(recept
si oblíbilo 589 návštěvníků)
ŽLOUTKOVÉ KŘEHULKY
Potřebné ingredience
4 žloutky, 150g moučkového cukru, 1 lžička vanilkového cukru, několik kapek citronové šťávy, tuk na vymazání formiček.
Postup přípravy
Žloutky, cukr, vanilkový cukr a citronovou šťávu šleháme, dokud hmota nezhoustne, nezesvětlá a nenabude. Formičky vymažeme tukem /já dávám olej/ a nalejeme do nich těsto- dává se tak polovina formičky, protože těsto vyskočí. Jakmile křehulky naběhnou, stáhneme a dosušíme . Ještě teplé vyklepneme z formiček.
Je to obdoba rakviček, ale v malém. Pečeme je už několikátý rok a synovi chutnají nejvíc. Peču tak na 150 °C , pak stáhnu tak na 70-50°C a pak vyzkouším jednu a když jde vyklepnout, vytáhnu celý plech. Z celé dávky je tak 60-65kousků, já mám na talířku na fotografii necelou polovinu.
Dnes jsem opět křehulky pekla a přidala jsem teplotu, takže v horkovzdušné troubě bylo 170°C a zdá se mi to lepší, křehulky šly pak krásně vyklápět a už jsem nedopékala na snížené teplotě. Takže zkuste, jak vám to bude nejlépe vyhovovat.
Je to obdoba rakviček, ale v malém. Pečeme je už několikátý rok a synovi chutnají nejvíc. Peču tak na 150 °C , pak stáhnu tak na 70-50°C a pak vyzkouším jednu a když jde vyklepnout, vytáhnu celý plech. Z celé dávky je tak 60-65kousků, já mám na talířku na fotografii necelou polovinu.
Dnes jsem opět křehulky pekla a přidala jsem teplotu, takže v horkovzdušné troubě bylo 170°C a zdá se mi to lepší, křehulky šly pak krásně vyklápět a už jsem nedopékala na snížené teplotě. Takže zkuste, jak vám to bude nejlépe vyhovovat.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
šulcka
(upraveno)
19. 11. 2007, 11:33
Dobrý den Lado, právě peču Vaše křehulky. Jsou naprosto vynikající Pořád užírám, to je hrůza, pro manžela asi nic nezbyde Jen se chci zeptat, mám všechny s ďurkou, prasknuté a duté, to máte taky? Možná je to blbá otázka, ale aspoň budu vědět. Já jsem rakvičky nikdy nedělala tak nevím. Jinak děkuji za super žravý receptík
lase
(upraveno)
20. 11. 2007, 8:21
@šulcka
Katko, duté jsou určitě, ale prasklé, to se přiznám mám tak dvě - jinak jsou celistvé. Dírky- to nevím, co máte na mysli, jestli bublinky z těsta, to se občas stane. Možná zkuste zmírnit teplotu, ono Vám to asi hodně naskočí a pak praskne. Jinak přeji dobrou chuť.
kristynahal
(upraveno)
13. 11. 2007, 14:03
Lado, už jsem si vytiskla Váš recept, a chci ho co nejdříve vyzkoušet. Jen se chci zeptat, jak dlouho to pak ještě sušíte v té troubě? A ještě mě napadlo, co takhle je třeba postříkat čokoládovou polevou?
lase
(upraveno)
18. 11. 2007, 21:55
@kristynahal
Kristýnko, určitě čokoládou nic nepokazíte, výtvory budou veselejší a na chuti to neubere. Co se týče pečení, jak se nafouknou, tak chvíli vydržím a pak opravdu zkusmo jednu vyndám, každá trouba má jiný termostat a těžko říct přesnou dobu pečení.
Inka82
(upraveno)
23. 10. 2007, 16:05
Tak jsem se konečně odhodlala a vyzkoušela jsem váš receptík.Přiznám se že jen kvůli tomu že u nás všichni milují pusinky a žloutky mi zbyli.Ale po upečení na mě čekala zrada,pusinky stále máme a po křehulkách se jen zaprášilo. Musím uznat,že jsou naprosto úžasné,lehoučké no prostě mňam!!!!!!
lase
(upraveno)
18. 11. 2007, 21:53
@Inka82
To jste mě moc potěšila. U nás tohle cukroví opravdu zmizí jako první
Dzuli
(upraveno)
2. 9. 2007, 23:59
Díky za recept,jsou výborné,dělala jsem je na svatbu jako labutě,tady je foto http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=577067
lase
(upraveno)
20. 9. 2007, 21:52
@Dzuli
Juliáno, to je nádhera, já si až teď všimla Parádní inspirace, určitě brzy vyzkouším
GÁNDUL
(upraveno)
5. 7. 2007, 18:31
tak................snedla jsem 19 tou rakvicku - pecu to v tech formickach - a uz nemuzu - jedinou sem nedala na pripravenej kosicek jsou boziiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
AjaZ
(upraveno)
23. 12. 2006, 0:28
Také jsem včera upekla, ale polovinu jsem musela schovat, protože nějak rychle mizely z talíře . Manžel miluje rakvičky, takže tohle je receptík přesně podle jeho gusta. Myslela jsem, že po vymazání formiček olejem se nacucají, ale jsou výborné a šly perfektně vyndat.
lase
(upraveno)
23. 12. 2006, 9:03
@AjaZ
Děkuji za komentář, já rakvičky taky miluju a jsem schopná jich na posezení sníst fakt kopu, škoda, že je to tak sladké
bubík4
(upraveno)
22. 12. 2006, 23:08
Dala jsem k sobě do rodinných fotky Vašich křehulek........Dneska jsem dělala ještě z osmi žloutků....
lase
(upraveno)
23. 12. 2006, 9:02
@bubík4
Fakt je, že někdy zbydou žloutky a co s nimi... tohle je dobrý receptík, jak je zužitkovat. A máte je Jani fakt nádherné
bubík4
(upraveno)
23. 12. 2006, 9:45
@lase
Jé díky Ale dělala jsem dohromady ze 12 žloutků a mám jich tolik, co je vidět na fotce, ale je fakt, že to nebyly všechno pidi formičky. Já neochutnala, ale sousedce a manželovi mooooooooc chutnají a jde to dobře Já mám tady asi 20 bílků zbylých
petrat
(upraveno)
22. 12. 2006, 19:08
ale ještě se na něco zeptám - jak tohle cukroví skladujete? když to dám s ostatním na balkon a zvlhne to, tak se zničí, ne? takže uschovat doma?
lase
(upraveno)
22. 12. 2006, 19:32
@petrat
Peti, jsem ráda, že se Vám povedlo Co se týče skladování, my bydlíme v baráku, máme spíž, takže já mám veškeré cukroví uschováno tam. Na balkon bych to asi nedávala, spíš na nějaké suché chladnější místo, jestli doma najdete Krásné Vánoce.
petrat
(upraveno)
22. 12. 2006, 19:44
@lase
myslela jsem si to ... jestli ale budu mít co schovat, pořád ochutnáváme Díky a i vám krásné Vánoce
petrat
(upraveno)
22. 12. 2006, 18:52
Lado, super recept! V krabici mi zbyla trošička místa, tak jsem si říkala, že to vaše cukroví vyzkouším "do počtu", ale to jsem ho hrubě podcenila, není to žádná chudinka, co se musí krčit v koutě Je to hrozně rychlé, poměrně dost levné a především moc dobré a z těch formiček to hezky vypadá a je to zase něco jiného.. moc díky za recept, zařadím ho do svého repertoáru PS: Poučena příspěvkem jsem dělala z 1,5násobku dávky a mám 89 kousků
bubík4
(upraveno)
21. 12. 2006, 21:18
Tak jsem dneska pekla Dva kousky jsem vyhodila, zkoušela jsem moc brzo jestli už je to hotové Zbytek dobrý. Akorát z té dávky jich mám asi 36 Tak chci zítra přidělat ale tak z dvojité dávky. Neochutnávala jsem, nejím to, ne kvůli váze, ale prostě mi to zvedá žaludek, celkově, cukroví, jen linecký jím Tak nemůžu soudit, jaké to je, až manžel ochutná, tak napíšu. Ale vzhledově je to moc krásné.
lase
(upraveno)
21. 12. 2006, 21:45
@bubík4
My sníme i ty nepodařené Přijde mi to fakt jak rakvičkové těsto, takže kdo to má rád, určitě si pochutná. Je to menší a nedrobí se to jak rakvička. Ale těch 36 kousků se mi zdá málo, i když je fakt, že já dávala i do takových malých rohlíčků, tak třeba tím mi to nabylo. Ale hlavně, že se povedlo Tak se mějte hezky.
bubík4
(upraveno)
21. 12. 2006, 21:59
@lase
Pošlu fotku, dávala jsem některé formičky větší jiné menší.....nevím, ale fakt je toho tak malinko
bubík4
(upraveno)
19. 12. 2006, 23:14
Moc se mi to líbí vzhledově Já na sladký nejsem, ale tohle mi připomíná mejdlíčka na koupání Je to moc krásné, asi to zkusím. Je nutné ty formičky vymazávat??? Na pracinky nevymazávám, tak se raději ptám, i když to je v receptě.
lase
(upraveno)
20. 12. 2006, 11:42
@bubík4
Jani, je to nutné. Letos mi to vymazával syn, občas to udělal málo a přichytilo se to. A taky je nutné, aby ta trouba byla opravdu rozehřátá, jinak to nenaskočí. Ale je to moc dobré.
bubík4
(upraveno)
20. 12. 2006, 12:07
@lase
Dobře, díky moc za radu, vyzkouším to Stačí tedy štětečkem nebo mašlovačkou ty formičky vytřít olejem??
lase
(upraveno)
20. 12. 2006, 12:23
@bubík4
Štetečkem nebo mašlovačkou, to je jedno,namočit do oleje a normálně vytřít.
bubík4
(upraveno)
20. 12. 2006, 12:45
@lase
Mooooooc díky za všechny rady!!!!