Vánočka s postupem + briošky
Potřebné ingredience
20g droždí (1/2 kostky), 250ml mléka, 80-100g cukru krupice, 500g hladké mouky, citronová kůra, vanilkový cukr, 60g másla, 1 žloutek, špetka soli
Postup přípravy
Kvásek - rozmíchat kvasnice ve lžičce cukru na kašičku, zalít částí teplého mléka, přikrýt, počkat, až vznikne hustá pěna (cca 5-10minut, je to hodně rychlé). Pak dle postupu dát do DP, anebo zadělat ručně - smíchat prosátou mouku s citr. kůrou, cukrem a špetkou soli, a zapracovat žloutek, rozpuštěné máslo, kvásek a zbytek mléka, dokud se na těstě nezačnou dělat puchýře.
Po zadělání a vykynutí rozdělit těsto na pomoučeném vále na 9 kousků a uplést copy ze 4, 3 a 2 pramenů
*
*
Nejširší cop přenést na plech, rukama rozplácnout, pomašlovat vajíčkem s troškou vody nebo mléka (jednotlivá patra se tak přilepí) a takto sestavit celou vánočku. Horní cop na obou koncích zastrčit, kam je možno, ideálně až pod spodní patro. Posypat mandlemi, ořechy nebo co kdo má rád.
Nechat ještě poctivě vykynout, půlhodinu každopádně, klidně hodinku. Pořádně nakynutá vánočka se nikde nesveze a není vůbec třeba do ní píchat špejle nebo si jinak pomáhat.
Upéct na cca 160 stupňů dozlatova - podle trouby, tak velký objem těsta se nemůže péct naprudko.
Ihned po upečení potřu horkým oslazeným mlékem (odpaří se) a zacukruju, aby se ve vánočce udržela vlhkost a nevysychala.
Jiný, nepocukrovaný model s celými půlkami mandlí
Ze stejného těsta jsou výborné i briošky, vyšlo mi jich osm (vajíčko jsem tentokrát dala celé, pořád mi nadbývají bílky). Stejně peču buchty nebo jiné plněné kynuté pečivo, pak ale dám jen 50g cukru, protože náplň je sama o sobě sladká.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé