(recept
si oblíbilo 476 návštěvníků)
"Smažený" květák bez smažení a vlastně skoro bez práce
Potřebné ingredience
středně velký květák, půl hrnku hladké mouky, 2 vejce, sůl, půl hrnku vody, olej, strouhanka
Postup přípravy
Vodu, mouku, vejce a sůl dáme do větší mísy a rozmícháme vidličkou (přidávám tip z komentářů - už do těstíčka přidat i strouhanku). Květák rozebereme na drobné růžičky asi 3cm v průměru (můžeme krátce povařit v páře, ale není to nutné) a přisypeme do těstíčka. Promícháme - tak, aby se všechny růžičky obalily těstíčkem, a rozložíme na vymaštěný plech (pečicí papír, lehce potřený olejem, zajistí taky bezpracný úklid). Posypeme strouhankou. Další tip z poznámek - pokladení plátky másla zajistí dokonalé zezlátnutí. Pečeme na střední výkon přibližně půl hodiny. Jakmile je květák téměř měkký, zvýšíme teplotu a necháme zezlátnout. Pokud je barva už červená, ale květák stále není měkký, přikryjeme alobalem a zvolna dopékáme (já k tomuto účelu používám papír od másla nebo Hery). Záleží na typu trouby, v horkovzdušné to šlo rychleji. Chutná skoooro jako pracně ručně obalovaný, ale je to desetkrát rychlejší.. ,o)
Poznámky na základě vašich připomínek:
Květák samozřejmě dáváme jen v jedné vrstvě. Těstíčka nesmí být moc, jinak steče na plech a spálí se. Péct na nejvyšší příčce, jinak květák změkne, ale zezlátnout nestačí. V každém případě se řiďte podle vaší trouby - horkovzdušná peče jinak než klasika, elektrická jinak než plynová. A ještě jeden postřeh - používám strouhanku z Lidlu - není jako naše klasická, spíš to jsou takové malé hrudky-drobečky. Možná i to má vliv.
Všem moc děkuji za reakce - ale hlavně těm, které místo pouhého remcání trpělivě zkoušely a podělily se s ostatními o chytré inovace!
Poznámky na základě vašich připomínek:
Květák samozřejmě dáváme jen v jedné vrstvě. Těstíčka nesmí být moc, jinak steče na plech a spálí se. Péct na nejvyšší příčce, jinak květák změkne, ale zezlátnout nestačí. V každém případě se řiďte podle vaší trouby - horkovzdušná peče jinak než klasika, elektrická jinak než plynová. A ještě jeden postřeh - používám strouhanku z Lidlu - není jako naše klasická, spíš to jsou takové malé hrudky-drobečky. Možná i to má vliv.
Všem moc děkuji za reakce - ale hlavně těm, které místo pouhého remcání trpělivě zkoušely a podělily se s ostatními o chytré inovace!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
neposeda
(upraveno)
11. 11. 2017, 15:07
Dnes jsem dělala a je výborný.Díky za recept.
DRAPALINA DRAPALOVA
(upraveno)
12. 10. 2015, 9:30
TEZ ZKUSIM DEKUJI ZA RADU
cvrckova
(upraveno)
28. 4. 2015, 18:46
Díky za super tip na tuto pracnou mňamku, kterou jsem nedělala vůbec ráda, ale po objevení Vašeho receptu je to brnkačka! Určitě postoupím dál i svým kamarádkám a známým! Děkujeme
Jezevčíková
(upraveno)
19. 4. 2015, 13:07
Právě jsme doobědvali, vynikajíci
ajkammm
(upraveno)
29. 3. 2015, 13:56
vyzkouším
amam33
(upraveno)
29. 3. 2015, 13:43
Výborné krásně křupavý květák a hotový raz dva
zuzanati
(upraveno)
17. 11. 2014, 13:40
Ado, květák je báječný Děkujeme za bomba recept, všem chutnalo, vzhledem k min. časové náročnosti stíhám i
kokoska24
(upraveno)
14. 11. 2014, 18:29
Výborné. právě jsme dojedli a chutnalo všem. Do těstíčka jsem nedávala mouku, ale jen strouhanku a povrch květáku jsem ještě strouhankou posypala. Mňamka, budu šířit dál.
Martiline
(upraveno)
16. 10. 2014, 14:25
Velice dobré. Dnes jsem zkusila k obědu. Přidávám se k ostatním, že je daleko chutnější než klasicky smažený.
kvítečko
(upraveno)
3. 10. 2014, 8:01
vyzkouším
Toddy
(upraveno)
2. 10. 2014, 18:28
Dobrý večer Ado, smažený květák máme rádi a tenhle Váš jsme si zamilovali . Děkuji, je vynikající. Přidávám se k názoru, že je lepší než smažený, Katka s Adámkem a Nelinkou
Leskot
(upraveno)
13. 10. 2014, 19:08
Ako píše dole Simonka - karfiol nie je ako smažený, lebo je lepšííííí, a ešte raz lepší !!!!! Som veľmi rada, že som tento recept objavila - my sa ho s manželom nevieme dojesť Stravujeme sa podľa 90-dňovej diéty a keď máme škroby, tak ho robím k vareným zemiačkom s maslom.... Dokonca ani nedávam vajíčka do cestíčka, lebo to sú bielkoviny (prvýkrát som dala, aby som vedela, aké to je) ... iba zmiešam vodu, múku a trochu solamylu namiesto vajka, posolím cesnakovou soľou a tiež používam strúhanku z Lidla, navrch plátky masla a dobre zapečiem .,. takže to robíme každý štvrtý deň keď máme škroby a ešte sme sa neprejedli A ešte aká rýchlovka, aj manikúru si medzitým spravím Tak ja dávam za tento recept velikánsku jednotku + hviezdičky Úplnou náhodou som prišla na to, že karfiol je chutnejší pocákaný olejom, ako s plátkami masla... aj sa lepšie prepečie ... maslo dávam len na zemiaky
len-dys
(upraveno)
12. 8. 2014, 8:09
Tak to opravdu dobrý nápad já ho moc nedělám kvůli pracnosti,ale máme ho rádi dnes zkusím díky za radu
P.A.V.L.A
(upraveno)
20. 7. 2014, 21:14
babkamt
(upraveno)
20. 7. 2014, 18:38
evik2005
(upraveno)
20. 7. 2014, 13:56
siena
(upraveno)
20. 7. 2014, 13:47
Sa1di24
(upraveno)
20. 7. 2014, 13:38
VYNIKAJÍCÍ PRÁVĚ JSEM DOJEDLA A MUŽU VŠEM DOPORUČIT ŽÁDNÝ TUK-MÁCHÁNÍ V OLEJI A ŽÁDNÉ STÁNÍ U PLOTNY
petracan
(upraveno)
24. 11. 2013, 11:39
Ado, děkuji za recept, květák byl naprosto vynikající
laskonka333
(upraveno)
12. 10. 2013, 14:27