Zobrazit přihlášovací formulář

Rýže a těstoviny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 90 návštěvníků)

DUŠENÁ RÝŽE - ABSOLUTNĚ BLBUVZDORNÝ NÁVOD

0.0
DUŠENÁ RÝŽE - ABSOLUTNĚ BLBUVZDORNÝ NÁVOD

Potřebné ingredience

Na 4 osoby: 1 větší hrnek rýže, sůl, lžice oleje, voda.

Postup přípravy

"Neučili tě ve škole dušenou rýži?" (Pohlreich) :)))
Mě jí naučila připravovat maminka a nepřijde mi na ní nic složitého, pokud se dodrží několik důležitých zásad. Ale zas a znova mě překvapují návštěvy, které dušená rýže udivuje a přiznávají se k tomu, že rýži umí pouze v pytlíkách :).
Tak mě napadlo sepsat tento recept. Nebojte se a vyzkoušejte, slibuji, že pokud dodržíte uvedený postup, bude výsledkem výborná, nelepivá a ani ne moc sypká rýže, prostě tak akorát :)

Připravte si kastrol, nejlépe se silným dnem. Na dno nalijeme lžici oleje, přidáme 1 hrnek propláchnuté a okapané rýže, necháme lehce osmahnout, až rýže trochu zprůhlední. Zlehka osolíme. Zalijeme studenou vodou a tady je potřeba dbát na dodržení množství - takže na jeden hrnek rýže patří jeden a půl násobek vody, takže jeden a půl hrnku vody - studené (pokud je rýže kulatá, přidáme jeden a třičtvrtě násobek vody).
Rýži promícháme, necháme usadit, přiklopíme poklicí a přivedeme k varu.
Poté stáhneme plamen, přemístíme hrnec na nejmenší hořák a necháme rýži pomalu dusit, trvá to cca 20 minut, pokud máte plynový sporát, použijte pod hrnec silnou plotýnku, aby se nepřipalovala.
Pozor rýže se už nesmí míchat, jinak bude lepivá :).
Rýži můžeme zkontrolovat ochutnáním :).

A teď dvě možnosti, pokud se nám něco nepovede:
Pokud je rýže už hotová, ale v hrnci je pořád voda - vezmeme vařečku a uděláme obráceným koncem do rýže několik důlků, odklopíme poklici a necháme vodu vyvařit.
Pokud rýže ještě není hotová, ale v hrnci už není voda - vezmeme vařečku a uděláme obráceným koncem do rýže několik důlků, do důlků nalejeme až povrch vařící vodu, přiklopíme a necháme dovařit.

Pokud je rýže hotová, hrnec ze sporáku odstavíme a necháme pod pokličkou rýži "odpočinout".
Podle množství a apetitu strávniků si zvolíte velikost hrnku :).

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie