(recept
si oblíbilo 187 návštěvníků)
BOMBA!!!Domácí tavený sýr za 15 minut!!!A je ho hodně!!!
Potřebné ingredience
1 tvaroh
1 rovná kávová lžička jedlé sody
přísady podle chuti(bylinky,česnek,kmín,zelenina,salám...)
1 lžička másla
Postup přípravy
Tvaroh dobře rozmícháme se sodou,případně dalšími přísadami,a necháme 10 minut uležet.V kastrolku rozpustíme lžičku másla,přidáme tvaroh a zamícháme.Necháme vychladit v misce.To je vše.
Nevím,k jaké reakci tam dochází,ale tvaroh během těch 10 minut úplně změní strukturu a přestane mít tvarohovou chuť.Stane se z něj OPRAVDU tavený,mazací sýr.Připadala jsem si jak kouzelník.Pokud ho nesníte hned,tak skladujte přikrytý nebo v alobalu,jinak z něj budete mít amarouna.Ale to dělají normální sýry taky.
Nevím,k jaké reakci tam dochází,ale tvaroh během těch 10 minut úplně změní strukturu a přestane mít tvarohovou chuť.Stane se z něj OPRAVDU tavený,mazací sýr.Připadala jsem si jak kouzelník.Pokud ho nesníte hned,tak skladujte přikrytý nebo v alobalu,jinak z něj budete mít amarouna.Ale to dělají normální sýry taky.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Diviana
(upraveno)
24. 11. 2009, 20:04
Soni super Já dala podle rady Ady B. jen půlku lžičky sody a je to super Levné,zdravější a hlavně pro děti to méně osolím a přesně vím co tam je... Kdežto na těch kupovaných není ani pořádně vypsané složení Budu dělat-fakt bezva nápad...
Lussy1512
(upraveno)
9. 10. 2011, 20:49
@Diviana
Tak nás to s manželem nedalo a udělali jsme druhý pokus s celou lžičkou sody ...fakt se nám povedlo a ten ,,ŠUMÁK´´ v puse vyprchal ...ale je nás 5 tak musíme dělat 1/2 kg tvarohu ..Jinak je k .A museli jsem to vyšlehat se šlehačem jen jsme dali 2 lžičky másla na 1 tvaroh...zdálo se nám to málo .Budeme prý dělat každý den,říkal manža jelikož jsme na mléčné výrobky úchylný
alimama
(upraveno)
24. 11. 2009, 10:40
Tak jsem taky vyzkoušela - podle původního receptu opravdu i po dvanácti hodinách trochu cítím sodu. Vyhazovat samozřejmě nebudu, zapracuju to do těsta na koláč, tam se to ztratí. ALE - zkusila jsem ještě jednou, dávku sody snížila na polovinu - a funguje to taky a soda není cítit vůbec!! A ještě jeden poznatek - napoprvé jsem dělala z vaničkového tvarohu a výsledek byl - prostě řídký. Napodruhé jsem použila kostku a tentokrát je to sýr, který drží tvar. Ještě zkusím experimentovat s jednotlivými příchutěmi, ale už teď vím, že budu dělat často. nezdravé tavené sýry jsme totiž už dávno vyřadili z jídelníčku a chybí nám, tohle bude super náhražka - minimálně do pomazánek jistě najde své uplatnění. Moc děkuji za recept, Soni!!!
handymufna
(upraveno)
24. 11. 2009, 7:02
tak jsem to dělala 2x,poprvé to pořád bylo cítim sodou a podruhé je tam toho zase málo a je to pomazánkové máslo......škoda
vlnkaX
(upraveno)
23. 11. 2009, 18:35
tak mně to tedy navyprchalo a letělo to do záchodu. Tak nevím kde soudruzi udělali chybu.
zuzazuza55
(upraveno)
28. 9. 2011, 17:48
@vlnkaX
...u mě také, ale zkusím ještě jednou s ještě menším množstvím sody, jen nevím ,zda tam dojde k nějaké reakci..
Lussy1512
(upraveno)
9. 10. 2011, 20:53
@zuzazuza55
Dojde!!!!....zkusili jsme s půl lžičkou sody a je to málo ....celá je super.!...dejte tvaroh do misky a posypte lžičkou sody a rozmixujte šlehačem pak nechte těch 10 min odpočinout....pak ho dejte do toho rozehřátého másla ...my dali 2 lžičky a pak zase mixovat.Nakonec jsme i trochu osolili...no fakt bomba !!!!
dadulka19
(upraveno)
23. 11. 2009, 17:51
..tak toto fakt skúsim
kajito
(upraveno)
23. 11. 2009, 17:23
Tak jsem taky hned vyzkoušela, ale bohužel se mi to srazilo To máslo se nechá rozpustit, poté sejme z plotny a pak až zamíchá tvaroh?
Diviana
(upraveno)
24. 11. 2009, 20:07
@kajito
Pokud můžu odpovědět já... Dala jsem rozpustit máslo,počkala jsem asi pět minut aby to nebylo úplně horké a pak vmíchal tvaroh...Měla jsem tam trošku hrudečky tak jsem to vyšlehala šlehačem a super-povedlo se...
A.Les
(upraveno)
23. 11. 2009, 17:19
Tak jsem neodolala a vyzkousela jsem to. Dala jsem tam nakrájenou šunku a červenou papriku. No manželovi to nechutná moc, dcerka jedna to snědla bez pozastavení a mně to také chutná. Ale už to je půl hodiny určitě, co to je hotové a trošku tam přecejen tu sodu cítím.... Ale super nápad! Teoreticky by to nemělo být ani tak tučné jako kupované tavené sýry, že?
A.Les
(upraveno)
23. 11. 2009, 19:08
@A.Les
Tak já nevím, opravdu tam ta soda je pořád hodně cítit. A už to "sklovatí"... teď už bych to nejedla . No tak já osobně už to zkoušet asi nebudu a hold udělám radši tvarohovou pomazánku... a tavený sýr si koupím
handymufna
(upraveno)
23. 11. 2009, 14:58
tak to mám zamíchané,ale trochu mě děsí ten šumákový efekt na jazyku,vyprchá to?jinak to totiž nebude k jídlu a to by byla škoda,protože v misce to vypadá náááádherně
sonyczech
(upraveno)
23. 11. 2009, 14:59
@handymufna
Žádný strach,vyprchá.Taky jsem se děsila.
katkaapaul
(upraveno)
23. 11. 2009, 14:50
zdravim... a netreba tam dat sol?? inak zatial sa mi ten recept paci, ked sa mi nepodari, uz sa mi pacit nebude
sonyczech
(upraveno)
23. 11. 2009, 14:58
@katkaapaul
V původním receptu sůl není,ochutí to ty přísady.Pokud bez nich,tak trochu přisolte.
handymufna
(upraveno)
23. 11. 2009, 14:27
tak jdu na něj,máme úspornej režim,tak budou mít děti a tatík k snídani,jestli se mi teda povede,zatím díky
Lussy1512
(upraveno)
2. 10. 2011, 21:54
@handymufna
Tak já jdu na to taky jelikož mi manža jede na služební cestu,tak mu chci přibalit jeho oblíbené sýry :D...TAK PAK PÍSNU...