(recept
si oblíbilo 90 návštěvníků)
DUŠENÁ RÝŽE - ABSOLUTNĚ BLBUVZDORNÝ NÁVOD
Potřebné ingredience
Na 4 osoby: 1 větší hrnek rýže, sůl, lžice oleje, voda.
Postup přípravy
"Neučili tě ve škole dušenou rýži?" (Pohlreich) :)))
Mě jí naučila připravovat maminka a nepřijde mi na ní nic složitého, pokud se dodrží několik důležitých zásad. Ale zas a znova mě překvapují návštěvy, které dušená rýže udivuje a přiznávají se k tomu, že rýži umí pouze v pytlíkách :).
Tak mě napadlo sepsat tento recept. Nebojte se a vyzkoušejte, slibuji, že pokud dodržíte uvedený postup, bude výsledkem výborná, nelepivá a ani ne moc sypká rýže, prostě tak akorát :)
Připravte si kastrol, nejlépe se silným dnem. Na dno nalijeme lžici oleje, přidáme 1 hrnek propláchnuté a okapané rýže, necháme lehce osmahnout, až rýže trochu zprůhlední. Zlehka osolíme. Zalijeme studenou vodou a tady je potřeba dbát na dodržení množství - takže na jeden hrnek rýže patří jeden a půl násobek vody, takže jeden a půl hrnku vody - studené (pokud je rýže kulatá, přidáme jeden a třičtvrtě násobek vody).
Rýži promícháme, necháme usadit, přiklopíme poklicí a přivedeme k varu.
Poté stáhneme plamen, přemístíme hrnec na nejmenší hořák a necháme rýži pomalu dusit, trvá to cca 20 minut, pokud máte plynový sporát, použijte pod hrnec silnou plotýnku, aby se nepřipalovala.
Pozor rýže se už nesmí míchat, jinak bude lepivá :).
Rýži můžeme zkontrolovat ochutnáním :).
A teď dvě možnosti, pokud se nám něco nepovede:
Pokud je rýže už hotová, ale v hrnci je pořád voda - vezmeme vařečku a uděláme obráceným koncem do rýže několik důlků, odklopíme poklici a necháme vodu vyvařit.
Pokud rýže ještě není hotová, ale v hrnci už není voda - vezmeme vařečku a uděláme obráceným koncem do rýže několik důlků, do důlků nalejeme až povrch vařící vodu, přiklopíme a necháme dovařit.
Pokud je rýže hotová, hrnec ze sporáku odstavíme a necháme pod pokličkou rýži "odpočinout".
Podle množství a apetitu strávniků si zvolíte velikost hrnku :).
Mě jí naučila připravovat maminka a nepřijde mi na ní nic složitého, pokud se dodrží několik důležitých zásad. Ale zas a znova mě překvapují návštěvy, které dušená rýže udivuje a přiznávají se k tomu, že rýži umí pouze v pytlíkách :).
Tak mě napadlo sepsat tento recept. Nebojte se a vyzkoušejte, slibuji, že pokud dodržíte uvedený postup, bude výsledkem výborná, nelepivá a ani ne moc sypká rýže, prostě tak akorát :)
Připravte si kastrol, nejlépe se silným dnem. Na dno nalijeme lžici oleje, přidáme 1 hrnek propláchnuté a okapané rýže, necháme lehce osmahnout, až rýže trochu zprůhlední. Zlehka osolíme. Zalijeme studenou vodou a tady je potřeba dbát na dodržení množství - takže na jeden hrnek rýže patří jeden a půl násobek vody, takže jeden a půl hrnku vody - studené (pokud je rýže kulatá, přidáme jeden a třičtvrtě násobek vody).
Rýži promícháme, necháme usadit, přiklopíme poklicí a přivedeme k varu.
Poté stáhneme plamen, přemístíme hrnec na nejmenší hořák a necháme rýži pomalu dusit, trvá to cca 20 minut, pokud máte plynový sporát, použijte pod hrnec silnou plotýnku, aby se nepřipalovala.
Pozor rýže se už nesmí míchat, jinak bude lepivá :).
Rýži můžeme zkontrolovat ochutnáním :).
A teď dvě možnosti, pokud se nám něco nepovede:
Pokud je rýže už hotová, ale v hrnci je pořád voda - vezmeme vařečku a uděláme obráceným koncem do rýže několik důlků, odklopíme poklici a necháme vodu vyvařit.
Pokud rýže ještě není hotová, ale v hrnci už není voda - vezmeme vařečku a uděláme obráceným koncem do rýže několik důlků, do důlků nalejeme až povrch vařící vodu, přiklopíme a necháme dovařit.
Pokud je rýže hotová, hrnec ze sporáku odstavíme a necháme pod pokličkou rýži "odpočinout".
Podle množství a apetitu strávniků si zvolíte velikost hrnku :).
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
lidare
(upraveno)
25. 3. 2013, 18:23
Dělám takto,ale s cibulkou a pak ji strčím pod polštář,pak se mi krásně rozsýpá,což mám ráda.Pytlíkovou bych nesnědla
brčule123
(upraveno)
25. 3. 2013, 17:22
Tak s vařením rýže pořád bojuji, mám ji lepivou místo krásně sypké.
littlenail
(upraveno)
5. 4. 2013, 13:59
@brčule123
Pořiďte si rýžovar , technika nemá chybu a rýže se povede vždy, také jsem váhala a nevěřila, ale odzkoušela jsem a maximální spokojenost , jinak návod je skvělej, to klobouk dolů
gabca30kk
(upraveno)
21. 3. 2013, 18:18
Dělám podobně ale s cibulkou
marcelkasimonka
(upraveno)
13. 11. 2012, 13:58
jóóó,povedla se moc děkuji za vložení této rady jak uvařit rýži Marcela
desejka
(upraveno)
9. 11. 2012, 12:10
Děkuji za výborný návod, rýže je luxusní
Bromovka
(upraveno)
2. 1. 2012, 11:10
Dobrý den Lucie, dělám ji také podle maminky a tímto způsobem - doma jsme tomu říkali čínská rýže, ale když jsem přijela do Egypta, zjistila jsem, že je to arabský způsob přípravy rýže. Oni tam ale dávají mnohem více oleje a pak také zřejmě do uvařené rýže vmíchávají různé doplňky - třeba na oleji do zlatava osmahnuté uvařené polévkové nudle nebo trochu uvařené čočky - vypadá to krásně a kupodivu mi to moc chutnalo. Já vařím 10-11 minut na skloker. desce stupeň 3,5 (nejvíc mám 9), pak vypnu a nechám 10 min. dojít na té teplé plotýnce. Myslím, že spousta lidí tento způsob nezná, i na mě moji známí koukali, co to vařím. Oni vaří jako těstoviny, ve 2 litech vody do měkka a slijou - ble ble
Čaverka
(upraveno)
2. 1. 2012, 10:07
Tak jsem také zkusila rýži podle tohoto receptu a je výborná opravdu! Už mám v oblíbených, děkuji!
Pesinka
(upraveno)
19. 10. 2010, 21:50
Tak tenhle postup je absolutně nejlepší Dělám rýži také tak,mě ji také naučila moje maminka.U nás je nejvíce oblíbená jasmínová rýže a to buď vietnamská,nebo thajská,jsou super
Eiculka
(upraveno)
17. 9. 2010, 13:30
Tak tak presne takhle je ryze nejlepsi,delavala ji takhle uz moje babicka a nechavala dojit pod perinou ci dekou s polstari! ja ji tedy vetsinou delam v troube na plny vykon a 20minut.A zalevam horkou vodou.Mame nejradeji Basmati ci jasminovou!
Lenpod
(upraveno)
17. 8. 2010, 20:48
Tak teta manžela mě naučila rýži v tlakovém hrnci. Rýži propláchnutou a zalitou (tak jako v hrnci k normálnímu vaření) přivedu k pískání a za 1/2 -1-2 min.vypnu (dle množství) - toť vše. Někdy rýži osmahnu nejdřív na oleji,...másle,...s cibulkou,...
guzik
(upraveno)
17. 8. 2010, 10:44
Dobrý den Lucko,tak dnes som robila ryžu podľa vás a musím napísat že sa naozaj vydarila Doteraz som to robila v trúbe,ale ten váš sposob je rýchlejší a myslím že ryža je vynikajúca Ďakujem za nový receptík na prípravu ryže,určite budem robiť častejšie.Majte sa krásne
hadriky
(upraveno)
8. 10. 2010, 14:56
@guzik
Dobrý deň Zuzka, po dlhej dobe som nakukla a potešila ste ma. Som rada, že to klaplo. L.
mumlina
(upraveno)
6. 8. 2010, 11:54
Zdravím Luci, rýže nemá chybu,krásně se povedla,dřív se mi vždycky lepila a matlala k sobě no hnus velebnosti,dávala jsem tam hodně vody,tahle je super,už ji budu dělat jen takto,děkuji moc
hadriky
(upraveno)
8. 10. 2010, 14:57
@mumlina
Dobrý den Ivetko, děkuji, jsem ráda, že jste byla spokojená. L.
dana-sam
(upraveno)
10. 6. 2010, 22:20
Taky takhle vařím, na plynu v hrnci s tlustým dnem, na rozptylovači plamene, vařím pod pokličkou 10 až 12 mim, pak přikryté 10 nemíchat. Je dokonalá.
rezbroucek
(upraveno)
8. 4. 2010, 8:52
dělám přesně takhle jen místo oleje dávám máslo, rýže pak pěkně voní
banker
(upraveno)
6. 4. 2010, 12:07
taky jsem tak rýži dělávala.Od té doby co mám hrnec přímo určený na vaření rýže ,dostala jsem ho od manžela na vánoce jí rýži celá naše rodina.Před tím jí nikdo moc nemusel.Ten hrnec rýžï uvaří a ještě pět hodin jí přihřívá.Super věc!!!! Nic nemusím hlídat a ještě můžu klidně běhat po zahradě a věnovat se i jiným věcem než je vaření.Doporučuji
skritek 07
(upraveno)
29. 3. 2010, 17:10
Já taky vařím klasickou rýži. Mám na to takový plastový hrnec (není to tupp.), jen tam šupnu na díl rýže 1,5 dílu vody, osolím příp. dám nějaké koření a na 12-14 min. do mikrovlnky. Žádné hlídání a je vždy . Kupujeme sypanou Uncle Bens nebo Bask. Dělám tak i jáhly, ale jen pro mě a holky, manža by to už z principu nejedl. Ani neví o co přichází. Je to skvělá příloha a je z nich i moc dobré rizoto....
Zrušený účet
(upraveno)
23. 3. 2010, 19:40
Taky jsem vzdala pytlíky a naučila se pořádnou domácí rýži. Recepty na několik druhů mám u sebe v albu. Já jen z vlastní zkušenosti nevařím celých 20 minut na zapnutém hořáku, ale po prvních deseti minutách vypnu a nechám dojít. Mám silnostěnné hrnce a přesto se tam dokáže po 20. minutách přilepit na dno
cjmaserka
(upraveno)
23. 3. 2010, 9:31
jj taky dělám tuto rýži, ale nejprve osmahnu cubulku a na to dám rýži, někdy dám trochu kari, podle toho k čemu máme ... už jsem dávala i anglickou na kostičky
Jitka24
(upraveno)
2. 1. 2012, 11:47
@cjmaserka
Helčo, také dávám rýži na osmaženou cibulku a nejraději vařím rýži parboiled a je takhle opravdu skvělá a všichni ji máme takhle rádi .
Kejko
(upraveno)
21. 3. 2010, 8:45
Já dělám také jedině dušenou.Opeču na sporáku,zaleju (já tedy horkou vodou) a upeču v remosce.Je to bez práce a je výborná
evicela
(upraveno)
20. 3. 2010, 12:06
Jo jak píše paní pode mnou a já ještě po uvaření dám hrnec s rýží do postele pod peřinu, ona tam ještě krásně dojde , nelepí a je sypká a ještě vydrží strašně dlouho teplá