Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 71 návštěvníků)

Perníkování 2010-vesnička s kostelíkem, chaloupky, adventní věnce, svícny....

0.0
Perníkování 2010-vesnička s kostelíkem, chaloupky, adventní věnce, svícny....

Potřebné ingredience

Perníkové těsto: 650g hladké mouky /nejlépe polosvětlé -T650/, 210g moučkového cukru, 90g tuku /omega/, 85g medu, 4 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 3 lžičky perníkového koření, 3 lžičky kakaa.

Postup přípravy

Obrázky už tu jednou byly, ale z mně neznámého důvodu byly smazány:o( Vkládám proto znovu i s receptem. Snad už to teď bude v pořádku.....

Zpracujeme na tužší těsto, necháme do druhého dne odpočinout.

Před pečením si na potření rozšleháme:
1 vejce
1/2 dcl vody
1/2 lžičky kakaa
1 lžičku cukru

Rozšlehanou směs přecedíme přes sítko. Před každým potřením zamícháme, kakao se usazuje na dně a mohly by se nám udělat kocoury.
Z těsta vykrajujeme tvary a pečeme. Upečené potíráme a dáme ještě na chvilku do trouby.

Při použití pekárny, postupujeme klasicky od tekutých přísad po sypké. Těsto nechám cca 15 minut vymíchat/program těstoviny/, a pak ještě ručně dopracuji. Pokud je těsto moc měkké, přidám mouku. Těsto musí mít opravdu tuhou konzistenci!!!!! jinak se při pečení roztéká, nebo se dělají bubliny.
Toto těsto je vhodné jak na malé tvary, tak i na větší - výborné je třeba na chaloupky, drží tvar.

Bílková poleva na perníčky:
1 bílek
cca 200g jemného cukru
vroucí voda na zředění

Cukr si alespoň na 3x proseju. Cukru dávám raději víc a dělám polevu hustší, později si raději podle potřeby zředím . Třeme vařečkou asi 20 minut, až poleva změní konzistenci - zhoustne a zbělá- pak je hotová. Pak už jen zředit vroucí vodou/přidávat po troškách/ a můžeme zdobit . Je dobré zbytek polevy zakrýt mokrou utěrkou, aby nevysychala a rozpustily se poslední krystalky cukru.
Na zdobení nesmí poleva téct, zkuste namočit do polevy párátko a udělat si zkušební tečku, když se roztíká je potřeba polevu zahustit.
Poleva je vždy lepší čerstvá, druhý den už to není ono, cukr se hodně rozpustí. Takže pokud zrovna nedělám velké plochy, tak si ji připravuji, jen z půl bílku.

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie