(recept
si oblíbilo 7 návštěvníků)
Sumec pro dědu rybáře
Potřebné ingredience
POTAHOVACÍ HMOTA:400 g sušeného mléka, 1 plechovka salka, 1 lžička oleje,1 lžička mandlové tresti(já dávala hořkou), cca 200 g moučkového cukru, 1/ - 1 dcl vody.
KRÉM: 1/2l mléka, 2 pudinky ( já dávala vanilkové), 1a1/2 - 2 kostky másla ( stačilo mi 1 a1/2 ale bylo to tak tak)
PIŠKOT: 10 vajec, troška oleje, 1/2 dcl vody, 250 g pol. mouky, 150 g mletých ořechů, 300 g cukru krupice,
prášek do pečiva.
Postup přípravy
Sumec od Ivany E. (egrtka) ID 49145 , mě natolik učaroval, že i já, která moc nemám ráda pečení, a v životě jsem neupekla jediný dort, jsem se do něj pustila. Bohužel, jak je vidět na fotkách, moc se mi nezdařila mléčná hmota (recept ze salka), zůstaly mi hrudky mléka, které jsem objevila až po obarvení. Co jsem udělala špatně? Moc děkuji...
RECEPT - Podotýkám, že všechny recepty jsem našla zde, nic není z mé hlavy :o)
Nejprve jsem ze všech surovin vyrobila potahovací hmotu. Je to dost pracné, vodu přilévat pokud je hmota moc hustá, cukr pokud je moc řídká. Cukr i sušené mléko se musí PROSÍT. Teď už to díky vám vím, předtím jsem nevěděla. Když se hmota drolí, je dobré namočit si ruce a přidat moučkový cukr. Hmotu NEUCHOVÁVÁME v chladniče, snese teplotu do 25% do konce trvanlivost sušeného mléka. V lednici ztuhne ( pokud se to stane tak nahřát krátce v mikrovlnné trouvbě). Obarvíme, já použila tekutou barvu a posléze i práškovou, zabalíme do igelitu a zavřeme do dózy. Na sumce mi stačila necelá polovina hmoty.
Poté jsem upekla piškot, z výše uvedené dávky mi vyšel na dva plechy. Pečeme asi 3/4 hodiny na 150°C, zmírníme a dopečeme. Nejlépe na pečícím papíře. Já ho upekla dřív, asi za půl hodiny.
Na krém jsem uvařila dva pudinky v 1/2 litru mléka, osladila tak, jak je uvedeno na sáčku. Při chladnutí je dobré přikrýt pudink fólií, nevytvoří se škraloup, který je do krému nežádoucí. Když pudink vystydl, rozšlehala jsem ho s máslem.
Na středu obou piškotů jsem si "předkreslila" základní tvar sumce, oba díly jsem promazala svou domácí ostružinovou marmeládou ( já mám raději kyselejší, ale nemusí být žádná), oba díly jsem slepila krémem. Část okrájeného piškotu jsem rozdrobila, smíchala s částí krému a "dokulatila" jsem sumci hřbet.Okrájeného piškotu mi možná půlka zbyla. Zbylým krémem jsem celou rybu potřela a dotvarovala. Pak jsem celý výtvor dala do mrazáku ( cca na 3 hodiny?).
Večer jsem vyválela z potahovací hmoty tenký plát, podsypávala jsem lehounce moučkovým cukrem, dočetla jsem se že se podsypává solamylem, ale mně se do něj nechtělo. Šlo to moc dobře. Plát jsem s pomocí manžela položila na korpus, přebytečnou hmotu ořízla a kousek, cca 1 cm zahrnula pod kraj. Ani jsem nic moc nevyhlazovala, hmota se mi pěkně narovnala sama. Než jsme vymodelovali vousy a ploutve, sumec se trochu opotil, jak byl dort zmrzlý, ale zase se na něm dobře rozpustilo kakao, kterým jsem ho nakonec posypala a dobarvila. Do rána v lednici přežil bez úhony, po cestě v autě se trošku asi na dvou místech roztekl, ale byl moc dobrý. :o)
Jakékoli připomínky a rady si ráda vyslechnu, děkuji!
RECEPT - Podotýkám, že všechny recepty jsem našla zde, nic není z mé hlavy :o)
Nejprve jsem ze všech surovin vyrobila potahovací hmotu. Je to dost pracné, vodu přilévat pokud je hmota moc hustá, cukr pokud je moc řídká. Cukr i sušené mléko se musí PROSÍT. Teď už to díky vám vím, předtím jsem nevěděla. Když se hmota drolí, je dobré namočit si ruce a přidat moučkový cukr. Hmotu NEUCHOVÁVÁME v chladniče, snese teplotu do 25% do konce trvanlivost sušeného mléka. V lednici ztuhne ( pokud se to stane tak nahřát krátce v mikrovlnné trouvbě). Obarvíme, já použila tekutou barvu a posléze i práškovou, zabalíme do igelitu a zavřeme do dózy. Na sumce mi stačila necelá polovina hmoty.
Poté jsem upekla piškot, z výše uvedené dávky mi vyšel na dva plechy. Pečeme asi 3/4 hodiny na 150°C, zmírníme a dopečeme. Nejlépe na pečícím papíře. Já ho upekla dřív, asi za půl hodiny.
Na krém jsem uvařila dva pudinky v 1/2 litru mléka, osladila tak, jak je uvedeno na sáčku. Při chladnutí je dobré přikrýt pudink fólií, nevytvoří se škraloup, který je do krému nežádoucí. Když pudink vystydl, rozšlehala jsem ho s máslem.
Na středu obou piškotů jsem si "předkreslila" základní tvar sumce, oba díly jsem promazala svou domácí ostružinovou marmeládou ( já mám raději kyselejší, ale nemusí být žádná), oba díly jsem slepila krémem. Část okrájeného piškotu jsem rozdrobila, smíchala s částí krému a "dokulatila" jsem sumci hřbet.Okrájeného piškotu mi možná půlka zbyla. Zbylým krémem jsem celou rybu potřela a dotvarovala. Pak jsem celý výtvor dala do mrazáku ( cca na 3 hodiny?).
Večer jsem vyválela z potahovací hmoty tenký plát, podsypávala jsem lehounce moučkovým cukrem, dočetla jsem se že se podsypává solamylem, ale mně se do něj nechtělo. Šlo to moc dobře. Plát jsem s pomocí manžela položila na korpus, přebytečnou hmotu ořízla a kousek, cca 1 cm zahrnula pod kraj. Ani jsem nic moc nevyhlazovala, hmota se mi pěkně narovnala sama. Než jsme vymodelovali vousy a ploutve, sumec se trochu opotil, jak byl dort zmrzlý, ale zase se na něm dobře rozpustilo kakao, kterým jsem ho nakonec posypala a dobarvila. Do rána v lednici přežil bez úhony, po cestě v autě se trošku asi na dvou místech roztekl, ale byl moc dobrý. :o)
Jakékoli připomínky a rady si ráda vyslechnu, děkuji!
pohled zvrchu - ten tác ještě doleštím :o)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Init
(upraveno)
23. 10. 2008, 20:34
Je nádherný
kocovnice
(upraveno)
23. 10. 2008, 20:07
je vážně nááááááááááááááádhernej ,to musela bejt bašta
svecinka
(upraveno)
27. 8. 2008, 8:27
Dobrý den,chtěla bych se zeptat, zda děláte takovéto dorty i na zakázku. Sháním pro svého taťku k 60. narozeninám. Prosím, napište na mail: jana.svecova007@seznam.cz děkuji
verunka78
(upraveno)
20. 5. 2008, 21:24
Sumec je opravdu nádhernej. taky sháním nějakou předlohu ryby a tento je bezva. Ten postup by byl moc fajn. Díky.
jamamca
(upraveno)
20. 5. 2008, 19:26
moc hezký
belohi
(upraveno)
20. 5. 2008, 18:11
Teda,to že je fakt první dortové dílo??? Tak to gratuluju,sumec fakt vypadá jako sumec!!! já dělám hmotu z marschmallow bonbonů,takže se salkovou hmotou neporadím.
IFIN
(upraveno)
20. 5. 2008, 13:53
dobrý den Petro.Shánim dort ryby a zaujal mě právě tento.Byla by jste tak hodná a poslala mi postup přípravy?Předem moc děkuji.Vlaďka.
Petra 77
(upraveno)
20. 5. 2008, 21:05
@IFIN
Zítra k tomu sednu a dopíšu ho do postupu. Slibuji.
Kocinka
(upraveno)
18. 5. 2008, 12:11
Nádherný a má moc krásný ,,ksichtík"
pralinka66
(upraveno)
17. 5. 2008, 10:35
Poprvé=?????? Tak to jsem zvědavá na ty další. Já si ještě netroufla potáhnout normální kulatý dort. Tohle je vážně nádhera!!!!! Jste ohromně šikovná!!!!!!
Šmoulinka
(upraveno)
17. 5. 2008, 9:30
téééééééda,nádhera
Petra 77
(upraveno)
17. 5. 2008, 9:29
Všem vám moc děkuji, tak já se překonám a třeba zase někdy něco zkusím. . Sumce jsem dělala z receptů co jsem posbírala zde, piškot je ořechový, ořechy jsem nemlela ale roztloukla paličkou v silnějším sáčku, nechtěl se mi špinit mlýnek , krém je z pudinku a másla, promazaný ostružinovou marmeládou. Před potažením jsem měla dort asi 3 hodiny v mrazáku, to mi doporučila kamarádka a myslím že to funguje. Jen se trochu opotil , ale teď ráno vypadá dobře . Ty tečky opravdu nejsou schválně, i kdyř zrovna sumci celkem sluší, ale příště, jestli nějaké bude, tak zkusím mléko prosát. Díky, jedeme na oslavu - tak ještě musí přežít cestu autem .
Sonča
(upraveno)
17. 5. 2008, 8:53
Ten dortík je skvělý máte šikovné ručičky a dědečkovi vše nejlepší
alimama
(upraveno)
17. 5. 2008, 8:44
Špatně jste neudělala vůbec nic, vždyť je naprosto dokonalý..
Willow M
(upraveno)
17. 5. 2008, 8:42
Nááádhera
jitkaad
(upraveno)
17. 5. 2008, 8:33
No ten teda je .A vy že nepečete?To nevěřím,ale přeju další krásné výtvory.........
andísek-1
(upraveno)
17. 5. 2008, 8:25
TEN JE JAKO ZROVNA ULOVENÝÝÝÝ
zuzaa
(upraveno)
17. 5. 2008, 8:25
Petro, jste ohromně šikovná, sumec je nádherný, krásně se vám povedl vytvarovat!!!!!!! Jak jste ho dělala?
Kattyna
(upraveno)
17. 5. 2008, 8:24
Petro ten je ůůůžasnýýýý !! Vy že ste nikdy nepekla???? nevěřím .. a ty tečky, to je určitě schválně žádná ryba není dokonalá
Init
(upraveno)
17. 5. 2008, 7:40
Ten je parádní Petro, ty hrudky se můžou objevit, když mléko neprosijete, ale když už jsou, je dobré těsto několikrát za sebou prohňácat a několikrát rozválet, mně to pomohlo.
Zrušený účet
(upraveno)
17. 5. 2008, 7:44
@Init
Připojuji se k Olze. Já zásadně neprosívám, (jsem na to moc líná) hrudky se mi občas také udělají, ale když hmotu několikrát rozválím hodně do tenka, tak hrudky zlikviduji. Jinak sumec je naprosto skvělý, nádherný a velmi povedený.
zuzaa
(upraveno)
17. 5. 2008, 8:27
@
Marcelko, taky se mi to jednou stalo.. postupovala jsem stejně jako vy, rozválet ho úplně tenka a pak znova propracovat.. akorát jsem té hmoty měla hrozně moc, tak jsem si docela dala Ale spolehlivě se tím odstranily..
Zrušený účet
(upraveno)
17. 5. 2008, 8:56
@zuzaa
Jojo, znám. Si tak říkám, že jsem líná přesívat, ale že pak hodinu rozvaluju jak magor mi už nedochází.
Petanka
(upraveno)
17. 5. 2008, 7:19
Petruš parádní sumeček