(recept
si oblíbilo 127 návštěvníků)
Lužnický mls borůvkový
Potřebné ingredience
110 ml vlažného mléka, 4 vejce, 75 g másla, 1 lžíce cukru, 1 lžička soli, 300 g hladké mouky, 14 g droždí, 150 g cukru krupice, marmeláda.
Postup přípravy
Do pekárny vložíme vlažné mléko s rozmíchanými žloutky, rozpuštěné vlažné máslo nebo Heru, sůl, prosátou mouku, do důlku v mouce nasypeme lžíci cukru, na něj rozdrobíme droždí. Program těsto.
Plech 30 x 40 cm vyložíme pečícím papírem, roztáhneme po něm těsto, potřeme lehce marmeládou, poklademe jakýmkoliv ovocem (čerstvé borůvky jsou ovšem nepřekonatelné). Vyšleháme pevný sníh ze 4 bílků a 150 g cukru, natřeme na ovoce a upečeme v předehřáté troubě na 160°C 30 minut.
Tenhle recept jsem našla již dříve na Dámě, všichni si ho tam moc chválili. Nevím proč lužnický, ale mls to je v každém případě - a veliký. Zkušené pekařky ví, že kynuté těsto se peče jinak než sníh, ale u tohoto jemného koláčku to opravdu funguje, je třeba péct ho na míň stupňů než pečete normálně.
Plech 30 x 40 cm vyložíme pečícím papírem, roztáhneme po něm těsto, potřeme lehce marmeládou, poklademe jakýmkoliv ovocem (čerstvé borůvky jsou ovšem nepřekonatelné). Vyšleháme pevný sníh ze 4 bílků a 150 g cukru, natřeme na ovoce a upečeme v předehřáté troubě na 160°C 30 minut.
Tenhle recept jsem našla již dříve na Dámě, všichni si ho tam moc chválili. Nevím proč lužnický, ale mls to je v každém případě - a veliký. Zkušené pekařky ví, že kynuté těsto se peče jinak než sníh, ale u tohoto jemného koláčku to opravdu funguje, je třeba péct ho na míň stupňů než pečete normálně.
Takhle jsem ho pekla poprvé, s kompotovanými jablky a mraženým rybízem.
tentokrát s makovou náplní a rozmraženými višněmi
dnes višňový: 580 g mražených vypeckovaných višní jsem uvařila s půlkou vanilkového pudinkového prášku a 1 lžící cukru, vychladlé jsem natřela na syrové těsto bez marmelády
s marmeládou a čerstvými malinami
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
lenkamb
(upraveno)
6. 11. 2016, 13:23
Včera se nevedlo nic... Těsto skoro nekynulo, rozsypala jsem borůvky po celé kuchyni a při šlehání bílků se do šrotu odporoučely dva šlehače, takže sníh jsem spíš lila než nanášela - ale přesto je výsledek tak luxusní!! , že jen co dorazí nový šlehač, zkusím znovu. Díky, Ivanko, za báječný recept!
spero
(upraveno)
6. 11. 2016, 22:58
@lenkamb
Leničko, tak to jste měla opravdu špatný den. Jsem moc ráda, že to nevzdáváte a zkusíte znovu. Děkuji vám za tuto zprávu a držím palečky.
karma75
(upraveno)
6. 11. 2016, 10:57
Tento koláč předčil moje očekávání , nekamarádím s kynutým těstem, ale tohle se mi povedlo, dělala jsem těsto ručně, hodinu kynulo, bylo krásně nadýchané. Při pečení se linula z trouby moc krásná vůně. Je to opravdu mls, vynikající, těsto jako peříčko, borůvky v kombinaci s upečeným sněhem nemají chybu. Myslím, že klasický borůvkový s drobenkou již dělat nebudu, tohle je mnohem lepší a možná iu méně kalorické. Výtečné a já moc děkuji za skvělý recept
spero
(upraveno)
6. 11. 2016, 22:52
@karma75
Martinko, krásnější komentář snad ani nejde napsat. Moc moc moc Vám za něj děkuji.
Vojtula
(upraveno)
2. 11. 2016, 10:53
Vypadá jedlé, ležím v nemocnici, tak mi úplně tečou sliny ... Jen dotaz, zkoušel někdo zadělat těsto bez pekárny ? Jinak moc díky za recept, už se na něj těším
spero
(upraveno)
4. 11. 2016, 19:23
@Vojtula
Vojtěško, samozřejmě že můžete zadělat těsto i ručně. A těšíte se právem, tento koláč je velice dobrý. Přeji Vám, ať jste už brzy zase doma z nemocnice.
renka1
(upraveno)
13. 8. 2016, 20:09
vážně luxusní, dcera si už potřetí přidává
spero
(upraveno)
14. 8. 2016, 20:00
@renka1
Renatko, moc Vám děkuji za radostnou zprávu. Potěšila mě.
jananovazak
(upraveno)
14. 7. 2016, 22:49
spero
(upraveno)
20. 7. 2016, 20:37
@jananovazak
Nadys
(upraveno)
14. 7. 2016, 12:18
spero
(upraveno)
20. 7. 2016, 20:37
@Nadys
díky
lenule11111
(upraveno)
14. 7. 2016, 12:15
Mňáááám, ještě sehnat na trhu borůvky
spero
(upraveno)
20. 7. 2016, 20:36
@lenule11111
Leničko, to by neměl být v červenci problém.
krišon
(upraveno)
13. 7. 2016, 17:35
Potřeno meruňkovým džemem, navršen okapaný kompotovaný angrešt a bylo to mňam
spero
(upraveno)
13. 7. 2016, 21:13
@krišon
Alenko, jsem moc ráda, že vám koláč chutnal. Díky za zprávu.
hantonie
(upraveno)
13. 7. 2016, 12:12
sakra, to musí být dobrůtka
spero
(upraveno)
13. 7. 2016, 21:14
@hantonie
Petři, stačí vyzkoušet a hned budete vědět, jak ten koláč chutná. Tenhle je opravdu mls.
Paluna
(upraveno)
13. 7. 2016, 7:00
Tak dneska bych měla mít další várku borůvek, tak určitě vyzkouším, každý recept od vás je totiž "šmakuláda"
spero
(upraveno)
13. 7. 2016, 21:18
@Paluna
Jo jo, vyzkoušejte, stojí to za to.
tafíci
(upraveno)
13. 7. 2016, 0:19
Určitě vyzkouším a dám vědět, jak nám chutnalo.
spero
(upraveno)
13. 7. 2016, 21:17
@tafíci
Budeme se těšit na zprávu.
migula
(upraveno)
20. 7. 2015, 8:36
Niečo úžasné ! Koláčik je naozaj fantastický, robila som s čučoriedkami...
blanor
(upraveno)
4. 12. 2014, 16:54
Zítra vyzkouším
Vanusak
(upraveno)
4. 8. 2013, 23:56
Moc děkuju za recept. Je to vynikající!!! Jedli jsme ještě vlažné a to přitom kynuté moc nemusíme. Příprava v pekárně je super bez práce. Jen toho sněhu jsem měla míň, dělala jsem na větší plech. Vyfotím a dodám foto zítra.
spero
(upraveno)
6. 8. 2013, 17:05
@Vanusak
Ivi, děkuji za zprávu. Jsem moc ráda, že vám koláč chutnal a na fotečku se těším. Mějte se krásně. Ivana
Vanusak
(upraveno)
6. 8. 2013, 21:38
@spero
Rozhodně nejsou tak dokonalé jako ty vaše, ale jsou výýýborné! Ještě musím dopilovat ten sníh, ale pekla jsem na velkém plechu. http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4434771
Miluna
(upraveno)
27. 8. 2011, 15:51
Ivi zkusila jsem vaši mňamku ale co se nestalo toho čeho jsem se bála nejvíc sněhu se povedl na jedničku a to co jsem považovala za samo tak se nepovedlo těsto... mám dotázek..program těsto na pekárně je asik myšleno program cca 1,5 i s kynutím že??? já to nepochopila a dala jsem jen vymíchání 15minut..ale i přes to se to dá jíst
spero
(upraveno)
28. 8. 2011, 18:36
@Miluna
Miluško, ano, program TĚSTO znamená vymíchání (v mojí pekárně je to 30 minut) a kynutí (60 minut). Tak snad se povede příště. Zrovna tento pátek jsem pekla Lužnický mls a smlsli jsme ho do večera úplně celý.
Miluna
(upraveno)
28. 8. 2011, 22:41
@spero
děkuji za info.. příště si pořádně přečtu recept a raději dvakrát a těším se až se povede borůvek je zatím dost mějte se krásně
shannah
(upraveno)
19. 8. 2011, 13:50
Tleskám. Vynikající! Zkusím i jiné ovoce než borůvky, ale tohle je opravdu Top Ten... :D
JanaHovor
(upraveno)
6. 2. 2011, 20:10
Teda, tohle je mls všech mlsů nemůžu se toho dojíst, ze všeho co jsem zkoušela mi toto asi chutnalo nejvíce borůvek jsem dala požehnaně, no ale zapomněla jsem, že mi moje trouba peče pomaleji jak vaše, tak jsem střed ještě neměla dopečený - příště nechám raději déle, ale určitě brzy upeču zase Mám plný mrazák ovoce - jo bála jsem se dát tam rybízovou marmeládu a bylo to s ní fakt výborné. Pekla jsem to ráno a když odečtu 4ks co byly nedopečené, tak už máme jen jeden malinkatý ždibek Díky moc
spero
(upraveno)
7. 2. 2011, 21:31
@JanaHovor
Janičko, díky za zprávu. Jsem moc ráda, že Vám mls chutnal. I já ho považuji za lahůdku. Já ho dělala z čerstvých borůvek. Jestli byly ty Vaše borůvky studené, tak to chtělo péct opravdu dýl. Příště......
vladkadasva
(upraveno)
4. 2. 2011, 16:14
Skvělé mlsání Dneska upečená,půl plechu už je fuč a je fakt výborná!Díky
spero
(upraveno)
4. 2. 2011, 19:55
@vladkadasva
Tak to je skvělá zpráva. Vladi, a s jakým ovocem ten mls je, jestli se můžu zeptat?
vladkadasva
(upraveno)
4. 2. 2011, 20:07
@spero
Ivi,použila jsem mražené borůvky. Manžel před chvílí dojel poslední kousky,takže v neděli peču zas,ale drápky si teď brousím na tu kokos kostku Hezký večer přeju
spero
(upraveno)
5. 2. 2011, 18:09
@vladkadasva
Vladi, dobře jsi zvolila, s borůvkami to bylo nej.
vladkadasva
(upraveno)
3. 2. 2011, 19:45
Mňam,další v řadě,který vyzkouším...Ivanko,máte báječné recepty! Cokoliv jsem podle vás pekla,bylo velmi vydařené Díky za inspiraci
spero
(upraveno)
4. 2. 2011, 9:02
@vladkadasva
Děkuji. Z takového krásného komentáře mám opravdu radost.
PavSou
(upraveno)
19. 10. 2010, 16:46
Vypadá to nádherně Prosím - jsem úplný laik - dají se použít mražené borůvky??? Díky za odpověď