Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 538 návštěvníků)

Marcipánové růžičky a lístečky

0.0
Marcipánové růžičky a lístečky

Potřebné ingredience

Marcipán - kdo jak má rád nebo jak kdo dělá. Já dávám: 3 vrchovaté lžíce šušeného mléka, 3 vrchovaté lžíce cukru moučky, 1 - 2 lžíce vody (raději jen 1 lžíci a pak postupně přidávat), pár kapek mandlového aroma.

Postup přípravy

Používám polotučné sušené mléko (modré), jsem s ním nejvíc spokojená. Ale lze udělat i z nízkotučného, jen pak doporučuji přidat pár lžiček oleje, aby těsto bylo vláčnější a rychle neschlo. Pak se s ním špatně pracuje. Zkoušela jsem zadělávat i z plnotučného, ale na můj vkus bylo zas až moc mastné, klouzalo mi v rukách a nešlo dobře zpracovat.

Poměr sušeného polotučného mléka a cukru moučky 1:1, přidat pár kapek mandlového aroma a zadělat vodou. Vody přidáváme po kapkách nebo po malých lžičkách. Záleží na tom, kolik marcipánu chceme zpracovat. Musí nám vzniknout krásně hladká a lesklá hmota, podobná plastelíně. Barvím potravinářským barvivem - seženete v drogérii a to tak, že si oddělím kousek hmoty, kterou chci nabarvit, udělám do ní prstem důlek, nasypu malinko barviva, kápnu kapičku vody a prstem barvu rozmažu, aby se rozpustila. Pak marcipán pořádně zpracuji, aby se obarvila celá hmota stejnoměrně.

Nepřežeňte to ani s aroma ani s barvičkama, jinak vám hmota zhořkne. Taky pomalu s vodou, aby jste nemuseli pořád přidávat mléko a cukr... :-)

Hodně maminek se mě ptá, co že to používám za sušené mléko... Tak nejčastěji tyto...

Zadělávání hmoty. Nejdřív to jde ztuha, ale s trochou trpělivosti se snadno dopracujete k hladké a lesklé hmotě.

Takhle nějak to vypadá. Do hmoty nedávám olej, dělá se mi s ní dobře bez něho, ale pokud vám těsto moc rychle schne, přidejte si k tomu pár lžiček oleje.

Marcipán vložíme mezi fólii nebo hrubší sáček.

Vyválíme plát. Tak 1 milimetr silný.

Kulatou formičkou si vykrojíme kolečka. Průměr použijte podle toho, jak velkou růžičku chcete.

Odstraňte si zbytek marcipánů, aby se kolečka lépe brala z podložky.

Tohle je vytvarované první kolečko. Je jednoduše stočené do ruličky. Kolem něj budete obtáčet i další kolečka.

Přidání druhého kolečka.

Tady jsou už kolečka 3.

A tady je už skoro hotová růžička ze všech koleček. Celkem s 10 plátků.

Konec růžičky můžeme, ale nemusíme seříznout.

Nakonec prstama okvětní lístečky dotvarujeme.

Tady mám obarvenou marcipánovou hmotu na lístečky. Měla jsem jí asi měsíc v ledničce, zabalenou v mikrotenu, ale i tak ztvrdla. Lépe se mi s ní pracuje, když si jí nastrouhám na hrubém struhadle, pak kápnu trošku vydy a vypracuji zase pěkně dohladka.

Zase si vyválíme plát asi 1-2 milimetry silný. A tvořítkem vykrajujeme lístečky.

Příborovým nožem si na lístečkách vytvoříme žilky.

Takhle to vypadá.

Nakonec lísteček můžeme různě ohnout, aby nebyly všechny rovné.

A máme hotovo. Ozdoby si necháme chvíli na talířku, aby trochu oschly a ztvrdly. Pak si je můžeme schovat do nějaké krabičky a použít později. Mám vyzkoušené, že pokud budete i tvrdými růžičkami zdobit třeba dort a budete je zapichovat přímo do krému, zase trochu navlhnou a změknou.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie