(recept
si oblíbilo 406 návštěvníků)
Mazanec / Vánočka jemný a křehký jak vatička
Potřebné ingredience
1 kg mouky hladké, 20 dkg cukr krupice, 4 dcl mléka, 1dcl rumu - do něj namočíme 100g rozinek (přidáme do těsta i s rumem) 42g droždí.. citronová kůra 3 celé vejce 1/4 kl lžička soli ¤ dáme si rozpustit máslo asi 4 dkg a k tomu přidáme vrchovatou lžíci sádla a ještě 4 lžíce oleje ¤
Postup přípravy
Z kg mouky je to na dva mazance/vánočky.rnrnUděláme kvásek:rnkvasnice, část vlažného mléka + cukr = rozkvedláme a necháme vykvasit.rnPak mouku, cukr, zbytek mléka, rozinky s rumem, citrónovou kůru, vajíčka, sůl, rozpuštěný tuk - olej, přidáme hotový kvásek a vypracujeme těsto. necháme kynout. Doba je individuální. Já mám mísu na kynutí od Tupperware a to je za chviličku.rnvykynuté těsto dáme na vál, rozdělíme na dva díly a vypracujeme bochník, na plech dáme pečící papír a vypracovaný bochník, necháme kynout ještě tak 30 min, po vykynutí pomažeme rozšlehaným vajíčkem, můžeme posypat plátky mandlí ). A dáme do vyhřáté trouby péct. Doba pečení je individuální, já mám plynovou troubu, peču na menší plamen, po 20ti minutách už lezu do trouby a otáčím. kdo má elektrickou, je to taky jiné. Musíte znát tu svou jak se peče kynuté.rntento RCPT je jednoduchý, ale absolutně luxusní. nemá chybu.rnrnrnJe to jak na vánočku, tak na mazance, jidáše, vosí hnízda atd.rnZa naší rodinu doporučuji, kouzlo jemnosti je v třech druhů tuků, tak se snažte dodržet. Především sádlo je hodně důležité. Tři druhy tuku zaručí křehkost a jemnost několik dní, pokud to ovšem doma vydržíte, mě se to zatím doma nepovedlo. ,-)
Od doby co mám domácí pekárnu, zadělávám v pekárně :-)
Od doby co mám domácí pekárnu, zadělávám v pekárně :-)
vypracovaný bochník
vykynutý, potřený vajíčkem
pečený
nákroj
dobrou chuť
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
danima3
(upraveno)
7. 1. 2019, 19:13
ajkammm
(upraveno)
6. 1. 2019, 18:51
Zkusím
nanukac
(upraveno)
6. 1. 2019, 15:52
Zkusim
Raguella
(upraveno)
15. 4. 2017, 13:44
Dobrý den,určitě tentokrát vyzkouším ten Váš.díky za receptík.
ivigirl
(upraveno)
16. 4. 2017, 20:12
@Raguella
Dobrý den, u nás a pro mé přátele je ten nejlepší doufám, že bude chutnat i vaší rodině, krásné velikonoce
verju
(upraveno)
15. 4. 2017, 9:34
Dobrý den, chystám se dnes na svůj úplně první mazanec Chci se jen zeptat, můžu použít místo másla Zlatou Hanu? A prosím kdo pečete v elektr. troubě, na kolik stupňů a jak dlouho mám péct?
ivigirl
(upraveno)
16. 4. 2017, 20:14
@verju
Mám plynovou, neporadím, a ze Zaté hané dělám také. Spíš je důležité zachovat tři druhy tuků, vydrží měkonký, pokud tedy vydrží krásné velikonoce
Kamila_Ha
(upraveno)
15. 4. 2017, 8:37
dekuji
Vera N
(upraveno)
14. 4. 2017, 16:48
nnela
(upraveno)
28. 5. 2015, 18:04
Vyzkoušený a výborný, musela jsem přidělávat další dávku . Děkuju za recept.
MALIČEK
(upraveno)
6. 4. 2015, 17:15
potvrzuji, mazanec je moc dobrý , zadělávám v pekárně z 1/2 dávky
Lennie
(upraveno)
31. 3. 2015, 10:40
Vyzkouším
ivigirl
(upraveno)
5. 4. 2015, 17:58
@Lennie
napište jak chutnal, u nás je TOP
srneckova
(upraveno)
31. 3. 2015, 10:30
ivigirl
(upraveno)
5. 4. 2015, 17:59
@srneckova
Mikrah
(upraveno)
31. 3. 2015, 10:29
vyzkouším, píšu si
ivigirl
(upraveno)
5. 4. 2015, 18:00
@Mikrah
povedlo?
nekup to
(upraveno)
31. 3. 2015, 8:25
Tak to budu muset vyzkoušet
ivigirl
(upraveno)
5. 4. 2015, 17:59
@nekup to
napište jak chutnal
lucikRMS
(upraveno)
8. 4. 2012, 20:00
moc děkuji za tento recept mazanec je opravdu úžasnej,krásně nadýchanej a vláčnej roky nejím hrozinky a tady jsem na ně úplně zapoměla a ráno dva krajíce a manžel říkal,že takovej snad nikdy nejedl,a ni od maminky takže moc děkuji a recept je určitě zařazen do oblíbených,přejeme veselé velikonoce
ivigirl
(upraveno)
9. 4. 2012, 22:35
@lucikRMS
děkuji a také přeji
zdenka54
(upraveno)
8. 4. 2012, 19:19
Zadělala jsem v pekárně z poloviční dávky a podle komentářů jsem dala 750 g mouky,zatím je to hutná ,tuhá koule,uvidím po vykynutí bojím,bojím
ivigirl
(upraveno)
9. 4. 2012, 22:31
@zdenka54
Zdeni, nedržte se komentářů, ale návodu taky zadělávám v pekárně, dám vše, co je psáno a poté hlídám a přisypávám zlehka mouku, ale jen tak, aby těsto nelepilo. Držim palečky
banker
(upraveno)
8. 4. 2012, 16:33
TAKÉ DÁVÁM DO TĚSTA SÁDLO.Jen mám problém, někdy se mi stane , že mám mazance krásně velké a po vytahnutí z trouby klesnou a je z nich placka.Nevím čím to může být
ivigirl
(upraveno)
9. 4. 2012, 22:35
@banker
Občas to zazlobí každou, nesmí být teplota trouby a místnosti s velkým rozdílem. Hodně mě trápila mouka z Kauflandu, ne že tam nebyla havěť v podobě brouků a to vždy, ale je nějaká zvlhlá či co a je problém hned. Ještě mám i zlou zkušenost s kvasnicema sušenýma.
trala
(upraveno)
7. 4. 2012, 15:11
ukládám, díky za receptík, vyzkouším
béďula
(upraveno)
7. 4. 2012, 14:32
Tak mazance mám upečené a jsou opravdu fantastické A jak se rozplývají na jazyku ,no prostě mňaminka. Už jiné dělat nebudu!!!!! Vyzkoušela jsem mnoho receptů a manžel říkal,ať raději koupím a neexperimentuji .......a teď jen mlaskal Díky za senzační receptík,už je náš oblíbený. Krásné Velikonoce a děkuji. Michaela
ivigirl
(upraveno)
8. 4. 2012, 15:29
@béďula
Děkuji že chutná mám radost a hlavně manželovi Krásné velikonoce
rufino
(upraveno)
25. 4. 2011, 22:08
Tak jsem letos pekla mazanec podle Vašeho receptu a je fantastickej, poprvé co mi nepopraskal, je opravdu krásně nadýchaný, recept si ukládám
ivetabubak
(upraveno)
22. 4. 2011, 9:09
Dobré ráno,nemám doma sádlo jelikož ho nepoužívám,můžu nějak nahradit prosím poradíte ? Chtěla bych dnes zkusit Váš receptík
ivigirl
(upraveno)
24. 4. 2011, 19:35
@ivetabubak
Ivet, zdravím ) omlouvám se, že nepíši, až teď jsem si všimla. Zkuste dát tedy heru, máslo, olej........... Já teď nedala olej, hlava děravá, a to ho peču často. Tyto tři druhy zaručují čerstvost a křehkost, ale dá se to dlabat i tak, a jsou skvělé. Určitě bude chutnat ) Držim palce