(recept
si oblíbilo 154 návštěvníků)
MÁSLOVÉ SNĚHULKY naše NEJ cukroví...recept po prababičce
Potřebné ingredience
těsto: 280g hladké mouky, 280g másla (Hera), 3 žloutky, trochu citronové šťávy- dáme odpočinout do chladu
sníh: 3 bílky, 420g jemného krystalu nebo krupice
....................................................rozpis pro pol.dávku: 140g hl.mouky,140g másla,2 žloutky,citr.štáva
2 bílky, 280g cukru
Postup přípravy
Z uvedených surovin připravíme vláčné těsto a dáme vychladit.Mezi tím vymíchám sníh.Prosím,já to dělám ručně.Nemám žádnou zkušenost se šlehačem na tento sníh.Míchá se přiblížne 20-25 minut,pokud možno,stále a jedním směrem.Doporučuji podstrčit drahé polovičce,je to trochu makačka.
Sníh je hotový, když už pěkně tuhne a dělá takové špičky...je pevný a nestéká.
Naplníme cukrářský sáček,celá dávka se tam vejde.
Vyválíme těsto,těsto se podsypává hladkou moukou,vykrájíme kolečka,přeneseme na pech a na to nastříkáme kopečky(sněhulky).
Dáme péci do mírně teplé trouby.Já peču na 150-160 stupňů.Sněhulky by měly být lehounce narůžovělé.
Jak dlouho přesně nevím,já už to odhaduji podle oka,tak těch 8 minut,možná 10.Doporučuji troubu sledovat,po druhém pechu je to fofr.
Je to možná pro někoho pracné,ale toto cukroví už po tom nemusíte vzít do ruky (myslím tím další plnění nebo zdobení).Vždy mělo úspěch....u nás mizí jako první!!!
Pokud dobře dávkujete,sníh by měl přesně vystačit na celé těsto.
Pozn:v původním receptu se na vyválené těsto maže sníh a pak se krájí tyčinky(hůlčičky)-takže někdo ten recept dělá takhle,mě to přijde pracné a patlavé,tak jsem si vymyslela tyto kolečka...dobře se to dělá,je toho víc a dobře se to jí,šup do pusy a nechat rozplynout (žádné drobení)
Sníh je hotový, když už pěkně tuhne a dělá takové špičky...je pevný a nestéká.
Naplníme cukrářský sáček,celá dávka se tam vejde.
Vyválíme těsto,těsto se podsypává hladkou moukou,vykrájíme kolečka,přeneseme na pech a na to nastříkáme kopečky(sněhulky).
Dáme péci do mírně teplé trouby.Já peču na 150-160 stupňů.Sněhulky by měly být lehounce narůžovělé.
Jak dlouho přesně nevím,já už to odhaduji podle oka,tak těch 8 minut,možná 10.Doporučuji troubu sledovat,po druhém pechu je to fofr.
Je to možná pro někoho pracné,ale toto cukroví už po tom nemusíte vzít do ruky (myslím tím další plnění nebo zdobení).Vždy mělo úspěch....u nás mizí jako první!!!
Pokud dobře dávkujete,sníh by měl přesně vystačit na celé těsto.
Pozn:v původním receptu se na vyválené těsto maže sníh a pak se krájí tyčinky(hůlčičky)-takže někdo ten recept dělá takhle,mě to přijde pracné a patlavé,tak jsem si vymyslela tyto kolečka...dobře se to dělá,je toho víc a dobře se to jí,šup do pusy a nechat rozplynout (žádné drobení)
takto vypadá těsto
příprava sněhu
ušehaný sníh...je vidět,že dělá špičku...když se vytáhne vařečka
naplněný sáček...koncovka hvězdička
vyválené těsto
vykrájená kolečka
nastříkaný sníh
upečeno
tolik kousků je z dávky 280g mouky
inspirace
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Pavla s
(upraveno)
14. 12. 2009, 9:04
Tak to musím vyzkoušet
Jarčaa
(upraveno)
13. 12. 2009, 21:18
Vyzkoušeno, sníh jsem míchala v kuch. robotu a dobrýýýý!!!! Perfektní cukrovíčko, je to velká dobrota...Ukládáme do oblíbených....
Renynika
(upraveno)
14. 12. 2009, 8:45
@Jarčaa
tak to je super...jsem ráda,že chutná...krásné Vánoce
romanareh
(upraveno)
13. 12. 2009, 14:39
já to musím taky zkusit nevím kdo to bude u nás všechno jíst už tu toho mám až nad hlavu ale zkusit to fakt musím
romanareh
(upraveno)
13. 12. 2009, 20:50
@romanareh
tak mám hotovo a je to super každému to chutná určitě budu péct každý rok jo a taky jsem použila mixér a super ještě jsem to trošičku oživila http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=2516861
Renynika
(upraveno)
13. 12. 2009, 21:03
@romanareh
no super...máte to krásné...já dávám trochu víc sněhu,ale na poprvé vám píši za 1 ...tak ať vám chutná....a přeji krásné Vánoce
Renynika
(upraveno)
13. 12. 2009, 18:21
@romanareh
zkuste... zkuste...nebudete litovat
anibag
(upraveno)
13. 12. 2009, 12:50
Renčo,do těsta na sušenky se nedává žádný cukřík? ,,asi ne,,dnes vyzkouším a dám vědět díky za receptík
Renynika
(upraveno)
13. 12. 2009, 13:38
@anibag
ne nedává...
anibag
(upraveno)
13. 12. 2009, 14:33
@Renynika
paráda,už mám připravený těstíčko,šlo to nádherně a pouštím se do bílků....
Renynika
(upraveno)
13. 12. 2009, 18:21
@anibag
tak dejte vědět.jak se podařilo
sigma
(upraveno)
12. 12. 2009, 21:01
Tak jsem práve dopekla, sněhulky jsou , sníh jsem vyšlehala mixerem, byl krásně hustej a vůbec nestéká, drží tvar. Díky moc za receptík, Lenka
Renynika
(upraveno)
12. 12. 2009, 21:57
@sigma
tak to jste šikulka... že vám to šlo mixérem jsem ráda,že chutnají my je milujem..
xkacerka
(upraveno)
12. 12. 2009, 20:07
Jak dlouho se asi musí nechat uležet? Pokud je upeču teď, vydrží až do Vánoc? Moc děkuju.
Renynika
(upraveno)
12. 12. 2009, 21:50
@xkacerka
určitě vám vydrží...prakticky se da jíst hned...ale do Vánoc se pěkně uleží...není to ořechové,nebo perníkové cukroví...které má svůj čas aby změklo...léta ho pečem a není žádný problém...pokud zbyde..mrazím ho a pak vytahuji na Velikonoce...ale málo kdy zbyde
xkacerka
(upraveno)
13. 12. 2009, 8:35
@Renynika
Děkuju. Určitě ho upeču.
Mirunka07
(upraveno)
12. 12. 2009, 11:37
Včera jsem vyzkoušela a jsou výborné Jen mi ty sněhulky moc nedrží na těch kolečkách . Tak nevím, kde jsem udělala chybu Jinak a přeji krásné vánoce
Alka J.
(upraveno)
12. 12. 2009, 13:30
@Mirunka07
Mě se spíš zdá, že mi to udělaly ty menší - víc propečené - co dělala dcerka. Možná budete muset kolečka máznout marmeládou a přilepit
Renynika
(upraveno)
12. 12. 2009, 13:26
@Mirunka07
Věro,některý rok se mě to stává také...myslím,že je to tím,že to ještě chvilku chtělo péct...nebo cukrem...letos mám plnou krabici od bot a všechny drží. Jsem ráda,že vám chutnají...a také přeji krásné svátky
Jarmila1
(upraveno)
12. 12. 2009, 10:46
Zdenka55
(upraveno)
11. 12. 2009, 19:38
Prosím, tie bielky sa miešajú varečkou, alebo šľahajú? Nerozumiem tomu? Môžte to spresniť ako na to?Ďakujem
Renynika
(upraveno)
11. 12. 2009, 21:02
@Zdenka55
Zdeňko...vymíchává se to ručně vařečkou těch 20-25minut..bez přestávky a jedním směrem...pořád do kola...do šlehače to nedávejte...sníh by se vám neudělal
kokšoza
(upraveno)
2. 12. 2011, 13:00
@Renynika
Vřelé díky za tuto radu, léta jsem zuřila u bezé, proč mi to nehoustne. Bohužel tchýně zemřela dřív než mě stihla domistrovat v cukrařině a zrovna toto téma už nestihla. Konečně letos budou sněhová bezé kolečka na stromeček, jako od "maminky" (já ji milovala, jako vlastní mámu).
Renynika
(upraveno)
15. 12. 2011, 17:56
@kokšoza
nemáte zač, já letos byla líná a chvíli to míchla šlehačem a pak vařečkou..není nad poctivou práci....když se to dělá ručně....krásně se do sněhu pomalu nahání vzduch...pak drží jako sádra
kokšoza
(upraveno)
29. 12. 2011, 0:01
@Renynika
VYVEDLY SE NÁRAMNĚ....DÍKY http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/388323_2125041385862_1840729431_1386106_1414830056_n.jpg
Renynika
(upraveno)
29. 12. 2011, 20:35
@kokšoza
ty jsou
Alka J.
(upraveno)
11. 12. 2009, 13:13
I já jsem je dnes zkoušela, bohužel jsem se bílky pokusila šlehat šlehačem a ani po 40 minutách nebyl sníh tuhý, pořád v něm byl nerozpuštěný cukr. Přemýšlela jsem , že jsem mohla zkusit dát moučkový cukr. To jsem si do teď myslela, že nejsem úplně levá!
Renynika
(upraveno)
11. 12. 2009, 13:39
@Alka J.
Dobrý den,v receptu je psáno ručně...bohužel se šlehačem to právě asi nejde...nevím..nezkoušela jsem...asi to pomale šlehání rukou,vhání vzduch do bílků a oni krásně zvětšují objem a tuhnou....
Alka J.
(upraveno)
11. 12. 2009, 18:53
@Renynika
Tak jsem se na ty bílky vrhla ještě jednou, vymíchala jsem je vařečkou a opravdu za 23 minut bylo umícháno Teplé byli naprosto vynikající, vůbec není poznat, že ta spodní část není sladká. Vevnitř byli takové měkoučké, snad ta trvanlivost bude OK! Jinak nám moc chutnají, dokonce jsem jich snědla asi 15 hned po upečení, což nikdy nedělám, jsem většinou tak nadýchaná, že mi to stačí Moc děkuji za recept!
Renynika
(upraveno)
11. 12. 2009, 21:09
@Alka J.
tak to vás obdivuji,že jste se do toho dala ještě jednou já většinou,když se mně něco nepovede,tak jdu od toho...to vám tleskám . S trvanlivostí nemějte strach,ve vnitř to není syrové..jen vláčné,díky tomu máslovému spodku...není to klasická pusinka...ale tím jak to člověk rozkouše,tak se smíchají v puse ty dvě chutě a je to mňamózní... Vánoce u nás bez sněhulek neexistují...nebojte já je taky chodím tajně mlsat
Alka J.
(upraveno)
11. 12. 2009, 21:35
@Renynika
Děkuji, mě bylo líto toho těsta v lednici, nevěděla jsem, co s ním. No myslím, že vydrží do zítřka, takže tu trvanlivost ani řešit nemusím Děkuji a přeji hezké Vánoce
Renynika
(upraveno)
11. 12. 2009, 23:02
@Alka J.
já vám také přeji hezké Vánoce
Hanka R
(upraveno)
11. 12. 2009, 10:21
tak jsem se do nich pustila druhý plech v troubě není to složitý a chutnají výborně dík za inspiraci a přeji krásné
Renynika
(upraveno)
11. 12. 2009, 11:09
@Hanka R
děkuji...jsem ráda,že se povedly a že chutnají...složité to není...jen někoho odradí to míchání sněhu...také přeji krásné svátky...
jajulik
(upraveno)
10. 12. 2009, 18:16
Dagmajka
(upraveno)
10. 12. 2009, 18:09
Jůů, sněhulky je krásný název Moje teta tohle cukroví peče a říká tomu "non plus ultra" Krásné Vánoce
Renynika
(upraveno)
10. 12. 2009, 21:09
@Dagmajka
non plus ultra?..to je hezký název....já bych spíš řekla...pořád je jich málo ....krásné Vánoce
Ilonáček
(upraveno)
10. 12. 2009, 16:43
růžovka
(upraveno)
10. 12. 2009, 15:25
Dobrý den Renato, právě jsme vytáhla první plech sněhulek z trouby a myslím, že se u nás moc dlouho neohřejí . Moooooc chutné cukrovíčko. Příště ještě musím vychytat sníh, měla jsem ho řídší, tak nemám takové pěkné pusinky jako vy, ale spíše kopečky . Děkujíííí, že jste se o recept podělila. Katka
Renynika
(upraveno)
10. 12. 2009, 16:41
@růžovka
Katko,tak to jste rychlá jako blesk. Někdy se to stane i mě nebo mamce,záleží jak byly velké bílky,na kvalitě cukru nebo na míchání. Každopádně jsem ráda,že vám chutná u nás se"vyžere" vždy první.
žingi
(upraveno)
10. 12. 2009, 11:32
tak to vypadá super,ale přesně jak píše paní,já pusinky taky jen pomalu suším
anulim
(upraveno)
10. 12. 2009, 11:29
moc pěkné cukroví jen se zeptám, není ta sněhová pusinka pak navch tvrdá a uvnitř tekutá, když se peče samotné, tak při hodně nízké teplotě - jen se suší.
Renynika
(upraveno)
10. 12. 2009, 11:44
@anulim
tekutá u vnitř není...nevím klasické pusinky jsem nedělala...u toho je ve spod máslové těsto..a musí to držet...sušením by to možná k sobě nepřilnulo a pak by to odpadávalo....
anulim
(upraveno)
10. 12. 2009, 17:38
@Renynika
Omlouvám se, ale ještě budu šťouravá, do těsta se nedává žádný cukr? Cokroví se mi moc líbí na pohled a určitě je i dobré chuťově, tak tu pořád hloubám. Možná zkusit kolečka upéci zvlášť a pusinky usušit také zvlášť a pak to slepit džemem, ale to by asi bylo pak už něco jiného. Vyzkoušíme, uvidíme, že. Recept si s dovolením ukládám do oblíbených, abych také inovovala. Hezké vánoce!!!!!!!
Renynika
(upraveno)
10. 12. 2009, 17:52
@anulim
ano do těsta se nedává žádný cukr...je vlastně jen máslové, jakoby bez chuti,ale s tím sladkým vrškem je to zajímavá chuťová kombinace...určitě by to šlo slepovat džemem..jsou takové recepty,že se upeče spodek a navrch se lepí sněhový protějšek..ale už to mění chuť toho receptu...vyzkoušejte,uvidíte...já vám také přeju hezké vánoce
darinka30
(upraveno)
10. 12. 2009, 10:08
super...vypadaju krasne a vobec nepochybujem ze su aj vyborne..