(recept
si oblíbilo 589 návštěvníků)
ŽLOUTKOVÉ KŘEHULKY
Potřebné ingredience
4 žloutky, 150g moučkového cukru, 1 lžička vanilkového cukru, několik kapek citronové šťávy, tuk na vymazání formiček.
Postup přípravy
Žloutky, cukr, vanilkový cukr a citronovou šťávu šleháme, dokud hmota nezhoustne, nezesvětlá a nenabude. Formičky vymažeme tukem /já dávám olej/ a nalejeme do nich těsto- dává se tak polovina formičky, protože těsto vyskočí. Jakmile křehulky naběhnou, stáhneme a dosušíme . Ještě teplé vyklepneme z formiček.
Je to obdoba rakviček, ale v malém. Pečeme je už několikátý rok a synovi chutnají nejvíc. Peču tak na 150 °C , pak stáhnu tak na 70-50°C a pak vyzkouším jednu a když jde vyklepnout, vytáhnu celý plech. Z celé dávky je tak 60-65kousků, já mám na talířku na fotografii necelou polovinu.
Dnes jsem opět křehulky pekla a přidala jsem teplotu, takže v horkovzdušné troubě bylo 170°C a zdá se mi to lepší, křehulky šly pak krásně vyklápět a už jsem nedopékala na snížené teplotě. Takže zkuste, jak vám to bude nejlépe vyhovovat.
Je to obdoba rakviček, ale v malém. Pečeme je už několikátý rok a synovi chutnají nejvíc. Peču tak na 150 °C , pak stáhnu tak na 70-50°C a pak vyzkouším jednu a když jde vyklepnout, vytáhnu celý plech. Z celé dávky je tak 60-65kousků, já mám na talířku na fotografii necelou polovinu.
Dnes jsem opět křehulky pekla a přidala jsem teplotu, takže v horkovzdušné troubě bylo 170°C a zdá se mi to lepší, křehulky šly pak krásně vyklápět a už jsem nedopékala na snížené teplotě. Takže zkuste, jak vám to bude nejlépe vyhovovat.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Andaaaaa
(upraveno)
6. 12. 2014, 14:21
Hezký den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho péct před Vánoci? Zda jen pár dní, nebo vydrží déle, čili péct již teď? Děkuji za odpověď
lase
(upraveno)
7. 12. 2014, 20:26
@Andaaaaa
Odpověď viz. níže.
Adolfita
(upraveno)
7. 12. 2014, 19:13
@Andaaaaa
Také by mě zajímalo, jestli už můžu upéct ??
lase
(upraveno)
7. 12. 2014, 20:26
@Adolfita
Ivi, peču tak týden před Vánocemi, ale pokud budete mít žloutky dříve, tak začněte klidně hned, nemá se na tom co zkazit.
Andaaaaa
(upraveno)
8. 12. 2014, 14:32
@lase
Také děkuji
Adolfita
(upraveno)
8. 12. 2014, 11:58
@lase
Děkuji
linees
(upraveno)
3. 12. 2014, 8:20
Dobrý den, letos bych chtěla vyzkoušet Vaše křehulky, vypadají nádherně. Jen prosím o radu, ty žloutky s cukrem vyšlehat nad párou nebo ne ? Díky za odpověď.
lase
(upraveno)
4. 12. 2014, 17:57
@linees
Míšo, dobrý den, nešlehá se to nad párou, normálně za studena. Budete to pak péct, takže by to bylo nad párou zbytečné. Ať se podaří
linees
(upraveno)
5. 12. 2014, 7:00
@lase
Dobrý den, moc děkuji za radu. Už se na ně těším.
DanušaP
(upraveno)
21. 11. 2014, 14:47
to je fajn, že ten recept někdo vytáhl.. letos určitě udělám, pracny u nás moc nejedou
anastazka
(upraveno)
21. 11. 2014, 14:35
Vyzkoušela jsem a povedly se na sto procent. Děkuji za recept.
bakyka
(upraveno)
20. 4. 2014, 22:16
super i pro bezlepkovou dietu, díky za recept, musím zkusit pro toho našeho mlsného bezlepkáře na zítřejší pomlázku už to ale nestihnu nevadí, udělám na den dětí
babkamt
(upraveno)
20. 4. 2014, 21:41
Krásne pečivo. Tie formičky mi pripadajú povedomé. Ja mám také miniatúrne.
march-jr
(upraveno)
19. 4. 2014, 23:07
Asi jsem jediný blázen, který peče tohle curkoví na Velikonoce. Ale zbyly mi žloutky, když jsem dělala bílkovou polevu na perníčky a beránka a tohle jsem chtěla vždycky vyzkoušet, protože tohle cukroví miluju a syn se po něm může utlouct. Jsou opravdu vynikající. Jednoduché, šly snadno vyklopit...myslim, že na Vánoce ho zařadíme mezi stálice. http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4570736. Nemám je tak krásné jako Vy, ale koukám, že máme i stejné formičky. Díky moc za recept.
lase
(upraveno)
20. 4. 2014, 21:19
@march-jr
Teda, na Velikonoce jsem je ještě nepekla, to mě fakt nenapadlo ale máte je krásné, opravdu, takové žluťoučké Myslím, že se Vám velmi podařily! Díky za příspěvek.
molatko
(upraveno)
20. 12. 2013, 10:41
Jak dlouho se to přibližně šlehá?
lase
(upraveno)
22. 12. 2013, 17:08
@molatko
Dobrý den Radko, šlehám robotem a je to asi 5minut.
Gejbri
(upraveno)
19. 12. 2013, 20:26
Nešlo by to udělat bez formiček? Něco jako pusinky? Děkuji
lase
(upraveno)
20. 12. 2013, 7:15
@Gejbri
No, asi by to byly placicky podobne piskotům- myslím tvarově, jinak fakt nevím, nezkoušela jsem.
cajac
(upraveno)
19. 12. 2013, 20:37
@Gejbri
Ja myslim,ze ne-je to tekute
saifrtka
(upraveno)
17. 12. 2013, 21:35
Dekuju za recept, nas chlapecek na nich ujizdi, musela jsem je pect dvakrat
Jája
(upraveno)
17. 12. 2013, 13:01
to zkusím
denny.kal
(upraveno)
17. 12. 2013, 11:17
právě doděláno a vyklopit šly super a je to dobrota, díky za recept
lase
(upraveno)
17. 12. 2013, 11:41
@denny.kal
Super, holky já vám moc gratuluji
kacis09
(upraveno)
15. 12. 2013, 14:40
Dobrý den Lado,moc vám chci poděkovat za receptík,přečetla jsem skoro všechny komentáře a 3 plech je v troubě,vymazala jsem formičky,předehřála a natavila troubu na 150 stupnů a za 4 minuty stáhla na 70 a dopekla cca 35 minut na horkovzduchu.mám ještě jednu vychytávku a možná někomu pomůžu,nalít do formiček a nechat těsto ještě tak 5 minut ve formičkách než je dáte do trouby aby se nevypoukli.
markyta 1
(upraveno)
27. 4. 2014, 12:21
@kacis09
35 minut-není to moc? Já peču klasické cukroví cca 15-20 minut
lase
(upraveno)
17. 12. 2013, 11:42
@kacis09
Perfektní, díky i za popis práce, alespoň se může od toho někdo další "odpíchnout".
Rendas371
(upraveno)
13. 12. 2013, 0:06
zítra zkusím
Ája
(upraveno)
12. 12. 2013, 10:00
Hlásím se do klubu - těch, kterým se dílo podařilo Jsou výborné Vymazávala jsem pečlivě olejem. Vymazané formičky jsem nahřála v troubě. Plnila jsem pomocí zdobičky. Pekla jsem horkým vzduchem na 160, po vyskočení stáhla na 60. Po pročtení diskuze jsem se trochu bála, ale zadařilo se! Myslím, že může být rozdíl ve velikosti vajec a tím i žloutků... cukráři vejce odvažují, protože každé jejinak velké... Děkuji za recept
citren
(upraveno)
7. 12. 2013, 22:29
zkusím
janatka70
(upraveno)
7. 12. 2013, 17:16
Mám hotové,měla jsem z toho obavy,ale povedlo se to ,jednou jsem to zkoušela a nepovedlo se to,proto jsem říkala,že to nebudu už dělat,jenže manžel škemral !!!No co bych pro něho neudělala.
lase
(upraveno)
8. 12. 2013, 19:35
@janatka70
Jste šikulka
šubka
(upraveno)
25. 11. 2013, 17:46
Asi je tak vyzkouším
lase
(upraveno)
27. 11. 2013, 7:58
@šubka
Zkuste, já myslím, že nebudete litovat
klarisima
(upraveno)
13. 11. 2013, 16:50
Ahojky, přemýšlím, že letos upeču Vše křehulky, jak nebo čím se to pak zdobí? Píšete tu, že je to na způsob rakviček, tak na to se musí ještě něco dát, nebo se to jí jen tak?
lase
(upraveno)
27. 11. 2013, 7:58
@klarisima
Dobrý den Kláro, až teď jsem si všimla Vašeho dotazu, omlouvám se Křehulky se jí jen tak, ale můžete je třeba "pocákat" čokoládou, ale je to dost sladké i bez toho, takže já bych nechala čisté
mates29
(upraveno)
3. 4. 2013, 10:35
vypadají suprově. Už se vidím, jak je budu před vánocema tady hledat