(recept
si oblíbilo 1949 návštěvníků)
ÚÚÚŽASNÉ KARAMELOVÉ ROHLÍČKY-nejlepší cukroví jaké jsem kdy jedla
Potřebné ingredience
Na těsto:210g hladké mouky, 140g mletých ořechů ,70g cukru moučky ,140g másla (hery) ,1 lžíce kakaa ,2 žloutky a citrónová kůra. Na krém:1 konzervu slazeného kondenzovaného mléka 397ml !!!!!!!!(vařit cca 3 hodiny) a 250g másla Na ozdobení:čokoládová poleva
Postup přípravy
Z mouky ,tuku ,cukru ,ořechů ,kakaa , žloutků a cit.kůry vypracujeme hladké těsto .Zabalíme do fólie a necháme půl hodiny v ledničce. Těsto vyválíme a pomocí formičky vykrajujeme rohlíčky.Vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme dorůžova na 180°C.
Uzavřenou plechovku kondenz. mléka ponoříme do vody a vaříme cca 3 hodiny ,po 3 hodinách má mléko krásnou čokoládovou barvu. Mléko necháme vychladnout a vyšleháme s máslem na hladký krém.S pomocí cukrářského pytlíku nastříkáme krém na rohlíčky a nakonec jeden po druhém namáčíme do čok.polevy ,může být i bílá ,fantazii se meze nekladou . ( Je lepší ,když si před namáčením do čokolády rohlíčky namrazíte,práce jde lépe od ruky).Rohlíčky můžete taky zamrazit a schovat na později.
Cukroví je naprosto božské ,přímo se rozplývá na jazyku,jeden kousek nestačí !!!!!!!!!!!!!!!!!
P.S. Tip od p.Gábiky, těm co se s těstem špatně pracuje !!!!!!!!!! Těsto můžete naplnit do malých formiček rohlíčků ,nebudete potom mít nervy s vykrajováním a válením !!!
Asi jsem odhalila ,tajemství řídkého krému ,je dobré dávat si POZOR na salko ,jestliže je po uvaření řídké (hodně tekuté),bude i řídký krém,stalo se mi to ,když jsem dělala salkový krém na buchtu .
Uzavřenou plechovku kondenz. mléka ponoříme do vody a vaříme cca 3 hodiny ,po 3 hodinách má mléko krásnou čokoládovou barvu. Mléko necháme vychladnout a vyšleháme s máslem na hladký krém.S pomocí cukrářského pytlíku nastříkáme krém na rohlíčky a nakonec jeden po druhém namáčíme do čok.polevy ,může být i bílá ,fantazii se meze nekladou . ( Je lepší ,když si před namáčením do čokolády rohlíčky namrazíte,práce jde lépe od ruky).Rohlíčky můžete taky zamrazit a schovat na později.
Cukroví je naprosto božské ,přímo se rozplývá na jazyku,jeden kousek nestačí !!!!!!!!!!!!!!!!!
P.S. Tip od p.Gábiky, těm co se s těstem špatně pracuje !!!!!!!!!! Těsto můžete naplnit do malých formiček rohlíčků ,nebudete potom mít nervy s vykrajováním a válením !!!
Asi jsem odhalila ,tajemství řídkého krému ,je dobré dávat si POZOR na salko ,jestliže je po uvaření řídké (hodně tekuté),bude i řídký krém,stalo se mi to ,když jsem dělala salkový krém na buchtu .
můj letošní výtvor 2010
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Koblížci
(upraveno)
14. 12. 2010, 7:15
Tak se na ně konečně taky chystám.. Ale mám strach kvůli tomu Salku? Jaká to je značka s kterou se vám letos nedaří? Nebo v kterém marketu?? Díky...
modroocka
(upraveno)
13. 12. 2010, 19:45
Taaak testicko na ne prave pripraveno .. loni byly vyborne,neskutecne zrave.. letos jich udelam vic
petra.l
(upraveno)
13. 12. 2010, 16:24
Uááááááááááááá, jsem musím napsat svůj letošní zážitek Jelikož loni jsem rohlíčky dělala a byly úžasné, letos jsem se na ně strašně moc těšila. Těsto v pohodě - musí se sice trochu víc podsypávat , lae vykrajovalo a válelo se v pohodě . Možná je to i tím, že dělám těsto z Hery a ne másla - možná je ta Hera měkčí a těsto vláčnější, nevím, ale každopádně těsto v pohodě. Problém nastal ve fáui krém. Nevím, co to letos dělají za Salka, ale krém, ačkoli se z počátku zdál tuhý, po aplikaci na rohlík - v mžiku stékal. Tak jsem ho dala zmrazit a bylo to lepší \(než opět zteplal). Nakonec jsem musela vždy rychle dát krém na rohlík, ten bleskově smočit v čoko a když jsem tak udělala tak 10 kousků, ihned do mražáku, aby se to nerozteklo. První takto nazdobený plech jsem dala "Zmrazit" za dveře ven na terasu a pak já vůl zapomněla, že mám venku puštěného - no, ten musel mít radost, když to našel za barákem Takže celý plech (půl dávky) sežral pes a ten zbytek vypadá všelijak a je v mražáku. Konzumovat se bude muset asi hned ve zmraženém stavu, páč nechat to na talířku asi nepůjde . Každopádně i tak chutnají skvěle Možná jsem mohla upéct rohlíčky, ty namočit v čoko a krém si návštěvy mohly mazat nožem extra . No, na opravný pokus už letos nemám sílu
Dazy
(upraveno)
15. 12. 2010, 16:53
@petra.l
Peťko,také jsem se bavila ,ale chápu,že Vám bylo asi spíš do pláče..Jestli Vás to trošku potěší já jsem letos 3 těsta vyhodila,jinak mi pečení jde .Jednou jsem si spletla cukr s moukou a dala opačné množství-z cukroví byly rozteklé škvarky-koš,další těsto bylo tak mastné,že jsem ho musela škrábat z válu nožem-opět koš a finální byl krém ze salka(ne tedy tady od paní!!),který tak tekl,že jsem ho musela nadstavit kaší a ve finále se mi srazil .Bože,letos už také moc sil nemám .Mějte se krásně a pečení zdar .Bára
petra.l
(upraveno)
18. 12. 2010, 13:44
@Dazy
Holt občas se "daří". No, já už letos asi mám dopečíno. Už se mi do ničeho nechce. Ještě spáchám vánočku - objevila jsem zde nějaký osvědčený recept, tak doufám, že tondopadne jako kdysi před lety, kdy se mi vánčka srazila tak, že byla betonová - krásná to jo, ale krapet jak z vizovického
ladulka.035
(upraveno)
14. 12. 2010, 6:41
@petra.l
Peťko ,dost jsem se nad Vaším zážitkem pobavila ,mě se stalo něco podobného .Plechy s upečeným cukrovím dávám vychladnout na schodky ,náš si sedne k tomu a hypnotizuje plech a mě kdy ho přestanu hlídat ,jednou náš malý přivřel dveře ,já si toho hned v návalu práce nevšimla a půlka plechu byla v něm
camilka
(upraveno)
13. 12. 2010, 17:29
@petra.l
Tak já mám letos s tím Salkem bohužel stejný problém,krém stéká,tak jsem chtěla ještě vyzkoušet tenhle receptík,ale váhám......tedy s tím psem...sem se tady válele smíchy...hlevně,at mu není zle.
ladulka.035
(upraveno)
14. 12. 2010, 6:50
@camilka
Marcelko ,já měla stejný problém ,ale to jsem dělala krém na buchtu ,opravdu se musí dávat velký pozor na konzistenci Salka ,koupit radši dvě značky ,uvařit je , a když je mléko řídké ,tak ho na krém vůbec nedávat a otevřít druhou plechovku ,jak už jsem psala níže ,zásadně teď používám Ranko z Jednoty ,to mě zatím nezklamalo
petra.l
(upraveno)
13. 12. 2010, 21:00
@camilka
Mě to asi stejnak nedá a až se z toho vzpamatuju, zkusím opravný pokus JInak vypadá náramě spokojeně - holt labrador - sežere na co přijde aniž by mu bylo blbě
Magduška
(upraveno)
18. 12. 2010, 8:14
@petra.l
Peti jste mě fakt pobavila letos se mi stalo něco podobného, dala jsem vychladit na terasu plech s buchtou a zapomněla na našeho a jelikož je to taky labrador- vypucoval ten plech celý! a jelikož jsem čekala návštěvu, udělala jsem buchtu novou a zase ji dala chladit ven a schovala doma, jak ale přišla návštěva se vítal a šel ven, já ho tam nechala a on si dal repete!!!
petra.l
(upraveno)
18. 12. 2010, 13:40
@Magduška
Tak to je vážně jak z nějaké komedie a pak ti naši labrouši namjí být jak sudy
Magduška
(upraveno)
13. 12. 2010, 10:18
Dobrý den Laďko tak jsem včera udělala ty Vaše rohlíčky a jsou fakt výýýborné těsto šlo sice rozválet jen přes igelit (použila jsem kousek ze zavinovací fólie) ale pak to šlo parádně salko jsem vařila 3 hodiny, pak vyšlehala máslo a po lžičkách přidávla salko a krém byl krásně tuhý, jak má být no a teď je musím rychle schovat, jinak nám nic nezbyde Přeji krásné Vánoce
andilek34
(upraveno)
12. 12. 2010, 21:18
Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat kdy mám rohlíčky naplnit,aby se mi krém nezkazil? Děkuji moc za odpověď.
ladulka.035
(upraveno)
13. 12. 2010, 6:45
@andilek34
Gábi ,záleží kde to budete skladovat ,ale týden před Vánocema je myslím tak akorát
berus99
(upraveno)
12. 12. 2010, 17:50
Hezký veče,prosím Vás...je jedno jestli oříšky jsou lískové nebo vlašské?Děkuji za vaší odpověd Petra
ladulka.035
(upraveno)
13. 12. 2010, 6:40
@berus99
Petro ,myslím ,že je to jedno
Pesinka
(upraveno)
11. 12. 2010, 13:23
Tak to,že cukroví je naprosto božské,jak zde píše Laďka,můžu jenom potvrdit Těsto jsem rovnou dávala do formiček,krásně se mi vyklepávalo a už samotný rohlíček byl po upečení výborný.Krém jsem sice extra hustý neměla,ale neztékal a před smáčením v polevě,jsem dala na radu a předmrazila.Už je mám týden v mrazáku,dělala jsem je dříve a pořád na ně tajně chodím Příští rok,dělám z dvojitté dávky,fakt luxus Díky za recept a přeji krásné
Jeptiška
(upraveno)
11. 12. 2010, 15:59
@Pesinka
Dobrý den , chci se jen zeptat , formičky jste nevymazávala ani trochu ????? nesnáším tuto činnost
ladulka.035
(upraveno)
11. 12. 2010, 19:33
@Jeptiška
Nikol , já formičky nevymazávám ,z formiček to šlo krásně vyklopit i bez vymazání.
Pesinka
(upraveno)
11. 12. 2010, 17:36
@Jeptiška
Nikolko,vymazávala.Došel mi olej ve spreji(ten je na takovéhle věci super) a tak jsem kouskem papíru z hery vždy formičku lehce vytřela Papa
Jeptiška
(upraveno)
12. 12. 2010, 14:32
@Pesinka
olej ve sprei ????? tý jo , to jsem fakt ještě neslyšela , nebo je to normál olej daný v rozprašovači ???
Pesinka
(upraveno)
12. 12. 2010, 19:09
@Jeptiška
Nn,je to fakt olej ve spreji v plechu,jako je lak na vlasy Kupovala jsem ho v makru Je suprový i na bábovky apod.
ladulka.035
(upraveno)
13. 12. 2010, 6:42
@Pesinka
Taky ho znám ,u nás ho mají v pekárně
Heli142
(upraveno)
10. 12. 2010, 23:13
DNES JSEM ZKOUSELA DAVAT TESTO DO FORMICEK NA KOSICKY TESTO BYLO SUPER PEKNE SE TO VYKLEPAVALO TED JEN AT SE POVEDE NAPLN
rapant
(upraveno)
9. 12. 2010, 21:02
Taky jsem včera zkoušela,ale dávala jsem těsto do formiček a celkem to šlo,akorát při vyklápění se to dosti drolilo,také mám strach z lámání,no uvidíme
ladulka.035
(upraveno)
11. 12. 2010, 7:33
@rapant
Tak snad se povedou ,já jsem s vyklápěním z formiček žádný problém neměla ,šlo to krásně
babanka
(upraveno)
9. 12. 2010, 21:01
Tak máme rohlíčky hotový...chuťově je to fakt výborný ale....nevím, možná jsem málo uvařila salko...mělo to konzistenci asi jako hustý puding a jak jsem přidala máslo, dost to zřídlo...vůbec mi to nestálo na těch rohlíčkách hezky, ani mrazák nic nepomohlo....dopadli tak, že na vánoční stůl je dát nemůžu tak se to sní teď a když zbude čas, udělám je ještě jednou
ladulka.035
(upraveno)
10. 12. 2010, 7:31
@babanka
Jani ,tak přesně na tohle upozorňuji v popise ,že když je řídké salko po uvaření ,bude řídký i krém ,vaření salku nepomůže ,je lepší koupit druhé jiné značky a znovu uvařit ,já teď zásadně kupuji RANKO na Jednotě ,zatím mě nezklamalo
babanka
(upraveno)
11. 12. 2010, 21:45
@ladulka.035
Já se toho přesně bála ale na chuť opravdu delikatesa už mám koupený ještě jedno salko, a zkusim to vařit ještě dýl...jen se zeptám, jjak to má být cca hustý? Ještě hustější než hustý puding ? Jen abych měla představu ...Jednotu u nás bohužel nemám
ladulka.035
(upraveno)
13. 12. 2010, 6:47
@babanka
Jani těžko říct ,když to bude mít konzistenci hustého pudinku tak by to mělo být ok ,já ho měla tak hustý ,že jsem ho vybírala lžičkou,nešlo vyklopit ,ale jak už jsem psala ,délka vaření na hustotu nebude mít vliv ,takže je to zbytečné
-Popelka-
(upraveno)
9. 12. 2010, 17:10
Právě jsem dopekla, s tím těstem to nebylo tak hrozné, nechala jsem ho v lednici asi 4 hodiny. Válela přes mikroten a nešlo to tak špatně. Akorát mi připadají dost křehké a bojím se, že se budou lámat, až budu pak dávat krém a namáčet... A nemáte někdo tip na nějakou dobrou polevu z bílé čokolády, nejlépe Milky? Jak to mám udělat, aby se s tím dobře pracovalo? Chtěla bych je asi udělat bílé a pocákat tmavou....
ladulka.035
(upraveno)
10. 12. 2010, 13:01
@-Popelka-
Evi ,já je letos nakombinovala ,některé jsem namáčela do hnědé a stříkala bílou a další namáčela do bílé polevy a stříkala hnědou ,použila jsem na to cukrářskou polevu CARLU světlou/tmavou + 100% tuk ,krásně se s ní pracuje ,vyzkoušejte
Dakota
(upraveno)
9. 12. 2010, 15:43
tak se připojuji se svou zkušeností, včera jsem pekla, těsto se drobilo, nechtělo se to spojit, tak jsem dala 1 žloutek a 1vejce celé, přidala jsem i trochu citronové šťávy, těsto pak zvláčnělo a dobře se s ním pracovalo z trouby pěkně vonělo, jsem zvědavá jak bude chutnat až to před Vánoci naplním a dodělám
ladulka.035
(upraveno)
10. 12. 2010, 12:56
@Dakota
Dáši ,je super ,že jste si s těstem poradila ,až je naplníte budou skvělé ,uvidíte
anetape
(upraveno)
9. 12. 2010, 9:26
Včera jsem pekla...Válet těsto mi vůbec nešlo, myslela jsem, že u toho buď strávím mládí nebo to vyhodím do koše. Nakonec jsem si ale poradila a vyválela těsto přes mikroténový pytlík, to šlo parádně. Krémem budu plnit až příští víkend, už teď vím, že to bude piplačka, takových rohlíčků! Ale snad bude stát výsledek za to!
luzinka
(upraveno)
9. 12. 2010, 21:55
@anetape
Já jsem pekla 3 dávky, takže to zdobení .Pekla jsem loni a všem tak chutnalo, že letos musím upéct i tchýni,no to bude
Niina
(upraveno)
8. 12. 2010, 23:34
Dobrý večer, jak moc dopředu se dají rohlíčky udělat? Upéct základ a krém s polevou až před Vánocemi? Nebo rohlíčky udělat celé a zamrazit? Je potřeba, aby se nějak naležely? Děkuji moc za odpověď
ladulka.035
(upraveno)
9. 12. 2010, 7:49
@Niina
Lucko ,přesně tak jak píšete ,buď udělat celé a dát do mrazničky ,nebo upéct rohlíčky a plnit před Vánocemi .Naležet se nepotřebují ,jsou dobré hned po dodělání
Niina
(upraveno)
9. 12. 2010, 21:00
@ladulka.035
Děkuji moc za odpověď snad se povedou a budou tak senzační, jak ty vaše
lidacal
(upraveno)
8. 12. 2010, 13:39
Letos určitě vyzkouším, vypadají báječně
ladulka.035
(upraveno)
9. 12. 2010, 7:46
@lidacal
Liduš určitě vyzkoušejte ,nebudete litovat ,jsou skvělé
babanka
(upraveno)
8. 12. 2010, 11:52
Tak těsto už mám v lednici a večer upeču.... a zítra udělám asi krém už se těšim, dám určitě vědět, jak chutnalo
ladulka.035
(upraveno)
9. 12. 2010, 7:44
@babanka
Jani ,doufám ,že se rohlíčky povedly ,dejte vědět
MilBo
(upraveno)
7. 12. 2010, 17:56
Laďko tento Váš recept jsem vyzkoušela loni, těstem jsem plnila malé rohlíčky, šlo to dobře, moc Vám děkuji za inspiraci . Jen krém jsem použila vlastní (ze salka mi přijde lepkavý): na pánvi nechám rozpustit cukr, opatrně po troškách vmíchám šlehačku, nechám zchladnout a vyšlehám s jedním máslem. Tenhle krém je vynikající, zkuste :D
ladulka.035
(upraveno)
9. 12. 2010, 7:41
@MilBo
Mili ,tenhle karamel si dělám do košíčků ,ale s máslem jsem to ještě nezkoušela ,přejde mi to hodně pracné ,ze salka je super a raz dva hotový ,teda ,když nepočítám to vaření
lady-mar
(upraveno)
5. 12. 2010, 15:17
Zdá se to jako dobrý tip, už se zbíhají sliny. Mám jednu otázku- za celá léta jsem nepřišla jak udělat dobrou ČOKOLÁDOVOU POLEVU. Vždy se vyskytne nějaká chyba, jako že než namočím půlku cukroví, tak mi ztuhne nebo je řídká a netuhne ani pak na cukroví, nebo se pak drolí... Máte něco vyzkoušeného, co zvládnu i já?? Hezký den. Zdraví Market .
Jitule64
(upraveno)
6. 12. 2010, 11:06
@lady-mar
Markétko, doporučiji tuhle polevu: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=10670&user=37256 Dělám jí tak roky akorát nedávám kakao, ale letos dám. Jistě bude ještě lepší.
ladulka.035
(upraveno)
5. 12. 2010, 18:25
@lady-mar
Markétko mezi mé favority patří cukrářská poleva Carla ,jsou to takové čočky buď bílé nebo hnědé ,přidávám do ní 100% tuk buď Lukanu ,Veronu atd. podle potřeby ,rozehřívám nad parou ,když se mi zdá ,že tuhne znovu rozehřeju ,nic na tom není a můžete použít jakoukoli čokoládu na vaření + ten 100% tuk ,tohle jistě zvládnete
kvítečko
(upraveno)
5. 12. 2010, 1:15
možná také zkusím
ladulka.035
(upraveno)
5. 12. 2010, 7:00
@kvítečko
Ivi určitě vyzkoušejte ,jsou skvělé
šmudřinka
(upraveno)
4. 12. 2010, 13:02
Dobrý den,Laďko prosím Vás kolik je asi tak rohlíčků z této dávky a myslíte,že to můžu dělat i do formiček na košíčky Jinak vypadají naprosto úžasně Já dělám rohlíčky sněhové je to piplačka letos se na ně vyprdnu ,ale chtěla bych zkusit ty Vaše
chechta
(upraveno)
4. 12. 2010, 20:46
@šmudřinka
já napočítala něco kolem 180ks
ladulka.035
(upraveno)
4. 12. 2010, 20:14
@šmudřinka
Radko ,kolik je z toho rohlíčků opravdu nevím ,ale hodně a do formiček je plnit můžete ,já je letos taky dávala do mini košíčků,chystám se je naplnit a dám je do mražáku ,tak ať se vše vydaří
šmudřinka
(upraveno)
4. 12. 2010, 22:51
@ladulka.035
děkuji