(recept
si oblíbilo 195 návštěvníků)
BEZOVÁ ŠŤÁVA sirup - RYCHLÁ JEDNODUCHÁ A DOBROUČKÁ
Potřebné ingredience
NA JEDNU DÁVKU: 20 KVĚTŮ Z ČERNÉHO BEZU, 5 DKG KYSELINY CITRONOVÉ, 2 KG CUKRU, 3 CITRONY, 1,5 LITRU VODY
Postup přípravy
NATRHANÉ KVĚTY PROPLÁCHNEME A DÁME S 1,5 LITREM VODY A S JEDNÍM NA KOLEČKA NAKRÁJENÝM CITRONEM NA 24 HODIN VYLOUHOVAT.
DRUHÝ DEN PŘECEDÍME ( JÁ VYMAČKÁM PŘES PLÍNU), NALEJEME DO HRNCE, PŘIDÁME ŠŤÁVU ZE 2CITRONŮ, 5 DKG KYSELINY CITRONOVÉ A 2 KILA CUKRU.DÁME NA PLOTNU A MÍCHÁME, JAK SE ZAČNOU NA DNĚ DĚLAT BUBLINKY VARU, JE HOTOVO. LEJI HORKÉ DO SKLA, MOŽNO NECHAT VYCHLADNOUT A DÁT DO PET LAHVÍ. MÁME JÍ MOC RÁDI, DĚLÁM KAŽDÝ ROK VÁRKU ZE 40-50 KIL CUKRU:-))
DRUHÝ DEN PŘECEDÍME ( JÁ VYMAČKÁM PŘES PLÍNU), NALEJEME DO HRNCE, PŘIDÁME ŠŤÁVU ZE 2CITRONŮ, 5 DKG KYSELINY CITRONOVÉ A 2 KILA CUKRU.DÁME NA PLOTNU A MÍCHÁME, JAK SE ZAČNOU NA DNĚ DĚLAT BUBLINKY VARU, JE HOTOVO. LEJI HORKÉ DO SKLA, MOŽNO NECHAT VYCHLADNOUT A DÁT DO PET LAHVÍ. MÁME JÍ MOC RÁDI, DĚLÁM KAŽDÝ ROK VÁRKU ZE 40-50 KIL CUKRU:-))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
castilla
(upraveno)
8. 6. 2009, 9:15
My dáváme do sklinek max. 0,7l. Vršek zakápneme rumem, aby se nekazila,rum se drží na vršu pak jen stačí trošku odlít. Citrón nedáváme po předchozí zkušenosti,kdy se nám šťáva zkazila. Skladujeme ve sklepě.Po těchto úpravách nám štáva bezproblémů vydrží po celý rok.
alička 1
(upraveno)
8. 6. 2009, 18:20
@castilla
Lídko děkuji zaradu , rumík by měl jistě úspěch (hlavně u tatínka ). A máte pravdu, že lepší domácí, než kupovaná , my jsme 4 dospělí a 2 děti, něco rozdám, a na jaře je to jen tak tak, než kvete další bez
Cassiel
(upraveno)
4. 6. 2009, 20:28
Obejdu se bez požití padesáti kil cukru ročně v nápojích Ale chuťově je moc dobrá...
castilla
(upraveno)
8. 6. 2009, 9:43
@Cassiel
musím s Vámi nesouhlesit. Naší 4 člené rodině (3 dospělí, 1 dítě) vystačí na rok šťáva z 16kg cukru. A ikdyby to bylo víc, je dle mého názoru lepší mít vlastní šťávu než kupovanou, kde jsou minimálně přidávaná barviva.
alička 1
(upraveno)
5. 6. 2009, 10:15
@Cassiel
Rozumím, ale je nás na to hodně
Gackulka
(upraveno)
4. 6. 2009, 16:51
Jestli můžu poradit taky děláme šťávu stejně jen ji dávám do skleniček od zavařeniny a 20 minut zavařuji ať chytne víčko,mám tak jistotu že vydrží do dalšího roku a možná i déle.
alička 1
(upraveno)
5. 6. 2009, 10:15
@Gackulka
Super nápad
Ilonáček
(upraveno)
4. 6. 2009, 16:46
Když dám do pet lehví nezkvasí? Jinak bezva receptík
alička 1
(upraveno)
5. 6. 2009, 10:14
@Ilonáček
Zatím se mi to nestalo, ale uchovávám v lednici
lumka
(upraveno)
4. 6. 2009, 12:28
A můžu se zeotat jak vydrží dlouho a kde skladovat,teda myslím aby s nekazila,díky za radu
alička 1
(upraveno)
4. 6. 2009, 16:29
@lumka
No já se přiznám, že šťávu uchovávám v lednici a vydrží mi celý rok. Mám na ní sólo lednici . Letos poprvé jsem se rozhodla přidat ještě konzervant Sorban draselný, tak nevím, jak to vydrží, ale mělo by. Jinak recepr mám od kamaráda,šťávu uchovávají jen ve špajzu a taky drží. . Já se spíš jen bojím, kdyby náhodou, přeci jen je to cukru a práce, dkyž toho dělám tolik