(recept
si oblíbilo 603 návštěvníků)
Švestková povidla... ta nej... jen pro rozmlsané
Potřebné ingredience
2 kg švestek,
2 lžíce octa,
50 dkg cukru,
1/2 káv. lžičky mleté skořice,
3 roztlučené hřebíčky,
4 pol. lžíce rumu
Postup přípravy
Jsem milovnice všeho sladkého a pečeného. A když jsem jednou ochutnala tahle povidla, už jsem jiná nechtěla. Vždycky jsem kupovala nebo nějaká domácí dostala. Ale až díky tomuto receptu je dělám a budu dělat jen sama. Jsou božííííí, doslova luxusníííí. A navíc receptík vůbec není tak pracný, jak by se mohl někomu zdát. Zvládla jsem to i se dvěma malýma dětma a výsledek opravdu stojí za to.
Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do pekáče. Pokapeme cik cak octem a dáme péct na 250 stupňů. BĚHEM PEČENÍ ANI JEDNOU NEMÍCHÁME. Pečeme 20-25 minut. Po uvedené době na švestky nasypeme 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a šup znovu na dalších 15 minut do trouby.
Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence (tedy jak kdo má rád)
Pokud se vám zdá, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, necháme ještě 10-15 minut péct.
Pak jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Já jsem sklenice dala ještě do froté ručníku, aby byly déle v teple.
Teď už jen dobré mlsání a pečení.....
Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do pekáče. Pokapeme cik cak octem a dáme péct na 250 stupňů. BĚHEM PEČENÍ ANI JEDNOU NEMÍCHÁME. Pečeme 20-25 minut. Po uvedené době na švestky nasypeme 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a šup znovu na dalších 15 minut do trouby.
Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence (tedy jak kdo má rád)
Pokud se vám zdá, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, necháme ještě 10-15 minut péct.
Pak jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Já jsem sklenice dala ještě do froté ručníku, aby byly déle v teple.
Teď už jen dobré mlsání a pečení.....
vypeckované a octem pokapané švestky, připravené do trouby
po 25 minutách posypané první dávkou cukru (25 dkg)
po 15 minutách, před nasypáním druhé dávky cukru (posledních 25 dkg)
po upečení... teď už jen přidat hřebíček, rum a skořici a rozmixovat
rozmixované... už jen naplnit sklenice
z jedné dávky mám čtyři 350 ml sklenice
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
renča9
(upraveno)
30. 8. 2011, 20:20
super receptík vynikající povidla
mapři
(upraveno)
30. 8. 2011, 20:10
také se připojuji že tyhle povidla jsou vynikající. Ijá sem dala do plechu pečící papír a i po dvou dávkách byl papír čistý. Marta
JarkaRan
(upraveno)
30. 8. 2011, 19:55
právě jsem povidla dodělala. Tento recept je naprosto luxusní. Trošku jsem se lekla toho, že se švestky po celou dobu nemíchají a proto jsem vysoký plech vyložila pečícím papírem tak, aby po všech stranách přesahoval. Před mixováním jsem švestky přendala do vysokého hrnce (bála jsem se abych nepotrhala papír do povidel. Jde ton snadno, nejdřív naběračkou a pak přelít z papíru) a v hrnci jsem v pohodě rozmixovala. Výsledek - povidla jsou vynikající, recept funguje přesně podle popisu, plech po vyndání pečícího papíru úplně čistý a hrnec po mixování pouze k vypláchnutí vodou. Tento recept ukládám a manžel mě přesvědčuje, že nutně potřebujeme ješte jednu dávku povidel Jarka
Ikarus
(upraveno)
29. 8. 2011, 21:19
já dělám povidla jinak,švestky pomelu na strojku přidám cukr a ocet také se mohou péci a mám je pěkně tmavo modré a jsou také super!!
alena k
(upraveno)
27. 8. 2011, 11:45
Úžasné,úžasné,úžasné a vynikající zároveň! Nemám jiných slov.Díky za recept.
KOFI
(upraveno)
25. 8. 2011, 17:57
Povidla jsou moc dobrá- akorát jsem je nedělala na teflonovém plechu, ale normálním a jeho následné drhnutí mi zabralo skoro více času než samotná příprava povidel - na okrajích všechno připálené až zuhelnatělé - ale bylo napsáno nemíchat, tak jsem nemíchala...
Lotoska
(upraveno)
25. 8. 2011, 14:49
Děkuji za úžasný recept, po vytažení z trouby jsme se nemohla od povidel odtrhnout... prostě ňamka. A buchty s nimi ještě lepší...díky!!!
Břenda
(upraveno)
23. 8. 2011, 18:21
Připojuji se, právě jsem doděla 3 sklenice, jsou ještě teplé... . Povidla jsou opravdu velmi chutná a hlavně, málo pracná!!!! . Díky za tip, příště již jen tento recept!!!! Renáta
Luisik7
(upraveno)
22. 8. 2011, 22:01
Tak tahle povidla jsou vážně luxusní a skvělá !!!!! Min. týden jsem dělala NEMÍCHANÁ na sporáku a všechno jsem to mohla vyhodit, neboť se to nechutně připálilo a je to tam cítit (( po takové zkušenosti už jsem neměla chuť nic zkoušet, jen tyhlety a říkala jsem si, že jestli zas poletí do koše, tak už nikdy více !!!! Ale povedly se a dávám 1* !!! Díky !!!!
aleval
(upraveno)
21. 8. 2011, 18:04
Dobrý den chci se zeptat jestli tím to způsobem jdou dělat taky hrušky , švestková jsem vyzkoušela a byla super dík
kazenka
(upraveno)
21. 8. 2011, 11:53
Dobrý den,již po druhé jsem včera dělala vaše povidla.Tentokrát jsem je vařila na šporáku,protože když jsem je pekla v troubě,tak jsem měla všechno kolem linky mokrý.Nevím čím to,asi příliš vysoká teplota.Na šporáku taky byly dobrý,akorát nebyly ztuhlý,ale to nevadí.Oblízala jsem celý kastrol jak byly dobrý.chci ještě dělat z hrušek,ty by měli být ještě lepší.Fajn recept. Mějte se Katka.
Rusela
(upraveno)
20. 8. 2011, 18:07
vynikající, téměř bez práce , kluci čekali na každý prázdný plech dvě dávky jsem pomixovala, dvě nechala jen rozvařené na plnění knedlíků apod. vřele doporučuji, jiná již dělat nebudu
ZPet
(upraveno)
19. 8. 2011, 11:02
povidla hotová ze dvou dávek, super recept , hlavně skoro bez práce
trala
(upraveno)
18. 8. 2011, 14:39
Už máme po švestkách, ukládám a určitě vyzkouším příští rok, dík
metallinda
(upraveno)
15. 8. 2011, 11:34
Zuzi, tak jsem dneska udělala povidla podle Vašeho receptu a jsou výýýýbornýýý , jednoduchý, rychlý,ale hlavně mňamice Pěkný den přeji
zjelenice
(upraveno)
18. 8. 2011, 13:08
@metallinda
... milé kuchařinky, jsem opravdu nadšená, že receptík je oblíbený a povidla chutnají. Všem moc děkuju za pochvalu, která neuvěřitelně potěší díííííky
heresta
(upraveno)
12. 8. 2011, 11:27
Tak jsem vykoušela a super!!! úžasný recept moc moc děkuji Krásný den Petra
mapavca
(upraveno)
12. 8. 2011, 8:09
to by jeden nevěřil, jak jednoduše se dají udělat povidla. Jsou naprosto úžasné. Jenom jsem si omylem z 50 dkg cukru udělala 50 g a tím že jsem dávala fruktózu, tak jsem dala jenom 25 g a nám přijdou sladká tak akorát, tak proč tam cpát zbytečně takového cukru. Akorát mám z jedné dávky 2,5 sklenice - že by to tím množstvím cukru tolik nabylo? Už mám hotové 2 dávky a dneska jdu na další švestky. No když je letos toliká švestek
eve 33
(upraveno)
10. 8. 2011, 21:24
Dobrý večer, povidla jsou výborná a hlavně jednoduchá a rychlá. Udělala jsem rovnou z dvojité dávky. Díky za výborný recept. Přeji krásný večer. Eva
macííček
(upraveno)
10. 8. 2011, 21:20
tak jsem úspěšně udělala povidla z 20kg švestek....jsou výýýýýbornááááá!Myslímže nám vydrží sotva na rok,jak nám všem chutnají a příští rok budeme doufat,že budou švestky a budeme je dělat znva....děkuji
ivahouba
(upraveno)
8. 8. 2011, 15:48
S timhle Zuzcinym receptem jsem uspesne a rychle zpracovala nekolik kosiku svestek pred 2 lety. Povidla jsou vyborna, neplesnivi a sklenicky mam ulozene v komore i ve sklepe. Nastesti jsem tento vynikajici recept nalezla uz tenkrat, od te doby jsme nemeli jedinou svesticku.