(recept
si oblíbilo 138 návštěvníků)
POMERANČOVÝ DŽUS - LÉTY PROVĚŘENÝ
Potřebné ingredience
4 pomeranče,1 citron,3,5 dkg kyseliny citronové,1 kg cukru,voda
Postup přípravy
Nejprve pomeranče a citron omyjeme,nejlépe vydrbeme drátěnkou,aby jsme je zbavily případných chemických prostředků,protože je budeme krájet i s kůrou.Nakrájíme je tedy na kostičky ,dáme do hrnce,přidáme kys. citronovou a 1,5 l vody.Necháme 48 hod. odstát.
Po dvou dnech dáme vařit asi tak na 20 min.,aby se co nejvíce rozvařily.Mezitím si svaříme 8 l vody s 1 kg cukru.Rozvařené pomeranče s citronem rozmixujeme a vlijeme do svařené vody.Po vychladnutí přecedíme ,aby jsme se zbavily zbytečné dužiny z citrusů a nalijeme do pet lahví.Získáte 9,5 l skvělého džusu,tak DOBROU CHUŤ
poznámka:musím uznat,že bez kůry je ještě lepší.Vyzkoušela jsem 3 pomeranče,2 mandarinky a 1 citron bez kůry a nemá to chybu.
Po dvou dnech dáme vařit asi tak na 20 min.,aby se co nejvíce rozvařily.Mezitím si svaříme 8 l vody s 1 kg cukru.Rozvařené pomeranče s citronem rozmixujeme a vlijeme do svařené vody.Po vychladnutí přecedíme ,aby jsme se zbavily zbytečné dužiny z citrusů a nalijeme do pet lahví.Získáte 9,5 l skvělého džusu,tak DOBROU CHUŤ
poznámka:musím uznat,že bez kůry je ještě lepší.Vyzkoušela jsem 3 pomeranče,2 mandarinky a 1 citron bez kůry a nemá to chybu.
...rozkrájené pomeranče a citron s kys. citronovou,necháme 48 hod odležet
....po dvou dnech rozvaříme a rozmixujeme a získáme hustou hmotu,kterou smícháme s 8 l svařené vody s cukrem
....necháme vychladnout,přecedíme a plníme do pet lahví
....NA ZDRAVÍ
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Martina 11
(upraveno)
8. 2. 2009, 18:03
Taky bych to zkusila,ale opravdu se dá vydrbat z těch pomerančů ten chemický postřik Jsem na tohle hrozná
Dráža
(upraveno)
8. 2. 2009, 18:42
@Martina 11
Marti,léta ty citrusy opravdu jen odrbu čistou drátěnkou a můžete je ještě opláchnout čistou vodou.
moschus
(upraveno)
8. 2. 2009, 18:09
@Martina 11
Já tento džusík dělám především v létě.A již 5let.Nemá chybu.A aby jsem měla dobrý pocit,že ty chemikálie z toho dostanu tak pomeranče nejen řádně vydrbu,ale potom ještě vydrbu octem a opláchnu v octě a zas vodou. .Nevím jestli to pomůže,ale mám dobrý pocit,že jsem proto udělala vše .
KamaB
(upraveno)
8. 2. 2009, 17:59
Milá Drahuško , receptík musím pochválit - je super. Právě jsem džus dopřelívala . To cezení na tom bylo asi to nejhorší ,ale je fakt super a ty moje sarančata se na to hned vrhly . Chválím a za receptík dávám véélikou 1* Do džusíku jsem ještě přidala mrkvičku a příště zkusím třeba ananas ,nebo mango Jinak nic nepřišlo nazbyt,do zbylé dužiny jsem přidala smetanu a trochu cukru ,vyšlehala a prcek se olizuje až za ušima
Dráža
(upraveno)
8. 2. 2009, 18:45
@KamaB
Kamilo,máte pravdu,že to cezení chce trochu trpělivosti Neustálé proplachování sítka nebo cedníku fakt zdržuje,ale myslím,že výsledek stojí zato Jinak musím říct,že jste dost nápaditá využít dužinu mě fakt nenadlo. Jste šikulka
lejča
(upraveno)
5. 2. 2009, 14:38
já dávám ještě mrkev a je to taky velice chutné
Dráža
(upraveno)
5. 2. 2009, 16:40
@lejča
také jsem ho dělávala s mrkvičkou,ale tento se víc osvědčil
Marcela 1980
(upraveno)
5. 2. 2009, 14:34
Je no tak musim priznat, ze jako mala holka jsem se tohoto dzusu mohla uchlastat , jinak bych urcite raci doporucila delat z bio ovoce
Dráža
(upraveno)
5. 2. 2009, 16:45
@Marcela 1980
....milovala jsem ho také jako malá,a tak jsem ráda když ho teď pije i moje rodinka...Bio ovoce ? proč ne.
137
(upraveno)
5. 2. 2009, 14:26
Dobrý den, recept je lákavý a ráda vyzkouším. jen kolik je tý kyseliny na lžičku
Dráža
(upraveno)
5. 2. 2009, 16:43
@137
Markéto,té kyseliny má být 3,5 dkg .Uvidíte kolik je uvedeno na sáčku.Nikdy jsem to nevážila,jen od oka.Je to vlastně jako konzervant,aby se džus nekazil. ...určitě dejte vědět jak se povedl
kAČULINDA
(upraveno)
5. 2. 2009, 12:53
tak už to mám od včera v hrnci chci tam dát i mrkev mamka říkala,že to má lepší barvu tak pak písnu jak to dopadlo Ale moc děkuji za připomenutí receptu z dětství
Dráža
(upraveno)
5. 2. 2009, 16:47
@kAČULINDA
...moc jste mě potěšila,určitě písněte jak to dopadlo. Je to fakt,že ta mrkvička dodá džusu lepší barvičku
Didyna
(upraveno)
5. 2. 2009, 14:20
@kAČULINDA
já ode dneška...tak se těším na výsledek...
Dráža
(upraveno)
5. 2. 2009, 22:18
@Didyna
...,,tak ať se zadaří
Rejža
(upraveno)
5. 2. 2009, 10:05
Takže džus včera uvařen a opravdu je to veliká mnamina.Určitě budu vařit dál.
Dráža
(upraveno)
5. 2. 2009, 16:49
@Rejža
Aleno,mám óóóóóbrovskou radost,že vás recept nezklamal.Udělala jste mi radost.díky
Rejža
(upraveno)
2. 2. 2009, 11:44
určitě vyzkouším.Vypadá to super lehké
Dráža
(upraveno)
2. 2. 2009, 19:57
@Rejža
Aleno,na tom nemůžete opravdu nic zkazit Držím palce a určitě dejte vědět,jak to dopadlo
Jitule64
(upraveno)
1. 2. 2009, 11:04
Taky dělám, jen přidávám ještě 4ks mrkve. Je opravdu skvělý! Nám ho taky mamka dělala, když jsem byla malá. Krásné vzpomínky, když se člověk napije...
Dráža
(upraveno)
1. 2. 2009, 11:32
@Jitule64
Já mám zase recept od své babičky.Osobně už ho dělám asi 16 let,tak jednou měsíčně.Je to opravdu výborné pitíčko
dodo
(upraveno)
1. 2. 2009, 10:45
to je super dělala nám to mamka jako dětem a teď mohu zkusit sama jen se zeptám kde skladujete a jak dlouho vydrží pokud se tedy nevypije? díky
Dráža
(upraveno)
1. 2. 2009, 11:30
@dodo
Lenko,to fakt nevím jak dlouho vydrží My ho tak do týdne vypijeme Určitě je dobré ho skladovat někde v chladu.Ať už v lednici nebo ve sklepě....Jednu flašku nechám vždycky při pokojové teplotě,aby malej ho nepil přímo ledovej z lednice.Nechce jíst ovoce,ale džusík mu moc chutná.
Šarda
(upraveno)
1. 2. 2009, 10:52
@dodo
jsem si taky vzpoměla na silvestra když jsem byla malá,to ho dělala mamča pro mě jako přípitek
Dráža
(upraveno)
1. 2. 2009, 11:33
@Šarda
Manžel si ho občas vylepší vodkou,aby měl větší grády
Šarda
(upraveno)
10. 2. 2009, 11:14
@Dráža
super nápad