(recept
si oblíbilo 380 návštěvníků)
Vaječný koňak (výborný, krémovitý)
Potřebné ingredience
4 žloutky, 1 vanilkový cukr, 17 dkg cukru moučky, 1 slazené kondenzované mléko SALKO, 1 sklenka polotučného mléka, rum - množství dle vlastního uvážení na dochucení, přidává se až po vychladnutí, neprochází tepelnou úpravou
Postup přípravy
Uvedené suroviny smícháme, vložíme do horké vodní lázně a na sporáku za stálého míchání zahříváme, hmota mírně zhoustne. Když při zkoušce teploty hmoty cítíme, že nás už pálí na prstu, přendáme základní hmotu na koňak s nádobou do studené vodní lázně a dále metličkou šleháme do vychladnutí. Přidáme rum, množství takové, jaké vyhovuje (250 - 300 ml).
Příprava není vůbec složitá, koňak je trvanlivější a hlavně krémovitý, protože prochází tepelnou úpravou. Recept jsem získala před mnoha lety od své přítelkyně Aničky, jiný recept už nepoužívám, protože tento je prostě skvělý.
Příprava není vůbec složitá, koňak je trvanlivější a hlavně krémovitý, protože prochází tepelnou úpravou. Recept jsem získala před mnoha lety od své přítelkyně Aničky, jiný recept už nepoužívám, protože tento je prostě skvělý.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
mikuleMai
(upraveno)
11. 12. 2012, 22:13
Já má asi blbou otázku, ale může bát salko už i uvařené??
Illen
(upraveno)
13. 12. 2012, 0:15
@mikuleMai
Petro, já jsem to s vařeným Salkem nezkoušela, v podstatě by to byl spíše karamelový koňak. Mějte se moc hezky, otázka nebyla blbá.
jkd
(upraveno)
12. 12. 2012, 13:52
@mikuleMai
Peti,ted jsem recept zkoušela,je super!a salko jsem nevařila
fiedli
(upraveno)
8. 12. 2012, 14:20
Ráda vyzkouším receptík, ale chci se zeptat, můžu dát místo mléka šlehačku? děkuji
Illen
(upraveno)
13. 12. 2012, 0:17
@fiedli
Mirko, se šlehačkou jsem to nezkoušela, recept jsem dostala před lety od kamarádky a vše dělám tak, jak jsem v receptu uvedla. Mějte se moc hezky.
petunka 77
(upraveno)
6. 12. 2012, 20:48
Takže....konak je vynikající-až tak moc,že včera vyroben a dnes jsem se dívala,že budu muset do vánoc udělat minimálně ještě jednou děkuji za super jednoduchý recept
Illen
(upraveno)
13. 12. 2012, 0:13
@petunka 77
Petruš, díky za komentář, jsem moc ráda, že vaječný koňak chutná . Přejí krásné Vánoce
Lucka1401
(upraveno)
14. 1. 2012, 22:16
Úžasná věc,opravdu super rychlý a vynikající
Illen
(upraveno)
24. 1. 2012, 19:46
@Lucka1401
Lucie, moc děkuji za milý komentář. Přeji krásné dny a hodně zdraví a štěstí.
Illen
(upraveno)
1. 4. 2012, 9:44
@Illen
Pro paní Mirku, později smažu: mares.ilona@seznam.cz
tinka17
(upraveno)
20. 12. 2011, 14:01
Koňáček je vynikající , dnes jdu dělát druhou várku a hned dvojitou. Jen nám přijde hooodně sladký tak dnes zkusím dát méňe cukru, ale jinak super . Krásné vánoce .
Illen
(upraveno)
24. 1. 2012, 19:48
@tinka17
Petruš děkuji za milý komentář, klidně dejte méně cukru, množství lze upravit podle vlastního uvážení. Mějte se moc hezky, hodně zdraví a štěstí.
Palantra
(upraveno)
17. 12. 2011, 19:50
VYNIKAJÍCÍÍÍÍÍÍ !!! Uvařila jsem asi před 2 hodinami a teď už to vypadá na zámek na lednici, jinak zítra ráno bude láhev prázdná !!! Vyzkoušela jsem už řadu receptů, ale tento je opravdu bezvadný. DĚKUJI !!!!
Illen
(upraveno)
13. 12. 2012, 0:18
@Palantra
Radko děkuji za milý komentář. Já už jsem zámek na lednici vzdala , manžel si prostě nenechá ujít příležitost. Ze dvou velkých lahví jsem měla dvě malé likérky, ostatní manžel a návštěvy. Budu dělat další, v podstatě ho dělám v průběhu roku víckrát. \\\\\\přeji hodně zdraví a štěstí.
befanna
(upraveno)
17. 12. 2011, 18:22
Výtečný Na nás tedy málo rumu,nejprve jsem dala 300ml,ale cítit rumem byl až při 500ml Ještě čerstvý mi dnešní návštěva z půlky vyžahla,tak se brzy pustím do další várky
Illen
(upraveno)
24. 1. 2012, 19:56
@befanna
Haničko, děkuji za Váš milý komentář, množství cukru a rumu lze přizpůsobit podle vlastního uvážení. Mějte se moc hezky, přeji hodně zdraví a štěstí.
ajkanem
(upraveno)
28. 11. 2011, 12:07
Dobrý den , tak jsem se po přečtení Vašeho receptu na vaječný koňak poprvé odvážila to sama vyzkoušet... Zaujala mne hlavně tepelná úprava žloutků, tak jsem se na to vrhla a musím říct, že se povedl a je opravdu VYNIKAJÍCÍ!!! Vše jsem dělala přesně dle Vašeho popisu, vyšlo mi z toho cca 700ml koňáčku, dělala jsem ho před 2dny a už máme jen slabou polovinu... Budu muset udělat ještě jednu várku... A to jsme ho pili zatím jen s manželem.... Děkuji za super recept i popis a všem co se ještě neodvážili to zkusit vzkazuji - Jděte do toho! Je to opravdu jednoduché, rychlé a hlavně - VYNIKAJÍCÍ!! (Akorát pozor - je to "mírně" návykové... ) Díky a krásné svátky... Ála
Illen
(upraveno)
3. 12. 2011, 21:46
@ajkanem
Alenko, děkuji moc za Váš milý komentář, velmi mne těší, že Vám vaječný koňak podle tohoto receptu chutná. Mám z toho upřímnou radost. Přeji Vám pohodové a příjemné sváteční dny . Ilona
Petjunka
(upraveno)
3. 9. 2011, 15:51
Díky za prima recept právě jsem dodělala ještě v něm není rum bude asi i pro děti .Měla jsem nějaká divná vejce(zůstaly mi kousky)tak jsem už skoro vystydlé ještě rozmixovala výtečné
Illen
(upraveno)
3. 12. 2011, 21:50
@Petjunka
Dobrý den Petro, děkuji za Váš milý komentář. Kousky mohou být z tepelné úpravy, když vložíte nádobu do vodní lázně, je nutné míchat a šlehat, aby se v teplé lázni žloutky nesrážely. Stačí jen přes sítko přelít. Mějte se hezky, příjemné dny sváteční.
lenka.š
(upraveno)
13. 4. 2011, 18:56
Dobrý den, Ilonko, chtěla bych se zeptat, z této dávky je jaké množství koňaku? Našla jsem Váš recept, vypadá jednoduše a rychle, dcerka má o víkendu narozeniny, tak ať si můžou děti ťukat Děkuji.
Illen
(upraveno)
3. 12. 2011, 21:53
@lenka.š
Lenko, moc se omlouvám, ale nebyla jsem dlouho ve svých receptech, proto jsem přišla až dnes na Váš dotaz. Při přípravě mi vychází zhruba asi 0,75 l vaječného koňaku, množství se liší kolik přidáte rumu. Mějte se moc hezky. Ilona
Pincena
(upraveno)
31. 12. 2010, 17:29
Perfektní!!! Teď jsem dochutila a už koštujeme. Šťastný nový rok!
Illen
(upraveno)
3. 12. 2011, 21:55
@Pincena
Moniko, děkuji za Váš milý komentář, omlouvám, že reaguji téměř po roce. Moc do svých receptů nechodím. Mějte se moc hezky. Ilona
Ally McBeal
(upraveno)
23. 12. 2010, 18:05
Dobry den.....Doporucuji tento liker delat skutecne az tesne pred stedrym dnem-TREBA DNES-,protoze sebevetsi vule Vam nezabrani v tom,abyste ho nevyzunkla Moc diky za recepis a preji vsem kraaasne svatky
Illen
(upraveno)
3. 12. 2011, 21:58
@Ally McBeal
Jitko, děkuji Vám za milý komentář i když se zpožděním téměř jednoho roku. Přeji Vám krásné sváteční dny a hodně zdraví a štěstí v roce 2012.
lubkab
(upraveno)
21. 12. 2010, 13:57
Práve som dokončila, je super! Som rada, že som našla váš recept, lebo sa mi nepodarilo v tom predvianočnom pobehovaní nájsť ten, podľa ktorého som ho robila už niekoľko rokov. A už ani hľadať nebudem.
Eillee
(upraveno)
21. 12. 2010, 12:05
Ilonko, dnes jsem ukuchtila vaječňák dle Vašeho receptu a přidávám se k chvále, je krásně krémový a chutově opravdu vynikající. A je ho hodně . Moc děkuji za recept, určitě jsem nedělala naposledy. Přeji krásné prožití vánočních svátků a jen to nej v roce 2011 .
brubru
(upraveno)
19. 12. 2010, 18:30
dobrý den, tak jsem též zkusila, jen dávám 150g toho cukru a musím říct, že je mňamozní moc chutná, už jsem udělala dva a ještě asi jeden udělám. hezké svátky vánoční
adulka06
(upraveno)
17. 12. 2010, 10:10
teda ten je naprosro úžasný ,musím udělat ještě jeden,krásné vánoce a děkuji za recept
Illen
(upraveno)
19. 12. 2010, 1:47
@adulka06
Editko, já Vám také děkuji a jsem moc ráda, že vaječný koňak chutnal . Mějte se moc hezky, přeji klidné a pohodové Vánoce.
juricekukurice
(upraveno)
15. 12. 2010, 22:32
Ahojky tak dnes jsem vyzkoušela a je opravdu excelentní samozřejmě jsem jej stihla i vysosnout tudíž zítra začínám dělat další hiii Děkuji za recept.
Illen
(upraveno)
16. 12. 2010, 23:46
@juricekukurice
Leni děkuji za milá slova , přeji Vám krásné Vánoce. Mějte se moc hezky.
Misenka
(upraveno)
14. 12. 2010, 13:04
Dobrý den, letos poprvé jsem se rozhodla dělat svůj vaječňáček, vybrala jsem si tento od Vás jen nevím kde se stala chyba , skoro vůbec mi nezhoustnul . Jak má být hustý? Ale jinak je výborný moc mi chutná a myslím že časem určitě vychytám i tu hustotu . Tenhle stejně vydrží chvilku, už se na něj večer těším tak pak hurá na další pokus.
oxit
(upraveno)
17. 12. 2012, 14:32
@Misenka
Příště zkuste déle provařit žloutky a mlékem. Já přidávám 0,5 L rumu a mám ho hodně hustý.
Illen
(upraveno)
16. 12. 2010, 23:51
@Misenka
Michaelo, opravdu nevím, kde se stala chyba , musí se skutečně šlehat v té horké vodní lázni až k teplotě, kdy Vás hmota pálí na prstu. Já ho dělám už strašně dlouho a ještě se mi nestalo, že by nebyl krémovitý. Ani v komentářích nebyl nikdy popsán podobný problém. Po přendání do studené vodní lázně stále šlehám a to je právě ten moment, kdy zhoustne a má krémovitou konzistenci. Mějte se hezky, hezké Vánoce.
Krůžička
(upraveno)
6. 12. 2012, 16:46
@Illen
Mě taky nezhoustnul ale jinak super, výborný
Misenka
(upraveno)
17. 12. 2010, 16:49
@Illen
Tak nakonec mi trošku zhoustnul v lahvi v lednici , dávám ho ochutnat kdo příjde a všem hrozně chutná , už ho mám jen trošku,takže ingredience připraveny a hurá na další . je opravdu výborný krásné vánoce i Vám a celé rodině
RosMar
(upraveno)
14. 12. 2010, 11:32
Dobrý den Ilonko,loni jsme dělali vaječný koňak dle Vašeho receptu a pro velký úspěch jsme ho letos dělali opět.Je opravdu vynikající a moc za recept děkuji. Přeji Vám krásné svátky vánoční . Martina
Illen
(upraveno)
16. 12. 2010, 23:57
@RosMar
Martinko, moc Vám děkuji za milý komentářík a skutečně mne těší, že se koňak povedl a chutnal. Mějte se moc hezky, přeji krásné Vánoce .
anaba
(upraveno)
13. 12. 2010, 22:21
letos určitě vyzkouším už se moc těším,hlavně abych už dobrala ATB
Illen
(upraveno)
16. 12. 2010, 23:55
@anaba
Aninko, srdečně zdravím, posílám pozdrabv přeji brzké uzdravení, já jsem ATB dobrala před týdnem. Přeji krásné a pohodové Vánoce. Mějte se moc hezky.