Medové perníčky (lze jíst hned po upečení)
Potřebné ingredience
NA 1 DÁVKU TĚSTA: 400g hladké mouky, 140g moučkového cukru, 50g másla, 2 vejce, 2 lžíce medu, 1 lžička jedlé sody, mleté koření: 1/2 lžičky anýzu, 4-5 kuliček nového koření, 5 hřebíčků, 1 vejce na potření po upečení, NA POLEVU: bílek, moučkový cukr, citronová šťáva
Postup přípravy
1/ Všechny ingredience na dávku těsta zpracovat ručně na válu. (Resp. můj osvědčený postup je tento: V míse rozšlehat vajíčka, máslo rozpustit a přilít. Pak metličkou postupně zašlehat med, cukr, sodu a koření. Pak vyměnit metličku za vařečku, přisypat asi polovinu mouky a zapracovat ji do medové směsi. Přisypat a zapracovat ještě tolik mouky, kolik těsto jen pohybem vařečky pojme, zbytek mouky vysypat na vál a do ní vyklopit obsah mísy. Těsto zpracovat ručně na válu, ve výsledku bude vláčné, bude držet pohromadě a bude se dobře tvarovat.) Hotové těsto nechat asi 10 minut odležet v lednici, pak se může hned zpracovávat.
2/ Předehřát troubu na 150°C.
3/ Těsto vyválet do tloušťky asi 5 mm a vykrájet z něj požadované tvary, ty potom přenést na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech.
4/ Péct asi 12 min. (Může to trvat i trochu déle - podle tloušťky těsta.)
5/ Hned po vyjmutí z trouby (ještě horké) potřít perníčky rozšlehaným vejcem.
6/ Před zdobením nechat perníčky dostatečně vychladnout (lépe nechat odležet až do druhého dne), zdobit polevou z bílku, moučkového cukru a citronu (nebo tím, co máte osvědčené vy). :)
Několik poznámek:
Nedoporučuju zpracovávat najednou více než jednu dávku těsta, bylo by to hodně fyzicky náročné.
Tyhle perníčky se dají jíst prakticky hned po upečení, nemusí se nechávat někde dny či dokonce týdny měknout.
Dobré je perníčky skladovat v uzavřené nádobě, třeba jen v přiklopeném hrnci.
Po opakujících se dotazech jsem konečně spočítala perníčky z jedné dávky: Při průměrné velikosti jednoho perníčku 5x7cm jsem měla 80 kousků.
V míse rozšlehat vajíčka, máslo rozpustit a přilít. Pak metličkou (nebo vidličkou) postupně zašlehat med, cukr, sodu a koření.
Pak vyměnit metličku za vařečku (nebo zůstat u vidličky), přisypat asi polovinu mouky a zapracovat ji do medové směsi. Přisypat a zapracovat ještě tolik mouky, kolik těsto jen pohybem vařečky či vidličky pojme.
Zbytek mouky vysypat na vál a do ní vyklopit obsah mísy.
Těsto zpracovat ručně na válu, ve výsledku bude vláčné, bude držet pohromadě a bude se dobře tvarovat.
Hotové těsto zabalit do potravinové fólie a nechat asi 10 minut odležet v lednici, pak se může hned zpracovávat. (V lednici samozřejmě může být ponecháno i mnohem déle.)
Těsto vyválet do tloušťky asi 5 mm a vykrájet z něj požadované tvary, ty potom přenést na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech.
Předehřát troubu na 150°C. Péct asi 12 min. Hned po vyjmutí z trouby (ještě horké) potřít perníčky rozšlehaným vejcem.
Před zdobením nechat perníčky dostatečně vychladnout (lépe nechat odležet až do druhého dne), zdobit polevou z bílku, moučkového cukru a citronu.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé