Výborné KOBLÍŽKY z trouby
Potřebné ingredience
1/2 kg hladké mouky, 250 ml vlažného mléka, 1 žloutek, 40 g cukru krupice, 50 g másla, špětka soli, 1 vanilkový cukr a 1 kostka droždí (kvásek) na potření: kousek másla a lžička rumu
Postup přípravy
Naskládáme na plech vyložený buď pečícím papírem nebo vymazaný, pře vložením do trouby necháme ještě 20 minut vykynout a pak pečeme při 170 C cca 13 minutek.
Ihned po vytažení z trouby potíráme rozpuštěným máslem s jednou lžičkou rumu a pocukrujeme.
Milé maminky, dovolila jsem si některé vaše fotečky koblížků zveřejnit, doufám, že to nevadí :-) Protože mě to strašně moc potěšilo, že tento recept jsem mohla poslat k Vám šikovným maminkám. Všem krásný den.
P.S. ráda zveřejním další krasavce :-))
rozválíme a vykrajujeme kolečka
na polovinu koleček klademe povidla nebo já měla jahodovou marmeládu
vykynuté a už dávám do trouby
dobrou chuť, než jsem vložila recept už mám tři v sobě :-))
vkládám ještě fotečky jak kolečka k sobě pořádně stisknout. Nebojte se toho, pořádně napřed prstama přitlačte okraje dokola a potom si koblížek ještě vemte do ruky a znovu ,,objeďte,, koblížek bude mít tvar jako lítající talíř, koblížky ještě na plechu nechte vykynout. V troubě se hezky spraví tvar :-)
stlačením okrajů vidíte jak se změní průměr až o 2 cm
ještě necháme kynout a pak dáme do trouby...
DOPLNĚNO: ještě doplním (možná je to moje domněnka) ale ikdyž těsto krásně vykyne, je třeba nechat kynout koblížky hlavně na plechu, než je strčíte do trouby, v troubě ještě poskočí a jsou krásně nydýchané. neboť pak totiž člověk těsto vezme začne s ním zase plácat a dělat jednotlivé koblížky a nykynuté těsto zase "spadne" proto by měli kynout hlavně už hotové před vložením do trouby.
Dělala jsem totiž Vánočku, těsto jsem si vypracovala ručně, nechala krásně vykynout, ale pak těsto vezmu uhňácala jsem ho zase a upletla Vánočku. Dala ihned do trouby a Vánočka nebyla dobrá, byla jakoby zdrclá a druhý den tvrdá, že nebyla dobrá ani na "buchtičky s krémem"
podruhé jsem ji dělala znova ze samého receptu a byla naprosto luxusní!!!! těsto mi tedy vymíchala a nykynula pekárna, ale po upletení jsem ji nechala další hodinu kynout, krásně poskočila a pak už ji jen šupla do trouby, a byla měkká i třetí den, fakt jsem čuměla :-) od té doby těsto nechávám kynout chvilku, udělám buchty, naplním koláče, či upletu Vánočku a pak teprve v tomto stavu nechávám kynout hoďku a zatím se mi to vždycky vyplatilo !! Snad to aspoň někomu pomůže, komu koblížky nenaskočily .-)
Kata
a vidíte přesně po pěti minutách jak hezky mění tvar :-)
a to je moje dnešní várka, žádný se nerozevřel na mušli, jen z dvou dírkou vytekla marmeládka :-)), přijedou naši, tak doufám, že příjdou k chuti :-)
Takhle se povedli paní Jiřince S.
Martinčiny koblížky i s důlkem na plechu :-)
Krásné od Vendulky S.
Krasavci od Laděnky K.
Další koblížky od Verunky Š.
Krásné koblížky a hezká slova od paní Pavlínky :-)
od Ivči V.
od Andrejky Š.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé