 -15 minut. Poté nechte zcela
vychladit.
Do čisté mísy dejte smetanu, 2 lžíce vanilkového cukru, šťávu z pomeranče a
vyšlehejte do tuhé konzistence. Polovinu ovoce dejte do čisté mísy a smíchejte s lžící
vanilkového cukru. Takto zamíchané ovoce smíchejte s vyšlehanou smetanou a přidejte
na kousky nadrolené sněhové pusinky. Směs rozprostřete na koláčové těsto, poté
posypte (ozdobte) zbývajícím ovocem.
Nakonec potřete želatinou připravenou dle návodu - já použila agar ochucený pomerančovou šťávou...příště kvůli barvě agar spíš jen osladím aby byl čirý na koláči by to určitě vypadalo lépe.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Pinookio
(upraveno)
28. 2. 2011, 11:57
ten vypada zrave