(recept
si oblíbilo 71 návštěvníků)
Perníkování 2010-vesnička s kostelíkem, chaloupky, adventní věnce, svícny....
Potřebné ingredience
Perníkové těsto: 650g hladké mouky /nejlépe polosvětlé -T650/, 210g moučkového cukru, 90g tuku /omega/, 85g medu, 4 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 3 lžičky perníkového koření, 3 lžičky kakaa.
Postup přípravy
Obrázky už tu jednou byly, ale z mně neznámého důvodu byly smazány:o( Vkládám proto znovu i s receptem. Snad už to teď bude v pořádku.....
Zpracujeme na tužší těsto, necháme do druhého dne odpočinout.
Před pečením si na potření rozšleháme:
1 vejce
1/2 dcl vody
1/2 lžičky kakaa
1 lžičku cukru
Rozšlehanou směs přecedíme přes sítko. Před každým potřením zamícháme, kakao se usazuje na dně a mohly by se nám udělat kocoury.
Z těsta vykrajujeme tvary a pečeme. Upečené potíráme a dáme ještě na chvilku do trouby.
Při použití pekárny, postupujeme klasicky od tekutých přísad po sypké. Těsto nechám cca 15 minut vymíchat/program těstoviny/, a pak ještě ručně dopracuji. Pokud je těsto moc měkké, přidám mouku. Těsto musí mít opravdu tuhou konzistenci!!!!! jinak se při pečení roztéká, nebo se dělají bubliny.
Toto těsto je vhodné jak na malé tvary, tak i na větší - výborné je třeba na chaloupky, drží tvar.
Bílková poleva na perníčky:
1 bílek
cca 200g jemného cukru
vroucí voda na zředění
Cukr si alespoň na 3x proseju. Cukru dávám raději víc a dělám polevu hustší, později si raději podle potřeby zředím . Třeme vařečkou asi 20 minut, až poleva změní konzistenci - zhoustne a zbělá- pak je hotová. Pak už jen zředit vroucí vodou/přidávat po troškách/ a můžeme zdobit . Je dobré zbytek polevy zakrýt mokrou utěrkou, aby nevysychala a rozpustily se poslední krystalky cukru.
Na zdobení nesmí poleva téct, zkuste namočit do polevy párátko a udělat si zkušební tečku, když se roztíká je potřeba polevu zahustit.
Poleva je vždy lepší čerstvá, druhý den už to není ono, cukr se hodně rozpustí. Takže pokud zrovna nedělám velké plochy, tak si ji připravuji, jen z půl bílku.
Zpracujeme na tužší těsto, necháme do druhého dne odpočinout.
Před pečením si na potření rozšleháme:
1 vejce
1/2 dcl vody
1/2 lžičky kakaa
1 lžičku cukru
Rozšlehanou směs přecedíme přes sítko. Před každým potřením zamícháme, kakao se usazuje na dně a mohly by se nám udělat kocoury.
Z těsta vykrajujeme tvary a pečeme. Upečené potíráme a dáme ještě na chvilku do trouby.
Při použití pekárny, postupujeme klasicky od tekutých přísad po sypké. Těsto nechám cca 15 minut vymíchat/program těstoviny/, a pak ještě ručně dopracuji. Pokud je těsto moc měkké, přidám mouku. Těsto musí mít opravdu tuhou konzistenci!!!!! jinak se při pečení roztéká, nebo se dělají bubliny.
Toto těsto je vhodné jak na malé tvary, tak i na větší - výborné je třeba na chaloupky, drží tvar.
Bílková poleva na perníčky:
1 bílek
cca 200g jemného cukru
vroucí voda na zředění
Cukr si alespoň na 3x proseju. Cukru dávám raději víc a dělám polevu hustší, později si raději podle potřeby zředím . Třeme vařečkou asi 20 minut, až poleva změní konzistenci - zhoustne a zbělá- pak je hotová. Pak už jen zředit vroucí vodou/přidávat po troškách/ a můžeme zdobit . Je dobré zbytek polevy zakrýt mokrou utěrkou, aby nevysychala a rozpustily se poslední krystalky cukru.
Na zdobení nesmí poleva téct, zkuste namočit do polevy párátko a udělat si zkušební tečku, když se roztíká je potřeba polevu zahustit.
Poleva je vždy lepší čerstvá, druhý den už to není ono, cukr se hodně rozpustí. Takže pokud zrovna nedělám velké plochy, tak si ji připravuji, jen z půl bílku.
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Bromovka
(upraveno)
21. 12. 2010, 21:09
To teda muselo dát práce! Já se vybičuju k výrobě chaloupky, ale městečko by asi bylo nad mé síly. Obdivuji Vás, opravdu překrásné. Martina
MilčaK
(upraveno)
21. 12. 2010, 21:05
No Kačko, to je fakt nádhera! Ta preciznost, dokonalost, krása...Jsi fakt neskutečně šikovná a máš můj největší obdiv
sisina99
(upraveno)
20. 12. 2010, 14:28
Nádhera, krása no prostě užasné
Míša.J
(upraveno)
18. 12. 2010, 23:27
opravdu nádherné. Obdivuji takovou práci krásné vám přeji
JarkaJA
(upraveno)
18. 12. 2010, 14:39
nádhera
J 1
(upraveno)
16. 12. 2010, 21:55
Krásný já na toto nemám dost fantazie, ani zručnosti.
opička92
(upraveno)
16. 12. 2010, 21:53
TO JE KRÁSA
dancaticha
(upraveno)
15. 12. 2010, 22:07
pralinka66
(upraveno)
15. 12. 2010, 22:03
To je krása.... až se tají dech! Krásné vánoce.
Kačka24
(upraveno)
15. 12. 2010, 21:58
Kačko tak to je něco náááádherného,jste velice šikovná ,móóc závidím ....
SimonaV.
(upraveno)
15. 12. 2010, 21:34
Překrásné
konvalinka5
(upraveno)
15. 12. 2010, 15:32
Hancaa
(upraveno)
15. 12. 2010, 15:27
nádhernééééé
lussis
(upraveno)
15. 12. 2010, 13:56
Naprosto profesionální výkon!!! Smekám, a myslím, že příští rok i u vás něco objednám
maiia
(upraveno)
15. 12. 2010, 11:10
Něco tak úžasného jsem ještě neviděla. Zlaté ruce
rekos
(upraveno)
13. 12. 2010, 17:43
nádhera taky jsem pekla perníčky,ale nedá se to srovnat
franlid
(upraveno)
13. 12. 2010, 15:30
to je nadhera..nic krasnejsiho jsem nevidela
kukulinda
(upraveno)
13. 12. 2010, 12:12
to je nádhéééééra já nepeču ale patlám .....
jarus25
(upraveno)
13. 12. 2010, 9:12
perfektní
Přívětice
(upraveno)
13. 12. 2010, 8:54
Kouzelné - nádherné - krásné !!