Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 408 návštěvníků)

Mandlové tofifé- nepečené

0.0
Mandlové tofifé- nepečené

Potřebné ingredience

100g loupaných mandlí (nebo lískových ořechů), 2,5dl smetany, 125g krupicového cukru, 30g másla, 1 lžička medu, tuk na vymazání plechu, mléčnou čokoládu na přelití

Postup přípravy

Smetanu smícháme s cukrem a medem, přidáme máslo a svaříme na hustý krém. Přidáme celé loupané mandle a promícháme. Na vymazaný plech tvoříme z hmoty lžičkou malé hrudky a necháme ztuhnout. Poté můžeme přelít rozpuštěnou mléčnou čokoládou.


...tak zní oficiální recept. Já si dovolím přidat pár poznámek:
- používám smetanu ke šlehání
- chuťově se mi zdají lepší pražené lískové ořechy
- krém vaříme tak dlouho až má sv. hnědou barvu a je opravdu hustý
- hrudky nedávám na vymyzaný plech, ale rovnou na silikonovou podložku či pečící papír
- nazývat to hrudkou je možná trochu odvážné, jsou to někdy spíše placičky :-)
- čokoládou už to nepolívám (ale asi začnu), protože je ihned po ztuhnutí musím schovat, jinak by byly nenávratně pryč

Je to opravdu vynikající a každý kdo ochutnal nešetřil chválou:-) Letos budu dělat ze 4 dávek...:-)

...všechny suroviny svaříme- není nutno ve vodní lázni ( mi to trvalo asi necelých 20 minut- ovšem může to trvat i déle) . Zpočátku je to opravdu hodně řídké a trvá to asi 15 minut než to začne houstnout, takže žádnou paniku a pěkně míchat a míchat:-) Fotka je dělaná asi po 10 minutách varu

...tohle už je konečný stav- hmota jako rozpuštěné karamely. Teď se přisypou ořechy či mandle. Já jsem dneska ořechy půlila, aby toho bylo více:-)

...potom děláme lžičkou malé hromádky- někdy je z toho hromádka, jindy spíše placička. Pro ty, které si zakládají na tom, že mají cukrovíčko pěkně jedno jako druhé, tenhle recept rozhodně není:-) Tady je opravdu každý kousek úplně jiný:-)

...po ztuhnutí lze polít čokoládou. To já už jsem nikdy nedělala, až dneska poprvé a musím říct, že s tou čokoládou je to chuťově mnohem lepší.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Leňula*B 6. 12. 2006, 18:12
Romčo tak jsem se nechala zlákat a klobouk dolů to je mňamka :-P :-P :-P :-P :-P návštěva je dolova sežrala :-D :-D :-D druhé jsem udělla krapet husčí a nešli ze lžičky oddělat ja to tuhlo ale mňamka máte 1 s (*) (*) (*) (*) (*) (*) (*) (*)za seuper receptík o který jste se s námi podělila [A] (Y) (F) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
KOFI 6. 12. 2006, 19:59
@Leňula*B Děkuji všem za ta slova chvály :-$ :-$ :-$ (F) a jsem ráda, že vám chutnají stejně, jako mně :-D
Kadlatko 5. 12. 2006, 18:42
aha,já blbka-až teď jsem si přečetla v nápisu:NEPEČENÉ!Takže jsem si odpověděla-nechám přes noc na plechu.No nic,asi mi na mateřské pomalu a le jistě odchzí část mozku :^)Jitka
KOFI 5. 12. 2006, 18:46
@Kadlatko :-DTo nic, Jitko. Nestává se to jenom Vám... ;-) :-D :-D
Kadlatko 5. 12. 2006, 18:40
Dobrý den,vypadá to báječně a protože jsem koupila v akci mandle a teď nevím co s nima,recept se mi hodí.Jen se chci zeptat-jak dlouho se to baj vočko peče v el.troubě a na kolik?(jak dlouho vysvětlovat ročnímu synovi,že trouba opravdu pálí? ;-))Jitka
Romik 4. 12. 2006, 23:10
Dobrý večer, ráda bych zkusila váš recept, na který je tak kladná odezva, ale jen by mě zajímalo, zda mi to vydrží do vánoc měkké (pokud mi to tedy rodina nesní) a nebo to mám udělat až tesně před vánoci??
KOFI 5. 12. 2006, 16:50
@Romik Romčo, co se týče měkkosti, tak ta se určitě dobou skladování nemění. Já se to chystám dělat až příští týden spolu s dalším nepečným cukrovím. Myslím, že když to uděláte už teď a necháte do Vánoc v uzavřené dóze v chladnu, tak se tomu nic nestane. ;-) :-)
Aja88 4. 12. 2006, 13:49
Romčo, pár dní jsem se na vaše karamelky dívala a nedalo mi to a dnes jsem je udělala. Je to opravdu vynikající, bohužel jsem je nestihla polít čokoládou-byly doslova sežrány :-D . Ale hned zítra budu znovat dělat, je to opravdu super. (Y)
andílek pavla 3. 12. 2006, 13:21
Téééééééééda to je ňamina. Právě jsem dodělala ze dvou dávek a už se nám sbíhají sliny :-P :-P :-P. Jen jsem to měla vařit ještě o minutku déle, ale ani se moc neroztíkaly. Ale pro přešítě je musím dělat kapku menší ty hrudky, aby jich bylo víc :-P :-P :-P. Ale jak to tak vypadá budu dělat hoooodně často a tak to dopiluju k dokonalosti |:o) |:o) |:o) |:o)
cicmoši 2. 12. 2006, 19:16
Tak som to včera spáchala a je to úúúžasné....... (Y) :-P :-P dnes už tam skoro nič nieje.... :-P len teda taký technický dotaz , mocmmi to nezhustlo / varila som asi 25 min./ a potom to bolo strašne moc lepkavé a nedržalo t o- teda ťahalo sa to jak žuvačka, pár som ich dala do košíčkov a nebolo možné ich odtial dostat inak, len doslovne vycucnúť z papiera, tak nneviem.......robila som to určite presne podla receptu, ale každopádne je to perfektné, určite to spravím aj s burizonmi do alobalu.......... (Y) (Y) :-P :-P
KOFI 2. 12. 2006, 21:31
@cicmoši Katko, tak jsem nad Vašim technickým dotazem přemýšlela a myslím, že pokud to moc nezhoustlo, tak to chtělo nechat ještě déle. Mi to trvalo sice asi 20 minut, ale vařila jsem to z počátku dost divoce :-). Takže pokud to někdo dělá na mírném ohni, bude to trvat asi o něco déle. Musí to být prostě hustý krém. V konečné fázi se mi ta hmota při míchání jakoby seskupila a doslova táhla za vařečkou. Ale možná už to bylo moc, protože po ztuhnutí to bylo tvrdší a ne rozsýpací se na jazyku, jako jindy :-)
cicmoši 4. 12. 2006, 9:01
@KOFI Aha, tak na budúce budem variť, až do bezvedomia......... ;-) ale inak je to fakt mňamka....... :-P :-P :-P
Smolčice 2. 12. 2006, 14:01
Recept vypadá paní Romčo výborně jen se zeptám kolik je asi tak z jedné dávky kousků.Moc díky Pavla ;-)
KOFI 2. 12. 2006, 14:28
@Smolčice Jej, tak to jste mě Pavli teď zaskočila :-$ Ale včera jsem to dělala kvůli focení z poloviční dávky a mohlo toho být cca 25ks. Takže z celé dávky těch 50 asi bude. Záleží taky, jak veliké je budete dělat.
Smolčice 2. 12. 2006, 22:18
@KOFI Tak Vám Romčo mockrát děkuji a přeji klidné strávení předvánočního shonu.Určitě napíšu odezvu od rodiny.Mějte se krásně :-)
ede 2. 12. 2006, 13:34
Taky se je chystám udělat, chci dát půl mandlí a půl oříšků. A přemýšlím, že je nakrájím na půlky. Už jste je někdo dělal? Počkám, jak se vám povedou. Díky. Eva :-P
macinna 2. 12. 2006, 8:55
Romčo,moc děkuji,skvělý recept,který letos určo udělám (Y) (F) Marcela
(Andy) 1. 12. 2006, 22:11
musím říct, že mě Váš recept opravdu láká a vypadá to super, díky moc za recept, už jdu na to :-)
Langoska 1. 12. 2006, 15:43
ROMČO-SKROMNÝ DOTAZ? VAŘIT NORM. NEBO VE VODNÍ LÁZNI? NEPŘIPALUJE SE TO? LENKA
KOFI 1. 12. 2006, 16:34
@Langoska Leni, pokud to budete míchat a nebudete to vařit na tom nejsilnějším stupni, tak není třeba vodní lázeň :-)Nepřipaluje se to. :-)
Langoska 1. 12. 2006, 21:28
@KOFI DÍKY MOC,VYZKOUŠÍME. :-D ;-) :^)
reninka 1. 12. 2006, 12:14
A co nalít tu hmotu do nějakých malých papírových košíčků, to by taky mohlo vypadat dobře :-D
Kikina1 1. 12. 2006, 8:58
Mně by osobně zajímalo, jak to vypadá ve skutečnosti od p.Romanky, když píše, že to hrudky nejsou, ale spíš placičky a také mě matou ty "krájené" nebo "sekané" ? mandle v těch hrudkách na obrázku, když v popisu jsou celé. Určitě se jen tak lžičkou při nabírání takhle pravidelně nenakrájí :-( Nebylo by skutečné foto, jak recept vypadá v reálu?? MK
KOFI (upraveno) 2. 12. 2006, 8:14
@Kikina1 Tak začnu od zadu :-): Reálné foto určitě dodám. Já myslím, že v těch hrudkách na obrázku jsou mandle celé- na té fotce je ta hrudka překrojená (průřez). No, já tam ořechy dávám celé, takže zpočátku při kladení se mi daří i tvar "hrudka", ale ke konci, kdy už tam je více hmoty než ořechů (asi bych to měla průbežně promíchávat) je to placička (trochu se to rozleje) ze které ční např. 3 ořechy :-D Teď to možná podle popisu vzhledu, který jsem napsala, každého odradí, ale já se do toho, co nejdřív pustím a ihned dodám podrobná fota ;-)
Kikina1 4. 12. 2006, 7:15
@KOFI Romano, díky za foto i fotodokumentaci. Najednou to vypadá úplně jinak,než to první převzaté foto ;-) Jj, už si to představit dovedu. M.
hheellaa 1. 12. 2006, 8:35
Tak to vypadá bombasticky :-P A hlavně - nemusí se válet a vykrajovat (Y) Určitě vyzkouším.
gabulle 1. 12. 2006, 11:51
@hheellaa :-D :-Dpřesně tak to já nesnáším,ale todle bude mooooc dobrý a určitě rychlovka ;-) ;-)
dakyz 2. 12. 2006, 10:20
@gabulle co takhle místo mandlí dát burizóny a smíchat se směsí.vylét do alobalu a vyválet do tvaru jako salám a nechat stuhnou v lednici.to by mohlo být taky dobré ;-) :-P

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie