Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 266 návštěvníků)

ŽLOUTKOVÉ VĚNEČKY

0.0
ŽLOUTKOVÉ  VĚNEČKY

Potřebné ingredience

ODPALOVANÉ TĚSTO - 250ml vody, 15dkg 100% tuku ( omega, ...), 15dkg hladké mouky, 5 vajec.KRÉM - 3/4 L mléka, 3 vanilkové pudingy, cukr moučka, 30dkg Hery nebo másla, 2 žloutky, rum.

Postup přípravy

VĚNEČKY - Ve vodě necháme rozpustit 100% tuk a přidáme hladkou mouku - chvíli "povaříme?". Po zchladnutí postupně zašleháváme vejce ( ručním šlehačem ). POZOR ! - každé vejce je jinak velké, takže se řiďte hustotou, těsto nesmí být příliš řídké - spíše hustší, aby i neupečené věnečky pěkně držely tvar.....Já někdy dám jen 4 vejce a když jsou menší, můžu jich dít i 6. Do zdobícího pytlíku si dáme těsto a na pečící papír stříkáme tvary věnečků ( ne moc velké - hodně nabydou ! ) a ! ZPRUDKA ! upečeme dorůžova.

KRÉM - z mléka a pudingů uvaříme hustý puding ( zatím nesladíme ! ), po zchladnutí zašleháme změklou Heru nebo máslo ( snažte se, aby máslo i puding měly stejnou teplotu, jinak se krém "zdrcne" ), podle chuti přisladíme práškovým cukrem, přidáme žloutky a rum a vyšleháme v hladký krém.

Upečené věnečky rozkrojíme, zdobícím pytlíkem nastříkáme krém, přiklopíme vrchní část věnečku a buď jenom pocukrujeme ( tak to dělám já ), nebo pocákáme fondánem nebo čokoládou.

KDO MÁ STRACH Z TEPELNĚ NEUPRAVENÝCH ŽLOUTKŮ V KRÉMU, MŮŽE ŽLOUTKY UVAŘIT V MLÉCE S PUDINGOVÝMI PRÁŠKY, pak už se jen zašlehá cukr a Hera !!!

Pokud budete dělat maličké věnečky jako já ( o průměru tak 4-5cm po upečení ), budete jich mít z této dávky cca 60ks.

Ve vodě necháme rozpustit 100% tuk a pak spaříme hladkou mouku. Necháme zchladnout.

Po zchladnutí postupně zašleháváme vejce....

.......a vyšleháme v hladké těsto.

Těstem naplníme zdobící pytlík a na pečící papír stříkáme tvary věnečků ( ne příliš velké, dost nabydou ).

Upečeme zprudka dorůžova v !!!PŘEDEM VYHŘÁTÉ TROUBĚ!!! ( Pokud dáte plech do nedostatečně vyhřáté trouby, věnečky se "rozkydnou" a budete z toho mít jen takové placičky.... Troubu během pečení neotvírejte, ať Vám věnečky neklesnou....

... Takovouhle hromadu jsem jich pekla na "pratchánovy" narozeniny :o))

... puding si vařím v době, kdy chladne odpalovaná směs, aby také mohl chladnout...

... do zchladlého pudingu zašleháme změklou Heru nebo máslo, práškový cukr, žloutky a rum.

...a vyšleháme v hladký krém.

...upečené věnečky rozkrojíme...

...a zdobícím pytlíkem naneseme krém.

DOBRÉ POCHUTNÁNÍ přeje LUCKA !!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Lenyna 27. 1. 2007, 16:53
Ahojky Luci. Tak jsem při čtení a hlavně při nafocení Vašeho receptíku dostala odvahu věnečky zkusit.Odpalované těsto jsem nikdy nedělala.Jen prosím písněte,zda máte zkušennosti s tím,když do krému nedáte žloutky.Je o moc horší?Salmonelu již děti jednou prodělali a nerada bych to opakovala,přesto,že máme vejce domácí. Jinak díky za inspiraci.Lenka (Y)
dodo 27. 1. 2007, 12:44
Dobrý den, chtěla bych Vám poděkovat za recept. Věnečky u nás dělávala moje mamka, jenže se nám přestali dařit a tak už je neděláme. Jednoho dne jsem tu našla Váš recept a rozhodla se vyskoušet a vyšlo to (Y) (Y) (Y) opět máme věnečky jak se patří děkuji moc. Jen ještě dotaz jak udělat aby byli tak krásně tvarované, jaksi je nemám takové vroubkové ale hladné, že bych zvolila špatnou špičku, tak já moc děkuji a poraďte. S pozdravem Lenka (F) (F) (clamp)
Lukrato 27. 1. 2007, 13:49
@dodo Ahoj Leni, já si vždycky vyberu špičku s hodně ostrými a dlouhými "zuby" a nebo to taky může být řidším těstem - pak se to slije a nezůstane to vroubkované. Jestli máte velká vejce, zkuste dát o 1 vajíčko míň. Co se velikosti týče, můžete si skleničkou nebo vykrajovátkem namočeným v mouce "předkreslit" kolečka na plech - já už to nedělám, mám to už v oku i v ruce :-) Tak ať se Vám daří. mějte se!!!Lucka.
Petra (Kája + Honzík 26. 1. 2007, 17:42
Lucko, právě jsem dodělala věnečky. Jsou naprosto V Ý B O R N É (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Moje dcerka sladké skoro vůbec nejí, ale těchle snědla už šest, a syn vylízává zbytek krému. Děkuji moc za receptík (F) (F) (F) Petra
křižačka 26. 1. 2007, 16:35
Tak jsem neodolala a vyzkoušela váš recept a musím říct,že se mi to odpalované těsto ještě nikdy tak krásně nenafouklo :-).Fakt super recept,ani na snídani nezbylo,mňam,mňam (Y) ;-) ;-) ;-)
mimik 21. 1. 2007, 21:19
Tak tyhle určitě vyzkouším. Mám je moc ráda. Mám sice také výborný recept s mlékem a máslem, ale tyhle neznám. V sobotu jdu na ně. Dám vědět, jak dopadly.
Lukrato 22. 1. 2007, 7:45
@mimik Prima Andrejko, zkuste je - a na oplátku byste sem mohla vložit ten Váš receptík.
BlankaB 21. 1. 2007, 11:36
Holkýýý večer dodám receptík na karamelovou šlehačku a polevu....omlouvám se, dříve to nešlo..Blanka
pedimi 21. 1. 2007, 12:12
@BlankaB Supéééééééééééééér ta poleva se hodí (Y) (Y)
BlankaB 21. 1. 2007, 16:26
@pedimi Polevy máte u mě v receptech....Blanka
Lukrato 24. 1. 2007, 21:26
@BlankaB Blani, díky moc, už jsem na to jukla a příště určo vyzkouším... (F)
duggi 19. 1. 2007, 17:50
Dobrý den Lucko,tak jsem dnes váš receptík vyzkoušela.No věnečky mám podstatně horší než vy,nějak se mi roztekly,tak nevím ,kde jsem udělala chybu.Odměřila jsem správné množství surovim i postum jsem dodržela,tak nevím,ale jsem takový cukrářský antitalent,dělá mi problém vyválet i placku :-o.Ale chutově jsou dobré tak snad příště se polepším.Stále obdivuji ten váš výtvor.Martina :-) :-) :-)
Silvie1 27. 1. 2007, 15:58
@duggi Marti, nebrečte, já mám taky monstra! :-) ale nějak mi to nevadí, stejně se to sní (Y)
Lukrato 19. 1. 2007, 17:58
@duggi Tak to je divný, jednou se mi taky stalo, že těsto bylo řidší - pak jsem zjistila, že jsem měla hodně velký vejce. No snad Vás to neodradilo na příště.
pedimi 19. 1. 2007, 17:23
Tak supéééééééééééééééér hotovo http://i16.tinypic.com/33xtwl0.jpg příště sice musím dělat větší ale i tak jednohubky výborné (Y) (*) (*) (*) (*)
Lukrato 19. 1. 2007, 18:00
@pedimi No vidíte, jak je máte krásný - ani bych neřekla, že jsou malý, já je takhle drobný dělám pokaždý - ty kupovaný z cukrárny jsou na mě moc velký - protože...."Co je malý, to je hezký...." :-D ;-) :-D
redyx 19. 1. 2007, 14:24
Zdravím,zítra je zkusím,nikdy se mi totiž takhle nepovedli . Je skvěle nafocený postup,díky Radka
Chroustík 19. 1. 2007, 10:28
Luci, tak jsem je teď naplnila a jsou mňamkózní (Y) (Y) (Y) :-P. Zítra je beru k ségře na oslavu, ta bude mrkat ;-). Díky za výborný, docela lehký recept. Eva
BlankaB 17. 1. 2007, 23:47
Lucko, to jste zase vy ??? Tyto věnečky dělám úplně stejně, mohu je jen doporučit. Dělám je s karamelovou polevou. Ale i s karamelovou šlahačkou-jako mají v cukrárnách . Jsou víc, než úžasné !!!!!!!!!!!!!!! Máte to perfektně nafoceno, můžete hned vydat knihu-první si ji koupím (Y) (Y) (Y) Blanka
hheellaa 18. 1. 2007, 9:50
@BlankaB Blani moc prosím o postup na karamelovou polevu i šlehačku :-) Díky Helena
Lukrato 18. 1. 2007, 9:34
@BlankaB Jo, jo, Blani, to jsem zase já :-D ;-) :-D. Tu karamelovou šlehajdu bych taky mohla vyzkoušet, zní to móóóóóc dobře. Dívala jsem se do Vašich receptíků, máte všechno úžasný. Zdá se, že máme hodně podobný chutě....např. Vaše PIZZA, je skoro tatáž, jako ta moje - lišíme se malinko jen v náplních. Mějte se....
BlankaB 18. 1. 2007, 16:42
@Lukrato Holky, receptíky Vám podrobně popíšu, ale až po zítřejší kontrole ČOI,musím si ještě vše zkontrolovat a kouknout na zákony. S pozdravem Blanka
ZANYSHOP 18. 1. 2007, 16:58
@BlankaB (Y) :-)
SIDNY 17. 1. 2007, 17:00
děkuji Lucko za bezva recept,mi je máme moc rádi,a tak je ted budu dělat doma,žádné kupované,ted budou jen domácí,ještě jednou děkuji za bezva recept a za skvělý popis :-D :-D :-D :-D :-D (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F)
Lukrato 17. 1. 2007, 19:05
@SIDNY Martinko, já jsem je nikdy nepočítala, ale tak kolem 60 kousků. A jestli máte rádi kupované, tak jsem zvědavá, jak Vám budou chutnat tyhle - s kupovanými se to absolutně nedá srovnat - teda alespoň u nás v cukrárně jsou věnečky tuhý a vysušený, tyhle domácí se úplně rozplývají na jazyku.... :-P :-P :-P
SIDNY 17. 1. 2007, 19:09
@Lukrato Lucko to máte pravdu,vždy jsou vysušené,někdy si připadnu,že jíme suchary a né věnečky,ale ted je s kupovanými konec ted budu dělat jen podle Vaše receptu,hned zítra je budu dělat :-D :-D :-D :-D (PL) (PL) (PL)
duggi 17. 1. 2007, 16:25
Dobrý den Lucko,vypadají opravdu skvostně,kolik jich tak z uvedeného množství je.Martina
Lukrato 18. 1. 2007, 9:04
@duggi Martinko, odpověděla jsem včera omylem jiné Martině - takže ještě jednou, z tohoto množství jich je asi 60ks.
tajemno 01-005505 16. 1. 2007, 22:03
Také je dělám..Jen je rozkrojím ještě teplé.. za studena rádi praskají (Y) jsou bezva na nějaké oslavy a podobné příležitosti... :-D a jdou vždycky první na dračku... ;-) ...Ivona (D)
Lukrato 20. 1. 2007, 22:17
@tajemno 01-005505 Ivonko, máte pravdu, je lepší je rozkrojit brzy po upečení, jakmile se nechají déle, vysuší se a pak při krájení praskají....
Petra (Kája + Honzík 16. 1. 2007, 21:46
Lucko, nad tou poslední fotografií se mi sbíhají sliny ;-) Zítra vyzkouším recept ! Petra
fisoun 16. 1. 2007, 19:38
Také známe,mamka je peče a jdou prostě na dračku :-P.Ty se nikdy neomrzí :-)
Ašek 16. 1. 2007, 19:27
:-PJsou krásné , jste hotová kouzelnice ;-) (Y) (Y) (Y)
lase 16. 1. 2007, 18:37
Lucko, oceňuji zejména ty fotografie, protože mě přijde, že dělat věnečky je strašně těžké, a Vy jste to tady tak krásně popsala (Y) (Y) (Y) Děkuji, děkuji :-D Lada
Lukrato 16. 1. 2007, 20:46
@lase Lado, děkuji. Možná to vypadá obtížně, ale opravdu to nic není. Dokonce to ani tak dlouho netrvá. Tu hromadu z dvojité dávky jsem měla se vším všudy hotovou za hodinku a půl ( i s umytým nádobím ;-) )
Lencapyt 16. 1. 2007, 17:48
Teda,to je nádhera,jste šikulka :-)
huhu 16. 1. 2007, 17:39
Nechápu, fakt nádhera (Y) :-P :-P :-P
Lukrato 17. 1. 2007, 12:13
@huhu Ahoj Radu, tak je někdy zkuste............a pochopíte........není to vůbec nic těžkého. Jo.....a jsme skorosousedky.........já jsem z Litomyšle :-D :-) ;-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie