Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 332 návštěvníků)

Český trdelník nebo také kringel

0.0
Český trdelník nebo také kringel

Potřebné ingredience

300 g hl. mouky, malý hrnek mléka (200 ml), 1/4 kostky droždí, 2 lžíce cukru krystalu, 30 g tuku (máslo napůl s olejem), 1 žloutek, půl kávové lžičky soli, do náplně kousek másla, 1/2 skořicového cukru, hrst mletých vlašských ořechů, asi 1-2 lžíce práškového cukru (záleží, jak kdo má rád sladké)

Postup přípravy

Uděláme si kvásek z droždí, vlažného mléka, 2 lžic cukru krystalu a asi 5 lžic mouky. Necháme asi 5 minut pracovat kvasnice. Pak přidáváme postupně žloutek, tuk, mouku a trošku mouky smíchanou se solí. Těsto dělám v pekárně. Nechám asi hodinu kynout, pak udělám placku, kterou potřu máslem, posypu skořicovým cukrem, oříšky a práškovým cukrem. Smotám do amolety a uprostřed smotanou jakoby amoletu podélně rozříznu. Obě půlky rozpůlené amolety dávám přes sebe jako vánočku o dvou copech. Nakonec stočím do věnce. Peču pomalinku asi půl hodiny, tak aby byl trdelník zlatý. Horký potírám rozpuštěným máslem a hned pocukruju moučkovým cukrem. Krustička je pak opravdu výborná. U nás krájíme ještě teplý. Do druhého dne prostě nezbude.
P.S.: zkoušela jsem i tvarohový, makový, jablečný (ale dát raději jen 1 vymačkané nastrouhané jablko), hruškový, rozinkový, s mandlemi,.....

placka před srolováním

podélně rozpůlená jakoby amoleta

obě půlky dávejte přes sebe (můžete i lehce takroutit jako když kroutíte prádlo při ždímání v ruce) a stočte do tvaru věnce

hotovo

....hodně moc oříšků

Velikonoční verze

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie