(recept
si oblíbilo 603 návštěvníků)
Švestková povidla... ta nej... jen pro rozmlsané
Potřebné ingredience
2 kg švestek,
2 lžíce octa,
50 dkg cukru,
1/2 káv. lžičky mleté skořice,
3 roztlučené hřebíčky,
4 pol. lžíce rumu
Postup přípravy
Jsem milovnice všeho sladkého a pečeného. A když jsem jednou ochutnala tahle povidla, už jsem jiná nechtěla. Vždycky jsem kupovala nebo nějaká domácí dostala. Ale až díky tomuto receptu je dělám a budu dělat jen sama. Jsou božííííí, doslova luxusníííí. A navíc receptík vůbec není tak pracný, jak by se mohl někomu zdát. Zvládla jsem to i se dvěma malýma dětma a výsledek opravdu stojí za to.
Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do pekáče. Pokapeme cik cak octem a dáme péct na 250 stupňů. BĚHEM PEČENÍ ANI JEDNOU NEMÍCHÁME. Pečeme 20-25 minut. Po uvedené době na švestky nasypeme 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a šup znovu na dalších 15 minut do trouby.
Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence (tedy jak kdo má rád)
Pokud se vám zdá, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, necháme ještě 10-15 minut péct.
Pak jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Já jsem sklenice dala ještě do froté ručníku, aby byly déle v teple.
Teď už jen dobré mlsání a pečení.....
Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do pekáče. Pokapeme cik cak octem a dáme péct na 250 stupňů. BĚHEM PEČENÍ ANI JEDNOU NEMÍCHÁME. Pečeme 20-25 minut. Po uvedené době na švestky nasypeme 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a šup znovu na dalších 15 minut do trouby.
Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence (tedy jak kdo má rád)
Pokud se vám zdá, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, necháme ještě 10-15 minut péct.
Pak jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Já jsem sklenice dala ještě do froté ručníku, aby byly déle v teple.
Teď už jen dobré mlsání a pečení.....
vypeckované a octem pokapané švestky, připravené do trouby
po 25 minutách posypané první dávkou cukru (25 dkg)
po 15 minutách, před nasypáním druhé dávky cukru (posledních 25 dkg)
po upečení... teď už jen přidat hřebíček, rum a skořici a rozmixovat
rozmixované... už jen naplnit sklenice
z jedné dávky mám čtyři 350 ml sklenice
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Vrtelik
(upraveno)
12. 9. 2009, 15:19
Tak jsem receptu neodolala .Poslala jsem manžu na švestky k sousedovi a dala se do práce a opravdu jednoduchy recept,když si spomenu jak jsem loni stála u plotny a míchala celé dopoledne a ještě jsem je měla řidčí.Ted jsou pěkně hustá a skoro bez práce .Díky za recept Marcela
zjelenice
(upraveno)
13. 9. 2009, 19:46
@Vrtelik
...tak, tak.... v tom je bezvadné, že je to skoro bez práce. Jsem ráda, že chutnají
ungabong
(upraveno)
12. 9. 2009, 1:26
Zuzi, moc dobré a chutné. Mě pustili moc moc šťávy, tak jsem rozmixovala jen co jsem vybrala a štávu jsem nechala jako šťávu. Vynikající!!!!! Děkuji za recept. Danica
zjelenice
(upraveno)
12. 9. 2009, 13:07
@ungabong
... díky, jsem ráda že chutnají.... a důležité je si vždycky nějak poradit....
Zmolda
(upraveno)
11. 9. 2009, 20:20
Zuzi, mám dotaz, mám elektrickou troubu, mám píct na horkovzduch nebo normálně na horní a spodní pečení, díky . Zítra bych se do nich chtěla pustit.
zjelenice
(upraveno)
11. 9. 2009, 21:59
@Zmolda
Luci, peču na klasický horní dolní ohřev..... tak ať se podaří
JKpipule
(upraveno)
11. 9. 2009, 7:24
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na kolik pečete povidla , mám elektrickou troubu. Dnes se na ně chystám. Moc děkuji Jana
zjelenice
(upraveno)
11. 9. 2009, 9:09
@JKpipule
Dobrý den Jani, taky mám elektrickou troubu a pekla jsem na těch 250 stupňů. Určitě ale můžete na teplotě i přidat, kdyby se Vám zdálo, že povidla jsou moc vodnatá. Nebo pak prodloužit dobu pečení. Přeji, ať se podaří
verkou
(upraveno)
11. 9. 2009, 7:16
Jsou výýýýýýýýýbornééééé
zjelenice
(upraveno)
11. 9. 2009, 13:45
@verkou
....dííííííky, jsem fajn, že chutnají
vavy2
(upraveno)
10. 9. 2009, 22:40
Povidla jsou výýýýýýýýýýýborný . Jen nevím, jak dlouho vydrží i malej chodil se lžičkou.
zjelenice
(upraveno)
11. 9. 2009, 8:46
@vavy2
tak to je super.... a s tou lžičkou to znám já už ji mám v lednici stabilně
jíta406
(upraveno)
10. 9. 2009, 12:59
ZUZKO MOC VÁS ZDRAVIM TAK JSEM KONEČNĚ TAKÉ UDĚLALA VAŠE POVIDLA A OPRAVDU NEMAJÍ CHYBU MĚLA JSEM JE TAKÉ HODNĚ HUSTÉ,ANI JSEM TO NEČEKALA TAK MÁM RADOST,TED SE JEŠTĚ POŘÁD ROZMÝŠLÍM ZDA CHVILKU ZAVAŘIT A NEBO TO RISKNOUT NO UVIDÍM KAŽDOPÁDNĚ JDU DNESKA ZNOVU NA ŠVESTKY ,JE JICH LETOS VŠUDE SPOUSTY TAK MOC DÍKY ZA SUPER RECEPTÍK A KRÁSNÉ ODPOLEDNE
zjelenice
(upraveno)
10. 9. 2009, 19:56
@jíta406
Jituš, tak to je fajn, že jste nadšenáááá Já totiž taky, že maminkám, kuchařinkám chutnajíííííí
lenkam
(upraveno)
10. 9. 2009, 11:40
Tak jsem taky včera vyzkoušela a chutná . jen jsem přidala o trochu víc koření, na tu dávku se mně ho zdálo málo
zjelenice
(upraveno)
10. 9. 2009, 12:56
@lenkam
leni, ... já myslím, že nejdůležitější je, že se povedla a že chutnají
lenkam
(upraveno)
11. 9. 2009, 19:14
@zjelenice
Tak to máte pravdu, dala jsem zbytek do malé skleničky do lednice a furt ujídám
hanys77
(upraveno)
10. 9. 2009, 10:49
Také potvrzuji, že jsou výborná Včera jsem dělala první várku, dnes budu dělat druhou...Ale nevím čím to, ale povidla mám opravdu hustá, musela jsem je naředit trochu vodou, jinak bych je nejspíš nedostala do skleniček a mám jich míň, vyšly mi skleničky 3 x 350...Asi to je tím, že mám ty pravé švestky, jsou malé a málo šťavnaté...A navíc jsem je musela po rozmixování přihřát, aby byla horká, protože mi mezitím stihla vychladnout...a to by se asi víčka nechytla. A nevím, jestli nebyla chyba, že jsem dávala 2 kg už čistých vypeckovaných švestek. Jo a plech mám vysoký jen 4 cm a taky nic neprskalo Uděluji obrovskou jedničku, za tento super recept
zjelenice
(upraveno)
10. 9. 2009, 12:55
@hanys77
teda Hani, tak Vy jste teda , rozhodně jste asi první, komu taaaaak mooooc zhoustla. Ale určitě je to lepší varianta než kdybyste je musela lžící honit po pekáči
hanys77
(upraveno)
10. 9. 2009, 14:17
@zjelenice
Zuzi, žádná hvězda, spíš Pat a Mat v kuchyni Došlo mi, že jsem tu první várku totiž pekla dýl...Ne po 15 min ale po 20-25, a to udělalo tu hustotu...Teď mám hotovou druhou várku a ta je řidší - dělaná po 15 min. Ale i tak vyloženě neteče, po rozmixování taková hustší marmeláda...Každopádně ať hustá či řídká, povidla jsou suprová MŇAM Dííík
zjelenice
(upraveno)
10. 9. 2009, 19:33
@hanys77
tak Hani, to teda určitě neeeee, koukala jsem k Vám do alba a Pat a Mat to teda fakt ne. Řekla bych, že doma asi taky máte samé mlsné pusiny.... navíc, na rozdíl ode mě, jste MMB obohatila o spoustu receptíků , což já ne. Ale je fakt, že já zase vyzkouším taky skoro všechno, na co na mimáči narazím... No každopádně přeji jen samá spokojená bříška
smiisek
(upraveno)
10. 9. 2009, 9:48
Také se musím přidat s chválou.. Dostala jsem švestky a co s nima. Tak samozřejmě najít recept - nápad na MMB. Už jsem je dělala během týdne 3x a to jsem si o sobě myslela,že jsem líná , z toho jednou jsem "nakazila" tchýni Jen jsem dala víc rumu, jen jeden hřebíček (tedy jen tu "bambulku) a nechala rovnou o cca 10 min déle péci. Také jsem myslela, že na to vyzraju a udělám si rovnou 2 várky a zjistila jsem, že horký vzduch není to právé ořechové. Teď jen aby mi nedej bože nevykvasila nebo nechytla plíseň. Budu se modlit. "Takové práce to dalo " Rozdala jsem malé skleničky v práci na mlsání, tak uvidím zpětnou reakci Ještě jednou D Ě K U J I!!! Jste
zjelenice
(upraveno)
10. 9. 2009, 12:44
@smiisek
Zdeni, jsem ráda, že jste s receptíkem spokojená a doufám i za Vás, že to nebylo marné.... vždyť je s tím tolik práce Držím palečky, ať je vše v pohodě
poupe
(upraveno)
10. 9. 2009, 8:38
Musím také pochválit, povidla jsou vynikající. Dělala jsem poprvé a určitě ne naposledy. Ještě dnes jdeme s dětmi na další várku švestek. Díky za jednoduchý a dobrý recept.
zjelenice
(upraveno)
10. 9. 2009, 12:39
@poupe
Hani, díky za pochvalu.....
Rejža
(upraveno)
9. 9. 2009, 18:32
Uděláno a výbornýýýýýý.Mám je teda řidší ale snad to zhoustne a pokud ne tak to hodím jako omáčku k masu.Výýýýýýýýýborný a pokud seženu ještě švestky tak udělám ještě jednu dávku.
zjelenice
(upraveno)
9. 9. 2009, 21:14
@Rejža
Ali, jsem ráda, že chutnají. A z konzistence si nic nedělejte...jednu várku budete mít na vaření a druhou na pečení... to má málo kdo....určo se příště povede ta hustší varianta
hajcena
(upraveno)
8. 9. 2009, 13:48
můžu se zeptat na konzistenci těch povidel?jsou dostatečně hustá??? díky
zjelenice
(upraveno)
8. 9. 2009, 19:49
@hajcena
Hani, povidla jsou hustá, teda moje, asi jako marmeláda, možná hustší. Nejsou tak hustá, jako to táhnoucí se lepidlo z obchodu, ale řídka taky rozhodně nejsou. Konzistenci si ale můžete přizpůsobit délkou pečení. Pokud je necháte v troubě o 20 min. déle, určitě budou hustší. Tak přeji ať se podaří...
jezinka
(upraveno)
8. 9. 2009, 11:58
Vcera večer jsem udělala "první várku" povidel a jsou fakt NESKUTEČNÁ!!!!! Mám ohromnou radost, protože letos máme spousty švestek a tak konečně mám vyřešeno co s nimi Jinak ještě pro ty, co se jim nechce moc mýt pekáč- já jsem vyložila pekáč klasickým pečícím papírem a na to dala švestky- jinak dále dle postupu. Při mixování jsem dávala pozor, abych jej nenasekala ( ale on je pevně přilepený k pekáči, takže to je OK). Takže ještě jednou MOC A MOC DÍKY že jste se podělila o tento skvělý recept. PS: hrušek máme také plno, tak to vyzkouším i z hruškama a potom napíšu.
smiisek
(upraveno)
10. 9. 2009, 9:55
@jezinka
Mě se pekáč odspodu vůbec nepřipekl, spíše strany a to nevyřeším pečícím papírem.. ale určitě dobrý nápad, pro toho,kterým se tak děje..
Anna1234
(upraveno)
8. 9. 2009, 12:59
@jezinka
Keď máte veľa sliviek, urobte si nutelu ze švestek. Ja robím nutelu inak, ako je už uverejnený recept, na 2 kg rozvarených sliviek dávam len 0,5 kg cukru, 10 dg kakao, a 20 dkg čoko na varenie. Po zmixovaní na hladko treba sterilizovať. Používam aj namiesto čokoládovej polevy.Časť vôbec nemixujem, používam do palaciniek a na parené buchty.
zjelenice
(upraveno)
8. 9. 2009, 13:14
@Anna1234
...tak o tomhle receptíku slyším poprvé.... a zní parádně, pohledám. Jen se chci ještě zeptat, musí se pak zavařovat?
Anna1234
(upraveno)
10. 9. 2009, 10:23
@zjelenice
Nutela sa sterilizuje. Je bezcholesterová.
zjelenice
(upraveno)
8. 9. 2009, 12:49
@jezinka
Marti, koukám, že jste to s pečením "vychytala", určo je to dobrý nápad a někomu jistě pomůže. Jsem ráda, že povidla chutnají ... a s těma hruškama, to je taky dobrý, asi vyzkouším. Kdybyste byla rychlejší, napište, jak se povidla povedla
Vlasta V.
(upraveno)
7. 9. 2009, 22:18
Zuzko,dnes jsem vařila povidla,jsou vynikající ,zítra musím jít někam na lup,at mám ještě z čeho vařit
zjelenice
(upraveno)
8. 9. 2009, 8:41
@Vlasta V.
Vlasti, je fajn, že povidla se povedla a chutnají ... no a pro dnešek přeji úspěšný lup
Ibisek
(upraveno)
7. 9. 2009, 20:02
Dobrý večer Zuzko, právě jsem dodělala povidla a jsou opravdu vynikající .Zítra se vrhnu na další dávku. Děkuji za recept!!! Hana
zjelenice
(upraveno)
7. 9. 2009, 21:03
@Ibisek
Hani, díky za pochvalu. Jsem nadšená, že i jiným kuchařinkám chutnají
itinka007
(upraveno)
7. 9. 2009, 13:38
ještě bych se chtěla zeptat jesli by to šlo třeba zemlít na mašince na maso nebo rozmixovat předem a pak už jet podle postupu.. aby se to nemuselo mixovat až pak?? děkuji za odpověd.Lucka
smiisek
(upraveno)
10. 9. 2009, 10:10
@itinka007
já se popravdě obávám,že by to mohlo mít sklon k prskání a tudíž k zašpinění celé trouby... Taky nad tím tchýně špekulírovala
Anna1234
(upraveno)
10. 9. 2009, 10:31
@smiisek
Neprská, len nesmiete dať na vysokú teplotu, keď sa objaví šťava tak to lmusí len pomaly a nízko "bublat", tak medzi 120 - 150 st. a kastról radšej vyšší. Ja robím z dávky 7 kg v 10 l kastróle, naspodok 1 dcl ocot aby sa nepripálilo a nedávam žiadny cukor. Spodnú vrstvu dužinou dole, ostatné dosypať. Vôbec nemiešam. Keď klesne hmota na menej ako polovicu, vtedy vyberiem a dobre rozmiešam. Horúce dávam do pohárov a obrátim hore dnom. Po vychladnutí ešte sterilizujem.
zjelenice
(upraveno)
10. 9. 2009, 12:49
@Anna1234
... teda tohle určitě taky funguje, jen se mi zdá, že s tím je asi "trochu" víc práce. Ale to je samozřejmě na každé z nás. Mě se líbí jen naházet, dát péct a na časový signál sypat cukr.... .. jen by mě ještě zajímalo, když to pečete jen na tak nízkou teplotu, nepeče se to déle než hodinu?
zjelenice
(upraveno)
7. 9. 2009, 13:55
@itinka007
Luci, na Vaši otázku neumím odpovědět, protože jsem to jinak nezkoušela. Rozmixovat se to ale určitě dřív dá nebo i pomlít. Jen si nejsem jistá, jestli ten výsledek bude stejný. Přece jen ta krustička, která se dělá na půlených švestkách nemusí být stejná na již rozmixované hmotě. Pokud to ale vyzkoušíte, dejte vědět, budeme pak zase o něco "chytřejší" Jinak jsem ráda, že povidla chutnají....
itinka007
(upraveno)
7. 9. 2009, 13:32
před chvíli jsem dodělala a jsou opravdu vynikajíci, všem můžu vřele doporučit. jiné už dělat určitě nebudu. děkuji za bezvadný recept
isobel
(upraveno)
7. 9. 2009, 12:47
Zuzko, dnes jsem dělala povidla dle Vašeho receptu a musím uznat, že lepší jsem ještě nejedla. Už budu dělat jen tyto. Jsou jednoduchá, rychlá , prostě super!!!!!!! Děkuji za recept.
zjelenice
(upraveno)
7. 9. 2009, 13:19
@isobel
... no tak to je paráda, že se povedla a hlavně, že chutnají. Moooc děkuju za uznání. Mějte se.
hanys77
(upraveno)
7. 9. 2009, 1:07
Zuzi, vypadá to lákavě chtěla bych to vyzkoušet, ale bojím se toho, jestli to nebude v té troubě prskat ať nemám potom víc práce s čištěním trouby jak s vařením povidel jak máš hluboký plech?
zjelenice
(upraveno)
7. 9. 2009, 10:25
@hanys77
Hani, není čeho se bát. Trouba zůstane čistá. Povidla si budou jen mírně bublinkat. A plech mám zhruba 7 cm vysoký. Receptík rozhodně stojí za vyzkoušení....
hanys77
(upraveno)
7. 9. 2009, 11:16
@zjelenice
dííík tak to nejspíš dnes večer prubnu pak dám vědět