Zobrazit přihlášovací formulář

Zeleninová jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 476 návštěvníků)

"Smažený" květák bez smažení a vlastně skoro bez práce

0.0
"Smažený" květák bez smažení a vlastně skoro bez práce

Potřebné ingredience

středně velký květák, půl hrnku hladké mouky, 2 vejce, sůl, půl hrnku vody, olej, strouhanka

Postup přípravy

Vodu, mouku, vejce a sůl dáme do větší mísy a rozmícháme vidličkou (přidávám tip z komentářů - už do těstíčka přidat i strouhanku). Květák rozebereme na drobné růžičky asi 3cm v průměru (můžeme krátce povařit v páře, ale není to nutné) a přisypeme do těstíčka. Promícháme - tak, aby se všechny růžičky obalily těstíčkem, a rozložíme na vymaštěný plech (pečicí papír, lehce potřený olejem, zajistí taky bezpracný úklid). Posypeme strouhankou. Další tip z poznámek - pokladení plátky másla zajistí dokonalé zezlátnutí. Pečeme na střední výkon přibližně půl hodiny. Jakmile je květák téměř měkký, zvýšíme teplotu a necháme zezlátnout. Pokud je barva už červená, ale květák stále není měkký, přikryjeme alobalem a zvolna dopékáme (já k tomuto účelu používám papír od másla nebo Hery). Záleží na typu trouby, v horkovzdušné to šlo rychleji. Chutná skoooro jako pracně ručně obalovaný, ale je to desetkrát rychlejší.. ,o)

Poznámky na základě vašich připomínek:
Květák samozřejmě dáváme jen v jedné vrstvě. Těstíčka nesmí být moc, jinak steče na plech a spálí se. Péct na nejvyšší příčce, jinak květák změkne, ale zezlátnout nestačí. V každém případě se řiďte podle vaší trouby - horkovzdušná peče jinak než klasika, elektrická jinak než plynová. A ještě jeden postřeh - používám strouhanku z Lidlu - není jako naše klasická, spíš to jsou takové malé hrudky-drobečky. Možná i to má vliv.

Všem moc děkuji za reakce - ale hlavně těm, které místo pouhého remcání trpělivě zkoušely a podělily se s ostatními o chytré inovace!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie