Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 721 návštěvníků)

Mléčný marcipán na figurky i na potahování + jak potáhnout

0.0
Mléčný marcipán na figurky i na potahování + jak potáhnout

Potřebné ingredience

100g polotučného sušeného mléka, 200g moučkového cukru, 1 lžíce kukuřičného sirupu, 2 lžíce horké vody, 1 lžička oleje, 1 lžička mandlového aroma

Postup přípravy

Tento recept jsem si udělala pomocí receptů Zdeničky a Arielll, u Zdeničky se mi líbí, že lze marcipán použít jak na figurky tak na potahování, u Arielll že jde s ním krásně potahovat. Takže od každého receptíku je v mém něco. Recept jsem přizpůsobila na 100g suš. mléka, aby to stačilo, když se dělají jen figurky. Lze s ním i potahovat. A hlavně je laciný. Na potažení dortu ze 6 vajec, průměr 24 cm potřebujete dvě dávky a ještě zbyde na ozdůbky. Pokud budete dělat jen ze 4 vajec a jednou prokrojíte, pak stačí dávka i jedna.

Postup: prosejeme sušené mléko a cukr, do vody dáme sirup, aroma a olej - promícháme a vlijeme do cukru a řádně proděláme na hmotu. Marcipán doděláme tak, že si namočíme (i několikrát) ruce do teplé vody až do konzistence modelíny. Ale pozor s vodou opatrně nepřelít, marcipán pak poteče.

Místo kukuřičného sirupu lze použít i pšeniční sirup nebo med, ale dle mých zkušeností je kukuřiční nejlepší. S medem jsem dělala, ale tak krásně po něm marcipán netuhne jako se sirupem, už bych to s ním nikdy nedělala.

Pokud Vám marcipán zbude, stačí ho řádně zabalit do fólie, a dát do ledničky. Pak už jen stačí ho vyndat a trochu ohřát v mikrovlnce a prodělat.

Někdy se stane, že bude marcipán jako kámen, pak stačí ohřát přiměřeně v mikrovlnce a je opět měkký. V Případě neúspěchu, namočte ruce a ještě prodělejte, je tam málo vody.

Hmota by měla být na způsob tužší modelíny - to na výrobu figurek a kytiček apod. Tahle hmota rychle schne a figurky se nebortí, je možné i druhý den dát na dort.
Pro potažení se mi osvědčilo mít hmotu měkčí - docílíte opět namočenými rukami a prodělat. Před potažením dortík pomazat z vrchu i z boku máslovým krémem může být i marmeláda nebo nutela) - ale rozhodně žádná šlehačka apod aby marcipán tekl - ani ovoce nesmí přijít do kontaktu s ovocem. Dort nechat řádně vychladit nejlépe přes noc v ledničce a pak teprve potáhnout marcipánem nejméně 3 mm tenkou - spíš víc než míň, pak by marcipán tekl.

...........vše je z tohoto marcipánu jak potah tak figurky

..........kytičky jdou z něj taky krásně

............

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

lussy 10. 2. 2010, 21:29
DĚKUJI
Ančáre 10. 2. 2010, 11:51
Bezva recept, praktikuju něco podobného už delší dobu, ale protože jsem lempl a upřednostňuju postup "od všeho přiměřeně" neměla jsem ingredience změřené (o to větší s tím mám práci) Takže Vám velké díky, už to mám změřené od Vás. (Y) (F)
petatrn 10. 2. 2010, 13:04
@Ančáre není zač (L) (F)
itulenka 9. 2. 2010, 12:49
pro mě jako pro začátečníka je to s medem lepsi protože než něco vytvaruju a uhnácám tak by mi to rychle zatvrdlo a musela bych hmotu pořad propracovávat a na to nemam nervy :-@ (6) takže s medem je to ideální.možná až se trosku vypracuju :-)taky přejdu na sirup.
petatrn 10. 2. 2010, 13:06
@itulenka ono stačí pro začátečníka více si udělat hmotu měkkčí namočenými ruky, ono to pak také rychle netuhne (F) i já jsem začátečník a také se stane že to rychle tuhne, stačí dát chvilku do mikrovlnky a je zas krásně měkké (F) [A]
itulenka 8. 2. 2010, 13:13
ahoj musím nesouhlasit že s medem to neni ono.netuhne to tak rychle a tvarování je jednodušší.dělala sem ho poprvé a autíčka se dělali super.i chut je vítečná.!!!!!!!
petatrn 9. 2. 2010, 10:33
@itulenka já s tebou souhlásím ale myslela jsem s tím že se sirupem to tuhne rychleji, také jsem začínala s medem, ale rozdíl je obrovský, už bych se k němu nevrátila [A]
cassiopeia13 8. 2. 2010, 16:53
@itulenka nahradím medem...už jsem těším...bude k valentýnovi...
jytrocel 7. 2. 2010, 21:33
NECHÁPU (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
petatrn 8. 2. 2010, 9:43
@jytrocel jako ce nechápeš *-) [A]
jytrocel 9. 2. 2010, 8:24
@petatrn Myslím tím,jak to někdo může takhle umět.Já bych na to neměla trpělivost a ani ty ruce.Opravdu moc pěkný (clamp) (clamp) (clamp)
petatrn 9. 2. 2010, 10:31
@jytrocel díky moc (L) (F) [A]
evka 7. 2. 2010, 20:21
Teda,Petři máš můj obrovský odiv,jak z tohodle marcipánu můžeš vytvořit takové nádhery (clamp).Včera jsem ho zkoušela a byl to horror,nadávala jsem si do všeho možného,že zkouším experimenty a nezůstanu u odzkoušeného receptu od Ariell.Mě z něho nešlo udělat téměř nic :-S.Přijde mi hrozně suchý,při modelování praskal,musela jsem přidávat jak olej,tak sirup,abych z něho vůbec něco vytvořila,když jsem si namočila ruce,zase se příšerně lepil :^),tak nevím,kde byla chyba *-)
petatrn 8. 2. 2010, 9:49
@evka zřejmě si tam měla málo vody, proto byl suchý - jinak by nebyl - s tím by pak opravdu nešlo dělat figurky ani potahovat, příště více namáčej ruce ( to je důležité, není to hned) a rozhodně nepřidávat sirup pak fakt bude lepit jako med - od Arielll je výborný na potahování ale nevhodný na figurky - tak na figurky, když ne můj tak ze salka [A]
cassiopeia13 7. 2. 2010, 20:12
dá se něčím nahradit ten kukuřičný sirup? nebo je tam nutný? nebo k čemu tam vlastně je? jakou má funkci, díky.
petatrn 8. 2. 2010, 9:50
@cassiopeia13 krásně po něm marcipán tuhne lze ho nahradit medem ale to není ono [A]
cassiopeia13 7. 2. 2010, 20:10
sušené mléko? jako třeba to do kafe? nebo něco jiného?
petatrn 8. 2. 2010, 9:54
@cassiopeia13 ne do kafe, jmenuje se Laktino, je ho 400g - dělá se z něj běžné mléko k pití [A]
cassiopeia13 8. 2. 2010, 15:22
@petatrn děkuji za odpověď
trala 5. 2. 2010, 19:15
Krásné dortíky i růžičky (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (F) (F) (F)
petatrn 7. 2. 2010, 17:53
@trala díky moc (F) (F)
akr (upraveno) 4. 2. 2010, 13:28
Petro tento marcipán dělám taky akorát dávám stejný poměr suš. mléka a cukru,je skvělý jsem s ním spokojená (Y)krásné dorty a kytičky (Y) (clamp) (clamp)
petatrn 4. 2. 2010, 12:51
@akr díky moc (F) já ten marcipán co děláš ty taky dělala - ale s tímhle se mi lépe dělá a to hlavně kytičky a taky přijde levněji ;-) [A]
misalat 4. 2. 2010, 10:26
Dobrý den, můžu se zeptat čím bělíte marcipán? děkuji (hello)
petatrn 4. 2. 2010, 10:41
@misalat já marcipán nebělím, ale dá se na to koupit bělidlo, ale moc co vím se to nedělá, lepší je si koupit hotovou hm WI nebo K2 - ty jsou sněhově bílé [A]
gonzar 3. 2. 2010, 11:59
Tak tady na vše jen :-o :-o :-o :-o Marcipán vyzkouším. (^) (^) s dědou i fotbalistou jsou krásné moc se povedly. Ale ty růže, to je nádhera. Ty já neumím. (Y) (Y) (Y) (Y) |:o) |:o) |:o) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (F) (F) (F)
petatrn 3. 2. 2010, 14:08
@gonzar díky moc (L) (F) a na postup růžičky máš vzkazík
luciasanta 3. 2. 2010, 14:15
@petatrn Peťko, já také nemůžu dosáhnout tak krásných růží - mohla bych taky poprosit o postup :-$ :-$ :-$ Dííííííky. Jinak tento recept vyzkouším - taky váhávám mezi marcipánem Zdeničky a Arielll, Arielllin mi naposledy hooooodně tekl, Zdeniččin někdy není dobrý na potahování. Díky moc moc a moc. (L)
petatrn 3. 2. 2010, 18:52
@luciasanta Lucko, v mých receptech najdeš postup na jednoduchou růži - případně mi písni do vzkazů zašlu ti mé stránky kde mám postupy a co se týče marcipánu od Arielll i od Zdeničky - ty jsou vynikající - od Arielll je na potahovaní perfektní, akorát ho nelze použít na figurky a u Zdeničky je fajn na potahování, pouze stačí si ho udělat měkčí - namočením rukách a proděláním. Téct může z různých důvodů, při potížích napiš do vzkazů ráda poradím (hello) [A]
malmar 31. 1. 2010, 10:57
Určitě vyzkouším (Y). Když mám glukozu,stačí také jedna lžíce? (L)
petatrn 31. 1. 2010, 12:11
@malmar U glukozy stačí jedna lžička (hello) [A]
dadulka19 30. 1. 2010, 10:50
(Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp)
Hyzule 30. 1. 2010, 10:03
kde prosím seženu kukuřičný sirup a kolik asi tak stojí prosím?Děkuji (L) (F) (F)
petatrn 30. 1. 2010, 12:42
@Hyzule prodávají ho ve zdravé výživě, ceny jsou různý, já kupuju za 31 Kč, jsou od různých firem a různé ceny. (F) [A]
herlíci 30. 1. 2010, 10:02
(Y) (Y) Rozhodně nemazat!!!! Moc děkuju za takový receptík. Už dlouho po něm pátrám. Ale po loňské zkušenosti, kdy mi marcipán úplně ztvrdnul a nedalo se dělat nic, rozdrobil se, se toho dost bojím. Chuťově byl moc dobrý, ale nešlo než sníst.Ani voda ani olej nepomohlo. Tak jsme nakonec synovi k 1. narozeninám udělali dost bez hmoty. (^) Ivana
petatrn 30. 1. 2010, 12:44
@herlíci při problémech, klidně písněte do vzkazů, co budu moc poradím - připadně dám odkaz na mé stránky, kde také nějaké rady k marcipánu mám, tak ať se daří (F) [A]
verosa 29. 1. 2010, 22:58
to vypadá zajímavě :-)zítra ho zkusím,děkujůůůůůůůůů (L)
petatrn 29. 1. 2010, 23:52
@verosa není zač (F) [A]
darinka30 29. 1. 2010, 22:13
prosim ake susene mlieko alebo je to jedno?a staci na potahovanie jednej torty z tejto davky?ako si napisala?dakujem ! (L)
petatrn 29. 1. 2010, 23:52
@darinka30 Já používám Laktino, ale lze i jinou značku, ale hlavně polotučné. A na dortík - ze 6 vajec určitě dávky dvě s tím že zbyde na zdobení apod. Pokud budeš dělat ¨dortík pouze ze 4 vajec jednou prokrojený tak plně jedna dávka stačí (hello)
HHaannuullee 29. 1. 2010, 21:19
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Ilonáček 29. 1. 2010, 21:10
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie