(recept
si oblíbilo 387 návštěvníků)
VÝBORNÝ CHLÉB - zatím nejlepší, jaký jsem kdy pekla
Potřebné ingredience
380ml vody, 2 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 400 g hladké mouky, 100 g chlebové žitné mouky, 100 g celozrné (dala jsem špaldovou) mouky, sůl, pepř, kmín, 1/2 kostky droždí
Postup přípravy
1. Těsto si připravíme v domácí pekárně.
2. Vykynuté těsto přendáme na plech vyložený pečícím papírem a uděláme bochánek. Pokud se lepí, poprášíme ještě hladkou moukou, aby nám šel bochánek lépe vytvarovat. Necháme na plechu ještě 30 minut kynout.
3. Chléb potřeme solí rozmíchanou v troše vody a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Před pečením můžeme ještě na povrchu naříznout, např. do kříže nebo podélné řezy. Pečeme 40 minut. Aby byl chlebík ještě lepší, dávám na dno trouby misku s vodou.
4. Chlebík můžete samozřejmě péct i v domácí pekárně.
Dobrou chuť.
TIP NA OBMĚNU: Milé maminky, pokud chcete chlebík více hutnější, stačí změnit poměr mouk, a to 300g hladké + 200g žitné + 100g celozrné. Do těsta můžete přidat semínka slunečnice, sezamu nebo dýně.
2. Vykynuté těsto přendáme na plech vyložený pečícím papírem a uděláme bochánek. Pokud se lepí, poprášíme ještě hladkou moukou, aby nám šel bochánek lépe vytvarovat. Necháme na plechu ještě 30 minut kynout.
3. Chléb potřeme solí rozmíchanou v troše vody a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Před pečením můžeme ještě na povrchu naříznout, např. do kříže nebo podélné řezy. Pečeme 40 minut. Aby byl chlebík ještě lepší, dávám na dno trouby misku s vodou.
4. Chlebík můžete samozřejmě péct i v domácí pekárně.
Dobrou chuť.
TIP NA OBMĚNU: Milé maminky, pokud chcete chlebík více hutnější, stačí změnit poměr mouk, a to 300g hladké + 200g žitné + 100g celozrné. Do těsta můžete přidat semínka slunečnice, sezamu nebo dýně.
Krásně nadýchaný vevnitř s křupavou kůrčičkou.
chlebová žitná mouka
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Aluch
(upraveno)
6. 1. 2011, 16:22
Moc děkuji za receptík Pavlínko Chléb je opravdu vynikající. Před chvíli jsem dopekla v DP a musím se přiznat, že jsem byla tak zvědavá (když ho tady všichni tak vychvalují) a ochutnávala jsem ho ještě teplý Je mňamozní!!!
kalimera
(upraveno)
6. 1. 2011, 19:47
@Aluch
Alenko, moc děkuji za vyzkoušení . Jsem ráda, že chutná . Krásný večer .
Vera N
(upraveno)
6. 12. 2010, 12:59
kalimera
(upraveno)
7. 12. 2010, 10:20
@Vera N
Děkuji .
Barca65536
(upraveno)
11. 11. 2010, 20:04
Tenhle chlebík je nejlepší, jaký jsem kdy pekla. Děkuju za receptík
kalimera
(upraveno)
12. 11. 2010, 14:13
@Barca65536
Míšo, tak to mám velikou radost, že vám tak chutná . Děkuji a mějte se krásně .
moninani
(upraveno)
6. 11. 2010, 18:48
Dobrý večer Pavli, dnes jsem Váš chléb upekla už podruhé,je opravdu výborný,holky ho snědly půlku ještě teplého na posezení,nějak jim v tom nešlo zabránit Jen se mi nějak nedaří ta křupavá kůrka,potíráte ten chlebík ještě něčím,než jen to vodou se solí? Díky za skvělý recept
kalimera
(upraveno)
7. 11. 2010, 17:54
@moninani
Dobrý večer, Moni. Potírám jen slanou vodou. Zkuste dát do trouby ještě misku (např. zapékací) plnou vody, nebo vyzkoušet nechat péct trošku déle .
kachnatko11
(upraveno)
3. 11. 2010, 16:18
Ahojky,před hodinkou jsem dopekla a skoro pul bochníku už je v bříšku.Jen jsem pekla déle cca 50minut a ješte bych kvuli tmavší kurce nechala ale balá jsem se abych neměla "betonový" bochánek,příšte vím ze klidne 10minutek ješte snese.Chutovně zatim nej chlebík co jsem pekla a ze jsem jich už pár vyzkoušela.Určitě vyzkouším upét i v DP Díky za recept
kalimera
(upraveno)
4. 11. 2010, 15:41
@kachnatko11
Moc děkuji za vyzkoušení, jsem ráda, že chutnal . U mé trouby je těch 40 min fakt maximum, každá trouba peče jinak .
Mach
(upraveno)
28. 10. 2010, 14:46
Moc dobrý chlebík,peču ho už jen podle Vašeho receptu .
kalimera
(upraveno)
28. 10. 2010, 16:14
@Mach
Tak to je pro mne velká čest , děkuju a krásný sváteční den .
hlavca
(upraveno)
12. 10. 2010, 18:40
Dobrý večer Pavlíno,dneska jsem upekla Váš chleba k večeři a už je skoro snědený,je výborný,moc děkuji za prima recept,už ho mám v oblíbených a už jinej péct nebudu
kalimera
(upraveno)
13. 10. 2010, 10:24
@hlavca
Dobrý den, mám velikou radost, že vám chlebík chutná , já už také v poslední době jiný nepeču . Mějte se krásně .
bosca
(upraveno)
12. 10. 2010, 15:59
Zdravím dámy,mohu se zeptat v pekárně pouze těsto necháte kynout a poté pečete v normální troubě?Nebo ho některá zkoušela péct přímo v pekárně?Chlebík vypadá velký tak asi těžko ne?Děkuji moc za odpověd a hezký den všemDanča
kalimera
(upraveno)
13. 10. 2010, 10:25
@bosca
Krásný den. Ano, těsto si udělám v DP, pak přendám na plech, nechám ještě kynout a upeču v troubě. Máme rádi křupavou kůrku . Ale určitě můžete upéct i v DP.
Ilonáček
(upraveno)
9. 10. 2010, 23:14
Dobrý večer, mám prosbičku, když nezadělávám v domácí pekárně jak dlouho po zpracování nechat kynout a jak dlouho trvá příprava těsta v dom. pekárně než se dává péct. děkuji. Chlebíček vypadá nádherně
kalimera
(upraveno)
10. 10. 2010, 18:00
@Ilonáček
Ilonko, dobrý podvečer . Program na přípravu trvá v mé DP 1:30, půl hodiny hnětení a hodinu kynutí. Jinak, když nedělám těsto v DP, tak ho taky nechávám kynout do té hodinky . Mějte se krásně .
Ilonáček
(upraveno)
11. 10. 2010, 11:20
@kalimera
Dobrý den, moc děkuji za odpověď. Zdravím Ilona
kalimera
(upraveno)
12. 10. 2010, 11:55
@Ilonáček
Rádo se stalo, krásný den .
marcela54
(upraveno)
8. 10. 2010, 10:28
kalimera
(upraveno)
8. 10. 2010, 13:17
@marcela54
Marcelko, děkuji .
Zrušený účet
(upraveno)
6. 10. 2010, 10:32
MŮŽU POUŽÍT SUŠENÉ KVASNICE???
kalimera
(upraveno)
8. 10. 2010, 13:17
@
Určitě můžete , také dávám, když zrovna nemám čerstvé .
Dagmar.G
(upraveno)
11. 10. 2010, 11:23
@kalimera
Můžu se zeptat, jakému množst¨ví sušeného droždí odpovídá polovina kostky??
kalimera
(upraveno)
12. 10. 2010, 11:54
@Dagmar.G
Do tohoto chlebíku bych dala tak lžičku a půl .
Brucha Vecha
(upraveno)
16. 9. 2010, 14:24
Právě chutnám a je to naprostá delikatesa Mňam
kalimera
(upraveno)
17. 9. 2010, 8:53
@Brucha Vecha
Moc děkuji, mějte se krásně .
Dadulaaa
(upraveno)
12. 9. 2010, 21:31
dnes jsem chlebík upekla a sklidil veliký ůspech, jen se rozplýval na jazyku, určitě jsem nepekla naposled. s máslem a nivou byl vynikající nejvíc chutnal
kalimera
(upraveno)
14. 9. 2010, 17:47
@Dadulaaa
Dášenko, to mám velikou radost . Není nad čerstvý chlebík s máslem a se sýrem, to je delikatesa . Mějte se krásně .
blabolka
(upraveno)
12. 9. 2010, 17:59
dneska jsem konečně taky zkusila a tedy je to první chleba,co se mi povedl ...musela jsem péci teda dýl o 15minut a ještě by tak 5min.potřeboval..ale stál za to..a kráásně voněl..a byl velikýýý ..děkuji za recept,budu ho opakovat.. ..jen tedy nevím,kolik té soli..jaksi mi tam chuťově chybí..
kalimera
(upraveno)
14. 9. 2010, 17:46
@blabolka
Moc děkuji za vyzkoušení . Já jsem zrovna jeden obr kousek nakrojila . A soli dávám od oka, solíme málo, takže ji moc nepostrádáme . Ale zato slanější kůrčička je moc dobrá, takže raději na soli nešetřím při potírání chleba slanou vodou .
Olga Horáčková
(upraveno)
12. 9. 2010, 11:24
výbornej
kalimera
(upraveno)
14. 9. 2010, 17:44
@Olga Horáčková
Moc děkuji .
RomcaSM
(upraveno)
8. 9. 2010, 17:19
Zkoušel už někdo bez pekárny? Bude také tak úžasný jak čtu v komentářích? Ráda bych zkusila, ale nemám pekárnu.
kalimera
(upraveno)
8. 9. 2010, 19:35
@RomcaSM
Romanko, já bych řekla, že těsto můžete klidně připravit "normálním" způsobem . Když jsem neměla pekárnu, tak jsem dělala v míse z Tupperware a vždy se povedlo .
ddandulla
(upraveno)
8. 9. 2010, 0:07
dnes jsem vyzkoušela a je luxusníííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííí,jiný už dělat nebudu
kalimera
(upraveno)
8. 9. 2010, 10:55
@ddandulla
Dáši, tak to jste mě moc potěšila . Děkuji a mějte se krásně .
denny147
(upraveno)
7. 9. 2010, 17:00
právě jsem vyzkoušela, opravdu je vynikají
kalimera
(upraveno)
8. 9. 2010, 10:54
@denny147
Dani, mám velikou radost. Děkuji .
Vrtelik
(upraveno)
3. 9. 2010, 17:06
Tak jsem zadělala na chlebíček po 12.hodině a šla žehlit a uklízet barák .V 17.00 jsem si vzpoměla,že mám těsto v pekárně tak ted čekám co s chlebíku vyleze. Marcela
kalimera
(upraveno)
8. 9. 2010, 10:54
@Vrtelik
Marci, tak jak to dopadlo ?
jajina11
(upraveno)
1. 9. 2010, 16:26
Dobrý den,moc děkuji za recept,úúúúúúúúúúúplně úúúúúúúúúúúúžasný chleba .Dělala jsem sice o víkendu,když došel kupovaný a sklidil obrovský úspěch .Nedala jsem sice celozrnou mouku,jen 200g chlebové ,ale i tak byl .Děkuji Jarka
kalimera
(upraveno)
3. 9. 2010, 13:35
@jajina11
Moc děkuji za vyzkoušení a za velikou pochvalu, mám radost, že chutnalo . Krásný víkend .