(recept
si oblíbilo 90 návštěvníků)
DUŠENÁ RÝŽE - ABSOLUTNĚ BLBUVZDORNÝ NÁVOD
Potřebné ingredience
Na 4 osoby: 1 větší hrnek rýže, sůl, lžice oleje, voda.
Postup přípravy
"Neučili tě ve škole dušenou rýži?" (Pohlreich) :)))
Mě jí naučila připravovat maminka a nepřijde mi na ní nic složitého, pokud se dodrží několik důležitých zásad. Ale zas a znova mě překvapují návštěvy, které dušená rýže udivuje a přiznávají se k tomu, že rýži umí pouze v pytlíkách :).
Tak mě napadlo sepsat tento recept. Nebojte se a vyzkoušejte, slibuji, že pokud dodržíte uvedený postup, bude výsledkem výborná, nelepivá a ani ne moc sypká rýže, prostě tak akorát :)
Připravte si kastrol, nejlépe se silným dnem. Na dno nalijeme lžici oleje, přidáme 1 hrnek propláchnuté a okapané rýže, necháme lehce osmahnout, až rýže trochu zprůhlední. Zlehka osolíme. Zalijeme studenou vodou a tady je potřeba dbát na dodržení množství - takže na jeden hrnek rýže patří jeden a půl násobek vody, takže jeden a půl hrnku vody - studené (pokud je rýže kulatá, přidáme jeden a třičtvrtě násobek vody).
Rýži promícháme, necháme usadit, přiklopíme poklicí a přivedeme k varu.
Poté stáhneme plamen, přemístíme hrnec na nejmenší hořák a necháme rýži pomalu dusit, trvá to cca 20 minut, pokud máte plynový sporát, použijte pod hrnec silnou plotýnku, aby se nepřipalovala.
Pozor rýže se už nesmí míchat, jinak bude lepivá :).
Rýži můžeme zkontrolovat ochutnáním :).
A teď dvě možnosti, pokud se nám něco nepovede:
Pokud je rýže už hotová, ale v hrnci je pořád voda - vezmeme vařečku a uděláme obráceným koncem do rýže několik důlků, odklopíme poklici a necháme vodu vyvařit.
Pokud rýže ještě není hotová, ale v hrnci už není voda - vezmeme vařečku a uděláme obráceným koncem do rýže několik důlků, do důlků nalejeme až povrch vařící vodu, přiklopíme a necháme dovařit.
Pokud je rýže hotová, hrnec ze sporáku odstavíme a necháme pod pokličkou rýži "odpočinout".
Podle množství a apetitu strávniků si zvolíte velikost hrnku :).
Mě jí naučila připravovat maminka a nepřijde mi na ní nic složitého, pokud se dodrží několik důležitých zásad. Ale zas a znova mě překvapují návštěvy, které dušená rýže udivuje a přiznávají se k tomu, že rýži umí pouze v pytlíkách :).
Tak mě napadlo sepsat tento recept. Nebojte se a vyzkoušejte, slibuji, že pokud dodržíte uvedený postup, bude výsledkem výborná, nelepivá a ani ne moc sypká rýže, prostě tak akorát :)
Připravte si kastrol, nejlépe se silným dnem. Na dno nalijeme lžici oleje, přidáme 1 hrnek propláchnuté a okapané rýže, necháme lehce osmahnout, až rýže trochu zprůhlední. Zlehka osolíme. Zalijeme studenou vodou a tady je potřeba dbát na dodržení množství - takže na jeden hrnek rýže patří jeden a půl násobek vody, takže jeden a půl hrnku vody - studené (pokud je rýže kulatá, přidáme jeden a třičtvrtě násobek vody).
Rýži promícháme, necháme usadit, přiklopíme poklicí a přivedeme k varu.
Poté stáhneme plamen, přemístíme hrnec na nejmenší hořák a necháme rýži pomalu dusit, trvá to cca 20 minut, pokud máte plynový sporát, použijte pod hrnec silnou plotýnku, aby se nepřipalovala.
Pozor rýže se už nesmí míchat, jinak bude lepivá :).
Rýži můžeme zkontrolovat ochutnáním :).
A teď dvě možnosti, pokud se nám něco nepovede:
Pokud je rýže už hotová, ale v hrnci je pořád voda - vezmeme vařečku a uděláme obráceným koncem do rýže několik důlků, odklopíme poklici a necháme vodu vyvařit.
Pokud rýže ještě není hotová, ale v hrnci už není voda - vezmeme vařečku a uděláme obráceným koncem do rýže několik důlků, do důlků nalejeme až povrch vařící vodu, přiklopíme a necháme dovařit.
Pokud je rýže hotová, hrnec ze sporáku odstavíme a necháme pod pokličkou rýži "odpočinout".
Podle množství a apetitu strávniků si zvolíte velikost hrnku :).
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
korýška
(upraveno)
20. 3. 2010, 11:33
Rýži dělám také už jen klasickou, bez pytlíků - jen ji peču v troubě, ta je mnohem lepší než vařená, místo oleje používám kousek másla a přidávám cibuli se zapíchanýma hřebíčkama... pak už jen sůl a cca půl hodinky času...je famózní, pytlíková se jí nevyrovná...mikrovlnku nemáme a ani ji nechci
greenova
(upraveno)
20. 3. 2010, 11:14
Také dělám takovou rýži,když si chci vyhrát,jen na tom oleji ještě smažím cibulku do růžova,vody dávám dvojnásobek, ale jinak je opravdu nejlepší, jakou jsem kdy jedla. Mám receptík od tchýně. Stojí za to vyzkoušet! Dobrou chuť.....
Evelyn123
(upraveno)
19. 3. 2010, 10:21
Luci, takhle mě rýži naučila připravovat babička na Slovensku. Jenže já teď kdy vařím převážně už sama pro sebe používám pytlíkovou. Když je doma chlap, tak pytlíky v žádném případě, taky ji nesnáší
Kiki711
(upraveno)
19. 3. 2010, 10:19
Dobrý den mě to ve škole učily navařila jsem se jí metráky .Dělám podobně,jen voda nemusí být úplně studená,vařím na mírném ohni občas promíchám až se voda vypaří vložím do rozpálené trouby a troubu vypnu .Do cca 15-20 minutách je rýže hotová a jen stačí pečlivě promíchat Nikdy se mi nelepila a je vždy famózní
spetulka
(upraveno)
18. 3. 2010, 19:25
Taky děláme rýži jedině sypanou a jedině teda v mikrovlnce - je to naprosto bez práce a bez hlídání a vždy je bezkonkurenční. Někdy přidávám cibuli s napíchaným hřebíčkem, jindy trochu kari, jindy do hotové zamíchám šunku nebo hrášek,...pokaždé tak může být jiná a vždy je
Handulka0
(upraveno)
18. 3. 2010, 17:50
Taky tak dělám ,s cibulkou ,na kari ....
vangelis
(upraveno)
18. 3. 2010, 17:42
Dělám to skoro stejně. Je na oleji osmahnu ještě cibulku. Odkoukala jsem to od tchýně.
Boubele
(upraveno)
18. 3. 2010, 17:24
Rýži docela vařím, ale už pár let dělám jen pytlíkovou a přijde mi dobrá,ale když to tady čtu, vytisknu si receptík a zkusím klasiku, vařenou.Můžete mi poradit, jakou kupujete tu klasickou rýži, jestli je nějaká lepší, horší apod.?
peke
(upraveno)
18. 3. 2010, 16:10
rýži dělám jedině v mikrovlnce. Nemusím ji hlídat, je vynikající a nikdy se nepřipálí . Pytlíkovou nemám ráda, stejně jako Nohavica
monky3
(upraveno)
18. 3. 2010, 15:32
dělám rýži jedině v mikrovlnce , neskutečně chutná a v naprosto obyčejné ohnivzdorné skleněné míse s poklopem , žádné drahé nádobí od T..... a apod.
monky3
(upraveno)
5. 4. 2013, 12:33
@monky3
komentuji sem.......nejde mi vložit nový komentář Dnes jsem vyzkoušela Vaši rýži...bohužel, nepovedla se mi vůbec. Byla jsem zvědavá, jak bude sypká a nakonec to byl kyt ....jela jsem podle receptu, nemíchala, dlouho jsem měla rýži tvrdou, hlavně nahoře......výsledek tuhý kyt, kde byla některá zrnka měkká, některá tvrdá, zbytek rozvařený ....takže zůstanu u své klasiky v mikrovlnce......ta je totiž sypká ...chtěla jsem mít recept v záloze, kazí se mi mikrovlnka, ale musím hledat dál......přesto děkuji
kopretin.a
(upraveno)
18. 3. 2010, 15:27
kupuju thaiskou rýži, nasypu jí do vřící vody a když je měkká, tak to sleju...a je to hotový
Yvetaaa
(upraveno)
18. 3. 2010, 15:23
Holky a už jste vařily rýži v mikrovlnce za 20 minut,bez míchání,hlídání a starosti,co z toho zase vyleze ?Chce to jen šikovný hrnec od .........
Pipotka
(upraveno)
18. 3. 2010, 15:35
@Yvetaaa
Od koho?
Yvetaaa
(upraveno)
18. 3. 2010, 20:37
@Pipotka
Tupperware-rýžovač a je na ffffšecko i na brambory,těstoviny,kuskus... paráda,zapneš a nevšímáš si ho a třeba sedíš na mimáči
Pipotka
(upraveno)
19. 3. 2010, 10:11
@Yvetaaa
Vy doma jíte kuskus jo?
kopretin.a
(upraveno)
21. 3. 2010, 8:17
@Pipotka
proč ne? kuskus je výborný...a maj ho v každým větším supermarketu
Pipotka
(upraveno)
21. 3. 2010, 8:29
@kopretin.a
petulisek
(upraveno)
18. 3. 2010, 16:48
@Pipotka
Od výrobce mikrovlnky My ho měli přibalený a když spěchám, tak je to super věc!
alimraj1
(upraveno)
18. 3. 2010, 13:57
opravdu jsem ráda,že je tu tolik zastánkyň "normální" rýže.Sáčkovou jsem udělala snad jednou a už nikdy víc
petulisek
(upraveno)
18. 3. 2010, 13:47
Tak já dělám skoro stejně, jen ji pak dávám do peřin Fakt, dojde a je akorát. A do rýže ještě přidávám celou malou cibuli a hřebíček - 3-4 kousky.
Martina 11
(upraveno)
18. 3. 2010, 16:14
@petulisek
taky dávám cibuli a do ní zapíchám hřebíčky
petulisek
(upraveno)
18. 3. 2010, 16:46
@Martina 11
Konečně někdo! ?Už to vypadalo, že jen moje máma a já ..... aspoň všichni mí známí se divili co to jako vařím
Zrušený účet
(upraveno)
18. 3. 2010, 13:05
Já sáčkovou rýži nesnáším Dělám také dušenou, akorát nejdřív na oleji osmahnu cibulku, přidám propláchnutou rýži a dvojnásobné množství vody, dochucuji solí a majoránkou. Vařím, dokud se nevyvaří voda. Jednoduchá a super, recept mám od mamky.
Hyzule
(upraveno)
18. 3. 2010, 12:52
a jaká je dobrý rýže sypaná?
ednet
(upraveno)
18. 3. 2010, 13:04
@Hyzule
My kupujeme jasmínovou,je sice dražší ale je super
137
(upraveno)
18. 3. 2010, 12:51
Dělam hodně podobně, jen místo oleje dávam máslo, přijde mě chutěově lepší a jak jí zaleju vodou tak dam do trouby na 20 min .
Dandulee
(upraveno)
18. 3. 2010, 12:39
Pro ty kdo mají problémy s rýži doporučuji elektrický hrnec na rýži .Pokaždé je super(jakákoli) a bez práce
kebulka
(upraveno)
18. 3. 2010, 12:32
já dělám rýži jedině dušenou a všichni z rodiny už ji dělají jen podle mě nesnáším pytlíkové.Já dělám jen z Bask rýže ,přidám kousek omegy ,ale naopak míchám až se z ní uplně vyvaří voda šup s ní do předem vyhřáté trouby na půl hodinky a je to nej rýže jakou jsem kdy jedla ta vaše je prakticky asi skoro to samé . Tak jak jí vařím já jsem se naučila na učňáku
Hyzule
(upraveno)
18. 3. 2010, 12:29
přiznám se,jinou rýži než z pytlíku jsem nedělala(krom po sladku) tak se polepším a uítra udělám podle vašeho receptíku.Díky díky