Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 247 návštěvníků)

Medovník - úúúúžasný

0.0
Medovník - úúúúžasný

Potřebné ingredience

3 vejce
300 g cukru krupice
1 Hera
3 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
400 g hladké mouky

Náplň: 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka a 300 g másla

Postup přípravy

V horké vodní lázni rozpustit Heru, poté přidáme vejce, cukr, med, mouku s jedlou sodou, vše mícháme cca 10 minut, já jakožto lenoch míchám jen 3 minuty pomocí ručního šlehače, jinak je to docela makačka. Už při míchání nažhavíme troubu na 170, horkovzdušnou na 150.

Směs natíráme stěrkou na pečící papír, na něj si můžeme nakreslit kolečko nebo já si pod papír dávám dno z rozevírací dortové formy, abychom měli přibližný tvar. Směs stačí na 6-7 vrstev. Já peču 6, vždy po 3 plechách v horkovzdušné troubě něco přes 10 minut při 150 stupních.

Vychladlé placky vykrájím do hezkých koleček pomocí rozevírací formy. Zbylé okräje nastrouhám a smíchám s oříšky. Tímto pak medovník posypu.

Máslo a kondenzované mléko ušlěháme ručním šlehačem a slepujeme placky k sobě, mažu i horní placku a okraj dortu, aby se mělo sypání na čem držet :-)

Necháme odležet do druhého dne a pak chráníme vlastním tělem, aby zbylo na všechny :-) !!!

Pro koho by to bylo příliš sladké, mám ještě recept na jiné mazání:

UVAŘIT !! Kaši z 1/2 litru mléka + 60 g hrubé mouky
Po ZCHLADNUTÍ !! přidat 150g cukru, 200g másla, 1 vanilka, šťávu z 1/2 citronu a vše ušlehat dohromady.

Šťávy a másla dávám o trochu víc.

Ono těch mazadel asi může být víc, tak máte-li někdo tip, sem s ním !!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

katsych 19. 8. 2006, 9:03
Dobrý den, Váš recept mě ihned navnadil, říkala jsem si, že to musím hned vyzkoušet. Máme příští týden pouť a tak bych ho chtěla udělat. Chci poprosit o Váš názor, myslíte, že by šel tento medovník udělat jako řezy? tedy ne kulaté placky, ale placky ve velikosti plechu?. Předem děkuji za Váš názor. Katka S.
annax 19. 8. 2006, 13:22
@katsych Proč by ne ? ;-) Okraje budete zarovnávat tak jako tak, myslím, že na tvaru nezáleží. Já to chci také zkusit, tak mi napište, ať mám i já vzor :-) Ten kulatý je takový "kavárenský" fešák !
katsych 25. 8. 2006, 13:55
@annax Tak jsem se do medovníku(řezů) dneska pustila. Na pečící papír jsem si vyznačila rozměry a pak nanášela těsto. Šlo to fajn, sle nebyla jsem si jistá, jak mají být placky silné. Těsto z jedné dávky mi vystačila na 4 obdélníkové pláty. Některé se mi ale při manipulaci s nimi nalomili, ale snad se to krémem spojí. Krém jsem udělala ze Salka, které jsem zkaramelizovala a navíc jsem tam přidala mandlový pudink z 1/2l mléka. Toho krému bylo tak tak, příště ho udělám víc. Jinak mě recept překvapil svou rychlostí a musím říct, že teď máme spíž nádherně provoněnou, už se nám sbíhají sliny. Díky za báječný recept Katka S.
(Andy) 29. 7. 2006, 18:18
Dobrý den, i já jsem dnes měla veliký úspěch díky Vašemu medovníku, byl naprosto skvělý, díky moc za receptík a určitě ho teď budu dělat častěji. Díky Andrea (F)
Nykys 29. 7. 2006, 12:37
Dobrý den Ivet, tak jsem upekla Váš medovník. Dělala jsem ho na křtiny, měla jsem hroznou trému a hrůzu, až ho rozříznu před 30-ti lidma, který rádi kritizují. Ale musím říct, že odezva byla super, dokonce mě obdivovali, že jsem to zvládla, protože to prý musí být hrozně náročné :-D. Nechala jsem je přitom ;-). Děkuju moc, recept je skvělý, hotový za chvilku výsledek nemá chybu. (Y)
Lukrato 26. 7. 2006, 21:45
Tak konečně jsem také zkusila a už se nám 2 medovníčky chladí v ledničce. Dělala jsem zrovna 2, protože jeden by byl asi málo.... Jsem moc zvědavá na výsledek. Jen příště nebudu dělat rovnou dvojitou dávku těsta, ale raději 2x po jedné dávce, protože jak to tuhlo, hůř a hůř se to roztíralo...i když jsem to zkusila znovu ve vodní lázni nahřát. A ještě jeden tip - zbylé těsto jsem si také upekla a pak jsem to nestrouhala, ale dala i s celými půlkami ořechů do mixéru a nástavcem s ostrými noži se to krásně rozsekalo, promíchalo a byla to rychlovka. Už se mooooooc těším na zítra, až ochutnáme... Zase písnu.
annax 19. 8. 2006, 13:19
@Lukrato Jo jo :-) já to taky mixuju v mixérku, je to daleko jemnější a hned - struhadlo, to je moc práce :-P JInak těsto si pro každý medovník dělejte zvlášť ! Já si i tak nechávám hrnec ve vodní lázni až do vymazání veškerého těsta. Tedy už ho nezahřívám, jen nechám v teplé vodě.
Lukrato 29. 7. 2006, 13:43
@Lukrato Tak ze dvou medovníků zbyl už jen kousíček a musím říct, že je fakt vynikající!!! Měli jsme s přáteli posezení, všem chutnal, dokonce si poprosili o receptík. Opravdu se vyplatí dělat ho 2-3 dny předem, je proleženější a vláčnější. Do těsta jsem ale přidala trošku kakaa, aby byl tmavší a Salko jsem si uvařila ve vodní lázni, takže krém byl takový karamelový. Moc díky za recept, určitě budu dělat častěji.
HippoM 15. 7. 2006, 17:11
Tak jsem dneska upekla medovník a musím se pochlubit, že image je zatím velice dobrá. Jelikož manžel dorazí až zítra, zůstane hezky medovník v ledničce a nikdo na něj nehrábne :-) Já totiž ráda vařím a peču, ale sladké moc nemusím... Jestli bude chutnat líp než koupený tak posílám Ivetce Š. (autorce) velkou pusu a díky ;-) (IP)
bosanda 28. 6. 2006, 17:02
;-)přeji krásný sladký den!!! Tak mám akorát před sebou (C) a váš,Ivetko,úúúúžasný medový (^),je to senzace (Y) (Y).Dělala jsem také rovnou dvě dávky,první na ochutnání pro nás a druhý si dodělám zítra na sobotní oslavu babiččiných narozenin |:o).Opravdu je mooooooooc dobrý,jako ten kupovaný originál :-D.Doteď jsem se také rozhodovala,který ten medovník vyzkoušet,aby to byl ten pravý a jsem ráda :-D,že jsem se také hned na poprvé trefila (*).Děkuji Alena
Pacey 27. 6. 2006, 9:42
Ivetko, Váš medovník je opravdu úúúúúúúúúžasný. Rozhodla jsem se podle vychvalování receptu zde rovnou pro dvojitou dávku a nelituji. Jeden jsem udělala s náplní ze Salka a másla a druhou z vanilkového krému od. dr. Otkera. Oba jsou mňam. Ještě nikdy jsem nebyla tak nadšená ze svého "díla" :-). Jsem na sebe hrdá ;-) a jak zde již někdo psal,jsem te doma za (*) (Y). Díky. Váš recept si znamenám a jiný medovník zkoušet už nebudu,hned napoprvé jsem kápla na ten pravý (^)
(Petruše) 20. 6. 2006, 7:16
Ivetko, zkusila jsem Váš medovník, ale z nějakého důvodu vůbec nezměknul .Poradíte?
Mihi 7. 8. 2006, 11:52
@(Petruše) Peťulo - a nedala jste ho do lednice???...poprvé jsem ho dala na noc do lednice a taky nezměknul, pak mi došlo, že i v hospodách mají medovníky venku ve vitrínách a pak byl suprovej - zkazit se nemůže, páč je hned pryč :-D
annax 20. 6. 2006, 12:17
@(Petruše) To mi je divné ... jak píše níže Zdenka, musela jste placky přesušit nebo jste je málo namazala. Já ty placky vlastně nikdy tvrdé po upečení nemám, spíš je to měkké těsto s tvrdšími okraji a mazání, které uvádím bohatě stačí na slepení 6 placek. Kromě tohoto medovníku dělám občas i ten s úplně tvrdými plackami, které se vyvalují a také se změknutím není problém. Druhý den je medovník měkoučký, ale to správné proležení je až po dvou nebo třech dnech :-)
keltka 20. 6. 2006, 7:58
@(Petruše) já tento medovník dělám už po několikáté a má fakt úspěch.že vám nezměknul bude bud tím,že jste ho příliš upekla nebo málo mazala..medovník se dá jíst prakticky hned,já ho měla v noci upečený a schovaný v lednici,ale syn s manželem to nevydrželi a hned brzy ráno zakrojili..a byl už dobrý!ale osobně si myslím,že je nejlepší třetí den,kdy do sebe pořádně natáhne krém.
sverunka 6. 6. 2006, 14:11
Tak tenhle recept je úplně úžasný,jen já to kondenzované mléko (slazené) zavřené vařím asi 2 hodky ve vodě,chytne takový karamelový nádech a pak šlehám...Jinak doporučuji,dortík je nam,nam!!! ;-) (Y) (Y)
B@B 6. 6. 2006, 10:54
Přesně tehto recept mám po mé babičce - medové řezy, dělala je na plech, s náplní s krupice, od té doby, co jsem v TESCU objevila polotovar MEDOVÉ PLÁTY ,tak jsem klasický medovník nepekla, koupím medové pláty, uvařím nádivku, pláty mažu ještě marmeládou, nahoru čokoládová poleva a posypu kokosem, je to také dobré a hlavně to není tak pracné :-), vyzkoušejte
zuzina 5. 6. 2006, 10:47
Díky moc za skvělý recept, medovník je zkutečně úúúžasný. Jen se po něm zaprášilo. Prý bych ho mohla dělat častěji, jsme děsně mlsná rodina, ale vidět to je jen na mě. Zuzka s rodinou (Y) (Y) (Y) (Y)
Mihi 22. 5. 2006, 11:12
Tak hlásím, že medovník se fakt povedl - dala jsem si ho do Rodinných fotografií :-D (F)
Mihi 19. 5. 2006, 12:06
Ivetko, tak jsem se opět pustila do úúúúžasného medovníku, tentokrát na narozeniny svojí dcerušky...koupila jsem na něj pár marcipánových růžiček a berušku, aby se jí líbil, ale zbaštíme ho sami :D Ona bude mít "svůj" dortík až příští týden. Moc znova děkuji za sqělý recept!!! (F)
keltka 12. 5. 2006, 17:42
tak jsem se dala do pečení...večer udělala jsem hned dva medovníky,protože je to určené na narozeniny a hostů bude víc než dost...ráno mě málem trefil šlak,když jsem zjistila,že manžel se synem mají boule za ušima a prý jaká je to dobrota!!!co by čekali na hosty,že?no tak jsem ten jeden rozdělila i mezi kamarádky a hlavně sobě..no úžasnááááá mňamka!!!a jdu zadělávat na nový...ale hlavně,že chutná!! (Y) (Y) (Y)recept chválím!!super zlepšovák s tím natíráním těsta!!!
Sofie 5. 5. 2006, 21:28
Ivetko :-) úúúúžasný medovník je skutečně úžasnák :-D Je to rychlovka a velká dobrota. Já jen, protože mám ráda karamel, tak jsem si den předem v papiňáku uvařila plechovku se Salkem - asi 3/4hoďky .Mléko bylo zkaramelizované celkem dóóóst do tuha, ale šlo krásně s máslem ušlehat. Dort dostala malá na své druhé narozky ještě s dortíkem z kysané smetany :-P Ještě teď když si vzpomenu, tak se olizuju :-D Díky za super recept (Y) (F)
Katka1 2. 5. 2006, 13:30
Medovník ÚŽASNÝ je fakt ÚŽASNÝ,bránit vlastním tělem je málo ,protože to vlastní tělo by ho snědlo samo(tak je úžasný).Takovouhle mňamku jsem již dlouho nepekla.Ženský nedávejte mi sem takový mlsoty,já pojedu brzy na dovolenou a nevejdu se do plavek!!!!!!!!!!!!!! Tak pa pa a mlsněte si taky! (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) ;-)
vocilka 16. 4. 2006, 20:46
Teda holky, touhle diskusí jste mě dostaly. Doma bordel jak v tanku, Velikonoce na krku, a já si tady patlu medovník ;-). Tak ať už je zítra, ať to můžu ochutnat ;-).
annax 13. 4. 2006, 15:01
Tak se musím pochlubit: dva medovníky komplet hotové za 1 hodinu 30 min !!!!!! Já se tím snad začnu živit :-) (I)
Hanulag 5. 4. 2006, 22:15
Moc moc děkuji za opravdu ÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚŽASNÝ (^) MEDOVNÍK!!!! (Y) Budu teď v rodině za hvězdu a přitom mně to stálo "pouhé" dvě hodinky času :-P Ba ne, myslím, že na podruhé už to půjde jako po másle. Ten obdiv a chvála za to opravdu stojí! (Y) (Y) (Y) Jo a taky jsem se pochlubila u sebe v rodinných fotkách :-)
Mihi 5. 4. 2006, 21:30
Tak jsem dnes dělala druhý kousek :-D ...no, ale jak tady někdo psal NENÍ MÁSLO, JAKO MÁSLO!!! Dělala jsem krém z toho Olešnického a nerozmíchalo se to tak hezky jako AB máslo, které jsem použila poprvé ;-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie