Perníčky
Potřebné ingredience
Jedná se o perníkové těsto, které můžete zpracovat okamžitě po zadělání. Po upečení jsou asi den úplně tvrdé, pak samy změknou a vydrží tak i několik měsíců.
1 kg hladké mouky,
35 dkg moučkového cukru,
4 celá vejce,
12 lžic medu,
5 lžic rozpuštěného másla,
1 lžíce rumu,
2 prášky do perníku ( já měla jen prášky do pečiva, tak jsem přidala asi 1 lžíci perníkového koření),
3 lžíce kakaa.
Poleva : vaječný bílek, moučkový cukr, někdy přidám citron ( pokud mám), ale není nutné
Postup přípravy
Peču v předehřáté horkovzdušné troubě na 200°C kolem deseti minut. Ihned po vytažení z trouby potírám rozkvedlaným vajíčkem.
Důležité je nechat aspoň den perníčky na rovném podkladu, jinak se zkroutí.
A teď poleva, ta Vás zajímala nejvíc :-) :
Za ta leta, co zdobím jsem vychytala různé mouchy. Hodně mi pomohly slovenské časopisy Medovníčky, které vycházejí v předvánoční době a letos jsem natrefila v knihkupectví na super publikaci ( asi je to také časopis) Perníčky na celý rok, z něhož mám právě tento recept, který jsem zkoušela poprvé a jsem moc spokojená. Doporučuji všem začínajícím perníkářkám, najdete tam vše, co potřebujete vědět.
Návod na polevu : vaječný bílek přecedím nejlépe přes silonku ( punčochu) a do něj postupně přimíchávám prositý moučkový cukr přes husté sítko. Připravte se na to, že bílek pojme docela velké množství cukru. Míchám dostatečně dlouho, až je poleva pěkně bílá a krémově hladká. Ze lžičky pomalu stéká. Pokud se podaří namíchat polevu moc hustou, rozředím ji citronovou šťávou ( tu také nechám překapat přes sítko).
Hotovou polevou naplním pevnější mikrotenový sáček, těsně nad polevou pevně zauzluji a ustřihnu protější malinký rožek ( raději menší, zvětšit se dá vždycky). A můžu zdobit :-) .
Polevu barvím potravinářskými barvami. Dávám malinké množství ( hodně to barví ) do bílku a až pak přidávám cukr. Dá se i rozmíchat v několika kapkách vody a pak přimíchat do hotové bílé polevy.
Na větší plochy používám řidší polevu, která se rozlévá po perníku. Nanáším kávovou lžičkou, na menší plochy ze sáčku s větší dírkou a roztírám třeba párátkem.
Efekt zasněžené krajinky, který jsem použila, tuším, u loňských perníčků v mém albu ( velký zvoneček) dělám tak, že polevu naředím vodou, je pak hodně řídká a nanáším malou vrstvu.
Pokud mi poleva zůstane, dám ji do ledničky a na druhý den znovu rozmíchám a naleji do nového sáčku.
Moje dřívější chyba : polevu jsem šlehala a tím jsem ji moc provzdušnila, potom praskala a odlupovala se z perníčků.
Tak snad jsem popsala vše. Kdybyste ještě měly dotaz, recept doplním :-) .
Přidávám foto polevy ( jestli z toho něco poznáte, lepší by bylo video :-) ). Takovouto konzistenci používám na kontury a jemné zdobení.
Velkou lžící nadávkuji do pevnějšího zamrazovacího sáčku.
Pořádně zauzluji a přebytek ustřihnu. Když mi poleva zůstane, dám ji do lednice a při dalším zdobení znovu rozmíchám a vyměním sáček.
Ještě takový detail : ten proužek ze sváru opatrně sestřihnu ( zejména u špičky ), při zdobení by překážel. Ustřihnu malinkou špičku, pokud poleva neteče, zvětším ji.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé