(recept
si oblíbilo 476 návštěvníků)
"Smažený" květák bez smažení a vlastně skoro bez práce
Potřebné ingredience
středně velký květák, půl hrnku hladké mouky, 2 vejce, sůl, půl hrnku vody, olej, strouhanka
Postup přípravy
Vodu, mouku, vejce a sůl dáme do větší mísy a rozmícháme vidličkou (přidávám tip z komentářů - už do těstíčka přidat i strouhanku). Květák rozebereme na drobné růžičky asi 3cm v průměru (můžeme krátce povařit v páře, ale není to nutné) a přisypeme do těstíčka. Promícháme - tak, aby se všechny růžičky obalily těstíčkem, a rozložíme na vymaštěný plech (pečicí papír, lehce potřený olejem, zajistí taky bezpracný úklid). Posypeme strouhankou. Další tip z poznámek - pokladení plátky másla zajistí dokonalé zezlátnutí. Pečeme na střední výkon přibližně půl hodiny. Jakmile je květák téměř měkký, zvýšíme teplotu a necháme zezlátnout. Pokud je barva už červená, ale květák stále není měkký, přikryjeme alobalem a zvolna dopékáme (já k tomuto účelu používám papír od másla nebo Hery). Záleží na typu trouby, v horkovzdušné to šlo rychleji. Chutná skoooro jako pracně ručně obalovaný, ale je to desetkrát rychlejší.. ,o)
Poznámky na základě vašich připomínek:
Květák samozřejmě dáváme jen v jedné vrstvě. Těstíčka nesmí být moc, jinak steče na plech a spálí se. Péct na nejvyšší příčce, jinak květák změkne, ale zezlátnout nestačí. V každém případě se řiďte podle vaší trouby - horkovzdušná peče jinak než klasika, elektrická jinak než plynová. A ještě jeden postřeh - používám strouhanku z Lidlu - není jako naše klasická, spíš to jsou takové malé hrudky-drobečky. Možná i to má vliv.
Všem moc děkuji za reakce - ale hlavně těm, které místo pouhého remcání trpělivě zkoušely a podělily se s ostatními o chytré inovace!
Poznámky na základě vašich připomínek:
Květák samozřejmě dáváme jen v jedné vrstvě. Těstíčka nesmí být moc, jinak steče na plech a spálí se. Péct na nejvyšší příčce, jinak květák změkne, ale zezlátnout nestačí. V každém případě se řiďte podle vaší trouby - horkovzdušná peče jinak než klasika, elektrická jinak než plynová. A ještě jeden postřeh - používám strouhanku z Lidlu - není jako naše klasická, spíš to jsou takové malé hrudky-drobečky. Možná i to má vliv.
Všem moc děkuji za reakce - ale hlavně těm, které místo pouhého remcání trpělivě zkoušely a podělily se s ostatními o chytré inovace!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
trukska
(upraveno)
19. 7. 2009, 8:11
Bezva nápad. Určo vyzkoušíme
alimama
(upraveno)
23. 7. 2009, 20:28
@trukska
Děkuji!
Yvetaaa
(upraveno)
18. 7. 2009, 11:37
...DOBRÝ NÁPAD , STOJÍ ZA ZKOUŠKU . .
alimama
(upraveno)
23. 7. 2009, 20:26
@Yvetaaa
Tak snad u zkoušky nepropadne..
Dadulaaa
(upraveno)
17. 7. 2009, 21:43
určitě vyzkouším, bude to namka bez práce, toobalování je fakt zdlouhavé
alimama
(upraveno)
20. 7. 2009, 21:02
@Dadulaaa
Jojo - občas to ráda udělám, ale dvakrát do týdne, jak by se to doma líbilo..
Evelyn123
(upraveno)
16. 7. 2009, 18:40
Dnes jsem květák koupila s tím, že zítra bude mozeček. Ten mám ráda já, ale ne mužík, ten jen obalovaný. Mně se s tím však nechce dělat, je to zdlouhavé a smažené a to já moc nemusím. Tenhle recept mě však zaujal a tak zítra vyzkouším a jsem zvědavá co mužík na to :-. Dám vědět a děkuju, Adi,
alimama
(upraveno)
16. 7. 2009, 20:01
@Evelyn123
Evi - není to žádný zázrak, ale proč nezkusit změnu? Snad se i váš choť pro jednou spokojí s imitací..
Evelyn123
(upraveno)
18. 7. 2009, 13:05
@alimama
Adi, dělala jsem dneska. Moc mi to chutnalo, malinkou chvilku jsem růžičky povařila - vývar na polévku - dala do předehřáté trouby na 200 a za chvilenku hotovo. S tatarkou výborný. Muž doma však nebyl, ale myslím, že mu to bude chutnat
alimama
(upraveno)
20. 7. 2009, 20:13
@Evelyn123
Děkuji za odezvu, jsem ráda, že jste si pochutnali!
dstepanek
(upraveno)
15. 7. 2009, 17:18
Tak dnes jsem dělala a bylo to trochu sušší. Čím to mohlo být? Moc strouhanky??? musela jsem pak na květák po půl hodince ještě máznout jedno vajíčko...za dalších 15min to bylo lepší. Příště zkusím znova.
Renča4
(upraveno)
22. 8. 2009, 13:42
@dstepanek
U nás to dopadlo podobně A navíc ne a ne květák změknout. Už příště raději jen obalovaný
alimama
(upraveno)
16. 7. 2009, 18:32
@dstepanek
Podle mých zkušeností záleží na kvalitě květáku - když je úplně čerstvý, je takový šťavnatý a chutná fakt dobře, ale po pár dnech v lednici už je vysušenější, tak ho před pečením radši krátce napařím. Tak snad to bude napodruhé lepčejší..
JKpipule
(upraveno)
15. 7. 2009, 11:37
Teda to je vyfitávka , teď je plno květáku a docela levný tak vyzkoušíme
alimama
(upraveno)
20. 7. 2009, 18:18
@JKpipule
Doufám, že bude chutnat, děkuji!
Ilonáček
(upraveno)
8. 7. 2009, 23:44
alimama
(upraveno)
19. 7. 2009, 22:05
@Ilonáček
Renča4
(upraveno)
8. 7. 2009, 16:40
bezva nápad vyzkouším
alimama
(upraveno)
19. 7. 2009, 22:04
@Renča4
Děkuji, doufám, že se povede!
zuzica
(upraveno)
8. 7. 2009, 16:06
Dnes jsme měli k obědu. Já a děti jsme byli moooooc spokojeni manžel prostě obalovaný je prý lepší, ale kdo nechce jíst, ať nejí, já to zase někdy udělám, je to totiž neskutečně rychlé !!!!!
alimama
(upraveno)
14. 7. 2009, 20:37
@zuzica
Kdo nechce jíst, ať si uvaří sám.. Já osobně se ale v létě radši válím u vody, než poskakuju u sporáku a počítám, že je nás takových víc - takže hezké prázdniny a díky za pochvalu!
Sasu
(upraveno)
7. 7. 2009, 21:42
tak to je super nápad, vyzkoušíme
alimama
(upraveno)
14. 7. 2009, 10:32
@Sasu
Děkuji, zkuste a dejte vědět!
Viky28
(upraveno)
4. 7. 2009, 14:45
ADI VÝBORNÝ DNES JSME MĚLI K OBĚDU
alimama
(upraveno)
5. 7. 2009, 0:02
@Viky28
Děkuji, jsem ráda, že chutnalo!