"Vychytaný" medovník s podrobným postupem
Potřebné ingredience
Těsto: 500 g hladké mouky, 125 g másla, 6 lžic medu, 2 lžíce cukru, 2 vejce, 1 lžíce rumu, 3 lžíce mléka, 1 lžíce sody * Krém: 1 zkaramelizované salko, 1 máslo, mleté vlašské ořechy * Dále: javorový sirup
Postup přípravy
Ani tak mi nevadilo, že jsem měla medové pláty světlejší (u medovníku, který známe z cukrárny je těsto dobarvené) a to se dá dohnat použitím tmavého medu a třtinového cukru, ale chuť a měkkost/tvrdost plátů mi nevyhovovala.
Buď bylo těsto moc sladké a v kombinaci s kondenzovaným mlékem to bylo příliš, nebo bylo moc "mastné", špatně se s ním pracovalo, pláty byly moc křehké a měkké na to, aby mohly vstřebat krém.
Tak jsem ubrala hodně cukru a přidala trošku medu, ubrala máslo a medovník ovoněla trochou rumu a dosáhla jsem dle mého názoru té správné "perníkové" chuti. Navíc jsem pláty promazala nejen krémem, ale každý plát jsem potřela také javorovým sirupem, jehož karamelová chuť krásně doplnila karamelový ořechový krém a změkčila upečené pláty.
Přidávám ještě podrobný postup pro ty, kdo budou péct medovník poprvé, tak aby to měli snazší :-)
Do mísy prosijeme mouku se sodou.
Ve vodní lázni necháme povolit máslo, přidáme med a cukr.
Přidáme vejce, rum a mléko a metličkou vyšleháme.
Medovou směs nalijeme do mísy s moukou.
Nejdříve vařečkou a poté rukama zpracujeme těsto.
Všechny ingredience by se měly krásně spojit do nelepivého těsta.
Těsto si rozdělíme na 6 dílů.
Část těsta vyválíme.
Pomocí dortové formy, talíře, pokličky... vykrojíme korpus.
Pláty pečeme v troubě vyhřáté na 170°C asi 5 min. Je potřeba hlídat! Záleží na tloušce plátu a troubě.
Z odkrojků upečeme také plát, který pak nastrouháme a použijeme na posypání celého dortu.
Krém si připravíme ze zkaramelizovaného mléka (salko vaříme asi 2 hodiny), másla a nastrouhaných vlašských ořechů (množství dle chuti).
Krém dáme vychladit do lednice.
Ztuhlý krém si rozdělíme. Měla jsem medovník z 5 plátů (šestý jsem nastrouhala na posypání, protože mi zbylo málo odkrojků), a tak jsem krém rozdělila na 5 dílů (4 díly na promazání a pátý na pokrytí celého dortu).
Máme-li vychladlé medové pláty a ztuhlý krém, můžeme začít s dokončením dortu. Medový plát vždy potřeme javorovým sirupem (pokud se vám zdá příliš sladký, můžete ho zředit troškou horké vody).
Přidáme vrstvu krému a takto pokračujeme s dalšími pláty.
Nakonec potřeme celý dort krémem včetně stran.
Dort posypeme nastrouhaným plátem a můžeme ozdobit ořechy.
Dort zabalíme do potravinářské fólie a necháme uležet v lednici (nejlépe 2,3 dny).
Medovník krájíme nožem namočeným v horké vodě.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé