(recept
si oblíbilo 476 návštěvníků)
"Smažený" květák bez smažení a vlastně skoro bez práce
Potřebné ingredience
středně velký květák, půl hrnku hladké mouky, 2 vejce, sůl, půl hrnku vody, olej, strouhanka
Postup přípravy
Vodu, mouku, vejce a sůl dáme do větší mísy a rozmícháme vidličkou (přidávám tip z komentářů - už do těstíčka přidat i strouhanku). Květák rozebereme na drobné růžičky asi 3cm v průměru (můžeme krátce povařit v páře, ale není to nutné) a přisypeme do těstíčka. Promícháme - tak, aby se všechny růžičky obalily těstíčkem, a rozložíme na vymaštěný plech (pečicí papír, lehce potřený olejem, zajistí taky bezpracný úklid). Posypeme strouhankou. Další tip z poznámek - pokladení plátky másla zajistí dokonalé zezlátnutí. Pečeme na střední výkon přibližně půl hodiny. Jakmile je květák téměř měkký, zvýšíme teplotu a necháme zezlátnout. Pokud je barva už červená, ale květák stále není měkký, přikryjeme alobalem a zvolna dopékáme (já k tomuto účelu používám papír od másla nebo Hery). Záleží na typu trouby, v horkovzdušné to šlo rychleji. Chutná skoooro jako pracně ručně obalovaný, ale je to desetkrát rychlejší.. ,o)
Poznámky na základě vašich připomínek:
Květák samozřejmě dáváme jen v jedné vrstvě. Těstíčka nesmí být moc, jinak steče na plech a spálí se. Péct na nejvyšší příčce, jinak květák změkne, ale zezlátnout nestačí. V každém případě se řiďte podle vaší trouby - horkovzdušná peče jinak než klasika, elektrická jinak než plynová. A ještě jeden postřeh - používám strouhanku z Lidlu - není jako naše klasická, spíš to jsou takové malé hrudky-drobečky. Možná i to má vliv.
Všem moc děkuji za reakce - ale hlavně těm, které místo pouhého remcání trpělivě zkoušely a podělily se s ostatními o chytré inovace!
Poznámky na základě vašich připomínek:
Květák samozřejmě dáváme jen v jedné vrstvě. Těstíčka nesmí být moc, jinak steče na plech a spálí se. Péct na nejvyšší příčce, jinak květák změkne, ale zezlátnout nestačí. V každém případě se řiďte podle vaší trouby - horkovzdušná peče jinak než klasika, elektrická jinak než plynová. A ještě jeden postřeh - používám strouhanku z Lidlu - není jako naše klasická, spíš to jsou takové malé hrudky-drobečky. Možná i to má vliv.
Všem moc děkuji za reakce - ale hlavně těm, které místo pouhého remcání trpělivě zkoušely a podělily se s ostatními o chytré inovace!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
lerii b
(upraveno)
2. 8. 2009, 13:11
Zrovínka jsem dovařila květák. A už jsem byla říčná s pomyšlení , že ho musím obalit. a ejhle váš receptík. Jdu patlat. Díkyyyyy
Veronička
(upraveno)
2. 8. 2009, 12:40
Vypadá to skvěle....zítra vyzkouším...děkuji za ušetřený čas
Pincena
(upraveno)
30. 7. 2009, 22:22
Výýýborné !!!! Dnes jsme měli k obědu a všichni se jen oblizovali !!!! Lehoučké a chutné! Moc děkujeme !!!
kojal
(upraveno)
29. 7. 2009, 22:15
Vyzkoušeli jsme a super ! Sice jsem zvolila trošku inovaci, protože jsme doma zrovna neměli květák, ale jen se po jídle zaprášilo. A z čeho jsem tu mňamku dělala ? Z gigantu - kedlubny. Nakrájela jsem si ji na kostičky, 5 minut povařila a už jela podle Vašeho receptu. Takže pá, pá a moc díky za inspiraci. Jarmila
Jia
(upraveno)
28. 7. 2009, 13:53
Takže : Mně chutnala tato verze pomalu více než klasika . Růžičky květáku jsem po namočení v těstíčku strčila z jedné strany do strouhanky a touto stranou je položila na pekáček. Zbytek těstíčka jsem nalila kolem květáku a pak celé posypala strouhankou. Zespodu se udělala křupavoučká kůrčička . Jinak manžel a ohodnotili slovy "de to" .
bozdíška
(upraveno)
25. 7. 2009, 14:41
Děkujeme za super recept. Dnes jsme měli tuhle dobrůtku k obědu. Není nad to, když si někdo umí poradit a zjednodušit si práci . Ještě jednou díky.
alimama
(upraveno)
28. 7. 2009, 10:38
@bozdíška
A já děkuju za pochvalu - máme doma sedmitýdenní miminko, takže na hodinové obalování a smažení mi zrovna chybí jedny ruce..
růžík
(upraveno)
25. 7. 2009, 12:54
Super nápad , květák tu mám takže už vím co budu zítra vařit
ceetyy
(upraveno)
25. 7. 2009, 12:30
taky jsme měli k obídku a taky jsem přidala sýr se salámem, dík za receptík byla to dobrůtka a bez práce
Nela22
(upraveno)
24. 7. 2009, 23:10
Dnes jsme ho měli k obědu. Přidala jsem nastrouhaný sýr a kousky salámu- byl výborný.
Appletka
(upraveno)
24. 7. 2009, 9:59
Ty vogo Dávám do oblíbených receptů, aniž jsem ho prozatím vyzkoušela - moji chlapi květák milují, já naopak nesnáším to patlání s obalováním - díky za skvělou vychytávku, zase ušetřím nějaký čas jen pro sebe
anderek
(upraveno)
24. 7. 2009, 7:18
tak jdu na to ..snad u nás taky projde
alimama
(upraveno)
27. 9. 2009, 11:41
@anderek
Jak tady některé holky píšou - když přidáte salámek, tak projde určitě..
šlaušek
(upraveno)
23. 7. 2009, 17:06
Vpadá to suprově, |:o ,mám aspon inspiraci na sobotní oběd.skvěle
alimama
(upraveno)
27. 9. 2009, 11:39
@šlaušek
Děkuji - snad se u vás povedlo..
bara55
(upraveno)
23. 7. 2009, 14:21
velmi nám chutilo vdaka Adka
alimama
(upraveno)
26. 8. 2009, 18:26
@bara55
Děkuji, moc mě to těší!
kalimera
(upraveno)
23. 7. 2009, 9:02
Vynikající , děkuji za recept .
alimama
(upraveno)
19. 8. 2009, 19:44
@kalimera
Děkuji za kladné hodnocení!
domenica
(upraveno)
20. 7. 2009, 14:01
Mooooooc dobry prave jsme ho dojedli a vsichni si pochutnali )))))) Dekujem
alimama
(upraveno)
19. 8. 2009, 18:19
@domenica
Jsem ráda, že se povedlo a děkuji!
dojinek
(upraveno)
20. 7. 2009, 11:38
Mám doma květák a pořád přemýšlím jak ho udělat, abych na něho nemusela ani šáhnout Díky za recept jdu na to moc se mi to líbí
alimama
(upraveno)
10. 8. 2009, 19:15
@dojinek
Tak úplně bez sahání to asi nepůjde, ale minimalizovat se to dá.. Děkuji!
Radajs
(upraveno)
19. 7. 2009, 23:46
Aďule spousta pozitivních hodnocení smažený květáček milujeme určo vyzkouším Ráďa + medvídci
alimama
(upraveno)
10. 8. 2009, 10:12
@Radajs
Děkuji a pokud už jste vyzkoušeli, snad chutnalo..
hornajda
(upraveno)
19. 7. 2009, 20:24
Super nápad dnes byl k obědu výborný Jana
alimama
(upraveno)
8. 8. 2009, 10:43
@hornajda
Děkuji, jse ráda, že jste si pochutnali!
papito
(upraveno)
19. 7. 2009, 11:17
Hodně dobrý nápad! Určitě to bude vynikající.
alimama
(upraveno)
7. 8. 2009, 18:48
@papito
Děkuji - odpovídám pozdě, tak už jste možná i u vás vyzkoušeli.. snad nezklamal.
mariev
(upraveno)
19. 7. 2009, 8:29
Děkuju za výborný recept,u nás všichni obalovaný květák milují a taky ho musí mít velké porce a já šílím u obalování a nekonečného smažení
alimama
(upraveno)
7. 8. 2009, 18:46
@mariev
Tak snad už bylo uděláno a chutnalo..