VW BROUK - můj 3. dort
Potřebné ingredience
bílý a mramorovaný korpus od Dáši V. (onasi) + marcipánová hmota + pudinkový krém + mandarinky v plechovce
Postup přípravy
-----------------
recept od Dáši V (onasi) ID 9782:
osvědčený recept na 23cm formu: 250g hladké mouky, 1prášek do pečiva (necelý), 4 vejce, 240g cukru moučka, 150ml oleje, 100ml vroucí vody
do formy na 3D auto jsem použila 3/4 dávku - mramorované, což mi nestačilo viz detaily
na obdélníkový doplňovací korpus opět 3/4 dávku – jen bílé
Původní postup na mramorovaný korpus zde:
Ušleháme bílky s polovinou cukru. Šleháme celkem dlouho. V druhé míse šleháme žloutky s druhou polovinou cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej, mouku zamíchanou s práškem do pečiva a vodu. Nakonec vmícháme sníh.
Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem (asi 2 lžíce, poznáte podle barvy...)
Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme!!! tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky. (Já dělala 3 lžíce světlého a 1 lžíce tmavého těsta.)
MARCIPÁN:
----------------
300 g polotučného sušeného mléka (já dala Laktino), 300 g cukru moučka dobře přesít (na to jsem zapomněla :), teplá voda (cca 0,5-0,8 dcl na toto množství), dále tam měl být ještě med, dala jsem 1 káv. lžičku, 1 káv. lžička oleje, asi 15 kapek tresti sladká mandle
Těsto na marcipán zpracovala za mě domácí pekárna 3x programem na nudlové těsto. Barvičky použity Kovandovi.
PUDINKOVÝ KRÉM:
------------------------------
Z 0,5 l mléka, 1 pudinkového vanilkového prášku a 1 vrchovaté lžíce hladké mouky jsem uvařila pudink. Našlehala 1 máslo s cukrem (přidávala jsem dle chuti po lžičkách cukr moučku – tipuju tak 5 mírně vrchovatých pol. lžic), k tomu zašlehala prochladlý pudink. Pokladeno mandarinkami z plechovky.
inspirací k tomuto dortu byla Milena (milca)
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=19332
...ale kdo nás zná, víceméně nemohl čekat nic jiného, než dalšího brouka. Naše 17měsíční Lucinka hned volala Bouk, čímž mi udělala obrovskou radost.
mramorování je straaašně jednoduché, nebojte se, zvládne úplně každý
takto to pak vypadá při proříznutí dortu
Tak pátek 13. už se projevil - neodhadla jsem dobře množství těsta do nově koupené formy 3D auto od Wiltona, a tak mi vyběhlo jen do 3/4. chybí mi k autu skoro celý podvozek. Takže jsem upekla další korpus v malém obdélníkovém plechu, už jen bílý a jak tak na to koukám, začíná mi být neveselo - co s tímhle provedu...
Namazáno, krém jsem pokladla mandarinkami z plechovky - opravdu ňamina, ale stále mi není jasné, co s tímhle budu dělat...
Tak potahuju a ono koukám při nejhorším z toho bude Kaplického chobotnice :))
No nakonec jsem se rozhodla, že přece jen zkusím to auto
Kupodivu prdelky byly hrozně jednoduché, akorát jsem je připravila jako první ve velikosti cca podle pečicí formy, ale nějak mi to auto nakonec "narostlo"...
Patlala jsem se s tím jako obvykle několik hodin, zde konkrétně bez upečení korpusu, bez dělání krému a marcipánu 4 hoďky. Když manžel je na naše milované brouky detailista, takže jsem si dávala záležet, ale hned jak ho dostal, něco tam samozřejmě našel... Tak dámy, co děláte dortíky na zakázku, je vám jasné, že se do toho já nikdy nepustím, protože bych hned zkrachovala?
hotový dortík
... a ještě... sušenky Pims mi ušetřily čas s výrobou kol, skončila jsem stejně ve 2:30 ráno, ale ďáblík vstává v 7 h, každá chvíle dobrá...
... a ještě...
... a ještě...
... a ještě...
... a ještě s oslavencem...
Na řezu to vypadalo zajímavě a kombinace tohoto ne příliš máslového krému s mandarinkama - dobrůtka!
A tady jsme si i trošku zablbli při servírování - krájel a servíroval samozřejmě manžel Ondra.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé