(recept
si oblíbilo 17 návštěvníků)
HUMINTA (pokrm z quinoi)
Potřebné ingredience
100 g nevařené quinoi, 170 g vařené mrkve, 100 g tofu (lahůdkové, uzené, bylinkové...), 3 - 4 lžíce sezamové pasty Tahini, 1 lžička koření "Garam Masala", sůl, pepř, strouhaný sýr
Postup přípravy
Quinoa jsou zrnka podobná kuskusu či bulguru. Obsahuje velké množství bílkovin, vlákniny, vápníku a vitaminů, navíc je vhodná pro bezlepkovou dietu. Je lehce stravitelná, rychle uvařená s lehce oříškovou chutí.
Quinou propláchneme vodou a dáme vařit do vroucí osolené vody asi 15 min. (podobně jako rýži). Po uvaření ji necháme mírně vychladnout a spolu s předem uvařenou mrkví a tofu ji umixujeme (nebo pomeleme v mlýnku) na pastu. Přidáme Tahini, koření Garam Masala, sůl, pepř. Je-li směs příliš hustá, přilijeme trochu vody nebo vývaru.
Zapékací pekáček nebo malé mističky vymažeme olivovým olejem, vysypeme strouhankou a upravíme směs. Povrch posypeme strouhaným sýrem a dáme do vyhřáté trouby na 200 °C zapéct asi na 30 min.
Horké vyklopíme a podáváme se sterilovanou červenou řepou, salátem, nebo jako přílohu.
Quinou propláchneme vodou a dáme vařit do vroucí osolené vody asi 15 min. (podobně jako rýži). Po uvaření ji necháme mírně vychladnout a spolu s předem uvařenou mrkví a tofu ji umixujeme (nebo pomeleme v mlýnku) na pastu. Přidáme Tahini, koření Garam Masala, sůl, pepř. Je-li směs příliš hustá, přilijeme trochu vody nebo vývaru.
Zapékací pekáček nebo malé mističky vymažeme olivovým olejem, vysypeme strouhankou a upravíme směs. Povrch posypeme strouhaným sýrem a dáme do vyhřáté trouby na 200 °C zapéct asi na 30 min.
Horké vyklopíme a podáváme se sterilovanou červenou řepou, salátem, nebo jako přílohu.
Quinou koupíte v prodejnách zdravé výživy
Potřebujeme vařenou mrkev, tofu a indické koření Garam Masala
Směs umixujeme a přidáme tahini...
Plníme do zapékacích mističek (nebo pekáčku), povrch posypeme strouhaným sýrem a dáme zapéct
Po zapečení...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Alla
(upraveno)
5. 2. 2009, 16:32
Já ji vařím samotnou a pak s něčím míchám,je moc dobrá s lístečkovým špenátem.nebo i se zeleninou jako rizoto.
alfleila
(upraveno)
5. 3. 2009, 22:51
@Alla
Dobrý nápad, mňam špenát!!!
kalimera
(upraveno)
14. 10. 2008, 19:27
Ahoj, Ivi. Dnes jsem humintu dělala a všichni jsme si pochutnali . Dokonce mi volala i mamča, která mi hlídala Nikolaska, co to je za dobrotu . Díky za recept .
alfleila
(upraveno)
14. 10. 2008, 20:51
@kalimera
To ráda slyším! Ono je ještě tolik dobrot, co jsme neochutnaly. Sna to všechno za ten náš život stihneme vyzkoušet Zdravím celou tvoji fajnšmekrovskou rodinku
kalimera
(upraveno)
15. 10. 2008, 13:58
@alfleila
Moc díky za pozdravy a už se těším na další receptík od tebe .
kalimera
(upraveno)
29. 9. 2008, 21:08
Tak to vypadá bombasticky a řepu taky miluju . Ivi, kde ty na takové skvělé recepty chodíš?
alfleila
(upraveno)
29. 9. 2008, 22:03
@kalimera
Díky! To víš, jak už jsem ti psala, nové chutě a experimentování je moje slabost Další receptík, kde se dá využít Tahini
kalimera
(upraveno)
30. 9. 2008, 10:18
@alfleila
Určitě vyzkouším. Ale přiznám se, že o quinoi slyším poprvé. Snad se nezakoktám, až to budu chtít ve zdravé výživě . Jak se to vlastně čte ?
alfleila
(upraveno)
30. 9. 2008, 19:56
@kalimera
Je pravda, že quinoa (kinoa) není ještě moc známá, ale bude tu už dlouho, jen jsme si ji nevšimli! Určitě se nezakoktáš,a budu moc ráda, když dáš zase vědět, jak ti chutnalo
kalimera
(upraveno)
1. 10. 2008, 13:02
@alfleila
Určitě dám vědět . Ještě se chci zeptat, kde jsi koupila ty krásné zapékací mističky? Taky by se mi hodily....
alfleila
(upraveno)
2. 10. 2008, 20:24
@kalimera
Pavli, mističky mám od jedoho dodavatele, který nabízí francouzskou keramiku Emile Henry. Není to sice nic laciného, ale ta kvalita za to fakt stojí. Jsem s nima moc spokojená. Určitě by se ale daly koupit i obyčejný mističky na sufflé.
kalimera
(upraveno)
4. 10. 2008, 10:14
@alfleila
Díky, podívám se na netu