(recept
si oblíbilo 721 návštěvníků)
Mléčný marcipán na figurky i na potahování + jak potáhnout
Potřebné ingredience
100g polotučného sušeného mléka, 200g moučkového cukru, 1 lžíce kukuřičného sirupu, 2 lžíce horké vody, 1 lžička oleje, 1 lžička mandlového aroma
Postup přípravy
Tento recept jsem si udělala pomocí receptů Zdeničky a Arielll, u Zdeničky se mi líbí, že lze marcipán použít jak na figurky tak na potahování, u Arielll že jde s ním krásně potahovat. Takže od každého receptíku je v mém něco. Recept jsem přizpůsobila na 100g suš. mléka, aby to stačilo, když se dělají jen figurky. Lze s ním i potahovat. A hlavně je laciný. Na potažení dortu ze 6 vajec, průměr 24 cm potřebujete dvě dávky a ještě zbyde na ozdůbky. Pokud budete dělat jen ze 4 vajec a jednou prokrojíte, pak stačí dávka i jedna.
Postup: prosejeme sušené mléko a cukr, do vody dáme sirup, aroma a olej - promícháme a vlijeme do cukru a řádně proděláme na hmotu. Marcipán doděláme tak, že si namočíme (i několikrát) ruce do teplé vody až do konzistence modelíny. Ale pozor s vodou opatrně nepřelít, marcipán pak poteče.
Místo kukuřičného sirupu lze použít i pšeniční sirup nebo med, ale dle mých zkušeností je kukuřiční nejlepší. S medem jsem dělala, ale tak krásně po něm marcipán netuhne jako se sirupem, už bych to s ním nikdy nedělala.
Pokud Vám marcipán zbude, stačí ho řádně zabalit do fólie, a dát do ledničky. Pak už jen stačí ho vyndat a trochu ohřát v mikrovlnce a prodělat.
Někdy se stane, že bude marcipán jako kámen, pak stačí ohřát přiměřeně v mikrovlnce a je opět měkký. V Případě neúspěchu, namočte ruce a ještě prodělejte, je tam málo vody.
Hmota by měla být na způsob tužší modelíny - to na výrobu figurek a kytiček apod. Tahle hmota rychle schne a figurky se nebortí, je možné i druhý den dát na dort.
Pro potažení se mi osvědčilo mít hmotu měkčí - docílíte opět namočenými rukami a prodělat. Před potažením dortík pomazat z vrchu i z boku máslovým krémem může být i marmeláda nebo nutela) - ale rozhodně žádná šlehačka apod aby marcipán tekl - ani ovoce nesmí přijít do kontaktu s ovocem. Dort nechat řádně vychladit nejlépe přes noc v ledničce a pak teprve potáhnout marcipánem nejméně 3 mm tenkou - spíš víc než míň, pak by marcipán tekl.
Postup: prosejeme sušené mléko a cukr, do vody dáme sirup, aroma a olej - promícháme a vlijeme do cukru a řádně proděláme na hmotu. Marcipán doděláme tak, že si namočíme (i několikrát) ruce do teplé vody až do konzistence modelíny. Ale pozor s vodou opatrně nepřelít, marcipán pak poteče.
Místo kukuřičného sirupu lze použít i pšeniční sirup nebo med, ale dle mých zkušeností je kukuřiční nejlepší. S medem jsem dělala, ale tak krásně po něm marcipán netuhne jako se sirupem, už bych to s ním nikdy nedělala.
Pokud Vám marcipán zbude, stačí ho řádně zabalit do fólie, a dát do ledničky. Pak už jen stačí ho vyndat a trochu ohřát v mikrovlnce a prodělat.
Někdy se stane, že bude marcipán jako kámen, pak stačí ohřát přiměřeně v mikrovlnce a je opět měkký. V Případě neúspěchu, namočte ruce a ještě prodělejte, je tam málo vody.
Hmota by měla být na způsob tužší modelíny - to na výrobu figurek a kytiček apod. Tahle hmota rychle schne a figurky se nebortí, je možné i druhý den dát na dort.
Pro potažení se mi osvědčilo mít hmotu měkčí - docílíte opět namočenými rukami a prodělat. Před potažením dortík pomazat z vrchu i z boku máslovým krémem může být i marmeláda nebo nutela) - ale rozhodně žádná šlehačka apod aby marcipán tekl - ani ovoce nesmí přijít do kontaktu s ovocem. Dort nechat řádně vychladit nejlépe přes noc v ledničce a pak teprve potáhnout marcipánem nejméně 3 mm tenkou - spíš víc než míň, pak by marcipán tekl.
...........vše je z tohoto marcipánu jak potah tak figurky
..........kytičky jdou z něj taky krásně
............
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
andol
(upraveno)
8. 3. 2010, 14:36
super hmota , jen mě to jaksi se lepilo asi jsem udělal něco špatně
petatrn
(upraveno)
8. 3. 2010, 15:30
@andol
lepí se to při zadělávání - je to zahřáté a je tam sirup - pak už by nemělo, stačí na chvíli zabalit do fólie
andol
(upraveno)
13. 3. 2010, 10:02
@petatrn
děkuji za radu
marcely
(upraveno)
4. 3. 2010, 9:41
Péťo, děkuji moc,marcipán od tebe recept šel nádherně!!!!! Růžičky také,ale nemám je tak pěkné jako ty!!!!Chce to cvik!! Už jsem i dělala z čoko hmoty a taky supr. Moc děkuji za rady!!!! Marci
petatrn
(upraveno)
4. 3. 2010, 12:46
@marcely
Marcelko, není zač a už se těším na dortík i na růžičky, doufám že se pochlubíš fotkou v receptech
Verca_P.
(upraveno)
3. 3. 2010, 13:25
Petruško, prosím Vás, jsem úplný začátečník, můžete mi poradit? 1. když chci marcipán na výrobu figurek, tzn. barevný ... Mám si nejdřív udělat základní těsto a potom ho rozkouskovat a propracovat barvičky do hotového těsta? 2. jak docílím čistě bílé barvičky? Moc děkuji!!!
petatrn
(upraveno)
3. 3. 2010, 14:02
@Verca_P.
Veru, přesně tak udělat marcipán a rozporcovat, čisté bílé - je na to bělidlo - ale není dobré, mění konzistenci i chuť marcipánu, když potřebuješ čistě bílou tak leda koupit hotové WI = white icing - má ovocnou chuť je bezva na figurky i na potahování.
marcely
(upraveno)
2. 3. 2010, 11:20
Petro, děkuji za receptík dnes ho vyzkouším.Jen se chci prosím zeptat když udělám růžičky mám je nechat zaschnout?Jak?A ne je hned dávat na dort?Děkuji nemám moc zkušenosti. Marci
petatrn
(upraveno)
2. 3. 2010, 13:12
@marcely
Marcelko, růžičky nechat zaschnout na vzduchu - v neuzavřené misce apod. a v teple nejmíň dva tři dny - a jestli můžu poradit, tak si ten marcipán na ně udělej tužší, oni pak pěkně drží tvar.
mijaf
(upraveno)
1. 3. 2010, 19:27
prosím můžu kukuřičná sirup nahradit něčím jiným?? už jsem byla v DM, ve zdravé výživě a nikde nemají, takových sirupu mi paní říkala že má, ale kukuřičnej ne
luchk
(upraveno)
2. 3. 2010, 11:28
@mijaf
JÁ UŽ BYCH Z MEDU NIKDY NEDĚLALA...KDYŽTI MARCIPÁN ZBYDE, ZTVRDNE DO BETONU A UŽ HO NEROZPRACUJEŠ, MUSÍŠ HO NASTROUHAT A PAK ROZEHŘÁT...TO JE LEPŠÍ Z MARSMALLOW..ALE DĚLÁM JEN Z VODY A OLEJE, A SUŠ.MLÉKA, UŽ TAM ANI TEN SIRUP NEDÁVÁM..A JE TAKY SUPER
petatrn
(upraveno)
1. 3. 2010, 20:10
@mijaf
ahojík, ve zdravé výživě ho můžou objednat........ ale můžeš použít i pšeniční, kukuřiční je lepší jen v tom že je světlejší a levnější......... nebo se dá použít med, ale určitě je vhodnější med, já to můžu jen potvrdit dle zkušenosti po sirupu marcipán lépe tuhne
slunce1
(upraveno)
26. 2. 2010, 11:39
A jestli může ještě jeden dotaz,můžu do barev dát místo kapky alkoholu jen vodu,půjdou taky rozpustit?
petatrn
(upraveno)
26. 2. 2010, 13:04
@slunce1
Ahojky , jestli budeš ten dortík dvakrát prokrajovat, tak budeš potřebovat tak 400 až 500 g marcipánu, záleží také na tom jakou budeš dělat tloušku, ale počítej spíš těch 500g - ono tam sice tolik nepadne, ale potřebuješ rezervu na potažení. Nevím jaké máš barvy, gelové se dávají přímo do hmoty a nerozpouští se, a pokud sypané - od Kovandů tak v trošce vody - do alkoholu se dávají jen tehdy, pokud se s nimi maluje štětečkem. Ještě k figurkám je třeba je nechat aspoň dva, tři dny nechat schnout v teple a na vzduchu Za pochvalu díky a kdyby něco, klidně písni do vzkazů
slunce1
(upraveno)
26. 2. 2010, 11:32
Dobrá den,máte moc krásné dorty,fakt šikulka.Zítra se na můj první chystám a chci se zeptat jak odhadnout hmotu na potah a na figurky,myslím kolik obarvit jednou barvou na potah a aby mi zbylo na jiné barvy na figurky,myslíte že ta jedna dávka co píšete v receptu by vyšla na potah a druhou že bych měla na figurky?Mám klasický kulatý dort průměr 23cm.Moc děkuji Petra
jarisekk
(upraveno)
25. 2. 2010, 14:40
tak už jsem také vyzkoušela a dneska jsem potahovala svůj první dortík fakt moc dobrý recept, děkuji moc Petro
petatrn
(upraveno)
25. 2. 2010, 20:00
@jarisekk
není zač
jarkave
(upraveno)
18. 2. 2010, 18:27
bezva receptík
petatrn
(upraveno)
18. 2. 2010, 20:36
@jarkave
to je bezva
broukova
(upraveno)
18. 2. 2010, 16:13
kde koupím kukuřičný sirup děkuji
Bakulča
(upraveno)
18. 2. 2010, 18:21
@broukova
drogerie DM
petatrn
(upraveno)
18. 2. 2010, 16:36
@broukova
zdravá výživa
andol
(upraveno)
17. 2. 2010, 18:34
otecka
(upraveno)
16. 2. 2010, 21:15
Můžu se taky přidat k zástupu a poprosit o návod na růžičky? Moc děkuji. Jinak zkoušela jsem falešný marcipán od Zdeničky i Arielll a je pravda, že od Arielll je daleko lepší na potahování, ten od Zdeničky myslím nemá žádný olej a ten tam podle mě chybí. Vůbec nebyl tak vláčný a drolil se. Tak vyzkouším ještě ten Váš. Děkuji, Olga
petatrn
(upraveno)
17. 2. 2010, 8:09
@otecka
Oli, jestli můžu poradit, tak ten Zdeničky je také super, a když se drolil, znamená to, že tam bylo málo vody, stejná věc platí u mne, přečíst si celý recept a hlavně několikrát namočit při zadělávání ruce, dokud není krásně měkký - jako modelína a na potažení namočit ještě jednou aby byl ještě měkčí, ale nesmí téct. a růžičky najdeš u mne v receptech - je tam postup na růžičku z čokolády - ale stejně to platí i u marcipánu
Jxsara
(upraveno)
16. 2. 2010, 14:19
Zrovinka mám udělaný a moc vás chválím je super,krásně se zpracovává ...no prostě bomba..díky moc
petatrn
(upraveno)
16. 2. 2010, 16:08
@Jxsara
není zač
M.a.r.i.e .O
(upraveno)
14. 2. 2010, 16:58
Nevíte někdo,kde bych koupila kukuřičný sirup?
petatrn
(upraveno)
14. 2. 2010, 19:21
@M.a.r.i.e .O
ve zdravé výživě
mirri 76
(upraveno)
13. 2. 2010, 17:28
tak vcera jsem vyzkousela a byla jsem prekvapena,jak rychle sel marcipan zpracovat a taky se s nim krasne pracovalo!!!!diky!!
petatrn
(upraveno)
13. 2. 2010, 18:54
@mirri 76
není zač
verosa
(upraveno)
12. 2. 2010, 23:20
tak jsem ho vyzkoušela je fakt supééér moooc děkuju a všem doporučujůůůůůůůů
petatrn
(upraveno)
13. 2. 2010, 0:06
@verosa
není zač
vendiknatyk
(upraveno)
12. 2. 2010, 21:17
Díky Peťulko, . Vyzkoušela jsem, nedá se to vůbec srovnat s těstem s medem. A já se tak u dortů trápila . Jste zlatíčko . Hana
petatrn
(upraveno)
12. 2. 2010, 21:19
@vendiknatyk
není zač
martik72
(upraveno)
11. 2. 2010, 12:53
Petro právě jsem vyzkoušela váš recept. Mám na zakázku dva dortíky a řekla jsem si, že zkusím na rybičky s korály vaši hmotu. Musím říct, že je skvostná, rychle zpracovaná, výborně se mi s ní pracovalo. Díky M.
petatrn
(upraveno)
12. 2. 2010, 20:11
@martik72
to mě moc těší
Pivela
(upraveno)
11. 2. 2010, 9:39
Dobrý den!Mám na vás prosbičku.Zkoušela jsem váš marcipán.Chutově výborný .Bohužel mi rychle tvrdne a nedělám nic jinýho než nahřívám v mikrovlnce a během chvilky se stejně drolí.Mám zbytek schovaný v lednici a potřebuji tím potáhnout dort.Dá se s tím něco ještě udělat.Moc děkuji za odpověd
petatrn
(upraveno)
11. 2. 2010, 9:56
@Pivela
je tam málo vody - namočit ruce - a to i několikrát a prodělat aby hmota byla hodně měkká - na potahování musí měkká aby šla snadno roztáhnout - ale nepřehnat, marcipán nesmí téct
lussy
(upraveno)
10. 2. 2010, 21:29
DĚKUJI za bezvadný recept, super, velká spokojenost Lucka
petatrn
(upraveno)
11. 2. 2010, 9:57
@lussy
to mě těší