Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 721 návštěvníků)

Mléčný marcipán na figurky i na potahování + jak potáhnout

0.0
Mléčný marcipán na figurky i na potahování + jak potáhnout

Potřebné ingredience

100g polotučného sušeného mléka, 200g moučkového cukru, 1 lžíce kukuřičného sirupu, 2 lžíce horké vody, 1 lžička oleje, 1 lžička mandlového aroma

Postup přípravy

Tento recept jsem si udělala pomocí receptů Zdeničky a Arielll, u Zdeničky se mi líbí, že lze marcipán použít jak na figurky tak na potahování, u Arielll že jde s ním krásně potahovat. Takže od každého receptíku je v mém něco. Recept jsem přizpůsobila na 100g suš. mléka, aby to stačilo, když se dělají jen figurky. Lze s ním i potahovat. A hlavně je laciný. Na potažení dortu ze 6 vajec, průměr 24 cm potřebujete dvě dávky a ještě zbyde na ozdůbky. Pokud budete dělat jen ze 4 vajec a jednou prokrojíte, pak stačí dávka i jedna.

Postup: prosejeme sušené mléko a cukr, do vody dáme sirup, aroma a olej - promícháme a vlijeme do cukru a řádně proděláme na hmotu. Marcipán doděláme tak, že si namočíme (i několikrát) ruce do teplé vody až do konzistence modelíny. Ale pozor s vodou opatrně nepřelít, marcipán pak poteče.

Místo kukuřičného sirupu lze použít i pšeniční sirup nebo med, ale dle mých zkušeností je kukuřiční nejlepší. S medem jsem dělala, ale tak krásně po něm marcipán netuhne jako se sirupem, už bych to s ním nikdy nedělala.

Pokud Vám marcipán zbude, stačí ho řádně zabalit do fólie, a dát do ledničky. Pak už jen stačí ho vyndat a trochu ohřát v mikrovlnce a prodělat.

Někdy se stane, že bude marcipán jako kámen, pak stačí ohřát přiměřeně v mikrovlnce a je opět měkký. V Případě neúspěchu, namočte ruce a ještě prodělejte, je tam málo vody.

Hmota by měla být na způsob tužší modelíny - to na výrobu figurek a kytiček apod. Tahle hmota rychle schne a figurky se nebortí, je možné i druhý den dát na dort.
Pro potažení se mi osvědčilo mít hmotu měkčí - docílíte opět namočenými rukami a prodělat. Před potažením dortík pomazat z vrchu i z boku máslovým krémem může být i marmeláda nebo nutela) - ale rozhodně žádná šlehačka apod aby marcipán tekl - ani ovoce nesmí přijít do kontaktu s ovocem. Dort nechat řádně vychladit nejlépe přes noc v ledničce a pak teprve potáhnout marcipánem nejméně 3 mm tenkou - spíš víc než míň, pak by marcipán tekl.

...........vše je z tohoto marcipánu jak potah tak figurky

..........kytičky jdou z něj taky krásně

............

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

andol 8. 3. 2010, 14:36
|:o) |:o) |:o) (L) (L) (L) (L) super hmota , jen mě to jaksi se lepilo asi jsem udělal něco špatně 8-| 8-|
petatrn 8. 3. 2010, 15:30
@andol lepí se to při zadělávání - je to zahřáté a je tam sirup - pak už by nemělo, stačí na chvíli zabalit do fólie [A]
andol 13. 3. 2010, 10:02
@petatrn (Y) děkuji za radu (L)
marcely 4. 3. 2010, 9:41
Péťo, (^)děkuji moc,marcipán od tebe recept (^)šel nádherně!!!!! (^)Růžičky také,ale nemám je tak pěkné jako ty!!!!Chce to cvik!! (^)Už jsem i dělala z čoko hmoty a taky supr. (^)Moc děkuji za rady!!!! (^) (^)Marci
petatrn 4. 3. 2010, 12:46
@marcely Marcelko, není zač (L) a už se těším na dortík i na růžičky, doufám že se pochlubíš fotkou v receptech [A]
Verca_P. 3. 3. 2010, 13:25
Petruško, prosím Vás, jsem úplný začátečník, můžete mi poradit? (F) 1. když chci marcipán na výrobu figurek, tzn. barevný ... Mám si nejdřív udělat základní těsto a potom ho rozkouskovat a propracovat barvičky do hotového těsta? 2. jak docílím čistě bílé barvičky? :-$ Moc děkuji!!! (L)
petatrn 3. 3. 2010, 14:02
@Verca_P. Veru, přesně tak udělat marcipán a rozporcovat, čisté bílé - je na to bělidlo - ale není dobré, mění konzistenci i chuť marcipánu, když potřebuješ čistě bílou tak leda koupit hotové WI = white icing - má ovocnou chuť je bezva na figurky i na potahování. [A]
marcely 2. 3. 2010, 11:20
Petro, (^) (^)děkuji za receptík (^) (^)dnes ho vyzkouším.Jen se chci prosím zeptat když udělám růžičky mám je nechat zaschnout?Jak?A ne je hned dávat na dort?Děkuji nemám moc zkušenosti. (^) (^)Marci
petatrn 2. 3. 2010, 13:12
@marcely Marcelko, růžičky nechat zaschnout na vzduchu - v neuzavřené misce apod. a v teple nejmíň dva tři dny - a jestli můžu poradit, tak si ten marcipán na ně udělej tužší, oni pak pěkně drží tvar. [A]
mijaf 1. 3. 2010, 19:27
prosím můžu kukuřičná sirup nahradit něčím jiným?? už jsem byla v DM, ve zdravé výživě a nikde nemají, takových sirupu mi paní říkala že má, ale kukuřičnej ne :-(
luchk 2. 3. 2010, 11:28
@mijaf JÁ UŽ BYCH Z MEDU NIKDY NEDĚLALA...KDYŽTI MARCIPÁN ZBYDE, ZTVRDNE DO BETONU A UŽ HO NEROZPRACUJEŠ, MUSÍŠ HO NASTROUHAT A PAK ROZEHŘÁT...TO JE LEPŠÍ Z MARSMALLOW..ALE DĚLÁM JEN Z VODY A OLEJE, A SUŠ.MLÉKA, UŽ TAM ANI TEN SIRUP NEDÁVÁM..A JE TAKY SUPER (Y)
petatrn 1. 3. 2010, 20:10
@mijaf ahojík, ve zdravé výživě ho můžou objednat........ ale můžeš použít i pšeniční, kukuřiční je lepší jen v tom že je světlejší a levnější......... nebo se dá použít med, ale určitě je vhodnější med, já to můžu jen potvrdit dle zkušenosti po sirupu marcipán lépe tuhne [A] (F)
slunce1 26. 2. 2010, 11:39
A jestli může ještě jeden dotaz,můžu do barev dát místo kapky alkoholu jen vodu,půjdou taky rozpustit?
petatrn 26. 2. 2010, 13:04
@slunce1 Ahojky (D), jestli budeš ten dortík dvakrát prokrajovat, tak budeš potřebovat tak 400 až 500 g marcipánu, záleží také na tom jakou budeš dělat tloušku, ale počítej spíš těch 500g - ono tam sice tolik nepadne, ale potřebuješ rezervu na potažení. Nevím jaké máš barvy, gelové se dávají přímo do hmoty a nerozpouští se, a pokud sypané - od Kovandů tak v trošce vody - do alkoholu se dávají jen tehdy, pokud se s nimi maluje štětečkem. *-) Ještě k figurkám je třeba je nechat aspoň dva, tři dny nechat schnout v teple a na vzduchu (F) Za pochvalu díky (L) a kdyby něco, klidně písni do vzkazů (L) (F) (F)
slunce1 26. 2. 2010, 11:32
Dobrá den,máte moc krásné dorty,fakt šikulka.Zítra se na můj první chystám a chci se zeptat jak odhadnout hmotu na potah a na figurky,myslím kolik obarvit jednou barvou na potah a aby mi zbylo na jiné barvy na figurky,myslíte že ta jedna dávka co píšete v receptu by vyšla na potah a druhou že bych měla na figurky?Mám klasický kulatý dort průměr 23cm.Moc děkuji Petra
jarisekk 25. 2. 2010, 14:40
tak už jsem také vyzkoušela a dneska jsem potahovala svůj první dortík :-) :-) :-) :-) :-)fakt moc dobrý recept, děkuji moc Petro (L) (L) (L) (L)
petatrn 25. 2. 2010, 20:00
@jarisekk není zač (L) [A]
jarkave 18. 2. 2010, 18:27
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) bezva receptík (L) (L) (L) (L)
petatrn 18. 2. 2010, 20:36
@jarkave to je bezva (F) [A]
broukova 18. 2. 2010, 16:13
*-) *-) *-)kde koupím kukuřičný sirup :-$ ,-)děkuji
Bakulča 18. 2. 2010, 18:21
@broukova drogerie DM
petatrn 18. 2. 2010, 16:36
@broukova zdravá výživa [A]
andol 17. 2. 2010, 18:34
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (L) (L) (L) (L)
otecka 16. 2. 2010, 21:15
Můžu se taky přidat k zástupu a poprosit o návod na růžičky? Moc děkuji. Jinak zkoušela jsem falešný marcipán od Zdeničky i Arielll a je pravda, že od Arielll je daleko lepší na potahování, ten od Zdeničky myslím nemá žádný olej a ten tam podle mě chybí. Vůbec nebyl tak vláčný a drolil se. Tak vyzkouším ještě ten Váš. :-) Děkuji, Olga
petatrn 17. 2. 2010, 8:09
@otecka Oli, jestli můžu poradit, tak ten Zdeničky je také super, a když se drolil, znamená to, že tam bylo málo vody, stejná věc platí u mne, přečíst si celý recept a hlavně několikrát namočit při zadělávání ruce, dokud není krásně měkký - jako modelína a na potažení namočit ještě jednou aby byl ještě měkčí, ale nesmí téct. [A] a růžičky najdeš u mne v receptech - je tam postup na růžičku z čokolády - ale stejně to platí i u marcipánu (L) [A]
Jxsara 16. 2. 2010, 14:19
Zrovinka mám udělaný a moc vás chválím je super,krásně se zpracovává ...no prostě bomba..díky moc (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
petatrn 16. 2. 2010, 16:08
@Jxsara není zač (L) (F)
M.a.r.i.e .O 14. 2. 2010, 16:58
Nevíte někdo,kde bych koupila kukuřičný sirup? :-o
petatrn 14. 2. 2010, 19:21
@M.a.r.i.e .O ve zdravé výživě [A]
mirri 76 13. 2. 2010, 17:28
tak vcera jsem vyzkousela a byla jsem prekvapena,jak rychle sel marcipan zpracovat a taky se s nim krasne pracovalo!!!!diky!! (clamp) (clamp) (clamp) (Y) (Y)
petatrn 13. 2. 2010, 18:54
@mirri 76 není zač (F) (F) [A]
verosa 12. 2. 2010, 23:20
tak jsem ho vyzkoušela (^)je fakt supééér |:o) (Y)moooc děkuju a všem doporučujůůůůůůůů (clamp) (clamp) (L) (hello)
petatrn 13. 2. 2010, 0:06
@verosa není zač (F) [A]
vendiknatyk 12. 2. 2010, 21:17
Díky Peťulko, (Y) (clamp) (Y). Vyzkoušela jsem, nedá se to vůbec srovnat s těstem s medem. A já se tak u dortů trápila ;-). Jste zlatíčko (L). Hana
petatrn 12. 2. 2010, 21:19
@vendiknatyk není zač (K) (F)
martik72 11. 2. 2010, 12:53
Petro právě jsem vyzkoušela váš recept. Mám na zakázku dva dortíky a řekla jsem si, že zkusím na rybičky s korály vaši hmotu. Musím říct, že je skvostná, rychle zpracovaná, výborně se mi s ní pracovalo. Díky M.
petatrn 12. 2. 2010, 20:11
@martik72 to mě moc těší (F) (K) [A]
Pivela 11. 2. 2010, 9:39
Dobrý den!Mám na vás prosbičku.Zkoušela jsem váš marcipán.Chutově výborný .Bohužel mi rychle tvrdne a nedělám nic jinýho než nahřívám v mikrovlnce a během chvilky se stejně drolí.Mám zbytek schovaný v lednici a potřebuji tím potáhnout dort.Dá se s tím něco ještě udělat.Moc děkuji za odpověd :'( :'(
petatrn 11. 2. 2010, 9:56
@Pivela je tam málo vody - namočit ruce - a to i několikrát a prodělat aby hmota byla hodně měkká - na potahování musí měkká aby šla snadno roztáhnout - ale nepřehnat, marcipán nesmí téct [A]
lussy 10. 2. 2010, 21:29
DĚKUJI za bezvadný recept, super, velká spokojenost :-) Lucka
petatrn 11. 2. 2010, 9:57
@lussy to mě těší (F) [A]

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie