Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 383 návštěvníků)

VÁNOČKA - MÁSLOVÁ, SLAĎOUČKÁ - s opravdu podrobným popisem i návodem na pletení

0.0
VÁNOČKA - MÁSLOVÁ, SLAĎOUČKÁ - s opravdu podrobným popisem i návodem na pletení

Potřebné ingredience

600g hl.mouky,200g polohr.mouky,160g másla,3 vanil.cukry,200g cukr krystal,kvasnice - kostička,200ml mléka,3 vejce,3 žloutky,umělé sladidlo -26ksnebo místo něj 80g cukru,trochu soli,citr.kůra,rozinky a mandle.

Postup přípravy

Vše je uvedeno v podrobném popisu,
Smazat recept

Do hrnečku si dáme trochu vlažného mléka, lžičku cukru, zamícháme, přidáme rozdrobené kvasnice, mírně poprášíme hladkou moukou.

Mezitím co čekáme na kvasnice než vykynou, dáme si do mísy ostatní suroviny, jako je mouka, cukr, popřípadě umělé sladidlo či více cukru, když nechcete dávat umělé sladidlo, dále citronovou kůru z dobře omytého citronu.

Také přidáme vejce a rozehřátý tuk (ne příliš horký!)

Mezitím nám kvasnice pěkně "naběhly", takže je přidáme do mísy k ostatním surovinám a nalejeme část zbylého mléka. Je možnost, že buď dáte celé množství mléka a budete přidávat nepatrně mouku a nebo budete pracovat s daným množství mouky a mléko budete dolejvat postupně. Záleží jen na Vás, jaký způsob si vyberete. Každá mouka je prostě jinačí a úplně přesně na gram to napsat nejde tak, aby těsto bylo O.K.

Těsto pěkně vymícháme.

Pak přidáme rozinky, mandle a zase pěkně zamícháme. V žádném případě si nepřidávejte ořechy, jelikož jednou jsem byla také tak aktivní, chtěla jsem to mít zvláště dobré, ale těsto při pečení po ořechách zčernalo. TĚSTO JE SPRÁVNÉ KONZISTENCE VE CHVÍLI, KDY SE NELEPÍ NA MÍSU!!! Takže pokud tak není, přidejte trošku mouky.

Když máme opět pěkně zamícháno, mírně poprášíme moukou, přikryjeme mísu utěrkou a dáme na teplé místo, kde nám vánočka bude pěkně dlouho kynout. Když chvátám (a to je pravidelně, jelikož peču vánočku na Štědrý den), pomáhám těstu k řádnému vykynutí tím, že jí dám do trouby, pustím "horkovzduch" a dám teplotu na minimum. Chvíli nechám zapnuté, pak vypnu a tak to střídám.

Nakonec těsto přeci jenom vykyne.

Tak konečně se dostávám k tomu, že popíši postup pletení vánočky. Tak těsto vyklopíme na vál (já dávám jen na desku kuch. linky), znovu propracujeme a rozdělíme ho na 9 stejných dílů, ze kterých vyválíme prameny.

JAK NA ČTYŘI PRUHY? A tedy spodní část vánočky? Vezmeme si 4 uválené pruhy. Levou rukou přehodíme levý krajní pruh přes druhý v pořadí. Pravou rukou naopak pravý krajní podsuneme pod druhý a přehodíme přes třetí. A takto pokračujeme až do konce. Když to takto čtete, možná se to zdá složité, ale při pletení v reálu to jde pomalu samo. Ale přesto návod na začátek mám vždy u sebe o:))))))

.A zde je již podle výše uvedeného upletený spodní díl vánočky.

.Další patro, tedy druhé se plete jako klasický copan, tj. ze 3 pramenů.

.Když máme copan ze pramenů upletený, opatrně ho přendáme na spodní část vánočky.

.A poslední díl vánočky - horní patro - je jen ze dvou pramenů (víc jich ani nemáme), které okolo sebe navzájem omotáváme. Je to nejjednodušší část pletení :o))))

.A i tento poslední díl dáme na předchozí "dvě patra" vánočky.

Já pro jistotu zapíchám špejle (ořezávám si je dole do špičky), aby se mně prameny nesvezly. Špejlemi pro jistotu nešetřím :o))))!!!! Vánočku potřu žloutkem nebo může být i žloutkem s bílkem a čekám a čekám až vánočka opět nakyne.

Vánočku peku při teplotě, na kterou jsem zvyklá péct buchty, tj. tak na 180 stupních, ale to musí každá kuchařinka podle své trouby. Potom po částečném upečení posypu mandlemi (nedávám je hned, aby se mně nepálily a nebyly černé, ale zase zavčasu, aby se připekly). Vánočku také při dopékání přikrývám alobalem, aby se nepálila. Je to složité, protože tam mám spoustu těch špejlí, ale při troše dobré vůle to jde. Ale nikdy nenechávám zbytečně moc dlouho troubu otevřenou, chvátám jak s mandlemi tak i s alobalem, aby se vánočka náhodou nesrazila. Zda je vánočka hotová, zkouším špejlí. Pokud se těsto na špejli nelepí, vánočka je hotová. Podotýkám, že se peče poměrně dlouho, moje mamka říká, že lepší je upéct 2 menší než jednu velkou. Ale mně se právě líbí takováto.

vánočka je opravdu poměrně velká - rok 2004 a synovi je 8 měsíců

.... a že nakonec vánočka není žádný prcek, dokazuje také foto z roku 2005 se synem

a v roce 2006 zase foto vánočky s dcerou .... a té je 8 měsíců :o)))))

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie