(recept
si oblíbilo 1211 návštěvníků)
Korpus, který mě nikdy nezklamal dle Lenky alias "legr"
Potřebné ingredience
Suroviny: * 150g hladké mouky * 150g polohrubé mouky * 200g cukru krupice či krystal* 5 vajec * 1/2 skleničky (cca 1dcl) vody * 1/2 skleničky oleje * 1 prášek do pečiva * 1 vanilk. cukr
Postup přípravy
Postup na korpus:
1. žloutky ušleháme s cukrem, za stálého šlehání přidáme olej a vodu
2. postupně zašleháme obě mouky smíchané s práškem do pečiva.
3. když je to hodně husté, že to sotva utáhnou metly, přidám trochu vody nebo oleje nebo obojího
4. nakonec zamíchat ručně sníh z bílků.
5. pečeme na 180-200stupňů.
Pozn.: Když dělám kakaovou nebo oříškovou obměnu, tak dám méně mouky podle množství kakaa nebo oříšků. Množství vystačí na kulatou formu pr. 22cm (potom lze až 3x prokrojit) a nebo na větší plech 1x prokrojit. Není to takový ten suchý korpus, co škrábe v krku, zatím měl vždy úspěch.
Paní Lenka mi dala svolení k uveřejnění jejího receptu, tak snad někomu pomůže stejně jako mně. Dělám totiž poměrně často i vynikající korpus mramorovaný dle p. Dáši V. (onasi), ale ten má tu nevýhodu, že i přesto, že vše dělám stejně, suroviny mají stejnou pokojovou teplotu atd. tak že se někdy srazí a nepovede se, takže vždy, když mi dojde trpělivost, dělám tento. Tento rozpis jsem dělala na střední formu srdce, což je rozměrem asi jako kulatá forma o průměru 22cm a vyskočil mi na 7cm výšku. Hodně zdaru! ,-)
Tip začátečnicím - můžete klidně zkusit použít jako korpus i těsto z Margotkového moučníku, který mám u sebe v albíčku! Pokud si vyšleháte zvlášť žloutky a bílky, je nadýchaný a vynikající!
Přepočet surovin na formu o průměru 26 cm a výšce 7cm:
210 hl. mouky, 210 polohrubé mouky, 280 g cukru, 7 vajec, 140 ml vody, 140 ml oleje, 1 a 1/3 prášku do pečiva (můžete i 1,5 nevím, zkuste, přinejhorším to bude vyšší korpus) a 2 vanilkové cukry.
Přepočet ještě na korpus o průměru 24 či 26 cm, ale nižší než 7cm:
6 vajec, 180 g hladké mouky, 180 g polohrubé mouky, 240 g cukru, 120 ml vody, 120 ml oleje, 1 a 1/3 prdopeče, 1 vanilkový cukr.
1. žloutky ušleháme s cukrem, za stálého šlehání přidáme olej a vodu
2. postupně zašleháme obě mouky smíchané s práškem do pečiva.
3. když je to hodně husté, že to sotva utáhnou metly, přidám trochu vody nebo oleje nebo obojího
4. nakonec zamíchat ručně sníh z bílků.
5. pečeme na 180-200stupňů.
Pozn.: Když dělám kakaovou nebo oříškovou obměnu, tak dám méně mouky podle množství kakaa nebo oříšků. Množství vystačí na kulatou formu pr. 22cm (potom lze až 3x prokrojit) a nebo na větší plech 1x prokrojit. Není to takový ten suchý korpus, co škrábe v krku, zatím měl vždy úspěch.
Paní Lenka mi dala svolení k uveřejnění jejího receptu, tak snad někomu pomůže stejně jako mně. Dělám totiž poměrně často i vynikající korpus mramorovaný dle p. Dáši V. (onasi), ale ten má tu nevýhodu, že i přesto, že vše dělám stejně, suroviny mají stejnou pokojovou teplotu atd. tak že se někdy srazí a nepovede se, takže vždy, když mi dojde trpělivost, dělám tento. Tento rozpis jsem dělala na střední formu srdce, což je rozměrem asi jako kulatá forma o průměru 22cm a vyskočil mi na 7cm výšku. Hodně zdaru! ,-)
Tip začátečnicím - můžete klidně zkusit použít jako korpus i těsto z Margotkového moučníku, který mám u sebe v albíčku! Pokud si vyšleháte zvlášť žloutky a bílky, je nadýchaný a vynikající!
Přepočet surovin na formu o průměru 26 cm a výšce 7cm:
210 hl. mouky, 210 polohrubé mouky, 280 g cukru, 7 vajec, 140 ml vody, 140 ml oleje, 1 a 1/3 prášku do pečiva (můžete i 1,5 nevím, zkuste, přinejhorším to bude vyšší korpus) a 2 vanilkové cukry.
Přepočet ještě na korpus o průměru 24 či 26 cm, ale nižší než 7cm:
6 vajec, 180 g hladké mouky, 180 g polohrubé mouky, 240 g cukru, 120 ml vody, 120 ml oleje, 1 a 1/3 prdopeče, 1 vanilkový cukr.
Tady Vám přidávám fotku nejnovějšího korpusu...zkusila jsem dle tohoto receptu i mramorovaný...jde to dobře!
Po rozkrojení...výška korpusu nezklamala, byla 7cm jako obvykle. ,-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
pavlusa17
(upraveno)
11. 3. 2015, 9:51
Díky tomuhle receptu se mi povedl můj první dort. Dnes peču druhý potřech měsícíh. Fakt super recept!
joííííí
(upraveno)
2. 3. 2015, 13:32
Dobrý den, moc děkuji za tento receptík. Pekla jsem poprvé narozeninový dort pro dcerku a korpus je opravdu výborný. vzhledem k tomu, že měl dortík velký úspěch určitě tomuto receptu zůstanu věrná i při dalším pečení. Martina
klokanka
(upraveno)
5. 2. 2015, 14:04
Super, super, upekla jsem synovi k narozeninám a poprvé jsem měla krásně nadýchaný korpus, který nespadl. Děkuji a jiný už dělat nebudu.
herlíci
(upraveno)
5. 2. 2015, 11:45
Vyborny!!! Dekuji za recept
Markousekkk
(upraveno)
10. 1. 2015, 12:28
Diky za recept Ted jsem vyndala z trouby Markéta
tede25
(upraveno)
16. 12. 2014, 21:51
Musím se přidat i já s velkou chválou. Pekla jsem čokoládový, 30g mouky jsem nahradila kakaem a opravdu SUPER!! Vyskočil 8 cm na výšku a je krásně měkký a vláčný. Děkuji, ukládám
babkamt
(upraveno)
31. 10. 2014, 19:36
mishell13
(upraveno)
31. 10. 2014, 19:21
Pekla jsem korpus dle Vašeho receptu už několikrát a vždy měl velký úspěch....je vláčný,žádná dusivka..... Mohu jen a jen doporučit !!!
sekáčprovás
(upraveno)
24. 8. 2014, 17:25
Tak můj první dopadl díky tomuto receptu výborně, zaprášit se nestačilo ! Určitě zopakuji ! Díky
jeremy
(upraveno)
28. 8. 2014, 15:13
@sekáčprovás
to jsem ráda...
JudyKate
(upraveno)
8. 8. 2014, 19:54
zrovna ho mám v troubě mám plnou formu snad to nepřeteče ale vypadá slibně
tupeka
(upraveno)
21. 1. 2014, 17:51
Prosím mám stejnou formu srdce na kolik vajec děláte korpus, aby byl takto pěkně vysoký?
jeremy
(upraveno)
15. 2. 2014, 10:34
@tupeka
Dle receptu, p. Petro...nezvyšovala jsem dávku, to bych tam uvedla. Mějte se a at se podaří...
SarinkaSt
(upraveno)
19. 12. 2013, 15:03
Prosím poléval někdo tento korpus čokoládovou polevou? Drží to na tom? A chutná to? Ještě nikdy jsem to nezkoušela, tak děkuji za radu.
DENY37
(upraveno)
9. 12. 2013, 15:47
Dobrý den,Jarmilko,dělala jsem první dortík pro malou k narozeninám a bylo pro mě velice důležité,aby se mi povedl.Vybrala jsem si váš recept na korpus a udělala jsem dobře!Dort byl skvělej,korpus se perfektně povedl.Ještě jednou děkuju za recept!Jiný zkoušet nebudu..Mějte se moc hezky.Zdenka s Vaneskou
kopeckovaandrea
(upraveno)
5. 12. 2013, 10:13
vypadá skvěle,upeču ho jako narozeninový dortík dcerce,snad se povede. Děkuji moc za typ.Andrej
cahič
(upraveno)
22. 11. 2013, 13:11
Dobrý den, prosím Vás můžu se zeptat, když jste dělala mramorovany -viz foto. jen jste do půlky přidala kakao? nebo jste i ubrala mouky? moc děkuji Andrea
jeremy
(upraveno)
22. 11. 2013, 13:34
@cahič
dobrý den, já neubírám mouku, prostě jen do půlky šoupnu 2 lžičky kakaa, nebo dle vizuálního posouzení, záleží na tom, jaké kakao použijete...jedno je skoro černé a jiné i když ho dáte hromady, tak je světlé...takže dle toho, jak moc chcete to mramorování výrazné...ale každopádně je to super recept, jděte do něj. Ať se vám vydaří, mějte se.
cahič
(upraveno)
12. 12. 2013, 0:11
@jeremy
Dobrý den, mooooc děkuji za odpověď, dortík jsme udělali a byl výborný Můžu jedině doporučit Přeji krásný adventví čas Andrea
jeremy
(upraveno)
14. 12. 2013, 12:40
@cahič
Nápodobně, krásný Advent. To jsem moc ráda.
enkka
(upraveno)
26. 10. 2013, 16:44
super recept, všem doporučuji.
laskonka333
(upraveno)
18. 9. 2013, 11:33
kvítečko
(upraveno)
18. 9. 2013, 9:57
vyzkouším
Garpi
(upraveno)
17. 9. 2013, 21:23
Děkuji velice za tento úžasný recept, není čeho se bát, i nám svátečním pekařkám se vydaří Zde rovnou ve dvou variantách: http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4459410
RosMar
(upraveno)
16. 7. 2013, 10:48
Jarmilko,děkuji za recept...Korpus je výborný a dortík se mi moc povedl...
jeremy
(upraveno)
16. 7. 2013, 16:07
@RosMar
Moc díky za zprávu, Martinko, to jsem ráda, že jste s ním také tak spokojená jako já
RosMar
(upraveno)
16. 7. 2013, 21:26
@jeremy
Dnes jsem dělala opět ,ale s kakaem.Ještě jednou díky....
jeremy
(upraveno)
17. 7. 2013, 8:59
@RosMar