Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 174 návštěvníků)

Chleba ala KVASKOVY ve trech jednoduchych krocich - naprosto LUXUSNI...!!!:) - jiny uz nedelam

0.0
Chleba ala KVASKOVY ve trech jednoduchych krocich - naprosto LUXUSNI...!!!:) - jiny uz nedelam

Potřebné ingredience

700g mouky (vetsinou micham 150g zitne chlebove, 150g hladke psenicne a 400g psenicne chlebove - ale fantazii se meze nekladou a kdyz neni nic jineho pri ruce, tak jde pouzit i klasicka hladka mouka, jenom bude chlebik svetlejsi)...../ 350-400ml vody...../ 1/4lzicky sus. drozdi...../ 3lzicky soli...../ kmin, popr. seminka (mam namichano sezam+lnene+slunecnice)

Postup přípravy

Tento recept je pomerne narocny na cas, ale nastesti ne na praci:), takze za 3hodinky chleba mit nebudete, ale zato az ho vyzkousite, urcite litovat nebudete...!:)

Experimentovala jsem dlouho predlouho s ruznymi formami kvasku, suseneho kvasku, atd, ale porad to nebylo ono, popr. to na mou linou povahu bylo moc slozite...:)

Takze po vsech experimentech jsem se propracovala k nasledujici technologii o 3 jednoduchych krocich:

1. KROK - zamichej a zapomen:)
- vsechny suroviny dam vecer do domaci pekarny na program "testo", necham projet program a na dalsich cca 12 -15hodin si testa vubec nevsimam...:)
- rano je testo krasne nakynute ke kraji nadoby (mam Eta Harmony) - suroviny vlastne zacaly pracovat a zacal vznikat a nabihat kvasek - navic kynuti je podporene tou trosinkou drozdi (kdo nechce, tak drozdi ani nemusi davat, testo by nakynulo i tak, ale bude to trvat dyl)

2. KROK - prendej a zapomen:)
- testo vyklopim na pomouceny val, poradne prohnetu, popr. prisypu trochu mouky, aby se testo nelepilo a vytvaruju kouli, kterou dam do pomoucene osatky. Osatku prikryju uterkou a necham znovu nakynout. Tato cast mi vetsinou vyjde na dobu pred obedem, kdy se motam v kuchyni, takze testo krasne kyne v teploucku vedle zapnuteho sporaku:)

3. KROK - pec a NEzapomen:)
- az je testo nakynute po kraj osatky, prendam ho opatrne na plech tak, ze plech si polozim dnem vzhuru na osatku a cele to preklopim. Mezitim si zapnu troubu. Pokud je trouba uz predehrata, chleba tam jde rovnou, pokud neni, tak jeste ceka na plechu na lince pod uterkou. Pecu cca 20-30min na 220st a pak dalsi cca 20min na 180st. Chleba se musi pec min. 40-50min - i kdyz mate pocit, ze kurka uz je hotova, tak ho tam jeste nechte - muzete ho prikryt alobalem, aby se neprichytil.
To, ze je chleba hotovy, poznam tak, ze potukam na spodni stranu a musi to byt "zvonivy" duty zvuk - pokud je moc mekky, tak je potreba jeste chvilku dopect.
Upeceny chleba nechame chladnout na mrizce, aby nam nezavlh.


DOBROU CHUT...!:)


TIP 1: pro vetsi vlacnost se muze ke vsem ingrediencim pridat jedna-dve nastrouhane/namackane varene brambory - chleba tim ziska bezvadnou chut...

TIP 2: pokud nemate domaci pekarnu, nezoufejte - vsechny ingredience podle receptu + cca 30-50ml vody navic zamichejte hala-bala v mise, prikryjte folii, kterou na par mistech propichnete a nechte stat tech 12-17hod na teplem miste (muze byt klidne i dyl - podle toho, jak budete mit cas). Testo bude trosku ridsi, ale bude se Vam lip michat - nemusite ho nejak extra dukladne propracovat, protoze ta mouka+voda zacnou kvasit do kvasku a "sezerou" se vzajemne. Az si pak testo vyskrabnete na val, tak vpracujete o trochu vic mouky, aby vysledna koule nebyla lepiva.

TIP 3: pokud byste si vsechno spatne nacasovali a kynuti vam vyslo na dobu, kdy se vam to nehodi, tak se nic nedeje, testo znovu propracujte a nechte kynout klidne potreti - chleba bude o to lepsi...!:)


TIP4: chleba podle vyse psaneho receptu je hutny - pokud chcete, aby byl mekci, nadychanejsi, tak dejte vic hladke mouky na ukor chlebove mouky, popr. snizte i davku zitne mouky a na 700g mouky dejte 380-450ml vody - potom bude chlebik nadychanejsi/mekci...:)

Testo v pekarne po cca 13hod kynuti - vidite, ze neni ani po okraj.

Po cca 15hod kynuti jsem testo zpracovala na kouli a sup s tim do pomoucene osatky a pod uterku.

Chleba preklopeny z osatky po cca 2hodinach kynuti - nachystany k peceni.

Upeceny chleba - dobrou chut!:)

Poridila jsem si novou osatku z pedigu - krasa...!!!:)

Ze stejneho testa se daji delat i jine veci - treba chlebanky/dalamanky...

...a nebo bagetky - mnam...!:)

...a nebo rohliky:) - tentokrat testo hodne celozrnne (nejlepe dokyne v troube)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Marienova (upraveno) 3. 7. 2011, 21:36
Teda ten vypadá krásně (Y) (Y). Už jsem zadělala a jsem zvědavá.
L_B 3. 7. 2011, 21:32
@Marienova Majko, urcite zkuste - nebojte se, recept, i kdyz vypada slozite, je vlastne hodne jednoduchy. Ad mouky: klasicka hladka mouka je psenicna - v obchodech se prodavaji nejvic 3druhy - psenicna hladka (obal vetsinou do zelena), psenicna polohruba (obal do modra) a psenicna hruba (obal do cervena)... ...pak se prodavaji jeste dalsi mouky - napr. psenicna chlebova, zitna chlebova, psenicna celozrnna, zitna celozrnna, spaldova, kukuricna, atd. atd - tyto ale vetsinou jenom ve velkych hypermarketech nebo specialkach... . osobne do chleba na tech 700g nedavam vic nez 100-150g zitne mouky (je potom hodne hutny) - ale samozrejme je to vsechno o chuti a o tom, co si kdo vyexperimentuje... :) . takze peceni zdar a dejte potom vedet, jak se podaril...! :-$
Marienova 3. 7. 2011, 21:40
@L_B Díky, už jsem ty mouky prozkoumala. Na jednom sáčku bylo jen Hladká a na druhém od jiného výrobce bylo: Hladká pšeničná a tak jsem to z příspěvku smázla a vy jste mi zrovna odpověděla (F), díky, už vím (F). A je zaděláno, jen je to těsto docela tuhé, tak jsem zvědavá jestli vykyne *-)
L_B 3. 7. 2011, 23:20
@Marienova no tak to byla telepatie... :) vykynout by melo i kdyz je tuzsi - nebo pokud se vam zda moc tuhe, tak tam zahnette jeste trochu vody - urcite to nema byt extra tuha koule... ...chce si to proste vzdycky odzkouset - druhy, treti chleba uz tu konzistenci poznate... :) ...taky zalezi na mouce - nektera je vic nasakava, jina min - takze cca 10-15min po zacatku hneteni pak testo v pekarne kontroluju a kdyztak prisypu mouku/prileju vodu...
Marienova 4. 7. 2011, 21:48
@L_B Skvělý, skvělý chlebík (Y) , moooc dobrý. Byl takový hutný, ale takový máme rádi (Y), žádný vzdušňák. Díky za recept, budu péct určitě častěji (Y) (Y).
kačka81 2. 5. 2011, 9:06
tak se přidávám a také chválím (Y) (Y) (Y)chlebík je nepřekonatelný, druhý byl stále jako čerstvý, už taky nebudeme kupovat jiný....ale ráda bych ho udělala více celozrnný, máte zkušenost, jak namíchat poměr mouky, když chci použít celozrnnou???
L_B 3. 5. 2011, 17:41
@kačka81 Káťo, díky za pochvalu, to vzdycky potesi... (F) (L) co se tyce te celozrnne mouky, tak zkusenost moc nemam, popr. takovou, ze bych kvuli kynuti nedavala vic nez pulku... ...ale pokud budete zkouset, tak dejte vedet, jak jste dopadla... (Y) ...ja ho ted nejcasteji pecu bramborovy a porad mi mizi pod rukama... :-@ ,-)
kačka81 6. 5. 2011, 15:30
@L_B tak jsem dala 300g celozrnné a zbytek jsem namíchala hladkou a chlebovou a nic moc teda. :-|...sice zdravější, ale taky o dost hutnější a druhý den se už nedal jíst. :-@ :-@Takže zůstaneme u původní receptury, dneska opět zadělávám a hned si jdu dát vařit bramboru (Y) (Y)
L_B 10. 5. 2011, 20:52
@kačka81 jeste me napada zkusit pridat trosku vic vody - treba by to pomohlo... ...ale je fakt, ze ty tmave chleby byvaji takove hutnejsi... . ale jsem rada, ze aspon ten puvodni recept chutnal... (Y)
Pelupe 8. 4. 2011, 21:32
Ahoj všem, Magdi chtěla jsem se jen zeptat, chci tetnto recept vyzkoušet, jen my jsme zvyklí do chleba vždy něco přidat, jednou semínka, jindy česnek, příště osmahlou cibulku jde to i u tohodle? Máte vyzkoušíno?? Děkuju moc až zkusím taky napíšu jak jsem dopadla. My máme pekárnu už moc dlouho a pečeme občas jsem na to líná , taky proto že máme rádi více nadýchanější chléb než hutný.A mám zkušenost s chleby že jen zadělat a péct v troubě. (C) :-) díky za odpověd Chystala jsem se že zkusím ten kvásek ale jak jsem vyčetla z diskuze říkáte že nic moc??
L_B 10. 4. 2011, 8:51
@Pelupe Luci, pro mou linou povahu je ten kvasek moc pracny... ,-) ,-) ...pokud byste chtela tento chleba vic nadychanejsi, tak pridejte vic vody... ...a pridavat muzete urcite cokoliv - ja vzdycky pridavam seminka (mam mix slunecnice, sezam, len) a potom jak kdy, podle toho, co mam zrovna v lednicce :) - napr. cast vody nahradit cottage nebo kefirem nebo pridam varene brambory (pak se musi ale pridat vic mouky), atd - takze klidne experimentujte podle vasich chuti (akorat je potreba kontrolovat konzistenci testa - ale jestli pecete, tak vite, jak ma vypadat)... (Y) urcite dejte vedet, jak se povedl a jestli chutnal... :-$
Hanikan 7. 4. 2011, 23:05
Váš recept mě hodně zaujal..dneska jsem ho vyzkoušela....dala jsem jen na dno násypky suchýho droždí a hodně mě překvapilo jak pěkně kynul. Mouku jsem namíchala od oka a kynul v pekárně 15 hodin, pak jsem propracovala a v ošatce kynul ještě 4 hodiny...pořád se mi zdál málo, tak jsem přidávala a přidávala. V troubě krásně doskočil ještě a je nádhernej a ta chuť se nedá s žádným jiným chlebem srovnat!!! Je prostě luxusní, jak píšete!!! Moc moc děkuji za recept a šířím tuto lahůdku dál!!! (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp)
L_B 10. 4. 2011, 8:46
@Hanikan Hani, diky moc za pochvalu - to vzdycky potesi... (F) :-) a jen sirte - chlebum zdar...!!! (H) (L)
Eminenka 8. 3. 2011, 9:45
Dobrý den, musím vám "vyseknout" hlubokou poklonu (clamp) Chleba podle vašeho receptu je ten nejlepší, jaký jsem kdy jedla, tím jsem si naprosto jistá. (Y) (Y) (Y) První pokus byl chuťově super, ale tužší, podruhé jsem dala přednost vlastním rukám před pekárnou a dala jsem více vody a na výsledku bych nenašla ani jedinou chybičku (dělala jsem rovnou dva bochníky, jeden už je od včerejška pryč a druhý čeká na svou příležitost v mrazáku). A už mě svrbí prsty, že bych odpoledne zadělala na další. Chleba a další pečivo kupujeme minimálně, většinou máme vlastní, po vyzkoušení vašeho receptu už u nás kupovaný chleba nebude mít šanci ,-) Hrozně mě láká zkusit verzi bez droždí - ta asi bude potřebovat delší kynutí/kvasení, ne? Tak ještě jednou - moc děkuji (F) Eva H.
L_B 10. 3. 2011, 11:01
@Eminenka Evi, diky moc za pochvalu - to vzdycky potesi... :-$ (F) ...ja uz kupovany chleba taky v domacnosti nevedu - akorat obcas na topinky, protoze to ten nas nezbyde... ,-) :-)
kevababy 1. 3. 2011, 9:03
Tak nevim kde jsem udelala chybu, ale me chlebik vubec nevykynul :-S Dala jsem 150 g zitne chlebove, 150 g chlebove a zbytek hladke mouky. V pekarne to vubec nevykynulo. Tak jsem si rikala, ze asi do rana, ale nic :-@ :-@ :-@
L_B 1. 3. 2011, 9:20
@kevababy andri, to je teda divne - zrovna pred chvilkou jsem z pekosky vyskrabla testo z presne stejneho pomeru, jak vy a bylo krasne pod okraj - ted uz kyne v osatce... ...dala jste trosinku drozdi?... ...vim, ze nekterym maminkam se to tu taky stavalo, ale vubec netusim, cim by to mohlo byt, protoze mne se to nikdy nestalo... *-)
kevababy 1. 3. 2011, 10:36
@L_B Drozdi jsem dala. Zkusim to nechat projet jeste jednou v pekarne na rezim testo a uvidim co to udela, kdyztak pujde do kose :´(
L_B 1. 3. 2011, 11:32
@kevababy zkuste to kdyztak dat jeste dokynout do osatky na teple misto - treba se jeste zvedne... ...a nenakynulo vubec nebo jenom trosku...? ...nevzdavejte se... (H)
kevababy 1. 3. 2011, 12:12
@L_B Prave, ze nenakynulo vubec.....tak nevim :^)
L_B 1. 3. 2011, 13:09
@kevababy hmmm - to je fakt divne... *-) ...tak jestli budete mit jeste odvahu zkusit znova, tak dejte vedet, jak dopadl druhy pokus... :-$
kevababy 1. 3. 2011, 21:35
@L_B O.K mohlo by to byt tim, ze tam bylo treba malo vody? Pripadalo mi to docela jako kit ,-)
L_B 1. 3. 2011, 21:57
@kevababy muze byt...treba mouka vic nasala nez obvykle... ...kdyztak si pridejte trochu vody...ja uz to vsechno hazu tak nejak bajvoko (smich), takze pocitam, ze te vody je tam priblizne 350-400ml - neco mezi - vzdycky kouknu, jak vypada testo... ...chce si to odzkouset...
cetinka 19. 2. 2011, 16:26
Dobrý den Magdi, Dnes jsem zkoušla upéct Váš chleba, a můžu říct, že je perfektní..Chleba jsem pekla podruhé v životě ,ale teď to vypadá , že bude na našem stole častěji. nemám pekárnu takže jsem vše zadělávala ručně a nechala kynout skoro 24 hodin a stálo to za to. Moc děkuji za super a super receptík.... Monika (clamp) (clamp) (clamp)
L_B 20. 2. 2011, 16:57
@cetinka Diky za chvalu! (L) Ja ho pecu tak 2-3x tydne a z obchodu chleba uz temer neberu - akorat na topinky, protoze ten nas na topinky nikdy nezbude... :-D
mirri 76 17. 2. 2011, 14:52
Nedalo mi to a i ja musela vyzkouset chlebik!Vcera vecer zadelala v pekarne z trochy zitne,celozrnne a psenicne,pomery od oka... ,-)Rano nechala nakynout v cedniku(nastesti byl hodne pomoucneny a testo se dostalo jen do par direk) a v poledne upekla....A ted uz ochutnavam....A musim rict,ze je vyborny!!! (Y) (Y) Strasne mi tu chybi takovy chlebik,uz jsem nejaky vyzkousela,ale tenhle je opravdu dobry a ta krupava kurka....U tohoto uz zustanu!!Diky za recept! (L)
L_B 17. 2. 2011, 22:06
@mirri 76 Mirko, to jsem moc rada, ze Vam chutna...! (Y) (Y)
Pavlis.v 15. 2. 2011, 16:24
Tak se musím také přidat, a moc tento úžasný chlebík doporučuju (Y) Nikdy jsem doma chleba nepekla, nemám ani pekárnu tak jsem zadělávala v ruce a výsledek byl vynikající chlebík (radost) děcáni stáli u stolu a uždibovali ještě teplý. Jen musím ještě vychytat to množství vody měla jsem ho řidší tak byl trošku rozpláclý *-) A ještě doporučení nedávat do cedníku,jak pěkně nakynul tak se držel v těch dírkách a nešel vyklopit :-o
L_B 15. 2. 2011, 20:09
@Pavlis.v Pavli, jsem rada, ze chutnalo...! (Y) - u nas se decka perou nejvic o patku - jeste, ze jsou 4 kusy...! ,-) Kdyz bude ridsi, tak klidne muzete zahnist jeste vic mouky a nechat kynout i potreti - nic se tim nezkazi. A do cedniku kynout dat klidne muzete, ale vylozit pomoucenou uterkou nebo platynkem (prane bez avivaze) - pak to jde pekne vyklopi... :)
ladunka76 10. 2. 2011, 20:33
tak sem dneska taky zkoušela podle receptu. první kznutí super ale po přendání na ošatku ne a né vykynout (child12) ani po třech hodinách prostě nenakynul, měla sem ho doma v ošatce pod utěrkou a nic :-@ :-@ kde se stala chyba *-) poradtě prosím prosím.
L_B 11. 2. 2011, 18:41
@ladunka76 Lado, to se divim, mne nakyne vzdycky *-) - samozrejme uz ne tak moc, jako pri prvnim dlouhem kynuti, ale dostatecne...koneckoncu to jde videt na fotce... ...jedine, co me napada, jestli jste ho nemela v chladu? - ja ho nechavam kynout normalne na lince vedle sporaku a pritom vetsinou i varim :), takze je pekne v teple... :) - ale popravde se k tomu testu chovam pomerne macessky :)) - zadne extra kousky s nim nedelam... ,-) zkousela jste ho upect i tak nenakynuty? - mozna by vyskocil az v troube - ale tohle, co pisete, se mi jeste nestalo a to ho pecu 2-3x tydne... *-)
ladunka76 12. 2. 2011, 10:04
@L_B kynul doma a máme poměrně teplo dvacetpět stupnů *-) šoupla sem ho do trouby i tak nenakynutý tam teda trochu nakynul ale žádná sláva :-( no prostě byl nepoživatelnej 8-|
L_B 13. 2. 2011, 22:10
@ladunka76 tak to jsem z toho jelen :^) ...pak me napada uz jedine spatna mouka... *-)
ladunka76 14. 2. 2011, 12:23
@L_B dojdu pro novou mouku a zkusim znovu snad se zadaří :^)
L_B 14. 2. 2011, 15:05
@ladunka76 tak drzim palce...!!! (Y) ja ho pred hodinkou vytahla z trouby a krasne vybehl - jeste se mi nestalo, ze by nebyl nakynuty...
Alla (upraveno) 16. 3. 2012, 23:04
Tak hlásím,že už jsem ho pekla dvakrát,poprvé s kouskem čerstvého droždí a měla jsem jen tmavou žitnou,ale dnes jsem dala už více světlé a suché droždí.jen mám v pícce jen 1 hák a 350 ml vody bylo málo,musím dávat 420ml.Jinak dokonalý,výborný,,jen mi mrška praská :-o.Díky Magdi je fakt (Y)
L_B 21. 1. 2011, 21:04
@Alla Alco, tak to jsem rada, ze chutnal... (Y) je fakt, ze kazdy si ten pomer asi musi vychytat podle sebe... :) ...a to praskani zavidim - me praskne tak v 50% pripadu a kdyz nepraskne, tak nadavam - o ten "okoraly" kousek kolem praskliny se u nas vedou totiz lite boje... :-D :-D :-D
Alla (upraveno) 16. 3. 2012, 23:05
@L_B Tak včera jsem ha nechala frajerka kynout na topení a šla jsem lyžovat *-)no a uvařila jsem ho ,-),musela jsem zadělat nový :-)
L_B 27. 1. 2011, 9:53
@Alla Tak to jste me pobavila Alco... :-) ,-) Ja ho jednou upekla takhle v pekarne - omylem jsem zapla program na cely chleba a ne jenom na kynuti... ,-) - takze jsme meli pekne upecenou nenakynutou placku... :))
cozumel 13. 1. 2011, 15:28
Jé, to taky zkusím, pekárnu mám doma, už trošku zahálí - dělalal jsem v ním minulý týden rohlíky. Zkusím o víkendu, jen s tou ošatkou je to horší, bude muset kynout pěkně v misce ,-) ,-) ,-)
L_B 13. 1. 2011, 15:44
@cozumel nebo zkuste cednik s uterkou (bez avivaze) - aby tam mohl pekne vzduch... (Y)
Hana1407 13. 1. 2011, 14:34
Magdi - dal by se ten chlebík upéct i v pekárně? Po uhnětení, nakynutí ho nechat přemíchat a znovu nakynout a pak upéct? Si to chci ještě víc usnadnit :-D :-D :-D
L_B 13. 1. 2011, 15:09
@Hana1407 Hani, asi dal. Je fakt, ze jednou jsem omylem misto program testo zapla program chleba a zapomnela jsem na to a za tri hodiny mi pipala pekarna, ze mam upeceny chleba... :-D :-D - chutove byl dobry, ale byl hodne nizky a hutny, protoze nestacil vykvasit/nakynout... ...takze pokud by se nechal vykynout na pozadovanou velikost a az potom upekl, tak by to jit melo... ...ale myslim, ze dat to do trouby zase tolik prace neni a vysledek je urcite lepsi - takhle byste se pripravila o kurcicku... :-)
Jitule64 10. 1. 2011, 5:32
Ahoj Magdi, tenhle receptík určo vyzkouším. V názvu píšeš "ala kváskový", ale ten kvásek nezaděláváš? Pochopila jsem dobře, že prostě jen smícháš těch pár surovin a to je vše? Já totiž dělám kváskový takhle. http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=54369 a na něj zadělávám kvásek bokem... Ten tvůj se mi líbí, že jak píšeš je náročný na čas, ale ne na práci. ,-) Jsem stejná jak ty, vůbec mi nevadí se s tím dělat tolik hodin. přes noc to maká samo a stejně pak jsem od rána v kuchyni a není s tím práce. :-) ^o) Moc díky za odpověď. Jitka. (F)
L_B 10. 1. 2011, 13:27
@Jitule64 Jitko, ten "pavluv" chleba jsem zkousela taky (a koukam, ze podle tveho receptu (Y)), ale pro me to bylo prave moc "crcání" s tim kvaskem, ze jsem si ho musela udelat sama doma, protoze v okoli ho nekoupim a jezdit pro nej pres pul Prahy se mi taky nechtelo... :) ...pisu "ala kvaskovy" hlavne proto, ze to testo vlastne diky te dlouhe dobe kvasi nez ze by kynulo (drozdi je tam opravdu minimum na "nakopnuti")... ...tak uvidis, jestli bude chutnat - urcite dej vedet...! :) -m.
cozumel 13. 1. 2011, 15:30
@L_B Magdo, kvásek se dá sehnat na farmářských trzích (Staročeské pekárny Držkov nebo tak nějak), popř. by ho měli na požádání objednat třeba i Michelské pekárny - které mají své prodejny v Praze taky. Co vím, tak ho snad taky prodávali u nebo přímo v Holešovické tržnici, ale tohle vypadá daleko jednoduššji a hlavně, mně ten kvásek ani po domluvě doma nikdy nevykynul ,-) (clamp)
L_B 13. 1. 2011, 15:46
@cozumel ja vim, ze jo - kdyz jsme bydleli v malesicich, tak mi ho prodavali temer pod nosem... :) - ale tady v okoli bohuzel nic takoveho nemame a abych pro to jezdila nekam dal, se mi nevyplati - a hlavne jsem vetsi a vetsi lenoch a tohle je takove bez prace... :))
Jitule64 11. 1. 2011, 9:28
@L_B No, právě ,-) Teď co mám druhého syna, tak jsem ten Pavlův dlouho nedělala i když je moc dobrý, ale prostě není čas se s tím crcat. ,-) Ten tvůj zkusím asi dnes večer nebo zítra, podle toho jak se dojí starý chleba. :-) Pak písnu. Jitka. (F)
Jitule64 13. 1. 2011, 13:12
@Jitule64 Tak před chvílí jsem ho dala péct. Vyskočil krásně a voní taky pěkně. Tak uvidíme po nakrojení, ale vidím to dobře! :-p :-p :-p ^o)
L_B 13. 1. 2011, 13:30
@Jitule64 ja pekla vcera - zbouchala jsem vecer s detma skoro pulku - jenom tak namazany maslem... ,-) tak pak dej vedet, jestli chutna... :)
Jitule64 13. 1. 2011, 14:03
@L_B Jasan, už chladne. :-p Povedla se mi krásně zlatá tmavší kůrka, takový přesně miluju! ^o)
L_B 13. 1. 2011, 14:17
@Jitule64 teda to je jak roman na pokracovani - jsem napnuta, jako ksandy... (smich) (smich) (smich)
Jitule64 15. 1. 2011, 14:37
@L_B Magdi, chelbík vypadal po upečení nádherně, ale po rozkrojení ho nemám tak nadýchaný jako ty. :´( Chuťově je teda výborný a manžel říká, že mu moc chutná, ale ty ho máš takový nadýchanější a přitom mi krásně nakynul...nevím co jsem udělala špatně...a nedělala jsi ho jen z hladké mouky? Já dala 400g chlebové mouky, 150g žitné a 150g hladké.
L_B 15. 1. 2011, 19:42
@Jitule64 Jitko, je fakt, ze ten chleba neni urcite tak nadychany jako toustak - je hutnejsi jako klasicky chleba - ale nam tak chutna a dobre se na to maze maslo... :) ...jinak mouky micham jak mi to prijde pod ruku a podle toho, co mam zrovna doma... :)(nikdy ale nedavam vic nez 150g zitne) - tak jestli budes mit jeste chut zkouset znova, tak mozna zkus prohodit pomer hladke a chlebove mouky... ...nebo zkusit ubrat zitnou mouku... :^) , popr. pridat trosku vody, aby bylo testo ridsi... ...taky zalezi na mouce - kazdy chleba mi vykyne trosku jinak, ale vzdycky je dobry... ale je fakt, ze kamaradka mi uz taky rikala, ze na ne je ten chleba moc hutny - tak mozna je to jenom o preferencich... :) tak dej urcite vedet, jestli probehne i druhy pokus... :)
Jitule64 15. 1. 2011, 23:05
@L_B Aha. *-) Díky za odpověď. Rozhodně to nevzdám a ještě jeden pokus udělám. (Y) Chuťově je fakt výýýborný! (clamp) Příště ale dám 500g hladké a 150g chlebové a jen 50g žitné a trochu vody navíc...uvidíme. ,-) Tady zatím posílám fotečku prvního výtvoru: http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3374492 (L) Zase písnu až budu zkoušet. Měj se pěkně. (F)
L_B 16. 1. 2011, 8:45
@Jitule64 Jitko no ale vzhledove vypada paradne... :-) (Y) ...si snad taky budu muset poridit tuhle klasickou osatku - kupuju ji uz asi dva roky... :-D ...a po nakrojeni vypadal jak?
Jitule64 16. 1. 2011, 11:25
@L_B Po nakrojení jsem nestihla vyfotit :-D na té křupavé kůrce jsem málem zničila kráječ :-D :-D :-D , tak jsem neměla už náladu toho rošťáka fotit...manžel ho naštěstí opravil a zase krájí dobře. ,-) Chce to krájet v ruce. ,-) Ty chleba vůbec nepotíráš vodou? Nikde jsem to v receptu nevyčetla a tak jsem potírala jak jsem zvyklá. ,-)
L_B 16. 1. 2011, 18:23
@Jitule64 nepotiram - teda zkousela jsem to parkrat, ale nejak jsem to asi nevychytala - vubec potom nemel krupavou kurku... 8o| - my ji milujeme fakt HODNE krupavou... ,-) ,-) ...a krajim jedine v ruce, krajec nemaje... :) . ted jsem vecer zadelavala, tak jsem schvalne zkusila prohodit pomery hladke X chleb. psenicne mouky a pridat trochu vic vody, tak pak napisu, jestli je konzistenci nadychanejsi...
Jitule64 17. 1. 2011, 12:01
@L_B Dobrá, počkám si na to jak ti dnes dopadne. ,-) Když bude nadýchanější, tak večer taky zadělám. (Y)
L_B 17. 1. 2011, 20:40
@Jitule64 Jitko, tak je to tak - pri otocenem pomeru mouk a o zdibec vic vody je ten chleba nadychanejsi... :) akorat maslo se na nej musi nechat povolit o dost predem, nez jsme zvykli... ,-) ,-)
MÁCA 49 26. 12. 2010, 19:06
Magdo nechal by se ten chléb udělat bez pekárny,jenom klasicky?
L_B 26. 12. 2010, 19:19
@MÁCA 49 Urcite ano. Tchynka ho dela bez pekarny - na to prvni miseni si prida o zdibec vic vody, aby se ji testo lip hnetlo a pak az po tom dlouhem kynuti si prihnete vic mouky - vysledek je stejny... (Y) ...kdyz ho nechate kynout, tak si ho v mise prikryjte propichanou folii, aby testo zbytecne neosychalo a nechte kynout normalne na lince v pokojove teplote...
Lucka* 26. 12. 2010, 15:23
Magdi tak jsme dneska vyzkousela Tvuj chlebik je naprosto bezkonkurencni,sice jsem ho nenechala kynout pres noc,ale od rana do odpoledne a je fakt super priste zkusim to i pres noc,ale je super super supe (Y) (Y) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)
L_B 26. 12. 2010, 18:39
@Lucka* Luci, tak to jsem moc rada, ze chutnal...! :) jinak co se tyce doby kynuti, tak si myslim, ze je to asi docela jedno, jestli pres noc nebo pres den - ja to delam na noc, ze mi to vychazi lip "logisticky"... :)
volmar 20. 12. 2010, 17:53
Milá Magdalénko, velmi děkuji za super recept.Chtěla bych Vám vyjádřit obdiv k tak sofistikované přípravě kváskového chleba.No né nadarmo se říká, že v jednoduchosti je síla. Mám za sebou různé pokusy výroby kvásku na chléb, asi stejně jako vy, .., ale tohle je bezkonkurenčně ten nejlepší a nejjednodušší recept. Ještě jednou díky a doufám, že v budoucnu zjednodušíte další "kulinářské oříšky".Přeji pěkné a klidné svátky.Marcel
L_B 20. 12. 2010, 18:27
@volmar Marci, moc moc dekuji za chvalu (F) - krasne to hreje u srdicka... :-$ :) Ja nejsem zadny kulinarsky expert, ale ten chleba mi proste nedal spat, tak jsem zkousela, zkousela, az z toho neco vylezlo... ,-) Taky preji krasne svatky a peceni zdar! (D)
mariecha 3. 12. 2010, 17:29
Vypadá opravdu dobře.Ale nějak mně to není jasný.Dám do pekárny všechny suroviny a zapnu příprava těsta.To zn.že těsto vykyne do rána.Nemůže se stát,že to překyne?Ráno je to tedy nakynuté a pak na vál a pokračuju podle popisu.Tak to chápu já,je to dobře?Díky za radu
L_B 4. 12. 2010, 8:54
@mariecha Marie, zatim se mi to nestalo, ze by testo prekynulo - je temer bez drozdi, takze ten proces kynuti neni tak "bourlivy". Taky zalezi, jakou mate mouku - kdyz date vic zitne mouky, tak testo nabyde min, nez kdyz budete mit testo k obycejne hladke mouky. Jinak ano, pochopila jste to spravne - necham testo pres noc vykynout, pak kratce zpracuju na valu, dam do osatky, pockam, az znovu nakyne a pecu. Vyfotila jsem dalsi fotky a vlozim je jako postup s obrazky, tak juknete :)
anaba 2. 12. 2010, 21:04
brzy vyzkouším,vypadá opravdu luxusně |:o) |:o) |:o)
L_B 3. 12. 2010, 7:41
@anaba tak pak dejte vedet, jestli chutnal... :)
Tapi 2. 12. 2010, 19:21
(hello)mám dotaz - v kroku 1- všechny suroviny dam večer do domácí pekárny na program "těsto", nechám projet program a na dalších cca 12 -15hodin si těsta vůbec nevšímám.. je ta pekoška zapnuta v elektrice nebo vypnuta u toho nevšimani ? :^)
L_B 2. 12. 2010, 20:42
@Tapi Heli, jako po dojeti programu? - nechavam ji vetsinou zastrcenou v elektrice, protoze vytuhnu u TV nebo knizky... :) - ale ona neprihriva, ani nic jineho - kdyz dojede program, tak je sice v elektrice, ale ve "stand-by" stavu, takze se nic nedeje...
Tapi 11. 12. 2010, 8:05
@L_B Magdi,nevím kde jsem udělala chybu,ale dala jsem přesně podle receptu a chleba je dosti tuhý a moc nevykynul v pekošce nebyl ani sceleny :-S
L_B 11. 12. 2010, 10:32
@Tapi Helco, jako ze v pekarne z testa nebyla celistva koule, ale spis droliva hmota...? - v tom pripade bylo asi malo vody - pokud jste dala treba vic zitne nebo i psenicne chlebove mouky, tak je potreba pridat trosinku vody - ta mouka je totiz asi jinak mleta a vic nasakava...(ono to obcas dela i klasicka hladka mouka - asi zpusob mleti, popr. skladovani, atd - tomu moc nerozumim)... ...jestli budete mit jeste odvahu jednou zkouset :), tak vysledna konzistence testa pri zadelavani v pekarne by mela byt jako minimalne lepiva koule... ...a ano, vysledny chleba ma stridu urcite hutnejsi nez napr. toustovy chleba, ale rozhodne by nemel byt tuhy... ...verim, ze se prvnim neuspechem nedate odradit - vysledek stoji za to...! :)
Tapi 11. 12. 2010, 11:55
@L_B jo taky se mi zdálo,že je málo vody :^) no jasně,že to nevzdám (smich) to mě neodradí :-) budu to zkoušet dál ^o)
L_B 11. 12. 2010, 12:59
@Tapi pak dejte urcite vedet, jestli se podarilo... :) ...jinak to testo muze byt klidne trosilinku ridsi - pak budete mit jeste cas ho dohustit na valu, nez pujde do osatky...
Tapi 18. 12. 2010, 21:00
@L_B tak jsem přidala trochu vody,pak místo na vále promíchala jsem těsto v pečce,přidala mouku a dala kynout do římaku a následně péct,vyrostl mi až po víko trochu se přichytil,ale moc dobrý je - chtělo by to menší římak a jinak řešené víko ^o)
L_B 20. 12. 2010, 12:51
@Tapi Helco, tak to jsem rada, ze chutna (Y) - ja jdu zrovna znovu zadelavat... :) A vy jste pekla teda celou dobu v tom rimaku s vikem?
Tapi 21. 12. 2010, 20:40
@L_B Ahojky,pekla jsem z víkem asi tak hoďku a kolem 20 minut už odkryte na barvu kůrky (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie