DORT "MYŠÍ FARMA"
Potřebné ingredience
Rozpis na jednopatrový kulatý ( tento jsem dělala z trojité dávky ) :KORPUS : 14 dkg cukru, 4 žloutky, 2-3 lžíce vody, 2-3 lžíce kakaa, 7 dkg polohrubé mouky, 1/2 PDP, špetička soli, sníh ze 4 bílků.KRÉM : Na kaši - 6 dkg másla nebo Hery, 6 dkg hrubé mouky, 4 dcl mléka, 2 vejce. Dále 20 dkg másla nebo Hery, 20 dkg cukru, 3-5 dkg kakaa.
Postup přípravy
KRÉM : uvaříme si kaši z mléka, másla, vajec a hrubé mouky ( aby se neudělaly hrudky, dám do kastrůlku jen část mléka s již rozpuštěným máslem a když se to téměř vaří, vliju k tomu zbytek mléka s rozmíchanou moukou a vejci a míchám do zhoustnutí - může se i použít ruční šlehač - pak je to opravdu krásně hlaďoučké.) Kaše musí zcela vychladnout. Vyšleháme Máslo nebo Heru, cukr a kakao. Spojíme obě hmoty.
Vychladlý korpus podélně rozkrojíme ( já abych zbytečně nedrobila, peču si 2 tenčí části, které dám na sebe, takže nic nerozkrajuji ). Pokapeme rumem, potřeme krémem a poklademe podélně rozkrojenými banány. Celý dort potřeme krémem, potáhneme marcipánovou hmotou a dozdobíme dle vlastní fantazie.
Podle receptu upečeme dortové korpusy.
Podle výše popsaného postupu si připravíme i krém - korpusy i krém je lépe dělat den dopředu, není toho v den zdobení tolik a vše je dostatečně ztuhlé.
Banány oloupeme a podélně rozkrojíme.
Rozkrojený korpus pokapeme rumem ( používám stříkačku ) pomažeme krémem a poklademe banány.
Přikryjeme druhou polovinou korpusu a vše kolem pomažeme krémem. Stejným způsobem postupujeme u dalších korpusů....
Toto je promazaný prostřední díl.....
a nejmenší vrchní díl je přepůlený - ze "sýra" už je odkrojeno..... :-))
Takhle vypadá moje marcipánová příprava - potahovací hmotu jsem dělala z gumových bonbónů - obrovský dík za rady patří Zdeničce ( aero-orion ) ID 79855 - Zdeni, moc, moc díky !!!
Gumové bonbony z Lídlu "Sweet Corner" si necháme v mikrovlnce rozpustit a pak přidáním sušeného mléka a cukru moučka vypracujeme tvárnou hmotu na potažení dortu - cca na 90g bonbónů přidáme 2 lžíce moučkového cukru a 2 lžíce sušeného mléka - já jsem ještě kápla mandlové aroma. - pozor ze začátku se to šíleně tahá a lepí - ruce jsem už měla nad hlavou a to lepidlo bylo od linky se mnou pořád spojené... :-)) po chvíli se to ale začne lepšit, až je z toho prima hmota - pro začátečníky je tato hmota asi lepší - je taková hodně pružná, netrhá se a dá se vyválet hodně na tenko - taky to vyjde podstatně levněji a neroztéká se jako klasický marcipán....
takováto prima hmota z toho vznikne....
Část hmoty si znovu nahřejeme v mikrovlnce a vyválíme co nejtenčeji - placku často obracíme a hóóóóódně podsypáváme moučkovým cukrem - rádo se lepí k lince.
Placku opatrně přeneseme na dortový korpus a uhladíme. co přebývá, odkrojíme ( já jsem použila nůžky - je to hodě tuhé a nůžkami to šlo lépe, než nožem ) .Po nahřátí můžeme znovu použít.
Z kousku těsta vyválíme dlouhého hada a omotáme jím každý korpus, abychom zakryli nepěkně ořízlé hrany.
Korpusy dáme na sebe, a ozdobíme dle vlastní fantazie. Figurky jsem si vyráběla několik dní dopředu - v den zdobení by se mi do toho fakt nechtělo..... Za rady s výrobou figurek moc a moc děkuji Martince P. (M-kocourek ) ID 53659 - Marti, děkuju moc a moc, Tvé rady byly opravdu vyčerpávající !
...a ještě pár foteček z mého "myškového snažení" ... :-)) Použila jsem klasickou mléčnou hmotu 1:1 moučkový cukr a polotučné sušené mléko, mandlové aroma, kapka oleje, voda. Z bílé hmoty si vyválíme hlavu s čumáčkem.
Vyválíme si bříško - pěkně tlusťoučké - a připevníme k němu hlavičku. Pořádně uhladíme pod krkem.
připevníme ouška....
Přilepíme čumáček a očička.
Myšce připevníme nožičky....
....a ustrojíme ji - z barevné hmoty vyválíme tenkou placku, uřízneme si delší proužek, který obmotáme kolem bříška - vzadu slepíme k sobě. Pak si uřízneme tenoučké proužky a uděláme kšandy.
Vyrobíme čepičku, kšiltovku, klobouček nebo mašli a připevníme na hlavu.
Nakonec nalepíme ručičky a ocásek.
...a tady už mám skoro všechny figurky vyrobené - ještě chybí sýrové kostičky a tabulka ještě není popsaná. Matlaly jsme to společně s mou skorošvagrovou - jednu myšku cca 1 hodinu.... :-) No jo no, ještě nemáme ten správný cvik.... :-))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé