Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 1555 návštěvníků)

Zázračné kynuté těsto, podaří se i když se Vám nedaří!! :-D Na buchty, koláče, dukátové buchtičky a taky mazanec. Lze dělat ručně i v domácí pekárně :-)

5.0
Zázračné kynuté těsto, podaří se i když se Vám nedaří!! :-D Na buchty, koláče, dukátové buchtičky a taky mazanec. Lze dělat ručně i v domácí pekárně :-)

Potřebné ingredience

Těsto na buchty, koláče: 3 žloutky, 60g cukru, 500g hladké mouky, 250ml mléka, kostka kvasnic, lžička cukru (do kvásku), 2dcl oleje, půl lžičky soli........................................................................................................................................................................................................................ Těsto na mazanec (poloviční dávka): 2 žloutky, 60g cukru, 250g hladké mouky, 125ml mléka, půl kostky kvasnic, lžička (cukru do kvásku), necelý 1 dcl oleje, čtvrt lžičky soli, 60g rozinek namočených v rumu, 50g sekaných mandlí (nebo plátků) do těsta, trochu citrónové kůry, rozkvedlané vajíčko na potření, plátky mandlí na posypání

Postup přípravy

Je dobré si všechny suroviny nachystat a dělat až když mají pokojovou teplotu, ale né vždy se podle toho řídím...
Připravíme si kvásek: Do 250g vlažného mléka zamícháme 1 malou lžičku cukru a nadrobíme kvasnice, necháme kvásek kynout. Zatímco nám kyne kvásek, si ušleháme 3 žloutky a 60g cukru. Když máme ušleháno, přidáme ostatní suroviny (mouku, sůl, kvásek a nakonec olej).
Vypracované těsto nechávám kynout asi 1/2hodinky na teplém místě, ale klidně můžete i dýl.
Z jedné dávky jsem nadělala 47 koláčků nebo menší plech buchet a mísu dukátových buchtiček (viz. hlavní foto).

Maminkou Martinou Š. vyzkoušeno těsto i v domácí pekárně a jde to :-))))))))

Tvarohová náplň: 1 kostka tvarohu, 2 lžíce moučkového cukru, 1/2 balíčku vanilkového cukru, asi 6 lžic mléka,1 žloutek (může být i celé vejce), rozinky kdo má rád.

Ještě lepší tvarohová náplň: 1 kostka tvarohu, 2 lžíce rozpuštěného másla, 1/2 balíčku vanilk.pudinku, citron.kůra, vanilk.cukr+cukr moučka, rum (nebo rum.příchuť), 2 žloutky, rozinky.

Maková náplň: 250g mletého máku dát do hrnce, zalít trochou vody a přidat 2 lžíce rozpuštěného másla, vanilk.cukr+cukr moučku, rum (nebo příchuť), rozinky, citron.kůru, 2 lžíce povidel, 5 tlučených hřebíčků,
1/2 lžičky skořice, dle chuti sekané ořechy.

Na ušlehaných žloutcích a cukru přidány ostatní suroviny

vzorek koláčků :-)

žůžo labůžo :-D

Nakynuté těsto na mazanec z poloviční dávky těsta.

Nakynuté těsto (plná dávka)

Potřené vejcem a propíchlé, před posypáním mandlovými plátky.

V troubě :-)

A hotovo, mazanec je na světě =o))

Je výýýbornýýý :-))))))

Super tip od mamči Petry D. (arabelka) Z těsta vynechala cukr a udělala zapečené klobásy :-))) Ňááám!

Závin s ořechovou náplní. Božíííí :-)))

Makové buchty paní Šárky A. (cettia) :o)

Koláčky podle Pavly K. (pajkolina) Ňááám =o)

Povedené koláčky mamči Evy Š. (-Popelka-) :-)))

Zajímavý nápad od mamči Blanky K. (Tommee) - velikonoční beránek :-)

Luxxusní koláčky od Romči Kubíčkové (chersett) :-))

A ještě jedna dobrota od Romči (chersett) =o))) ňááám!

Romča si asi brzo otevře pekárnu :-D

Mazanec 2012, poprvé mi nahoře neprasknul, HURÁÁÁÁ :-)))

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

kocar 29. 3. 2010, 23:51
Dobrý večer, jen jsem se chtěla zeptat, těsto bylo krásně vláčné a dost mastné, a vůbec se mi nespojilo v jedno, zda to tak tak má být nebo jsem udělala něco špatně.Jinak buchtičky byli dobré i tak.Děkuji *-) (radost)
kapaja 30. 3. 2010, 10:00
@kocar Dobrý den, Míšo (F) To těsto je opravdu hodně vláčné a mastnější, ale pokaždé se mi spojilo *-) Jednou jsem ale taky měla špatný den a těsto se mi strašně lepilo a nechtělo kynout, jen se trochu zvedlo po hodině kynutí. Byla jsem z toho nešťastná a nevěděla, co z toho vznikne.... ale od té doby tomu těstu říkám fakt zázračné, protože výsledek byl (Y) (Y) (Y) Ty buchty na hlavní fotce jsou právě z toho "nepovedeného" těsta (pst) ,-) Třeba napodruhé se Vám bude s těstem pracovat lépe (L) Hlavně že buchtičky se povedly a chutnaly (zajic)
jazina 29. 3. 2010, 10:50
Kynuté těsto je pro mne postrach, ale tento recept mě natolik zaujal, že se na Velikonoce pustím do pečení koláčů a mazance. Snad to vyjde a povedou se. (Y)
kapaja 29. 3. 2010, 13:15
@jazina Dobrý den, Jani, těší mě, že Váš velikonoční stůl budou zdobit koláčky z právě tohoto těsta :-) Jen si nejsem jistá, jestli je těsto vhodné na mazanec, nezkoušela jsem to, ale možná to risknu a vyzkouším ^o) ^o) Hezký den (L)
aero 29. 3. 2010, 9:45
Pavli dnes jsem z vašeho těsta dělala Domažlické koláče (mrkněte ke mě do receptíků) :-$....a jsou naprosto fantastický! |:o) (Y) |:o) (Y) |:o) (Y) |:o) ...zahazuju rodinný recept a péct už budu jen podle vašeho :-$ :-) :-) :-) Krásné Velikonoce! (velikonoce16)
kapaja 12. 4. 2010, 9:14
@aero Peti, moc se omlouvám za pozdní odpověď, já komentář nějak přehlídla :o( Koukla jsem na Vaše koláče a jsou teda úžasné (Y) (Y) (Y) Moc děkuji za super komentář a moc zdravím (L)
Appletka 29. 3. 2010, 9:18
Já jsme na kynuté těsto úplně levá ,-) Ale hrozně mě to láká vyzkoušet - čím začít - buchty nebo koláče? Co je "jednodušší"? Jak se dělají koláče - prostě se vyválí nebo v ruce udělá koláček a ta náplň se dává nahoru nebo nějak dovnitř - to jsou dotazy, co :-$ ..............
kapaja 12. 4. 2010, 9:06
@Appletka Marti, moc se omlouvám, já jsem Váš komentář objevila až dneska :o( Já jsem začínala prvně buchtama, je to rychlejší, nemusíte se dělat s posypkou... Pak až jsem si troufla na koláče. Ale úplně první věc, co jsem dělala z kynutého těsta, je mazanec, prostě všechno smícháte a uděláte hroudu na plech a je to ,-) Koláče se dělají podobným způsobem jako buchty, náplň dáte dovnitř, položíte na plech a nejlépe malou naběračkou namočenou v mouce děláte důlky, do kterých dáte marmeládu a posypku.
vitara 28. 3. 2010, 18:08
Dobrý den Pavlo (flower),vyzkoušela jsem už hodně kynutých těst,ale tohle, to je lahoda (Y) (Y),práce sním je pohádka a výsledek?No nádhera (Y) (Y) (Y),děkuji a přeji hodně takových to receptů a krásné velikonoce.Iva
kapaja 28. 3. 2010, 19:15
@vitara Ivčo, moc děkuji za potěšující komentářík |:o) |:o) |:o) Jsem ráda, že ani Vás těsto nezklamalo (Y) Hezký zbytek neděle (hello)
xanavi 28. 3. 2010, 0:26
tak tyhle buchty jsou nejúúúúžasnější,které jsem kdy jedla. |:o) |:o) |:o)jiné už dělat nebudu (clamp) (clamp)moc díky za recept (L) (L)
kapaja 28. 3. 2010, 8:48
@xanavi Jůůůů, to se tak krásně čte :-) :-) :-) Ivčo, díky za milý komentář (L) Těší mě, že Vám tak chutnalo (zajic) (zajic) Hezkou neděli (F)
Bibilka 27. 3. 2010, 20:02
Dorý večer,včera jsem si přečetla Váš recept na kynuté těsto.Dnes jsem vyzkoušela naše oblíbené moravské koláče z tohoto těsta.A musím říct,že už z jiného těsta je dělat nebudu.prostě vynikající. (Y) (Y).Velká chvála a velký dík za recept. (clamp) (clamp)
kapaja 28. 3. 2010, 8:44
@Bibilka Leni, jsem moc ráda, že se Vám Vaše oblíbené koláče tak krásně povedly :-) Děkuji za chválu na receptík a přeji hezkou neděli (L) (L) (L)
ivina123 26. 3. 2010, 8:45
Tak toto určite vyskúšam !!!!!!!!! (jidlo) (jidlo) (jidlo) (jidlo) (jidlo) (jidlo) (Y) (Y) (Y) |:o) |:o)
kapaja 26. 3. 2010, 12:03
@ivina123 Ivet, vyzkoušejte, určitě nebudete litovat (L) (L) (L)
syrovatka 22. 3. 2010, 10:21
DOBRÝ DEN, DNESKA JSEM PEKLA - BUCHTY BYLY ÚÚÚÚÚÚŽASNÉ - JEŠTĚ NIKDY SE MI TAKHLE NEPOVEDLY A MYSLÍM, ŽE ÚPLNĚ NEZKUŠENÁ PEKAŘKA NEJSEM - UŽ BUDU PÉCT JENOM TOHLE TĚSTO (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) RADKA
kapaja 22. 3. 2010, 12:57
@syrovatka Mooooooc jste mě svým komentářem potěšila (dance) (dance) (dance) Jsem ráda, že se Vám s těstem dařilo :-) Hezký den (flower)
MARˇTA 21. 3. 2010, 14:55
Dobrý den Pavli, dnes jsem zkusila Váš receptík, dělala jsem v domácí pekárně a musím jen a jen pochválit (Y) S těstem se skvěle pracuje, dělala jsem koláčky a nemají chybu (Y) (Y) (Y) Děkuji za super receptík (L) Mějte se krásně
kapaja 21. 3. 2010, 18:26
@MARˇTA Marti, to je super, že se dá těsto dělat i DP, já ji doma nemám, tak jsem nemohla poradit mamince níže, která se ptala, jestli může těsto dělat i v DP. S dovolením to připíšu do receptíku, ať i ostatní mamči ví, že to jde (Y) (Y) (Y) Díky a hezký zbytek víkendu (L)
Jarmila1 20. 3. 2010, 16:53
Pavlínka, ďakujem za recept (L), mne sa kysnuté celkom daria, avšak snáď niekedy vyskúšam aj tento (hello)
kapaja 20. 3. 2010, 18:03
@Jarmila1 Zkuste, Jarčo (F) (F) (F)
Niina 20. 3. 2010, 15:21
Dlouho jsem nemohla najit kynuté těsto, které by bylo jednoduché, dobré a toto je prostě ono (Y) (Y) (Y) naprosto vynikající, krásně se s ním dělá a chutově luxusní, všichni se olizovali :-) :-) :-) děkujiiiiiiiiiiiiiii
kapaja 20. 3. 2010, 16:26
@Niina Luci, pod Váš komentář bych se mohla podepsat, naprosto moje řeč (Y) (Y) (Y) Taky jsem hodně těst vyzkoušela, ale tohle je prostě NEJ |:o) Jsem ráda, že si u Vás všichni pošmákli :-) Přeji hezkou sobotu (flower)
aero 16. 3. 2010, 18:30
Právě jsem vytáhla z trouby koláčky (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) jsou mňamózní (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) Díky za receptík, už ho mám v oblíbených a budu dělat častěji (flower) (flower) (flower) (hello)
kapaja 16. 3. 2010, 18:59
@aero Peti, díky za milý komentář, jsem moc ráda, že i u Vás koláčky slaví úspěch (flower) Hezký večer (F)
Lentilka79 16. 3. 2010, 14:26
dobry den, muzu se zeptat, zda to testo mohu delat v domaci pekarne?? to testo vypada uuuuzasne (Y)
kapaja 16. 3. 2010, 18:57
@Lentilka79 Dobrý den, Leni, já osobně nemám zkušenost s domácí pekárnou, ale kdybych ji měla doma, tak bych to riskla a v pekárně těsto zkusila udělat... Takže záleží na Vás, jestli to risknete :-$ Kdyby něco, tak písněte, jak se to povedlo, dopsala bych to do receptíku, že to jde i v DP (Y) Hezký večer (hello)
mirkase 16. 3. 2010, 14:21
Pavlo díky za recept (Y).s těstem se krásně dělá a koláče jsou vynikající (Y) (Y) (Y) (Y)
kapaja 16. 3. 2010, 18:53
@mirkase Paráááda (Y) Díky za komentík, udělal mi radost |:o) |:o)
miroj 14. 3. 2010, 11:44
Ahojte, tak už mi kyne kvásek a jdu na to.. Jsem šílenej anti na kynutá těsta, tak uvidím jak mi to půjde.. držte mi pěsti... :^)
kapaja 14. 3. 2010, 11:48
@miroj (Y) V pohodě, těsto bude jedna báseň, uvidíte (Y) Pak písněte, jak se to povedlo (zajic)
chanchule 14. 3. 2010, 9:36
Tak včera sem dělala dukátové buchtičky,poprvé a povedly se na jedničku (Y) (Y) (Y). Děkuji za super recept (clamp) (clamp). Budem dělat častěji (hello)
kapaja 14. 3. 2010, 10:52
@chanchule Simi, není zač (L) Já děkuji za komentář, mám z něho veeeeeeelkou radost :-)
nelamara 13. 3. 2010, 20:00
Dnes sem prvně zkusila a super (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)Rodinka nadšená (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)Díky (L)
kapaja 13. 3. 2010, 20:16
@nelamara Jééé, to je paráda, to mě těší :-) Díky za komentík (L) (L) (L)
3antonio 13. 3. 2010, 10:49
Dnes zkouším dělat těsto podle vašeho receptu, jsem teda antitalent na těsta a buchty , tak uvidíme co spiplu ,-) ,-) ,-)
kapaja 13. 3. 2010, 11:23
@3antonio Tak pak dejte vědět, jak se dařilo (F) Třeba hoďte i fotečku (L)
3antonio 13. 3. 2010, 13:20
@kapaja Pavli, (Y) (Y) (Y)tak jsem dopekla, a musím napsat (L) (L) (L)moc mocinky děkuji za super receptík (Y) (Y) (Y)na to , že neumím péct, tak asi díky vašemu receptíku začnu. (svatba) (svatba)je nadšený i s (child7) (child7). Pošlu vám foto, nebo vložím? Děkuji (Y) (Y) (Y)
kapaja 13. 3. 2010, 13:33
@3antonio Určitě vložte (Y) (Y) (Y) Jsem moc ráda, že se Vám dílko povedlo a budu se těšit na fotečku :-)
bubík4 12. 3. 2010, 23:02
vypadá to moc lákavě a malej vypadá moc spokojeně (Y) (Y) (clamp) (clamp)
kapaja 13. 3. 2010, 10:01
@bubík4 On jinak moc nepojí, ale koláčky to joooooo ,-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie