(recept
si oblíbilo 476 návštěvníků)
"Smažený" květák bez smažení a vlastně skoro bez práce
Potřebné ingredience
středně velký květák, půl hrnku hladké mouky, 2 vejce, sůl, půl hrnku vody, olej, strouhanka
Postup přípravy
Vodu, mouku, vejce a sůl dáme do větší mísy a rozmícháme vidličkou (přidávám tip z komentářů - už do těstíčka přidat i strouhanku). Květák rozebereme na drobné růžičky asi 3cm v průměru (můžeme krátce povařit v páře, ale není to nutné) a přisypeme do těstíčka. Promícháme - tak, aby se všechny růžičky obalily těstíčkem, a rozložíme na vymaštěný plech (pečicí papír, lehce potřený olejem, zajistí taky bezpracný úklid). Posypeme strouhankou. Další tip z poznámek - pokladení plátky másla zajistí dokonalé zezlátnutí. Pečeme na střední výkon přibližně půl hodiny. Jakmile je květák téměř měkký, zvýšíme teplotu a necháme zezlátnout. Pokud je barva už červená, ale květák stále není měkký, přikryjeme alobalem a zvolna dopékáme (já k tomuto účelu používám papír od másla nebo Hery). Záleží na typu trouby, v horkovzdušné to šlo rychleji. Chutná skoooro jako pracně ručně obalovaný, ale je to desetkrát rychlejší.. ,o)
Poznámky na základě vašich připomínek:
Květák samozřejmě dáváme jen v jedné vrstvě. Těstíčka nesmí být moc, jinak steče na plech a spálí se. Péct na nejvyšší příčce, jinak květák změkne, ale zezlátnout nestačí. V každém případě se řiďte podle vaší trouby - horkovzdušná peče jinak než klasika, elektrická jinak než plynová. A ještě jeden postřeh - používám strouhanku z Lidlu - není jako naše klasická, spíš to jsou takové malé hrudky-drobečky. Možná i to má vliv.
Všem moc děkuji za reakce - ale hlavně těm, které místo pouhého remcání trpělivě zkoušely a podělily se s ostatními o chytré inovace!
Poznámky na základě vašich připomínek:
Květák samozřejmě dáváme jen v jedné vrstvě. Těstíčka nesmí být moc, jinak steče na plech a spálí se. Péct na nejvyšší příčce, jinak květák změkne, ale zezlátnout nestačí. V každém případě se řiďte podle vaší trouby - horkovzdušná peče jinak než klasika, elektrická jinak než plynová. A ještě jeden postřeh - používám strouhanku z Lidlu - není jako naše klasická, spíš to jsou takové malé hrudky-drobečky. Možná i to má vliv.
Všem moc děkuji za reakce - ale hlavně těm, které místo pouhého remcání trpělivě zkoušely a podělily se s ostatními o chytré inovace!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
evča10
(upraveno)
9. 5. 2010, 13:18
tak jsem dneska zkoušela květák na oběd a nic moc. měkoučký byl ,ale ta barva tady s obrázkem nemá nic společného.A chutově se to vůbec nedá srovnat s klasicky smažným.I když jsme měla květák čerstvý,tak ve finále po upečení v troubě byl suchý No nic příště si dám raději práci pěkně ho ručičkama obalím a usmažím ve fritáku a nebo na pánvičce
krylova
(upraveno)
28. 10. 2009, 7:02
dobrý den tak i já jsem vyzkoušela,ale moc dobré to nebylo tak příště radši zase obalím jinak u vás na obrázku to vypadá báječně
Evásek.cz
(upraveno)
22. 4. 2010, 13:51
@krylova
přidávám se. Není nad klasický, i když pracnější smažený květák. Tohle mi silně nechutnalo
badzon
(upraveno)
23. 10. 2009, 18:57
ADUŠ,DNES JSEM ZKOUŠELA VÁŠ RECEPT UŽ PODRUHÉ A MUSÍM VÁM ŘÍCT,ŽE JSEM NADŠENÁ I JÁ I A ....VELICE RYCHLÁ A PRAKTICKÁ PŘÍPRAVA,ČISTÉ RUCE A MÁLO NÁDOBÍ A TA ÚSPORA ČASU... PROSTĚ PARÁDA.U NÁS SE TENTO RECEPT UJAL A JELIKOŽ MÁ MANŽA PROBLÉMY PO SMAŽENÉM JÍDLE TAK JE NADŠENÝ A TED´NEMÁ ŽÁDNÝ PROBLÉM.TAKŽE DĚKUJEME
plonkk
(upraveno)
14. 10. 2009, 14:00
Jé Aduš, tak právě jsme to poobědvali Bylo to moc dobré, i když se mi to moc nepovedlo.Květák jsem předem lehce povařila, takže byl měkký, ale mám plynovou troubu a ta peče víc zespod, takže nahoře jsem měla místy ještě strouhanku Naštěstí můj mužíček není vůbec vybíravý, takže to zblajzl jako malinu i tak Určitě vyzkouším znovu, ale až v nové troubě.
smops
(upraveno)
11. 10. 2009, 19:08
Ado,já také dnes vyzkoušela a jsem spokojená.I manžel ,který obalovaný květák nejí ho snědl. .Děkuji za super inspiraci
alimama
(upraveno)
12. 10. 2009, 19:07
@smops
Děkuji za morální podporu (už mám z těch nepodařených komentářů depresi, proč to tolika lidem nejde?) a přeji pohodové čekání na další !!!
babitwins
(upraveno)
11. 10. 2009, 15:24
dělala jsem už podruhé, ale pořád hrůza, květák mi změkl ažaž, nahoře vyschlá strouhanka, sypká, na místech hnědá tak nevím škoda, na obrázku vypadá skvěle Alena
alimama
(upraveno)
12. 10. 2009, 19:00
@babitwins
To mě mrzí , zkusíte do třetice? Připsala jsem do receptu návrhy na zlepšení..
smops
(upraveno)
11. 10. 2009, 19:10
@babitwins
Já také vyzkoušela a jsem spokojená.Je pravda že jsem květák ,když byl dole zlatavý, otočila a pekla dál
alimama
(upraveno)
12. 10. 2009, 19:01
@smops
Taky dobrý - tři minutky práce na navíc a nemusíte hlídat!
Klaris
(upraveno)
6. 10. 2009, 15:08
udělala jsem a už je skoro pryč opravdu super - bomba
kapka deste
(upraveno)
2. 10. 2009, 13:31
tak můj dnešní pokus nemá bohužel s krásným obrázkem nahoře nic společného. Těstíčko postupně z růžiček květáku "sjelo" na plech, kde se za chvíli spálilo v tmavě hnědou krustu na které po skoro hodině pečení sedí bílé postrouhankované polosyrové a tvrdé minikvětáčky. Nedá se nic dělat. objetuju se a zbaštím je. Stejně mám květák z rodiny nejraději..
alimama
(upraveno)
5. 10. 2009, 19:38
@kapka deste
Tak to se mi taky jednou stalo - udělala jsem moc těstíčka a bylo mi ho líto vyhodit - jeli jsme na dovolenou. Těstíčka stačí jen trochu, aby se na květák nalepila strouhanka. Je mi líto, že se nepovedlo!
PetLuLu
(upraveno)
30. 9. 2009, 10:50
supééér ,dnes jsem dělala druhý pokus,první se mě moc nepozdával,ale přišla jsem na to že je potřeba opravdu použít plech nebo větší pekáček,aby květák byl v jedné vrstvě a ne na sobě ,minule jsem toho měla silnou vrstvu a né a né změknout a výsledek nic moc,ale ted už to vím a děkuji za tip
limlice
(upraveno)
23. 9. 2009, 17:44
Dělala jsem minulý týden no a mě a mé dcerce to moc chutnalo.Jak se ve všem ponimrá,tak tohle měla razdva v sobě.Tím jak tam nebylo hromadu tuku,tak to bylo pro nás obě daleko stravitelnější.Zato manža to moc neocenil-tomu tam ten olej naopak chyběl.Prý klasika je klasika.
Mach
(upraveno)
23. 9. 2009, 17:30
Měli jsme minulý týden,chutnalo všem
Trója
(upraveno)
23. 9. 2009, 14:36
Tak bohužel se řadím k těm co se nepovedl Měkký byl, ale nebyl opečený do křupava i když trouba pak jela naplno.Tak snad se podaří příště, až budu zase líná obalovat
lejlaaaa
(upraveno)
22. 9. 2009, 14:22
dobrý den, dnes jsem přišla uhoněná z města s květákem v kočárku ..co budu vařit?? samozdřejmě jsem sedla k netu a našla váš recept už jsem i ochutnala ..výborné super rychlovka a dobrota do těstíčka jsem přidala ještě šumkový salám mňam! moc děkuji a přeji hezký den
kyčerka
(upraveno)
19. 9. 2009, 12:59
bohužel patřím mezi ty,kterým se taky nepovedl,pekla jsem hodinu než zrůžověl,a i tak byl tvrdý...květák máme moc rádi,takže příště raději smažený,i když dá více práce škoda
alimama
(upraveno)
24. 9. 2009, 15:24
@kyčerka
Šári - chce to trochu zkoušet. Pekla jsem v tchýnině horkovzdušné troubě a musela jsem upravit délku i intenzitu, protože prostě peče jinak, než ta moje stařenka.. Klasika je samozřejmě chuťově lepší, o tom žádná, ale někdy prostě na piplání není čas, tak nastupuje alternativa.
mil4a
(upraveno)
21. 8. 2009, 9:21
Květák už vařím a vyzkouším tento receptík.Určitě je zdravější než klasika smažený.Jana
mil4a
(upraveno)
21. 8. 2009, 20:35
@mil4a
Tak nevím proč,ale nepovedlo se.Možná tím že nemá horkovzdušnou troubu.Květák se rozpadal a nezrůžověl.Asi je chyba ve mně.Škoda.Jana
alimama
(upraveno)
22. 8. 2009, 10:58
@mil4a
To mě mrzí. Horkovzdušnou troubu taky nemám, tím to není. Spíš tím, že byl květák vařený. Já ho nevařím vůbec, peče se to dost dlouho, tak změkne. Maximálně ho dám na chvilku do páry. Tak snad příště..
MILU999
(upraveno)
10. 8. 2009, 14:31
skvělé!!!!!
Zrušený účet
(upraveno)
7. 8. 2009, 18:53
Zítra vyzkouším, mnoho času na vaření nebude a aspoň zkusím něco nového, snad bude doma chutnat - hlavně manželovi, ten na klasický smažený květák nedá dopustit
smudlíí
(upraveno)
7. 8. 2009, 7:34
Díky moc za receptík,tento květáček všem chutnal určo budu ráda dělat,je téměř bez práce
Delisa
(upraveno)
4. 8. 2009, 13:15
Vynikající a rychlé a téměř bez práce DOPORUČUJI! P.S.: jen jsem těstíčko udělala z mléka a ve strouhance jsem to pak "vykoupala" S květákem se už nikdy nebudu obalovat a smažit
alimama
(upraveno)
4. 8. 2009, 19:50
@Delisa
Díky za pochvalu, jsem ráda, že jsem vám ušetřila pár minut na letní lenošení!
ivahouba
(upraveno)
2. 8. 2009, 19:27
Skvely letni recept, jednoducha priprava a k tomu jeste i zdravejsi nez obalovany smazeny + zadne patlani. A plno volneho casu DIKY
alimama
(upraveno)
4. 8. 2009, 19:51
@ivahouba
Děkuji a pěkně si ten volný čas užijte!