Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 378 návštěvníků)

BABICŮV JABLEČNÝ DORT upečený na plechu - báááječný a jednoduchý

0.0
BABICŮV JABLEČNÝ DORT upečený na plechu - báááječný a jednoduchý

Potřebné ingredience

200 g hladké mouky (pro nevěřící "Tomáše": dejte 250 g mouky), 100 g cukru krupice, 1 vejce, kypřící prášek, 100 g rozpuštěného másla (klidně dejte až 150 g), 6 šťavnatých kyselejších jablek. Na náplň: 2 zakysané smetany (jeden kelímek o obsahu 400 g, tedy dohromady 800 g), 1 malá smetana na šlehání (30%), 100 g cukru, 1 vejce, 1 vanil. pudink. MÁSLO MUSÍ BÝT TEPLÉ A TĚSTO S TEPLÝM MÁSLEM HNED VYPRACUJTE NA PLECH.

Postup přípravy

Babica pekl v dortové formě, ale množství těsta bohatě stačí na velký plech. Postup je u fotek.
Náplň: všechny uvedené suroviny pořádně promíchejte. Pokud máte sladší jablka, dejte cukru jenom 80 gr. Vanilkový pudink nevaříme, ale přidáme v prášku do zakysané smetany a pořádně zamícháme, jinak byste měli náplň místama žlutější.

těsto jde krásně vypracovat na vysypaný plech (někdy podsypávám kokosem)

na těsto nakrájím tenoučké plátky jablek v jedné vrstvě, pokud chcete větší náplň z jablek, nastrouhejte si je na hrubším struhadle, těsto se peče velmi rychle a jablíčka by se nepropekla (ještě lepší je nastrouhaná jablka podusit se skořicovým cukrem), posypala jsem decentně skořicí.

na jablka rovnoměrně dáme náplň ze zakysané smetany, posypala jsem mandlovými lupínky, ale nemusí být

peče se velmi rychle, díky tenké vrstvě těsta, pekla jsem 45 min/170 °C

krájet a jíst můžete hned, horní vrstva krásně drží

tady jsem ho pekla podruhé..všechny suroviny přesně podle receptu, jenom másla jsem dala 180 gr, záleží na vás, jestli chcete mít koláč silnější, přidejte mouku i máslo, jak jste zvyklé

jablíčka jsem nastrouhala a byl ještě lepší

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

raduza1 10. 11. 2009, 12:54
dobrý den, tak jsem také vyzkoušela tento vynikající koláč, udělala jsem ho do takové té kudrnaté kulaté formy, dala jsem přísad přesně podle Babicových dobrot, našla jsem si to na netu a vyšlo mi těsto, jablka i smetana uplně úžasně, krásně plná forma (clamp) (clamp) (clamp) moc DOPORUČUJI, JE FAKT VÝÝÝBORNÝ jo pekla jsem ho na 170 °C asi 55 minut a je krásně křehoučký. Vložila jsem i fotečku http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=64052 díky za tip (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
pavlíkmacík 10. 11. 2009, 13:20
@raduza1 Radko (F) díky (kocka) (kocka) (kocka) za komentík, ten Váš vypadá báječně (Y) (Y) (Y), ale když pro nás je ho z dortové formy málo. Díky, že jste sem napsala jak se Vám povedl - je to inspirace pro ostatní |:o) |:o) |:o) (flower) (flower) (flower). Mějte se krásně (child1) (C) (L) (hello) (snehulak)
donsam 10. 11. 2009, 10:42
Zdravím Pavli (Y) včera večer jsem upekla a hned jsme půlku s prominutím sežrali vařící :-) :-) :-). Ale doporučuji všem vydržet do druhého dne, buchtička se uleží a to je žrádlo. Díky za recept moc dobré a jednoduché. Gábina (flower) (flower) (flower)
pavlíkmacík (upraveno) 10. 11. 2009, 13:28
@donsam Milá Gábinko, díky (kocka) (kocka) (kocka) za komentík :-) :-) :-), vím, jak je dobrý vařící :-D a spálený jazyk potom :-p. Babica peče výborně ;-)..já jsem tenhle jeho recept jenom upekla na plechu..ale, že je (zajic) (zajic). Mějte se moc hezky (L) (hello) (hello) (snehulak)
WendyJ 9. 11. 2009, 21:48
Pavli koukám znovu na fotečky dortíku ve finále. Když to porovnám, co jsem vyrobila já, tak se zdá, že vy máte jakoby tu horní vrstvu promíchanou i mezi ty jablíčka. Já jak jsem to nastrouhala na struhátku, taková ta větší očka, ne ta drobná, tak to mám po vrstvách. Je vidět spodní buchta, pak proužek jablíček a nahoře proužek smetany. Ale jinak jsem ráda, že se podobá té vaší :-) :-) :-)Bude to asi tím, že ta nastrouhaná jablka udělají takovou nepropustnou vrstvu. No manžel byl nadšený, i malej, který moc na pečené buchty není, tak měl boule za ušima, dala jsem i ochutnat babičkám :-D :-DA mohu péct znovu (Y) (Y) (Y)Člověka nic nepotěší tolik jako, když jeho výtvory chutnají (Y) (Y)Tak hurá na další upečené dobrůtky (Y) (Y) (Y)Dostala jsem recept na buchtu...nevím, ,jestli tu náhodou už není, tak ho vyzkouším, nafotím a uvidíme, jestli bude také tak dobrý jako tahle dobrůtka. Vendy
pavlíkmacík 9. 11. 2009, 22:37
@WendyJ Vendy ;-) vyfoťte jí, až budete péci znovu a dejte si fotku (P) do albíčka, ať na ní kouknu :-$ jak vypadá ta Vaše :-) :-). A na ten nový recept od Vás už se těším (F). Ještě..máte moji poklonu (D) za to vánoční cukroví, toho teda je ;-) ;-) (Y) (Y)..až budu mít chvilku, tak musím pořádně prostudovat ^o). Díky (L) (hello) (hello) (noc)
WendyJ 12. 11. 2009, 18:09
@pavlíkmacík No to já jsem celé nepsala. Ale asi před 3 roky mi přišlo na mail hrozně receptů na pečení a vaření a samozřejmě bych to nikdy nestihla odzkoušet :-S :-S :-Sa protože se blíží Vánoce, tak jsem to sem dala pro inspiraci, pokud se to bude někomu líbit, tak může nějaký zkusit. :-) :-) :-)
WendyJ 10. 11. 2009, 10:37
@pavlíkmacík :-) :-)Jestli se mi podaří vyfotit ten zbytek, co tu ještě máme, tak si ji tam určitě dám (Y) (Y) (Y)To nepeč. cukroví mi totiž přišlo už kdysi na mail a teď jsem ho tam objevila :-$ :-$tak se možná někomu bude hodit (child9) když se nám blíží ty Vánoce (pack) (pack)Vendy (H) (H)
WendyJ 9. 11. 2009, 18:05
Tak jsem se vyprdla na dortovou formu a udělala jsem dnes buchtu na plech (Y) (Y) (Y)Mňam mňam.Nikdo nebyl doma a tak jsme se do ní pustili až teď...je výborná. Já dala 250 mouky a 150 másla a těsta jsem měla dost. Jablíčka mi doma na kousky moc nechtějí a tak jsem tam nastrouhala vrstvu ;-) ;-) Na dort jsem v troubě zapomněla, pekla jsem ho na 150 stupňů určitě hodinu, možná i víc.....ale i když jsem na ní zapomněla, tak se nepřipálila a je super, jablíčka jsou měkká až běda. Moc nám chutná a určitě ji ještě brzy uděláme :-D :-DMáme jablíček, že nevíme co s nimi a syrová už nikdo nechce jíst. *-) *-) Tady se jich spotřebuje víc a tak je to dobrý nápad. Vendula
pavlíkmacík 9. 11. 2009, 18:39
@WendyJ Wendy ;-) :-) :-) :-) :-) :-) díky (kocka) (kocka) (kocka) za tak krásný komentík (L)..bože, to se fakt nespálila, když jste pekla hodinu *-) *-)..vždyť je v tom máslo..ale na druhou stranu při této dávce se asi nespálí (Y) (Y)..určitě vyzkouším podle Vás ^o). Mějte se pěkně (flower) (flower) (hello) (hello) (hello)
lucia7780 9. 11. 2009, 15:04
Milá Pavli, tak jsem o víkendu zkoušela , páč máme jablek.... (jablka) A i já jsem měla trochu problém s množstvím těsta *-), nevěřila jsem, že tím pokryju dno plechu :-| - ale nakonec se zadařilo, i když to byla skoro průsvitná vrstva (Y) (Y) Jinak tedy po upečení bylo těsta akorát - a buchta ;-) ;-)???? No nezbyla...... (zajic)??? Sežrali jsme ji skoro horkou... (zajic) Výtečná.
pavlíkmacík 9. 11. 2009, 15:38
@lucia7780 Milá Lucinko (F) díky (kocka) (kocka) (kocka) (kocka) (kocka)..u nás se taky sežere všechno sladké hned (zajic) :-) :-) :-).Mějte se sluníčkově (child1) (child1) (child1) (C) (hello)
Trója 9. 11. 2009, 12:19
Pavlo, je vynikající.Akorát mi nevyšlo těsto na celý plech /jestli mám nějak větší/ tak jsem zpanikařila a dala horní náplň jen z polovičního množství a nám to bohatě stačilo (Y)
pavlíkmacík 9. 11. 2009, 13:04
@Trója Lenko (F) díky (L), píšu o těstu v receptu i v komentících, až budete dělat pro větší počet lidí, tak dejte mouky 250 gr a másla klidně 200 gr, uvidíte, že Vám to vyjde ;-). Mějte se krásně (child1) (child1) (hello)
barbora123 9. 11. 2009, 8:56
Pavlí,právě jsem dopekla a hned ochutnala. Je to vynikající (zajic) (Y) (Y) Trochu mi to chuťově připomíná zelmbábu ;-) ;-) Já jsem to pekla necelou půlhodinu na 250st.C. (přehlédla jsem Vámi uváděných 180st..) a jablíčka jsou krásně měkká. Příště dám na jablka borůvky,to bude taky ňaminka. Děkuju za super receptík (L) (L)
pavlíkmacík 9. 11. 2009, 10:43
@barbora123 Bári (F) děkuji (kocka) (kocka) (kocka) za moc pěkný komentík (radost) (radost), až budete dávat ty borůvky, tak přijdu (witch) (witch) ochutnat (jidlo). Přeji krásný den (flower) (L) (hello)
WendyJ 8. 11. 2009, 23:28
Pavli, tak tu koukám na ten Váš receptík a ráda bych ho vyzkoušela. A zkoušela jste ho dělat do dortové formy?Buchta upečená Vámi vypadá tak akorát, že je tam docela i dost velká vrstva té smetany atd. Ale kdyby se tohle všechno co je uvedeno v receptu (takové množství) dalo do dortové formy, tak jestli toho tam pak není moc. Pokud jste to nezkoušela, tak to nebudu komplikovat a udělám to na plechu :-) Vendula
pavlíkmacík 9. 11. 2009, 1:12
@WendyJ Vendulko, právě, že jsem to zkusila rovnou na plech, když jsem koukala na Babicu, tak dal ještě z těsta navrch na ty zakysanky atd. takovou čepici, nevšimla jsem si jak měl obrovskou dortovou formu. Všechny suroviny jak tu uvádím, jsou přesně podle něho, tady v komentících receptu je přímo odkaz na Babicu, je to ta maminka, co mně píše o době pečení. Tak se jukněte :-$ ještě na něj, ale mně to vyšlo rovnou na plech, akorát příště udělám větší náplň z jablek, že je vydusím. Vendy, pak se pochlubte, jak se Vám povedl ;-) (L) (hello) (hello)
honzu 7. 11. 2009, 21:44
(Y) |:o) Pavlo, vyzkoušeli jsme a nic lepšího (D) (C) a hlavně jednoduchého jsme nejedli!!! (sampus) (flower) SUPER RECEPT!!! (clamp) (kytara) Petra
pavlíkmacík 7. 11. 2009, 21:56
@honzu Milá Petro (F) děkuji (kocka) (kocka) (kocka)za tak pěkný komentík (radost) (radost) (radost). Mějte se krásně (child1) (child1) (vanoce) (C) (snehulak) (hello) (hello)
bembenek 7. 11. 2009, 15:50
Výborný... (clamp)..díky za receptík Gábina
pavlíkmacík 8. 11. 2009, 12:07
@bembenek Díky (kocka) (kocka) (kocka) za komentík (L) (L) (L)
myssskaaa (upraveno) 6. 11. 2009, 20:32
Tak máme favorita....tohle je opravdu zatím nejlepší recept na MMB....poslední dobou hodně zkouším zdejší recepty, ale tohle trumflo i margot buchtu a kefírovku (L) (L) (L) (L) (L) PS: Jenom jsem trochu bojovala s tím těstem, to jsem měla opravdu tenoulinké jako papír. (F)
pavlíkmacík 6. 11. 2009, 19:25
@myssskaaa Míšo (F) díky moc (L)..od Vás mě ta pochvala obzvlášť těší (D) (radost) (radost)..i když až tak bych to neviděla, jsou tu lepší favorité..a Vy máte také moc úžasné receptíky (zajic) (zajic). S tím těstem asi bude bojovat víc zájemců, snad pro příště dát trochu víc mouky, ale ne moc a máslo až 150 gr. Mějte se krásně (flower) (flower) (flower) (L) (hello)
Jiruska 4. 11. 2009, 19:47
Vypadá skvěle! Pavlo, díky za recept. Mám v receptech podobný... http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=26477&user=107544 ale tenhle zkusím taky určitě... a toho těsta není málo? Já to mám v podobném množství do dortové formy... :-) no ale asi ne, ten váš vypadá skvěle.... (Y)
pavlíkmacík 5. 11. 2009, 22:32
@Jiruska Janičko (F) díky (kocka) za pěkný komentík (L)..no, ještě ho upravím, pro nevěřící "Tomáše", ať dají mouky 250 gr, mně to udělalo to máslo, dala jsem ho víc a těsto šlo krásně na celý plech natenko. Jestli ho zkusíte, dejte vědět (jidlo) (C) (hello) (hello) (snehulak)
migula 4. 11. 2009, 12:35
zakysankou je myslene to kysle mlieko ? to ma byt spolu 400 gr alebo kazda ma mat 400 g. dakujem
pavlíkmacík 4. 11. 2009, 13:00
@migula Jani, mám to v popisu, dvě (dva kusy) zakysané smetany o obsahu 400 gr jeden kus(velký kelímek) (hello) (hello)
andol 4. 11. 2009, 12:20
^o) ^o)děkuji za receptík o víkendu hned vyzkoušíme díky za receptí |:o) |:o) |:o) (zajic) (zajic)
pavlíkmacík 4. 11. 2009, 12:57
@andol Andrejko (F) díky (kocka), ať se Vám povede (L) (hello)
pekyna 3. 11. 2009, 13:21
Opravdu to těsto rozmačkáte na celý plech?? *-)
pavlíkmacík (upraveno) 9. 11. 2009, 13:11
@pekyna Ano, dávka stačila na celý plech, bylo to i tím máslem, že jsem dala 150 gr. (L) (L) (hello)
pekyna 3. 11. 2009, 13:18
Super, já ho dělala do tý dortový formy, podle Babicy, ale bylo ho mááálo :-$ ;-), je vynikající, takže tohle je super, a mě by to fakt nenapadlo. :-)
pavlíkmacík 4. 11. 2009, 11:23
@pekyna Petro, zkuste to, je ho fakt víc a říkala jsem si dvě 400gramové zakysanky, co uvedl Babica je do dortové formy dost (F) (F) (F) (L) (hello)
anulim 19. 1. 2010, 14:47
@pavlíkmacík Jak to tady čtu, nesedí mi tolik smetany??? Dvě zakysané á 400g = 800g k tomu jedna šlehačka, ta má 200g - 250g to už je 1kg a to tam patří ještě vajíčko, cukr a pudink. prášek tolik toho opravdu má být??? nebo jsem to nepochopila?!?! *-) *-) *-) *-) *-) *-)
pavlíkmacík 19. 1. 2010, 23:20
@anulim Miluško, pochopila dobře (Y) 2 kelímky zakysanky = 800 gr a ten malý kelímek 30% smetany ke šlehání nevím kolik má přesně..a když to všechno dáte do misky a zamícháte a naleje na plech, tak je to jakoby nic - viz fotky (P)... (L) (hello)
LENNNA3 1. 11. 2009, 12:58
Včera jsem ho jedla u mamky a je opravdu vynikající (Y) (Y) (Y) Jen doporučuji péct déle (Babica uvádí 45 minut), aby měl koláč takovou krustičku... http://dobroty.nova.cz/clanek/epizody/jablecny-kolac.html
pavlíkmacík 1. 11. 2009, 13:24
@LENNNA3 Leni (F) díky (L), já to opravím, taky si myslím, že ty jablka potřebují delší dobu..ale že je (zajic) (zajic) (hello) (hello) (snehulak)
cherrycake 30. 10. 2009, 20:55
(Y)
pavlíkmacík 31. 10. 2009, 19:11
@cherrycake Katko (F) díky (L) (hello)
jusinka 30. 10. 2009, 12:26
Zkusím (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) ;-) ;-) ;-)
pavlíkmacík 31. 10. 2009, 14:20
@jusinka Luci (F) díky za komentík (kocka), máte úžasné recepty, určitě vyzkouším (jidlo) (jidlo) (Y) (Y) (L) (hello)
Radajs 29. 10. 2009, 22:56
Pavli moučník vypadá luxusně, jen nějak nechápu *-) jakou druhou vrstvu dám na jablka nahoru, to se těsto dělí na dva díly? Nikde to nepíšete, prosím poraďte, ráda vyzkouším ;-) Ráďa (hello)
pavlíkmacík 30. 10. 2009, 0:27
@Radajs Raduško, myslím tím zakysanky, vajíčko, cukr a pudink, určitě vyzkoušejte, je moc dobrý (zajic) (zajic) (L) (hello)
Radajs 30. 10. 2009, 10:34
@pavlíkmacík ok, je mi jasné, jen ještě jedna věc ;-) ta smetana se tam nalije nebo ušlehá *-) *-) *-) Ráďa (hello)
pavlíkmacík 31. 10. 2009, 19:29
@Radajs ne, ta se spolu se zakysankama, vajíčkem, cukrem a pudinkem pořádně rozmíchá v misce a nalije na jablka (F) (hello) (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie